Wil je ook taarten bakken, ovenschotels maken en een hele kip braden? 🥘 Voor al die dingen gebruik je een oven, maar die moet wel in je keuken passen. Heb je geen plek voor een inbouwmodel, dan ben je bij deze lijst met beste vrijstaande ovens op de goede plek!

Je zet hem ergens neer waar hij goed zijn hitte kwijt kan, plugt hem in en voilá, je bent klaar om te gaan!

De 5 beste vrijstaande ovens in een oogopslag

 1. Teffo Vrijstaande Oven XXL - Dit is dé beste vrijstaande oven.
 2. Primo PR250OV - Deze oven biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Inventum OV366CS - Dit is de beste middelgrote vrijstaande oven.
 4. Tomado TEO1801B - Dit is de beste vrijstaande oven voor een kleine prijs.
 5. Moulinex Optimo OX444810 - Deze vrijstaande oven is de beste onder de kleintjes.

Vrijstaande oven, snackoven of mini-oven?

Als het over ovensoorten gaat, word je al snel met allerlei termen om de oren geslagen. De beste inbouwovens, mini-ovens, vrijstaande ovens, snackovens … en ga zo maar door. 

De vrijstaande ovens die je in deze vergelijking ziet zijn mini -vens, die om hun compactheid ook wel snackovens worden genoemd. Die zijn dus hetzelfde.

Heb je het over de beste combimagnetron, dan is dat een vrijstaan model met ovenfunctie, maar net een ander apparaat dan een vrijstaande oven, maar die categorie valt buiten de perken van dit artikel. Terug naar de vrijstaande oventjes!

Pizza met groenten erop

Programma's en functies

Met de juiste stand bak jij je gerechten en snacks perfect af! De meest voorkomende functies van een vrijstaande oven zijn de heteluchtfunctie, grillfunctie en boven- en onderwarmte. Je kunt de oven dan zo instellen dat het apparaat alleen van onder of van boven verhit.

Als extraatje kan het zo zijn dat er een draaispit bij de oven wordt meegeleverd. Niet alle vrijstaande ovens hebben dit, maar als het erbij zit kun je dus zelf een lekker kippetje braden.

Overige extra functies zijn een timer en een ontdooifunctie. Heeft de mini-oven geen ontdooifunctie? De oven op de laagste temperatuur instellen klaart de klus dan ook, maar voegt in dit geval misschien een krokant laagje aan je eten toe. 

De bediening

De bediening is bij zo'n beetje alle vrijstaande ovens gelijk. De oventjes zijn uitgerust met een twee of drie draaiknoppen: een voor de ovenstand, een voor de temperatuur en een derde voor de timer. Draai aan de knoppen om de oven in te stellen en het bakken kan beginnen!

De beste vrijstaande ovens op een rij

Deze vrijstaande oven van Teffo is niet alleen de beste, maar ook de grootste! Een inhoud van 70 liter is namelijk bijzonder ruim voor een mini-oven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat iets er niet in past, maar het kost wel de benodigde ruimte in de keuken.

Ga je iets bakken? Deze oven heeft een maximumtemperatuur van 220 °C. Dit is voor de meeste gerechten wel voldoende, hoewel het ook fijn was geweest als de oven net iets hogere temperaturen had geleverd.

Snacks en maaltijden bak je verder in deze oven af met de grillfunctie, heteluchtfunctie, onder- en bovenwarmte of zelfs het pizzaprogramma. Er lijkt overal aan te zijn gedacht, en dat zie je ook aan de timer.

Je krijgt dan ook bij dit model een bakplaat, grillrekje én ovale ovenschaal meegeleverd! Zo kun je meteen aan de slag met die bovengenoemde programma’s.

Dankzij de timer hoef je de bereiding niet nauwlettend in de gaten te houden, maar dankzij de binnenverlichting is dat natuurlijk altijd een optie. 💡 Let er wel op dat de buitenkant van de oven heet wordt, dus leun er niet op terwijl je naar binnen tuurt!

Op al dit moois krijg je helaas maar een jaartje garantie, maar we gaan er op goed vertrouwen van uit dat deze oven langer dan dat meegaat.

Voordelen:

 • Groot formaat en grote inhoud
 • Uitgerust met verschillende functies

Nadelen:

 • Slechts een jaar garantie

Een vrijstaande oven met voldoende inhoud maar nog een fijn formaat, verschillende ovenfuncties en een milde prijs – is het een droom? Nee, het is de Primo PR2500V!

Dit model bakt tot wel 250 graden en daar is zo ongeveer elk gerecht dat je wilt maken mee gedekt. Om te bakken zijn er bovendien verschillende ovenstanden: hetelucht, onder- en bovenwarmte en een grillfunctie.

