Geen plaats voor een wasmachine en een droger? Geen nood. De beste was-droogcombinaties zorgen niet alleen voor schone en droge kleren, maar je bespaart er ook ruimte mee. In deze gids lees je waar je op let bij het kopen was de beste was-droogcombinatie, waardoor het maken van een keuze eenvoudiger wordt.

Wat zijn de voordelen van een was-droogcombinatie?

Was-droogcombinaties zijn een handige apparaten, omdat ze doen wat hun naam suggereert: wassen én drogen, zonder dat jij tussentijds moet inspringen. Je stopt natuurlijk wel zelf je was erin en voegt ook zelf wasmiddel toe, maar als je dit doet voordat je bijvoorbeeld naar je werk gaat, is je kleding schoon én droog eer je thuis komt.

Het enige wat je nog hoeft te doen, is het opvouwen en eventueel het strijken van je was. Heb je een goed strijkijzer, dan is dit ook zo gepiept.

Er is ook de mogelijkheid om de was- en droogfuncties onafhankelijk van elkaar te gebruiken. Wil je je wasgoed alleen wassen en het zonnetje schijnt, dan hang je je was aan de droogmolen in de tuin zonder de droogfunctie te gebruiken. Dat scheelt ook weer aanzienlijk in je elektriciteitsrekening.

Werkt het Nederlandse weer niet mee, dan stel je de machine zo in dat hij na afloop van het wasprogramma al het wasgoed voor je droogt.

Het grootste voordeel naast de tijd die je bespaart, is hoe weinig ruimte deze combinatie in beslag neemt. Zowel een droger als een wasmachine nemen veel ruimte in beslag. Een stapelkit is niet altijd mogelijk, wat een was-droogcombinatie tot de beste optie maakt voor degenen met minder ruimte.

LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless

LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless
Droogresultaat: Klasse A
Toerental centrifuge: 1400 r/min
Droogresultaat: Klasse A
Toerental centrifuge: 1400 r/min

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/lg-f1p1cy2w-wasmachine-voorbelading-17-kg-1100-rpm-e-wit/9300000023165134/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), 1 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B08XMRD9SD', 'price' => 1179.86, 'tag_line' => 'Wordt gewoonlijk verzonden binnen 4 tot 5 dagen', ), )

Bekijk de laagste prijs
Bekijk hier alternatieven
Bekijk bij bol.comBekijk de prijs
Wordt gewoonlijk verzonden binnen 4 tot 5 dagenBekijk de prijs

GE GNW128SSMWW

GE GNW128SSMWW

array ( )

LG WM3555HWA

LG WM3555HWA
Droogresultaat: Klasse A
Toerental centrifuge: 1400 r/min
Droogresultaat: Klasse A
Toerental centrifuge: 1400 r/min

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B08WYHPPFT', 'price' => 975.66, 'tag_line' => 'Wordt gewoonlijk verzonden binnen 4 tot 5 dagen', ), 1 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/lg-f4wv709p1e-wasmachine-voorbelading-9-kg-a-wit/9300000048522929/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs
Bekijk hier alternatieven
Wordt gewoonlijk verzonden binnen 4 tot 5 dagenBekijk de prijs
Bekijk bij bol.comBekijk de prijs

Hoe koop ik de beste was-droogcombinatie?

Niet alle was-droogcombinaties zijn hetzelfde. Er zijn verschillende eigenschappen waarop je let. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje.

Vrijstaande was-droogcombinaties

Bij vrijstaande was-droogcombinaties is de voorkant van de machine altijd zichtbaar. Ze staan niet achter een kastdeur en zijn niet weggewerkt zoals een geïntegreerde machine. De trommelinhoud varieert, maar een doorsnee machine wast ongeveer 8 kg wasgoed en droogt 5 kg wasgoed.

Geïntegreerde was-droogcombinaties

De voorkant van een geïntegreerde was-droogcombinatie wordt tijdens de installatie afgedekt met een deurpaneel. Geïntegreerde was-droogcombinaties zijn het meest geschikt als je de machine in je keuken wilt hebben, want zo valt hij mooi weg in de rest van de keukenkasten.

