Wat zou het heerlijk zijn als de zon altijd zou schijnen zodat je altijd je was buiten aan de droogmolen zou kunnen hangen! Helaas is dat niet het geval in Nederland. 👎 Daarom biedt een wasdroger de ideale uitkomst. Ik heb uitgezocht wat de beste wasdroger is en hier een top 5 van gemaakt, dus lees snel verder!

De 5 beste wasdrogers in een oogopslag

 1. Miele TWR 860 WP – Op zoek naar het beste van het beste? Deze wasdroger droogt je kleding altijd op de juiste manier dankzij de droogassistent.
 2. Bosch WTU87675NL – Deze energiezuinige warmtepompdroger droogt je kleding sneller dan de meeste warmtepompdrogers.
 3. LG RC80V9AV4Q – Op zoek naar een stille wasdroger? Dan is deze ideaal voor jou.
 4. Haier HD80-B636W – Droog je was snel met deze condensdroger die maar liefst 16 programma's heeft om uit te kiezen.
 5. Indesit I1 D81W EE – Dit model is voor mensen met een beperkt budget.

Verschillende droogsystemen

Er zijn drie verschillende soorten wasdrogers verkrijgbaar, al beweren sommige verkopers dat het er eigenlijk maar twee zijn. De warmtepompdroger werkt op bijna dezelfde manier als een condensdroger en wordt daarom vaak als condensdroger gezien.

Om het overzicht te behouden, leg ik ze alle drie aan je uit.

Condensdroger

Een condensdroger verhit de lucht waarmee hij droogt en doet dit constant. Je was wordt snel droog omdat de temperatuur hoog is. Het vocht wat er uit je wasgoed komt, wordt afgevoerd naar de condensbak. Deze bak dient regelmatig geleegd te worden.

Het voordeel van een condensdroger is dat hij snel je wasgoed droogt. Het nadeel is dat het energieverbruik hoog is, omdat het hitte-element continue aan het werk is om de lucht te verhitten.

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger verhit de lucht op een andere manier. Deze heeft een compressor en een koelmiddel: dit koelmiddel begint als gas er wordt door de compressor omgezet naar vloeibare vorm. Bij dit proces komt er warmte vrij en met deze warmte wordt je was gedroogd. Zie dit als een omgekeerde werking van een airco.

De lucht wordt elke keer opnieuw gebruikt, waardoor er veel energie wordt bespaard. Er is geen hitte-element wat continue aan het werk is. Vervolgens wordt het vocht afgevoerd op dezelfde manier als bij de condensdroger. Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger.

Het voordeel van een warmtepompdroger is dat het een erg energiezuinige manier is om je wasgoed te drogen. Het nadeel is dat de lucht niet erg heet wordt en waardoor het langer duurt tot je wasgoed droog is. Een warmtepompdroger is bovendien duurder in aanschaf.

Het voordeel van het langere droogproces, is dat je kleding langer mooi blijft.

Luchtafvoerdroger

Een luchtafvoerdroger verwarmt de lucht op dezelfde manier als een condensdroger: met een hitte-element. De temperatuur loopt hierdoor hoog op en daardoor droogt je was snel. Bij een luchtafvoerdroger word het vocht daarentegen niet opgevangen in een condensbak, maar naar buiten geleid via een afvoerbuis. 

Hierdoor moet een luchtafvoerdroger altijd bij het raam staan, zodat je de buis uit het raam kunt hangen. Nog beter is een gat in de muur te maken zodat de droger zo efficiënt mogelijk kan werken, maar dat ziet niet iedereen zitten. 

Het voordeel van een luchtafvoerdroger is dat deze net als condensdrogers goedkoop in aanschaf zijn. Ze drogen je wasgoed bovendien snel. Het nadeel van het snelle drogen is wederom dat deze methode niet energiezuinig is en bovendien in slijtage aan je kleding resulteert.

Deze warmtepompdroger is met zijn energieklasse van A+++ zeer energiezuinig en daarnaast door het vulgewicht van negen kilo geschikt voor een groot huishouden. Niet voor niets de beste wasdroger!