Althans, het is de bedoeling dat we dat denken, want de grillfunctie doet blijkbaar hetzelfde als alleen bovenwarmte aanzetten. Zie het maar zo: deze oven heeft een dubbele bovenwarmte functie. Ergens vind ik dat wel een beetje jammer.

Het formaat van deze mini-oven is verder aan de medium kant. Het is geen overdreven groot model, maar met een diepte van 44 centimeter is er meer dan genoeg ruimte om een lekkere pizza te bakken

Om lekker aan het bakken te gaan krijg je bij deze oven nog een grillrekje en bakplaat meegeleverd. Wat mij betreft biedt dit model dan ook een mooie balans. Om het af te maken is binnenverlichting aanwezig, dus houd die snacks of kleine lasagne goed in de gaten!

Voordelen:

 • 3 inschuifhoogtes in de oven
 • Bakt tot wel 250 °C

Nadelen:

 • Grillfunctie is niet echt een aparte functie

Zoek je een krachtige mini-oven die niet al te groot en niet te klein is? Deze vrijstaande oven van Inventum komt met de oplossing.

De inhoud van 46 liter en diepte van 44 centimeter zijn namelijk ruim genoeg om pizza in de bakken. Sterker nog, dankzij de verschillende inschuifhoogtes bak je tegelijk op meerdere niveaus!

Dit oventje is verder uitgerust met de standaard ovenfuncties zoals hetelucht, grillfunctie en onder- en bovenwarmte en doet daar nog een schepje bovenop: er is namelijk ook een ontdooifunctie en zelfs een draaispit voor een lekker kippetje!

Dat kippetje of die pizza houd je overigens makkelijk in de gaten dankzij de binnenverlichting. Heb je daar geen zin in of tijd voor? Laat het opletten dan maar aan de timer over. ⏲️

Aan meegeleverde accessoires zal het je niet ontbreken: bij deze oven krijg je namelijk een bakplaat, grillrekje, kruimelplaat en zelfs een draaispit!

Het enige wat minder is aan deze oven is de maximumtemperatuur: hoger dan 220 °C gaat het apparaat niet. Kies je ondanks dit toch voor deze oven, dan krijg je de gebruikelijke 2 jaar garantie mee.

Voordelen:

 • Heeft maar liefst 6 ovenfuncties
 • Je maakt gebruik van 4 inschuifhoogtes

Nadelen:

 • Bereikt maximaal 220 °C

Een vrijstaande oven die je portemonnee nog intact houdt? Dan ben je bij de Tomado TEO1801B aan het juiste adres! Voor een scherpe prijs haal je hiermee een fijne snackoven in huis.

Met afmetingen onder de 30 centimeter is het een compact model. Daarom is er in ongeveer elke keuken wel een mooi plekje voor te vinden!

Je bakt je snacks met de drie verschillende standen: alleen bovenwarmte, alleen onderwarmte of beiden tegelijk. Tijdens het bakken even wat anders doen kan prima: stel de timer in en je merkt vanzelf wanneer de oven klaar is.

De oven wordt tijdens het bakken heet, maar de fabrikant heeft ook aan veiligheid gedacht. Deze Tomado is namelijk uitgerust met dubbelwandig glas, waardoor de buitenkant minder warm wordt.

Deze oven lijkt dus klein maar fijn, maar er schuilen ook twee nadelen: de diepte van 23,2 cm is net niet ruim genoeg voor een diepvriespizza. Als daar trek in hebt zul je voor de mini-varianten moeten gaan.

Daarnaast heeft hij geen binnenverlichting, dus je zult zelf met een lampje naar binnen moeten schijnen. Wel krijg je er voor het bakken een grillrekje en bakplaat bij!

Voordelen:

 • Dit model is haarscherp geprijsd
 • Heeft een handige timerfunctie

Nadelen:

 • Te klein voor een diepvriespizza

Voor de liefhebber van een compacte oven is deze Moulinex Optimo een sterke kandidaat. Voor deze mini-oven is in elke keuken wel plaats!

Het mag dan wel een kleine oven zijn, maar met een diepte van 27,3 centimeter is dit model net groot genoeg om de gemiddelde diepvriespizza te bakken. Grotere pizza’s worden een lastiger verhaal, maar je hebt in ieder geval de mogelijkheid om naast snacks ook pizza’s en ovenschotels te maken.

De zes verschillende bereidingsstanden maken ook duidelijk dat een kleine oven geen beperking hoeft te zijn. Van vis en braadvlees tot cakes, muffins en zelfs au bain-marie recepten: met deze mini-oven kan het allemaal. Er is zelfs een ontdooifunctie!

Tijdens het bakken hoef je deze vrijstaande oven niet nauwlettend in de gaten te houden, want je zet gewoon de timer aan. Het eten leg je op de meegeleverde bakplaat of het grillrekje.