De trommelinhoud is meestal kleiner dan bij vrijstaande was-droogcombinaties. De meeste modellen hebben een wascapaciteit van ongeveer 7 kg, en een droogcapaciteit van 5 kg.

Heb ik een ventilatierooster nodig?

Wasdrogers met ventilatieopening voeren warme lucht af via een slang of ventilatieopening die naar buiten leidt, bijvoorbeeld via een raam. Was-droogcombinaties hebben meestal geen ventilatierooster nodig, omdat de meeste modellen de lucht in de machine koelen in plaats van de hete lucht te verplaatsen. Het resterende water voert hij bovendien af via de afvoer.

Automatisch drogen

Bijna alle was-droogcombinaties zijn, net als goede wasdrogers, tegenwoordig uitgerust met sensorgestuurde automatische droogprogramma's. Dit betekent dat de machine de droogtijd instelt op basis van de vochtigheid in de trommel.

Sommige machines zijn echter veel nauwkeuriger in het instellen van de droogtijd dan andere. Het is daarom altijd een goed idee om reviews van kopers te lezen: deze zijn nauwkeuriger dan de beschrijving van de fabrikant.

Waterverbruik

Bijna alle was-droogcombinaties gebruiken ook water bij het drogen. Ze gebruiken water om de condensor af te koelen en zetten deze waterdamp naderhand om in water. Dit wordt vervolgens afgevoerd.

Een gemiddelde was-droogcombinatie (8 kg wassen en 5 kg drogen) verbruikt ongeveer 20.000 liter per jaar om te wassen en te drogen.

Energieverbruik

Helaas zijn was-droogcombinaties niet de meest zuinige apparaten. Vooral de droger verbruikt veel energie. Is het lekker weer, hang dan je was buiten. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker.

Op het energielabel lees je hoe zuinig je apparaat is. 'A' is het meest zuinig, 'G' is het minst zuinig. Verder vind je op het label ook het aantal decibel wat het apparaat produceert, de capaciteit van de machine en hoeveel liter water er wordt verbruikt.

Afmetingen

De meeste was-droogcombinaties zijn tussen 595 en 600 mm breed. De standaardhoogte van een was-droogcombinatie is 850 mm. Er zijn echter uitzonderingen. Controleer daarom de specificaties voordat je een was-droogcombinatie kiest.

De diepte verschilt ook nog wel eens – van ongeveer 40 cm tot 70 cm. Kijk goed naar de afmetingen, want je wilt niet dat je was-droogcombinatie uitsteekt. Dit ziet er niet alleen slordig uit, maar regelmatig je tenen stoten is het laatste wat je wilt!

Draaiknop op wasmachine

Aantal programma's

Tegenwoordig hebben de meeste was-droogcombinaties, net als goede wasmachines, genoeg programma's om uit te kiezen. Je vindt vaak een programma voor delicate was, katoenwas en een anti-allergieprogramma. De laatste heeft vaak een extra lang spoelprogramma.

Hoeveel programma's een was-droogcombinatie heeft, hangt af van het precieze merk en model. Je vindt meer informatie over de programma's in de beschrijving van de wasmachine.

Eigenschappen van was-droogcombinaties vergelijken

 LG Smart Wi-Fi Enabled VentlessGE GNW128SSMWWLG WM3555HWAGE Ventless All-in-One Washer-DryerGE Profile PTW900BPTRS
Energieklasse
Wascapaciteit
Geluidsniveau wassen
Aantal programma's
DroogresultaatKlasse AKlasse A
Toerental centrifuge1400 r/min1400 r/min

Wat is de ideale capaciteit voor mij?

Was-droogcombinaties hebben allemaal een bepaalde wascapaciteit en een droogcapaciteit. Ze wassen daarbij altijd een lading dan dat ze drogen. Baseer je aankoopbeslissing op hoe vaak en hoeveel je wast. Als je slechts twee grote ladingen per week wast in plaats van vijf kleine, dan is een grotere trommel beter voor je.

Wascapaciteit

De hoeveelheid kleding die een was-droogcombinatie in één keer kan wassen, begint meestal bij 5 kg (genoeg om 16 katoenen overhemden te wassen) en kan oplopen tot 12 kg, genoeg om 38 overhemden in één keer te wassen. De gemiddelde capaciteit is ongeveer 8 kg.