De droogassistent bepaalt voor jou welk programma er het beste bij jouw wasgoed past, waardoor je kleding altijd op de meest efficiënte manier wordt gedroogd.

Gebruiksgemak

Je bedient deze stille Miele wasdroger via het touchscreen of via de Miele@mobile, de bijbehorende app voor iOS en Android. Je stelt zelf het programma in, maar om het gemakkelijk te maken heeft deze Miele wasdroger een ingebouwde assistent die door behulp van sensoren deze keuze uit handen neemt. Ik vind deze functie erg handig, want ik weet nooit welk programma het beste is voor mijn was. 😅

Via de app zie je ook hoe lang het nog duurt voordat je was droog is, of je pluizenfilter vol zit en wanneer je je condensbak leeg moet maken. Handig, maar je moet toch echt zelf de was in de droger doen en deze er ook weer uithalen. 

Miele geurflacon in de droger

Iets anders wat daarentegen wel erg handig is, zijn de geurflacons waar de machine gebruik van maakt. Je kiest zelf welke geur je wilt gebruiken en je hebt er geen omkijken meer naar totdat het weer bijgevuld moet worden. 

Daarnaast heeft deze droger een SteamFinish-stoomfunctie. Deze zorgt ervoor dat er aan het einde van het programma een lading stoom door de trommel gaat: hierdoor hoef je minder te strijken!

Een programma wat ik echter nog niet eerder heb gezien bij een droogtrommel, is het “impregneren” programma. Door thermische fixatie zorgt dit programma ervoor dat je wasgoed waterafstotend is. Superhandig voor jassen en andere outdoor-kleding. 

Het programma voor hygiëne doodt daarnaast door de hoge temperaturen in combinatie met de droogtijd dat ziektekiemen en huisstofmijt. 

Het allerfijnste programma vond ik echter het speciale programma voor jeans. Ik heb een gezin van echte jeansdragers en het komt dan ook geregeld voor dat een spijkerbroek uit de droger komt als een klein, gek gekreukt hoopje stof. Met dit programma kwam mijn spijkerbroek eruit als nieuw: ik hoefde niet eens te strijken!

Deze beste wasdroger van Miele heeft dus een uitgebreide keuze aan allerlei programma’s. De één gebruik je misschien nooit, de ander regelmatig, maar de keuze hebben is altijd prettig. De programma’s zijn overigens wel aan de langekant vergeleken met andere wasdrogers.

Zoals eerder benoemd krijg je een melding als je pluizenfilter vol zit. Deze is gemakkelijk te reinigen door hem open te doen en de pluizen eruit te schrapen, net zoals bij de meeste andere wasdrogers.

Voordelen:

 • Deze wasdroger maakt gebruik van een stoomfunctie waardoor je bijna niet hoeft te strijken
 • De droogassistent kiest het beste programma voor jouw wasgoed

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze wasdroger

Deze Bosch warmtepompdroger is een efficiënte  droger die bovendien redelijk prijsvriendelijk is. 

Hij heeft een vulgewicht van acht kilo en is daarmee groot genoeg voor een klein gezin. Bovendien droogt hij voor een warmtepompdroger vrij snel: een volledige belading is binnen 148 minuten droog.

Deze droger is met zijn jaarlijkse kosten aan energie van € 79,65 redelijk energiezuinig.

Gebruiksgemak

Deze droger heeft met zijn 14 wasprogramma’s een ruime keuze aan opties. Er zijn programma’s voor onder andere dekens, overhemden, katoen, handdoeken en zelfs een superkort programma van 40 minuten. Er is zelf een wolprogramma beschikbaar.

Bovendien is deze Bosch droger stil met een geluidsniveau van maar 64 dB. Ideaal dus als je in een kleiner appartement woont of de droger noodgedwongen dichtbij je huiskamer moet zetten.

