Om deze toch wat vervelende klus aangenamer te maken is een goede stofzuiger een must, maar wist je dat er ruim 1800 verschillende modellen op de markt zijn? Typisch gevalletje van de bomen door het bos niet meer kunnen zien! 🌳 Met de onderstaande top 5 vind je echter gegarandeerd antwoord op de vraag: “Wat is de beste stofzuiger?” 

Tijdens mijn speurtocht ben ik bijvoorbeeld de iRobot Roomba 960 tegengekomen: ideaal voor als je op zoek bent naar een robotstofzuiger!

Verschillende stofzuigers

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten stofzuigers te koop dat het wat verwarrend kan zijn. Hieronder vind je wat uitleg.

Steelstofzuigers

 • Snoerloos en zakloos
 • Soms minder zuigkracht

De naam zegt het al: de stofzuiger heeft een lange steel en staat rechtop. Je duwt hem voor- en achteruit in plaats van hem achter je aan te slepen. Dit zijn over het algemeen snoerloze en zakloze stofzuigers. Daardoor zijn ze makkelijk te verplaatsen en eenvoudig in gebruik.

De stofbak heeft een kleinere inhoud dan die van een traditionele stofzuiger en de meeste steelstofzuigers hebben minder zuigkracht dan de traditionele stofzuigers.

Dit is echter niet altijd het geval. De Dyson V11 heeft evenveel zuigkracht als een gemiddelde, traditionele stofzuiger.

Traditionele stofzuigers

 • Verkrijgbaar in alle prijsklassen
 • Moet achter je aan gesleept worden

Deze worden ook wel slede-stofzuigers genoemd. Deze sleep je achter je aan. Je vindt ze als snoerloze en zakloze stofzuigers, maar er zijn uiteraard ook traditionele vormen die een snoer hebben en gebruikmaken van stofzuigerzakken.

Ze zijn verkrijgbaar in alle vormen en maten en te vinden in elke prijsklasse.

Robotstofzuigers

 • Je hoeft zelf niet te stofzuigen
 • De meeste zijn niet geschikt voor hoogpolig tapijt

Een apparaat wat het werk voor jou doet. Behalve regulier onderhoud hoef je verder zelf niets te doen. Maakt wat minder grondig schoon als niet-robot stofzuigers, maar levert nog steeds goede prestaties.

Stofzuigers voor allergieën

 • Minimaliseert de allergenen in huis
 • Stofzuigers met HEPA-filters zijn duurder

Dit kan een steelstofzuiger zijn maar ook een traditionele stofzuiger. Deze stofzuigers hebben een speciale filter die (bijna) geen allergenen terug de lucht in blazen. Dit kunnen HEPA-filters zijn of speciale merkgebonden, anti-allergie filters.

Wat is een HEPA-filter?

De beste stofzuiger heeft tegenwoordig een HEPA-filter. HEPA staat voor “High Efficiency Particulate Absorbing”. Samengevat filtert dit de lucht die een stofzuiger uitblaast zodat er (bijna) geen schadelijke stofjes zoals allergenen meer in zitten. Een stofzuiger die deze stofdeeltjes filtert, is ideaal voor mensen met allergieën.

Als je stofzuiger een HEPA-filter heeft, is de uitgeblazen lucht vaak zelfs van betere kwaliteit dan de ingezogen lucht. Hoe goed het HEPA-filter zijn werk doet is afhankelijk van het nummer achter zijn naam.

Elk filter heeft een nummer wat een indicatie geeft over de efficiëntie van het hiervan. Zo is een HEPA 13-filter beter in het filteren dan een HEPA 10-filter.

Zoals hierboven al benoemd zijn stofzuigers met HEPA-filter zeer geschikt voor mensen met allergieën. HEPA-filters zijn daarnaast gemakkelijk verkrijgbaar. Dat is maar goed ook, want ze moeten ongeveer eens per jaar worden vervangen.

De 5 beste stofzuigers in een oogopslag

 1. Dyson V11 Absolute - Voor iedereen die de hoogste eisen stelt aan techniek en kwaliteit.
 2. Numatic HVN-200 Henry Next - Wendbaar, flexibel en een inhoud van maar liefst 9 liter.
 3. Miele Blizzard CX1 Cat & Dog - Ben je de haren van je trouwe viervoeter zat? Dan is deze stofzuiger ideaal voor je.
 4. iRobot Roomba 960 - Ultiem gebruiksgemak staat bij deze robot voorop.
 5. Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731 - De ideale keuze voor als je een beperkt budget hebt.