Droogcapaciteit

De droogcapaciteit is altijd minder dan de wascapaciteit van de machine, meestal variërend van 2,5 kg tot 8 kg. Dit betekent dat wanneer je al je wasgoed wilt drogen, je de machine niet tot de maximale capaciteit vult. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat niet al je wasgoed droog is aan het einde van de cyclus.

Wil je al je wasgoed wassen, dan vul je de machine tot de maximale capaciteit en haal je er tussendoor wat uit, voordat de machine begint met het droogprogramma.

Toerental

Centrifugeren op een hoog toerental verwijdert het meeste water uit je kleding, waardoor je minder droogtijd aan je broek hebt hangen – letterlijk. ⏱

De centrifugesnelheid varieert meestal van 1.000 tot 1.600 toeren per minuut. Vaak is het zo dat hoe hoger de centrifugesnelheid, hoe meer je betaalt. Sneller is echter niet altijd beter: er zijn modellen met 1.400 toeren die wasgoed droger krijgen dan een machine die met 1.600 toeren centrifugeert.

Dit is nog een reden om reviews van andere gebruikers goed te lezen.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is vooral belangrijk wanneer je was-droogcombinatie in je (open) keuken of vlak bij een slaapkamer staat. Je wilt wel de tv of je bezoek kunnen horen wanneer je de was doet. Hetzelfde geldt voor je nachtrust: deze mag niet verstoord worden door een loeiende wasmachine.

Idealiter heeft je was-droogcombinatie een geluidsniveau van maximaal 60 dB. Is het geluidsniveau hoger, dan mag je hem luidruchtig beschouwen.

De 5 beste was-droogcombinaties op een rij

1. Beste combinatie wassen en drogen: LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless

1. Beste combinatie wassen en drogen: LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless

Belangrijke specificaties:

Droogresultaat: Klasse A
Toerental centrifuge: 1400 r/min

De LG Slimme Wi-Fi-Enabled Ventless All-in-One Wasmachine Droger is een opvallende optie in de wereld van was-droogcombinaties. Het heeft een indrukwekkende capaciteit en een scala aan functies. Consumentenbond prijst dat "in tests presteerde de wasmachine uitstekend op het gebied van reiniging, stofverzorging, energie-efficiëntie en waterverbruik," waarbij de efficiëntie in cruciale wascriteria wordt benadrukt. De ventless droger wordt echter bekritiseerd vanwege de lange droogtijden en het ontbreken van vochtigheidssensoren. Dit LG-model schittert met zijn vermogen om diverse wasprogramma's aan te kunnen en een stoomoptie voor vlekverwijdering, wat tegemoetkomt aan verschillende stofbehoeften. The Spruce erkent zijn tegenhanger met een grote capaciteit en benadrukt het belang van trommelgrootte, brandstoftype, wasprogramma's, energie-efficiëntie en opvallende kenmerken bij het overwegen van een wasdroger. De LG Slimme Wi-Fi-Enabled Ventless All-in-One Wasmachine Droger vinkt veel van deze vakjes aan, waardoor het een overtuigende keuze is voor huishoudens die op zoek zijn naar gemak en prestaties.

In het competitieve landschap van alles-in-één wasmachine-drogers onderscheidt het aanbod van LG zich door zijn slimme functies en ventless ontwerp. De integratie van slimme Wi-Fi-mogelijkheden maakt het mogelijk voor afstandsbediening en het detecteren van belading, waardoor gebruikersgemak en controle worden verbeterd. Bovendien elimineert het de noodzaak voor een aansluiting op aardgas, waardoor het een veelzijdige optie is voor verschillende leefruimtes. Echter, zoals opgemerkt door This Old House Reviews, heeft het te maken met stevige concurrentie, waarbij de GE Profile UltraFast 2-in-1 Slimme Wasmachine-Droger wordt aangemerkt als de beste overall vanwege zijn grote trommel, slimme technologie en robuuste pluizenfiltermechanisme. Ondanks dit, snijdt de LG Slimme Wi-Fi-Enabled Ventless All-in-One Wasmachine Droger zijn eigen pad als een topkeuze voor degenen die op zoek zijn naar een ventless oplossing met een aanzienlijke capaciteit en slimme functies.