Een functie die ik al eerder heb gezien vind je hier ook weer terug. Bosch noemt het DuoTronic meetsysteem: de sensoren meten de vochtigheid en de temperatuur en passen hiermee de droogtijd op aan. Zo gaat je kleding langer mee terwijl je ook energie bespaart.

Een andere eigenschap die het gebruiksgemak vergoot is de SelfCleaning Condensor. Zoals de naam doet vermoeden, heeft deze machine een zelfreinigende condensor. Hierdoor blijft de warmtewisselaar schoon. Het is daarentegen altijd wel een goed idee om het filter af en toe te controleren onder het mom van “better safe than sorry“. 

Het pluizenfilter maak je net zoals bij elke andere droger wél zelf schoon. Dit doe je door de pluizen er in een keer af te halen, of je spoelt hem even af onder de kraan. Doe je dit laatste, laat het filter dan wel goed drogen voordat je het terugplaatst.

Bedieningspaneel van Bosch wasdroger, vooraanzicht

Voordelen:

 • Deze droger is met €49,56 aan jaarlijkse kosten enorm energiezuinig
 • De condensor maakt zichzelf schoon

Nadelen:

 • De bediening is in het begin niet simpel

Deze condensdroger is energiezuinig: je betaalt jaarlijks € 79,20 aan energiekosten. Het is daarentegen altijd een goed idee om af en toe je was op te hangen om energie en geld te besparen.

Gebruiksgemak

Deze goede wasdroger heeft een digitaal display waarop je de resterende tijd afleest, met touchscreen. Je bedient de droger via de draaiknop aan de voorkant waarmee je het programma selecteert. Deze LG wasdroger bedien je ook via een app. In de LG SmartThinQ app lees je af hoe lang het nog duurt voordat je kleding droog is en bedien je de droger op afstand.

De LG SmartThinQ app download je in de Google Play Store of in de App store.

Deze wasdroger maakt gebruik van sensoren die de vochtigheid van je was meten en daarop de tijd van het programma afstelt. Op deze manier wordt je wasgoed altijd op de meeste efficiënte manier gedroogd. Bovendien loop je geen risico dat je wasgoed te lang in de droger blijft zitten waardoor het kreukt of zelfs krimpt.

Deze wasdroger heeft ook een anti-kreukfase. Als het programma is afgelopen blijft de trommel tot 2 uur lang bewegen, om kreuken te voorkomen. 

Ik vind dit persoonlijk een erg handige eigenschap, want ik kan niet altijd meteen de was opruimen waardoor ik soms moet strijken (of ik dat ook daadwerkelijk doe, is een ander verhaal 🙈). Bij deze droger maak ik me daar geen zorgen over. 

Een ander voordeel van deze wasdroger is dat de programma’s aan de korte kant zijn. Het is algemeen bekend dat warmtepompdrogers niet enorm snel drogen, maar wanneer je maar een halve was wilt drogen, dan is deze droger na 107 minuten klaar. Deze wasdroger is bovendien erg stil. Wat wil je nog meer?

Voordelen:

 • Hij is erg eenvoudig in gebruik
 • Hij is te bedienen via een app

Nadelen:

 • Deze wasdroger is misschien niet geschikt voor een heel klein budget

Het eerste wat me opvalt is de zeer vriendelijke aanschafprijs. Hier staat wel tegenover dat de jaarlijkse energiekosten met € 252,45 erg hoog te noemen zijn.

Gelukkig heeft hij wel een vulgewicht van 8 kilo wat groot genoeg is voor een gezin met één of twee kinderen.

Hij heeft daarnaast een groot display waarop je de instellingen aanpast en waar je de resterende tijd van de droogprogramma's ziet.

Gebruiksgemak

Dit is een simpele droger zonder al te veel poespas. De bediening is simpel: je kiest een programma met de draaiknop en vervolgens kies je de temperatuur, hoe droog je was moet zijn, of je de anti-kreukfunctie nodig hebt en of je startuitstel wilt gebruiken. 

Hij heeft 16 programma’s waaruit je kunt kiezen, waaronder voor jeans, handdoeken, ondergoed en beddengoed. Er is ook een kort programma beschikbaar waarmee je in 30 minuten je wasgoed droogt. 