De beste stofzuigers op een rij

Dit is een snoerloze, zakloze en krachtige stofzuiger – dit laatste door zijn cyclonentechnologie. Alles wat je wilt van een stofzuiger vind je in dit paradepaardje van het merk Dyson. Wil je de nieuwste van de nieuwste? Kies dan voor de Dyson V15!🏆

Gebruiksgemak

Deze stofzuiger is eenvoudig te gebruiken. Met zijn gewicht van drie kilo ligt hij fijn in de hand en is gemakkelijk te hanteren. Hij is snoerloos en gebruikt een krachtige batterij. Dit zorgt ervoor dat je het hele huis kunt stofzuigen zonder constant te zoeken naar een stopcontact. 

De vele handige onderdelen die worden meegeleverd maken elk klusje eenvoudiger voor je.

De Dyson V11 heeft een lcd-display die weergeeft wanneer de stofbak bijna vol is, maar vertelt je ook wat de resterende accuduur is. Mogelijke foutmeldingen – hoe zeldzaam ze ook zijn – worden hier ook op weergegeven.

Tevens kun je de Dyson V11 gebruiken als kruimeldief. Je maakt zo gemakkelijk de trap of de auto schoon bijvoorbeeld. Ook het vuil op je meubilair is niet veilig voor de draagbare variant van de cyclonentechnologie!

Dyson op autostoel

Zuigkracht

De Dyson V11 heeft de hoogste zuigkracht van alle stofzuigers in de lijst. Niet voor niets de beste stofzuiger! Deze steelstofzuiger met hoge zuigkracht maakt gebruik van een slimme innovatie: cyclonentechnologie. Deze techniek zorgt ervoor dat de luchtstroom altijd optimaal is.

Door de constante optimalisatie van de luchtstroom verliest de Dyson V11 nooit zuigkracht, zelfs niet als de stofbak bijna vol zit.

Zelfs vergeleken met de traditionele stofzuiger is biedt de Dyson V11 goede zuigkracht. Kruimels, haren en zelfs glasscherven worden probleemloos opgezogen.

Stofbak legen

De Dyson V11 is een stofzuiger zonder zak. Je leegt de bak heel eenvoudig met 1 druk op de knop boven de vuilnisbak. Het is geen onhygiënisch klusje, want je komt niet in aanraking met het vuil.

Het LCD-scherm vertelt je verder wanneer het filter schoongemaakt moet worden. Deze kun je afspoelen onder de kraan. Dat klusje is dus ook weer snel geklaard!🚰

Gebruiksduur

Deze stofzuiger is niet alleen zakloos, maar ook snoerloos. Dit betekent dat de stofzuiger een accu heeft die opgeladen moet worden. De Dyson V11 gaat in de ecostand maar liefst 60 minuten mee voordat hij weer opgeladen moet worden.

Als je de turbostand gebruikt, dan gaat hij maar 5 minuten mee. Dat is nogal een verschil, dus gebruik de turbostand spaarzaam.

Filter

Deze fijne stofzuiger heeft een HEPA 13-filter wat hem uitermate geschikt maakt voor mensen met allergieën.

Voordelen:

 • Enorm veelzijdig met zijn vele toebehoren
 • Is tijdsbesparend doordat je deze Dyson "even snel" kunt pakken

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Het is een fantastische stofzuiger met zak van Britse maak voor een vriendelijk prijsje – die bovendien zeer goede resultaten levert.

Henry achterzijde

Gebruiksgemak

Met een snoer van 12,5 meter kun je een hele verdieping van je huis stofzuigen – mits je niet in een paleis woont! – en hoef je ook niet elke keer op zoek naar een stopcontact.

Deze Numatic stofzuiger maakt gebruik van zakken, maar heeft een enorme inhoud van 9 liter. Daar boxt zelfs de Dyson V11 niet tegenop.

Door zijn vormgeving en plaats van de wieltjes is hij enorm wendbaar en komt hij zonder problemen overal achter je aan. Je “sleept” Henry als het ware achter je aan, zonder teveel kracht te hoeven gebruiken.

Met de verschillende extra onderdelen stofzuig je gemakkelijk meubels, de trap en bereik je plaatsen die voorheen moeilijk bereikbaar waren.

Deze stofzuiger heeft echter geen automatisch oprolsysteem. In plaats daarvan draai je zelf aan het wiel wat het snoer oprolt.