Hoewel de LG Slimme Wi-Fi-Enabled Ventless All-in-One Wasmachine Droger uitblinkt in prestaties en gemak, zijn er opmerkelijke beperkingen, zoals aangegeven door Consumentenbond. De lange droogtijden voor de ventless droger kunnen een ongemak zijn voor gebruikers met tijdgevoelige wasbehoeften. Bovendien roepen zorgen over mogelijke storingen in de wasmachine of droger vragen op over de betrouwbaarheid op de lange termijn en het onderhoud. Desalniettemin, voor degenen die op zoek zijn naar een capabele en rijk uitgeruste was-droogcombinatie, presenteert de LG Slimme Wi-Fi-Enabled Ventless All-in-One Wasmachine Droger zich als een overtuigende optie.

Tot slot, de LG Slimme Wi-Fi-Enabled Ventless All-in-One Wasmachine Droger onderscheidt zich door zijn capaciteit, slimme functies en ventless ontwerp. Ondanks de stevige concurrentie van andere modellen met verschillende voordelen, maken zijn prestaties, gemak en veelzijdigheid het een sterke kandidaat. Als je prioriteit geeft aan een ventless ontwerp met slimme mogelijkheden en bereid bent om iets langere droogtijden te accepteren, is deze LG wasmachine-droger combinatie een uitstekende keuze voor je wasbehoeften. 🌟

Voordelen LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless
 • Hoge capaciteit en scala aan functies
 • Slimme Wi-Fi-mogelijkheden voor afstandsbediening en belastingdetectie dispensers
 • Ventless ontwerp elimineert de noodzaak van een aardgasaansluiting
Nadelen LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless
 • Verlengde droogtijden voor de ventless droger
 • Afwezigheid van vochtigheidssensoren roept vragen op over betrouwbaarheid op lange termijn
 • Felle concurrentie van andere modellen met duidelijke voordelen

2. Beste algemene pasvorm en ontwerp: GE GNW128SSMWW

2. Beste algemene pasvorm en ontwerp: GE GNW128SSMWW

Belangrijke specificaties:

3. Ideaal voor ruimtes zonder externe ventilatie: LG WM3555HWA

3. Ideaal voor ruimtes zonder externe ventilatie: LG WM3555HWA

Belangrijke specificaties:

Droogresultaat: Klasse A
Toerental centrifuge: 1400 r/min

LG F4WV709P1E. Type lader: Voorbelading. Nominale capaciteit: 9 kg, Centrifuge-droger klasse: A, Geluidsniveau bij centrifugeren: 71 dB. Kleur van het product: Wit. Breedte: 600 mm, Diepte: 565 mm, Hoogte: 850 mm. Energie-efficiëntieklasse: A

4. GE Ventless All-in-One Washer-Dryer

4. GE Ventless All-in-One Washer-Dryer

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast over de GE Ventless All-in-One Washer-Dryer, die met zijn prijs van $2,499.99 en uitzonderlijke mogelijkheden echt opvalt. Met een grote capaciteit van 4,8 kubieke voet, een efficiënte warmtepomp en een intuïtieve interface is deze was-droogcombinatie perfect voor huishoudens met veel was. Dit model springt eruit vanwege zijn grote trommelcapaciteit, slimme technologie, pluisfiltermechanisme en de ventless warmtepomp. Geen wonder dat het een topkeuze is voor wie op zoek is naar een was-droogcombinatie die uitblinkt in zowel wassen als drogen.

De GE Profile PFQ97HSPVDS is terecht beoordeeld als een van de beste wasmachines en drogers. Met zijn hoogwaardige warmtepomp verbetert het aanzienlijk de droogefficiëntie, en de volledige trommel en efficiënte pluizenval zorgen voor uitzonderlijke reinigings- en droogprestaties. Dit model "scoorde uitstekend in tests" en biedt "efficiënte cyclustijden vergelijkbaar met aparte wasmachines en drogers." Hoewel het moeite had met omvangrijke items, werd het probleem opgelost door te kiezen voor 'extra droog', wat de veelzijdigheid en aanpasbaarheid aan verschillende wensen laat zien.