Het vocht wordt zoals bij elke condensdroger opgevangen in een condensbak, maar bij deze wasdroger heb je ook de optie om een afvoerslang te gebruiken. Dit is vooral een handige optie als je de droger boven op je wasmachine wilt plaatsen. Zo voorkom je dat je een trapje nodig hebt de condensbak te legen.

Met een geluidsniveau van 68 dB is dit echter niet de stilste wasdroger. Daardoor is hij niet de meest praktische keuze als je je droger vlakbij je woonkamer of slaapkamer moet plaatsen.

Het onderhoud is gelukkig wél eenvoudig. Je maakt na elk gebruik het pluizenfilter schoon en je controleert de condensor elke maand en maakt deze, indien nodig, ook schoon. 

Stapel kleding

Resultaat

Deze condensdroger heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij is ideaal voor mensen die hun wasgoed snel droog willen hebben. Bovendien is dit een wasdroger zonder toeters en bellen en heeft hij een erg vriendelijke prijs. 

Helaas is hij met zijn jaarlijkse kosten geen energieklasse 'A' en daarmee niet energiezuinig. Wil je een simpele wasdroger die je was snel droogt en niet teveel uitgeven aan de aanschaf hiervan? Dan is deze wasdroger een match voor jou.

Voordelen:

 • Dit is een eenvoudige wasdroger zonder toeters en bellen
 • Hij heeft ook een afvoerslang die je kunt gebruiken in plaats van de condensbak

Nadelen:

 • Deze wasdroger is niet energiezuinig
 • Met een geluidsniveau van 68 dB is hij luidruchtig te noemen.

Deze Indesit wasdroger is eenvoudig: hij droogt op één enkele temperatuur en je stelt zelf de tijd in. Er zijn richtlijnen te vinden aan de linkerkant van de droger. 

Deze droger voert de vochtige lucht af via een afvoerbuis die je uit het raam moet hangen, wat betekent dat dit apparaat altijd bij een raam moet staan.

Gebruiksgemak

Dit is een ontzettend simpele wasdroger. Hij droogt en jij bepaald hoe lang deze moet drogen. Geen digitaal display, geen lampjes of piepjes en andere indicatoren. 

Om hem in te stellen kies je de gewenste droogtijd via de draaiknop en dat is alles wat je hoeft te doen. De wasdroger stopt er vanzelf mee als de timer is afgelopen. Het is een goed idee om zo af en toe even te controleren of je was niet te droog wordt. Doe dit vooral in het begin als je nog niet gewend bent aan het apparaat.

Als je was namelijk te lang in de wasdroger zit, gaat het ontzettend kreuken en het komt de vezels niet ten goede: je kleding slijt dan sneller. Hij droogt je kleding overigens wel redelijk rap: een volledige lading in ongeveer 108 minuten.

Je vindt het pluizenfilter verder in de opening: deze maak je na elk gebruik schoon zoals je bij elke andere wasdroger ook zou doen.

Lade met kleding

Dit is overigens een luchtafvoerdroger. De buis moet altijd buiten hangen als de wasdroger aanstaat, anders wordt het erg vochtig in de ruimte waar je droger staat. Zet hem dus in de buurt van een raam of boor – als je het aandurft en dit mag – een gat in je muur voor de buis.

Ik wil je graag meer vertellen over deze wasdroger, maar er is weinig meer te vertellen. Het is eenvoud op zijn best. Hij doet wat hij moet doen, en hij doet dit goed.

Voordelen:

 • Droogt je wasgoed snel
 • Deze wasdroger is erg prijsvriendelijk

Nadelen:

 • Doordat deze wasdroger een afvoerbuis gebruikt, moet dit apparaat altijd bij een raam staan
 • Helaas niet bijzonder energie-efficiënt

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Wat voor mij de beste wasdroger is, hoeft niet de beste wasdroger voor jou te zijn. Een groter huishouden stelt andere eisen aan een wasdroger dan een gezin met een kind. Budget speelt natuurlijk ook een rol. 