Zuigkracht

Met zijn vermogen van 620 Watt kan Henry alles aan. Zijn goede zuigkracht staat hem toe moeiteloos kruimels en dergelijke op te zuigen. Hij doet zijn werk goed op zowel harde vloeren als op vloerkleden. En daar gaat het toch om: dat hij vuil opzuigt!

Deze stofzuiger heeft echter geen speciale hulpstukken heeft voor het opzuigen van haren, maar de meeste mensen hebben toch goede ervaringen met het opzuigen van haren van hun huisdieren.

Langer haar kan echter vast komen te zitten in de borstel. Heb je een hond of kat, dan is een stofzuiger voor huisdieren daarom vaak een betere keuze.

Zak vervangen

Hoewel dit geen zakloze stofzuiger is, de inhoud van de Numatic HVN 200 is maar liefst 9 liter! Dit is echt enorm en zorgt ervoor dat je de zak maar zo af en toe hoeft te vervangen. Als het zo ver is, gaat er overigens een lampje branden, handig!

Het vervangen van de zak is eenvoudig: je klikt de deksel van Henry los, tilt het filter op, maakt de zak los en gooit de zak in de vuilnisbak. Er komt geen stof of vuil bij kijken, dus je krijgt geen vieze handen.

Er zijn verschillende stofzuigerzakken beschikbaar voor de Numatic HVN 200.

Filter

Deze goede stofzuiger heeft een HEPA 11-filter. Dit maakt de stofzuiger geschikt voor mensen met allergieën. Houd wel in gedachten dat de HEPA 13-filter van bijvoorbeeld de Dyson V11 echter nóg beter zijn werk doet.

Voordelen:

 • Deze stofzuiger is enorm wendbaar
 • Heeft een inhoud van maar liefst 9 liter

Nadelen:

 • Aan de zware kant
 • Word als luidruchtig ervaren

Zo haalt de turboborstel met zijn roterende borstel probleemloos haren uit je hoogpolige tapijt.

Op het handvat vind je een kleine ronde borstel die alleen tevoorschijn komt als je de zuigstang verwijderd. Op deze manier bereik je heel gemakkelijk even snel dat kleine hoekje dat je normaal gesproken links laat liggen.

Alle extra delen bevinden zich overigens in en aan de stofzuiger. Zo raak je ze nooit kwijt en kun je ze tijdens het stofzuigen gemakkelijk pakken.

Verder is hij dankzij de rubberen wielen zeer wendbaar en gaat hij zonder problemen overal met je mee naar toe. Je zet de stofzuiger aan en uit door met je voet de knop te bedienen, en met de knop ernaast rol je het snoer automatisch op. Kan het nog makkelijker? 👢

De draaiknop om de zuigkracht in te stellen kun je echter het beste met je hand bedienen. Op het handvat zit tevens een schakelaartje waarmee je tijdens het stofzuigen de zuigkracht kunt regelen.

De stofzuiger wordt met zijn ruim 8 kilo wel als zwaar ervaren, maar hij is dankzij de souplesse van de wielscharnieren nog steeds goed te hanteren.

Miele stofbak, zij-aanzicht

Zuigkracht

Aan zuigkracht geen gebrek! Met een zuigkracht van meer dan 100 kilometer per uur word elk stofje, haartje of kruimel zonder enig probleem opgezogen. Harde vloeren, vloerkleden en zelfs hoogpolig tapijt is geen uitdaging voor deze stofzuiger!

Stofbak legen

Dit is geen stofzuiger met zak, dit is een stofzuiger zonder zak. De stofbak leeg je boven de vuilnisbak door de bak als ware los te “klikken”. Als hij los is, open je met een druk op de knop het deksel en het vuil valt eruit.

De opening is vrij groot, dus zorg ervoor dat je de stofbak diep in de vuilnisbak houd om een stofwolk te voorkomen.

Filter

De Miele CX1 Cat & Dog wordt geleverd met een HEPA 13-filter. Deze stofzuiger is dan ook zeer geschikt voor mensen met allergieën.

Voordelen:

 • Heeft een HEPA13 filter
 • Vertrouwde kwaliteit
 • Kosten besparend omdat hij zakloos is

Nadelen:

 • Het snoer is wat kort

Een robot die kan stofzuigen? Maar natuurlijk. 🤖 Niks is te gek in dit tijdperk!