Ventless was-droogcombinaties zoals de GE Ventless All-in-One Washer-Dryer winnen aan populariteit vanwege hun energiezuinigheid en veelzijdige installatiemogelijkheden. Het ventless ontwerp elimineert de noodzaak van een externe ventilatie, waardoor het handig is voor verschillende installatielocaties. Echter, deze combinaties zijn mogelijk niet geschikt voor grotere gezinnen vanwege hun kleinere capaciteit en langere droogtijden. Het is belangrijk om individuele wasbehoeften en de grootte van het huishouden in overweging te nemen bij het beoordelen van de geschiktheid van ventless was-droogcombinaties.

In vergelijking met zijn concurrenten staat de GE Ventless All-in-One Washer-Dryer zijn mannetje als een eersteklas optie, vooral voor wie op zoek is naar een was-droogcombinatie met een grote capaciteit, energiezuinigheid en veelzijdigheid. Hoewel ventless ontwerpen zoals deze energiebesparingen en handige installatie bieden, is het essentieel om de kleinere capaciteit en langere droogtijden af te wegen tegen de specifieke wasbehoeften van het huishouden. Voor wie op zoek is naar een was-droogcombinatie die uitblinkt in prestaties en integratie met slimme technologie, is de GE Ventless All-in-One Washer-Dryer een aantrekkelijke keuze.

Kortom, de GE Ventless All-in-One Washer-Dryer is een eersteklas keuze voor wie op zoek is naar een eersteklas was-droogcombinatie, met uitzonderlijke reinigings- en droogprestaties en een scala aan cutting-edge functies. Hoewel het misschien niet ideaal is voor grotere gezinnen vanwege de capaciteit en droogtijden, maken het ventless ontwerp, de grote trommelcapaciteit en efficiënte warmtepomp het een opvallende keuze voor huishoudens met een grote behoefte aan was.

Voordelen GE Ventless All-in-One Washer-Dryer
 • Grote capaciteit van 4,8 kubieke voet
 • Efficiënte warmtepomp
 • Intuïtieve interface
Nadelen GE Ventless All-in-One Washer-Dryer
 • Mogelijk niet geschikt voor grotere gezinnen vanwege kleinere capaciteit en langere droogtijden
 • Relatief hogere prijs

5. GE Profile PTW900BPTRS

5. GE Profile PTW900BPTRS

Belangrijke specificaties:

AFOX GeForce GT210 1GB DDR2 Low profile is een grafische adapter van een notebookcomputer op basis van een G 218-kern. Net als zijn voorganger heeft hij 16 shaders, maar de prestaties zijn enorm verbeterd en in veel opzichten verbeterd. Intern verbetert het de microarchitectuur voor verder energiebesparing en prestatieverbetering.

Veelgestelde vragen over was-droogcombinaties

Droogt een was-droogcombinatie je kleding goed?

Ja, een was-droogcombinatie droogt je wasgoed prima, maar de resultaten verschillen onderling. Kijk hiervoor naar de droogresultaten in de productbeschrijving. Een was-droogcombinatie met droogklasse A droogt bijvoorbeeld net iets beter dan een was-droogcombinatie met droogklasse B.

Lees bovendien reviews van andere kopers: die geven vaak een beter beeld van hoe een was-droogcombinatie in de praktijk presteert.

Gaan was-droogcombinaties snel kapot?

Nee, een was-droogcombinatie gaat niet sneller kapot dan een normale wasmachine of een droger. Met goed onderhoud gaat een was-droogcombinatie net zo lang mee als elke wasmachine of droger. Stop je wasmachine nooit te vol en draai maandelijks een hete was om achtergebleven zeepresten te verwijderen, en je bent al een eind op weg.

Kun je ook alleen drogen met een was-droogcombinatie?

Ja, je kunt ook alleen drogen in een was-droogcombinatie.

Wasmachine in badkamer

Conclusie

Heb je geen plaats voor een wasmachine en een droger, dan biedt een was-droogcombinatie de uitkomst. Een nieuwe was-droogcombinatie kopen wordt echter al snel overweldigend; daarom hoop ik dat dit artikel je heeft geholpen met het maken van een keuze. Bedankt voor het lezen! 👔

Was dit artikel behulpzaam?