Een warmtepompdroger is de meest milieuvriendelijke optie, maar deze zijn duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een condensdroger. Daardoor kan een condensdroger misschien de beste keuze voor jou zijn.

Zo zijn er meerdere eigenschappen aan wasdrogers die voor jou belangrijk kunnen zijn.

Type wasdroger

Ik heb hierboven al uitgelegd hoe de drie verschillende wasdrogers werken. Hieronder zet ik de voor- en nadelen nogmaals voor je op een rijtje, zodat je kunt bepalen welke het beste bij jouw omstandigheden past.

Voordelen warmtepompdroger:

 • Energiezuinig
 • Milieuvriendelijk
 • Beter voor je portemonnee op de lange termijn

Voordelen condensdroger:

 • Lagere aanschafprijs
 • Droogt snel


Voordelen luchtafvoerdroger:

 • Lagere aanschafprijs
 • Droogt snel

Nadelen warmtepompdroger:

 • Hogere aanschafprijs
 • Droogt langzaamNadelen condensdroger:

 • Niet energiezuinig
 • Minder milieuvriendelijk
 • Slecht voor je portemonnee

Nadelen condensdroger:

 • Niet energiezuinig
 • Minder milieuvriendelijk
 • Slecht voor je portemonnee

Capaciteit

Het vulgewicht is een belangrijke eigenschap. Als je een groot gezin hebt, is een wasdroger met een capaciteit van zeven kilo niet erg praktisch. Daarnaast is het een goed idee om het vulgewicht van je wasdroger af te stemmen op je wasmachine. 

Als je een wasmachine hebt met een capaciteit van 10 kilo en je droger heeft een capaciteit van 7 kilo, kan het daarnaast voorkomen dat niet al je was in de droger past. Houd hier dus rekening mee.

Koop je een was-droogcombinatie, dan zit je altijd goed. Je was wordt namelijk gewassen en gedroogd in dezelfde trommel.

Energieverbruik

Zoals eerder al is uitgelegd is de warmtepompdroger de meest energiezuinige optie. Zo kost de gemiddelde warmtepompdroger ongeveer € 50 per jaar aan energie, terwijl je voor een gemiddelde condensdroger ruim € 100 per jaar aan energiekosten betaalt! 💸 Een condensdroger is hiermee het minst zuinig.

Dit is dus een noemenswaardig verschil. Het verschil voel je bovendien niet alleen in je portemonnee, maar door een energiezuinige droger aan te schaffen, draag je ook een steentje bij aan een beter milieu.

Bij voorkeur kies je altijd voor een wasdroger met energieklasse a, en niet energieklasse b of lager. Deze zijn niet alleen voordeliger voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu. De goedkoopste manier van drogen is echter nog altijd een goed droogrek!

Plaats van de droger

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar de plaats waar je wasdroger komt te staan is belangrijk om te overwegen bij de aankoop.

Zet je de droger boven op de wasmachine? Als de condensbak aan de bovenkant van de droger zit, kan deze als gevolg hiervan erg lastig te bereiken zijn. Misschien heb je zelfs een trapje nodig om deze eruit te halen.

Beter is het om dan een droger te kiezen waar de condensbak onderin zit, zodat je er gemakkelijker bij kunt. Dit is vooral ook handig wanneer je tijdens het drogen het bakje leeg wilt maken.

Let op: om je droger bovenop je wasmachine te plaatsen heb je een stapelkit nodig. 

Stapelkit voor wasmachine en droger, vooraanzicht

Zet je de droger naast je wasmachine? Dan is de draairichting van de deur erg belangrijk. Idealiter openen beide deuren in tegengestelde richting, zodat je je wasgoed gemakkelijk kunt overladen.

Gebruiksgemak

Sommige wasdrogers hebben ontzettend veel functies, sommige handig en sommige onnodig. Denk bijvoorbeeld aan WiFi. Dit is een leuke bijkomstigheid, maar erg functioneel is het (nog) niet. Zolang ik nog steeds zelf mijn was in de droger moet stoppen, heb ik geen wasdroger met WiFi nodig.