Gebruiksgemak

Het woord robot zegt het eigenlijk al. Het is een robot en je hoeft dus niet zelf te stofzuigen. Hij stofzuigt weliswaar al je vloeren, maar er zijn een aantal dingen die je nog steeds zelf moet doen zoals het instellen via de app en het schoonmaken van het stofbakje.

Daarnaast moet je eens per week het filter schoonmaken. Er zijn een aantal onderdelen die je tevens eens per maand moet schoonmaken, zoals bijvoorbeeld de wieltjes en de afgrond sensor.

Irobot Roomba 960 App

Met de iRobot Home appvoor Android en iOS stel je het schoonmaakschema in voor de hele week. Terwijl je op je werk bent kun je via de app checken wat je iRobot Roomba aan het doen is.

Op de plattegrond van je huis zie je ook precies waar de Roomba is en deze volgen. Ook zie je daar meteen het schoonmaakresultaat, hoelang hij bezig is geweest en het accupercentage.

Als je zelf thuis gebruikt maakt van een smart home platvorm zoals Amazon Alexa of Google Home, kun je je Roomba hier tevens op aansluiten. Gebruiksgemak ten top!

Voordat de robot aan het werk gaat is het echter belangrijk dat de vloer vrij is van obstakels. Hoewel de Roomba gebruik maakt van geavanceerde sensortechnieken, is het toch handig om bijvoorbeld kledingstukken en speelgoed van te voren op te bergen om problemen te voorkomen.

De robot stofzuigt in dat geval probleemloos onder de meubels en weet zelfs kleine drempels te overwinnen. Als de batterij eenmaal leeg is, rijdt hij zichzelf naar het laadstation en parkeert hij daar om op te laden.

Zuigkracht

Het krachtige zuigsysteem zuigt klein vuil van harde vloeren probleemloos op, maar is natuurlijk niet zo krachtig als een traditionele stofzuiger. Zo kan een robotstofzuiger geen grotere objecten zoals glasscherven aan.

De iRobot Roomba zuigt probleemloos hardere vloeren en laagpolig tapijt, maar hij is niet krachtig genoeg voor hoogpolig tapijt.

Voor dagelijks stofzuigen is deze stofzuiger toch heel efficiënt. Geen kruimels onder de keukentafel, geen kattenharen in de huiskamer en geen zand bij de deur wanneer je thuis komt.

Stofbak legen

Deze iRobot Roomba is een is een stofzuiger zonder zak. Je haalt het stofbakje uit de machine, maakt het dekseltje open en leegt het boven de vuilnisbak. Je haalt het filter er ook eenvoudig uit, waarna je hem kunt uitschudden.

Bij dit laatste kan er een stofwolkje ontstaan als je erg enthousiast bent, dus doe wel een beetje voorzichtig!

Gebruiksduur

De iRobot Roomba 960 houdt het ongeveer anderhalf uur. Zodra de accu leeg is, gaat hij zelf terug naar het oplaadstation om op te laden. Als dat eenmaal klaar is, gaat hij weer verder met het ingestelde programma.

Filter

Deze robotstofzuiger heeft een HEPA 11-filter en is daarmee geschikt voor mensen met allergieën!

Voordelen:

 • Heeft een bijbehorende app die je helemaal in kunt stellen naar jouw wensen
 • Maakt erg goed schoon

Nadelen:

 • Mist soms de hoekjes door zijn ronde vorm

Gebruiksgemak

Deze stofzuiger is zeer wendbaar en met zijn gewicht van 5,1 kilo is hij gemakkelijk te hanteren. Je draagt hem zonder al te veel moeite zo naar de bovenverdieping.

Hij wordt geleverd met handige opzetstukken die moeilijk te bereiken plaatsen weer bereikbaar maken. Het borsteltje op de stang is vooral erg handig omdat je het altijd bij de hand hebt.

Hoewel je bij deze stofzuiger een goede zuigkracht krijgt, is deze niet af te stemmen. Dat is aan een kant een nadeel; aan de andere kant betekent het geen gedoe met verschillende instellingen. Dat is eenvoud op zijn best!

De bediening is wederom simpel. Je vindt twee grote knoppen aan de bovenkant van de stofzuiger. Links vind je de aan- en uitknop en met de rechterknop rolt het snoer zich automatisch op.

Je bespaart verder kosten op de lange termijn want dit model valt onder de stofzuigers zonder stofzakken. In plaats daarvan leeg je de stofbak gewoon in de vuilnisbak.