Zijn er ook nadelen? Dat valt erg mee. De oven wordt tijdens het bakken van de buitenkant ook heet, maar als je daar op let heb je de nadelen eigenlijk ook wel weer gehad. 

Voordelen:

 • Formaat is compact, maar kan nog nét een middelgrote pizza aan
 • Je krijgt toegang tot wel 6 bereidingsstanden

Nadelen:

 • Buitenkant wordt heet tijdens bakken

Hoe koop je de beste vrijstaande oven?

Welke vrijstaande oven is perfect voor jouw lekkere baksels, favoriete ovengerecht of andere snack? Dat ligt er maar net aan wat jouw wensen zijn. Let op de volgende factoren om erachter te komen welke mini-oven het beste in jouw keuken past.

Formaat en inhoud

Formaat doet er toe in de wereld van vrijstaande ovens. Hoe groter de oven is, des te meer ruimte het apparaat inneemt in jouw keuken. Daarentegen past er natuurlijk wel meer in een grotere oven. 

Een gasfornuis met oven is vaak het grootste. Heb je hier plaats voor, dan is dit meestal de beste keuze!

Je vindt het formaat en de exacte afmetingen van de oven terug in de productspecificaties, maar dat is niet voor iedereen even beeldend. Een makkelijke standaard om aan te houden is dan ook – zoals je inmiddels misschien doorhebt – de diepvriespizza! 🍕

De doorsnee van een normale diepvriespizza is 25 cm. Om die af te kunnen bakken, zoek je dus een oven met een minimale diepte van 25 centimeter. De breedte is altijd een groter getal dan de diepte, dus als de diepvriespizza er in de diepte in past zit je goed.

Ovenfuncties

Wil je broodjes, croissantjes en snacks afbakken, of wil je ook helemaal uitpakken met een kip aan het spit? Het antwoord op die vraag zegt veel over de ovenfuncties die bij je passen.

Elke vrijstaande oven heeft wel een heteluchtfunctie en boven- en onder warmte, maar het verschilt wel per oven of een grillfunctie en draaispit aanwezig is. Soms stoom je zelfs: een goede stoomoven maakt heerlijke, malse zalm. Ten slotte is een timer altijd handig, maar ook makkelijk vervangen door een kookwekker of stopwatch app. 

De oven schoonmaken doe je altijd handmatig. Helaas is daar nog geen slimme, automatische functie voor uitgevonden!

Croissantjes

Binnenverlichting

Zit jij ook graag voor het raampje van de oven te turen om te kijken of het eten misschien op magische wijze sneller klaar is? Daar is de binnenverlichting van een oven goed voor.

Zonder binnenverlichting moet je het deurtje van de oven open maken om te zien wat de voortgangsstatus is. Het plezier van een oventje zit hem soms in de kleine dingen.

Prijs

De meeste vrijstaande ovens hebben een prijs tussen de €40 en €150. Voor een lage prijs scoor je dus al een fijne oven! 

Een groter model kost doorgaans wat meer, maar het formaat is niet allesbepalend voor de prijs. Eigenschappen zoals het aantal ovenfuncties en de kwaliteit hebben ook een invloed op het kostenplaatje.

Veelgestelde vragen over vrijstaande ovens

Waar let je op wanneer je een vrijstaande oven koopt?

Wil je een vrijstaande oven of een mini-oven aanschaffen? Let dan voornamelijk op het formaat en de functies. De oven moet in je keuken passen, maar ook groot genoeg zijn om te bakken waar jij zin in hebt. De prijzen van vrijstaande ovens liggen doorgaans tussen de €40 en €150.

Wat zijn de energiekosten van een vrijstaande oven?

Het vermogen in watt van vrijstaande ovens is erg uiteenlopend per model. Sommige modellen verbruiken 700 watt, maar dat kan oplopen tot meer dan 2000 watt. Hoe vaak en lang je de oven gebruikt heeft ook invloed op de energiekosten. Gemiddeld genomen verbruikt een vrijstaande oven evenveel energie als een waterkoker of koffiezetapparaat. Je komt dan uit op verwachte kosten tussen de €10 en €20 per jaar.

Conclusie

Wil een oven die het beste van het beste is? Dan is de Teffo Vrijstaande Oven XXL hét model voor jou! Geen snack of gerecht is te groot voor deze krachtpatser.

Heb je toch liever een compactere oven met een bijpassende prijs? Bekijk dan de Primo PR250OV, die op de tweede plaats staat in deze top 5. 

Als je zelf nog suggesties hebt of misschien een vraag, laat het ons dan hieronder weten. Leuk dat je er was! 👋

Was dit artikel behulpzaam?