Het is verder een kleine machine die weinig ruimte in beslag neemt. Je bergt hem zonder problemen zo op in de kleinste kast. Kortom: dit is een stofzuiger zonder al teveel toeters en bellen en een vriendelijk prijskaartje. 💸

Persoon aan het stofzuigen met de Rowenta stofzuiger

Zuigkracht

Zoals hierboven al is vermeld, kun je de zuigkracht niet instellen. Dat is op zich geen probleem, want de standaard zuigkracht is voldoende voor hardere vloeren en hardere tapijten.

Hij is krachtig genoeg voor kruimels, zand, en zelfs wat zwaarder vuil zoals kattenbakkorrels.

Stofbak legen

Dit is geen stofzuiger met zak, handig dus! Het legen van de stofbak is eenvoudig. Je drukt de bak naar beneden en vervolgens trek je hem los. Daarna haal je het filter eruit. Nu kun je de stofbak legen boven de vuilnisbak!

Het filter spoel je af onder de kraan en laat je drogen voordat je deze weer terug plaatst.

Filter

Hoewel de Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731 een HEPA10-filter heeft, is deze stofzuiger niet geschikt voor mensen met allergieën. Daarvoor is het HEPA-filteringsniveau te minimaal.

Voordelen:

 • Deze stofzuiger is erg gebruiksvriendelijk
 • Handige accessoires
 • Gunstig geprijsd

Nadelen:

 • Niet geschikt voor mensen met allergieën
 • Zuigkracht niet in te stellen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Jouw behoeften

Iedereen is anders en stelt andere eisen aan wat voor hun de beste stofzuiger is. Voor jou is het gewicht van de stofzuiger wellicht onbelangrijk, maar degenen die bijvoorbeeld rugklachten hebben gaan waarschijnlijk als eerste naar lichte modellen op zoek.

Het oog wilt daarnaast ook wat. Het ontwerp van een stofzuiger en hoe deze is vormgegeven kan voor iemand de doorslag geven terwijl een ander daar misschien niets om geeft. Ook al heb je de beste stofzuiger gevonden, als hij uitziet als de modellen die we kennen uit de jaren 70, daalt je interesse waarschijnlijk aanzienlijk.

Heb je daarnaast huisdieren, kwetsbare vloeren of heb je kinderen? Ook deze factoren spelen mee in je uiteindelijke besluit.

Type stofzuiger

Er zijn tegenwoordig verschillende type stofzuigers, zoals hierboven besproken. Van steelstofzuigers tot robots en natuurlijk de oude vertrouwde, traditionele stofzuigers.

Wat voor jou de beste stofzuiger is, hangt wederom af van jouw behoeften en natuurlijk ook persoonlijke voorkeur. Heb je zachte vloeren of heb je harde vloeren? Voor een kleiner stekje is een steelstofzuiger vaak al voldoende, terwijl een groter huis een traditionele stofzuiger wellicht een beter idee is.

Wil je je weinig bezighouden met al dat stofzuiggedoe? Dan is een robotstofzuiger de beste keuze.

Onderhoud

Ook de beste stofzuiger moet goed onderhouden worden als je er lang van wilt genieten en wilt voorkomen dat de stofzuigerslang verstopt raakt. Deze taak moet dan ook gemakkelijk zijn en niet teveel tijd in beslag nemen. Filters moeten af en toe worden vervangen, maar hier wil je geen uren mee bezig zijn.

Modellen die filters en dergelijke makkelijk bereikbaar maken krijgen dan ook veelal voorrang in de zoektocht!

Houten vloer

Type vloer

Heb jij vooral tapijt in jouw huis, dan is het verstandig om te kijken naar hoe goed de stofzuiger presteert op tapijt en zijn de prestaties op hardere vloeren van minder belang. Houdt daarbij het soort tapijt dat je in huis hebt liggen in de gaten.

Hoogpolig tapijt is veelal moeilijker schoon te maken en moeilijker te betreden door zelfs de beste stofzuiger. Als je dit dus in huis hebt liggen, zul je specifiek moeten zoeken naar modellen die dit goed aankunnen.

Accessoires

De beste stofzuigers worden geleverd met een scala aan accessoires en sommige stofzuigers hebben maar één of twee accessoires in de doos.

Welke extra onderdelen handig voor jou zijn, hangt wederom af van jouw situatie. Als de stofzuiger geleverd wordt met een uitgebreid assortiment van accessoires voor in de auto en je hebt geen auto, dan is dit natuurlijk zonde van jouw welverdiende geld.

Filter

De meeste stofzuigers hebben microfilters voor de uit te blazen lucht. Die werken prima, maar zijn niet voldoende als je iemand met allergieën in huis hebt. Wil je een goede stofzuiger die de kleinste deeltjes zoals allergenen filtert, kies dan een stofzuiger uit modellen met een HEPA-filter.

Let wel op de indicatie van een HEPA-filter. Alleen HEPA-filters met een indicatie boven 12 zijn geschikt voor mensen met allergieën.

Budget

Het budget is wellicht het allereerste waar je naar kijkt. De prijzen van stofzuigers variëren van zo’n € 60 tot zo’n € 700 en tussen die twee prijspunten liggen honderden verschillende modellen. Inmiddels is er weinig verschil in de prijs tussen een stofzuiger met zak en zonder zak.

Invloedrijker is de hoeveelheid handige functies, zuigkracht, en of het om een zuinige stofzuiger gaat. Gegarandeerd voor ieder wat wils!

Er zijn zelfs modellen met een ingebouwde dweil. Handig, dat zeker, maar hij vervangt de beste dweil zeker niet. Hardnekkig vuil vergt nog steeds wat persoonlijke aandacht.

Euro's, muntjes en briefgeld, bovenaanzicht
🌸 Wil je je huis opfleuren?

Zelfs de beste stofzuiger ruikt na een tijdje minder fris, vooral als je huisdieren hebt. Strooi daarom wat wasmiddel – in poedervorm – op de grond en laat de stofzuiger dit opzuigen. Hij zal hierna een frisse geur door je huis verspreiden. Let wel goed op dat er geen kinderen in de buurt zijn; wasmiddel is giftig.

Veelgestelde vragen over stofzuigers

Hoe vaak moet de stofzuigerzak vervangen worden? 

Vervang de zak als deze 2/3 vol zit. Dit is voor de meeste mensen eens in de 6 tot 8 weken. 

Hoe vaak moet ik mijn huis stofzuigen? 

Dit hangt van jouw situatie af. Als je huisdieren hebt, stofzuig je idealiter meer dan eens per week. Als je kinderen hebt, wil je waarschijnlijk elke dag even stofzuigen. Heb je een kruipende baby en ben je de hele dag thuis, dan wil je misschien meerdere malen per dag even snel stofzuigen. Er is geen vaste regel voor. De meeste mensen stofzuigen echter eens per week.

Heb ik een HEPA-filter nodig?

Als je last hebt van allergieën, asthma of andere aandoeningen aan je luchtwegen hebt, dan is een HEPA-filter belangrijk. Deze filtert de lucht die de stofzuiger uitblaast. Andere filters doen dit ook, maar HEPA-filters halen de allerkleinste deeltjes uit de lucht zodat deze niet terugkeren in de ruimte waar de stofzuiger is. 

Waarom stinkt mijn stofzuiger? 

Dit kan verschillende redenen hebben. Als je stofzuiger een zak heeft, is deze waarschijnlijk aan vervanging toe. Maak de filters schoon en als dit niet kan, vervang de filters dan. Raadpleeg je handleiding hiervoor. 

Waarom zuigt mijn stofzuiger niet goed?

Controleer de buizen en slang op blokkages  en als je stofzuiger een zak gebruikt, kijk dan of deze vol is. Controleer ook de filters. Als het filter geen lucht meer doorlaat, moet deze gewassen of vervangen worden. Loop ook eventuele accessoires na. Roterende borstels kunnen soms vastlopen als er teveel haar in zit en dit beïnvloedt de zuigkracht. Als je stofzuiger snoerloos is, kijk dan of de accu bijna leeg is.

Hoe werkt een stofzuiger? 

Een stofzuiger gebruikt een elektrische motor die rond draait zodat er lucht naar binnen wordt gezogen. Deze lucht wordt in een zak (of in een stofbak) gezogen samen met het vuil. 

Conclusie

Dit was behoorlijk wat informatie, dus ik hoop dat ik je een beetje wegwijs heb gemaakt in de (bijna) grenzeloze wereld van de stofzuigers!

Of je nu hebt besloten om voor de superhandige Dyson V11 te gaan, of het toch liever houdt bij een traditionele stofzuiger zoals de Miele Blizzard CX1, je vloer zal zeker schoon worden!

Heb je zelf een van de stofzuigers in onze top vijf en heb je nog handige tips, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇

Was dit artikel behulpzaam?