De duurdere modellen maken soms ook gebruik van een stoomfunctie waarbij je was bijna zonder kreukels uit de trommel komt. Deze functie kan handig zijn als je veel strijkt.

Startuitstel is een andere handige functie. Als je bijvoorbeeld je droger niet ‘s nachts wilt gebruiken, stel je hem zo in dat hij in de ochtend aanspringt. 

Wat voor mij nuttig is, kan voor jou echter totaal nutteloos zijn. Vaak is het hoe dan ook zo dat je meer betaalt voor een wasdroger met meerdere functies, dus kijk hier goed naar en besluit wat voor jou echt belangrijk is.

Onderhoud

Het onderhoud van een wasdroger is eenvoudig, maar je moet het niet vergeten. Het vergeten te legen van de filters kan nare gevolgen hebben. Niet alleen de droogefficiëntie neemt af, maar het risico op oververhitting en brand neemt ook toe. 

De meeste wasdrogers hebben een pluizenfilter in de deur: deze moet na elk gebruik worden schoongemaakt. Hier verzamelen zich vooral stofdeeltjes en haren in. Daarnaast hebben de meeste drogers ook een groter filter, een condensor, waar nog meer stof en ander vuil zich ophoopt. 

Deze maak je maandelijks schoon door hem af te spoelen of schoon te maken met de stofzuiger. 

Er zijn wasdrogers verkrijgbaar die het onderhoud vereenvoudigen door de vorm van de filters of door zelf de condenser door te spoelen, maar eigenlijk is het onderhoud vrijwel hetzelfde voor elke wasdroger. 

🚨 Let op!

Vergeet niet de pluizenfilters in je wasdroger na elk gebruik schoon te maken. Door de combinatie van stof, stroom en water ligt het risico op brand altijd hoger bij het gebruik van een wasdroger. Neem geen onnodige risico's en houd je pluizenfilters schoon.

Budget

Een warmtepompdroger is het meest milieuvriendelijk, omdat deze de minste energie verbruikt. Een condensdroger en een luchtafvoerdroger daarentegen zijn goedkoper in aanschaf en drogen je wasgoed sneller.

De afweging tussen milieuvriendelijkheid en maandelijke kosten versus aanschafkosten en droogsnelheid laat ik verder aan jou over!

Veelgestelde vragen over wasdrogers

Hoelang gaat een droger mee?

Een wasdroger gaat gemiddeld tien jaar mee. Dit is berekend op een gemiddeld gebruik van twee keer per week.

Wat kost een wasdroger ongeveer?

De prijzen variëren van zo’n € 250 tot € 2.100.

Wat kost een wasdroger per keer?

Ervan uitgaande dat de prijs van 1 kWh € 0,22 bedraagt en dat de gemiddelde droger 1,35 kWh verbruikt, kost het gebruik van een wasdroger € 0,29 per keer.

Wat kan er in de wasdroger? 

Lees hiervoor het label in je wasgoed. Door de hoge temperaturen in de droogtrommel slijten je kledingstukken sneller dan wanneer ze aan de waslijn drogen, en het risico op krimpen is om diezelfde reden ook groter. Beddengoed en handdoeken zijn daarentegen ideaal om in de wasdroger te drogen: deze worden zo heerlijk zacht.

Waar plaats ik een wasdroger? 

De meest ideale plaats voor een wasdroger is naast of dichtbij de wasmachine. Hierdoor kun je het wasgoed gemakkelijk overladen. Als je een luchtafvoerdroger hebt, zet je de wasdroger vlakbij het raam zodat je de buis door het raam naar buiten kunt hangen.

Drie opgerolde handdoeken, grijs en [aars

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de wasdrogers zodat je nu gemakkelijker een keuze kunt maken. Kies je voor de Miele TWR 860 WP, dan zit je altijd goed! Berg je wasrekje op voor een dag met mooi weer, want met een van de beste wasdrogers heb je hem niet nodig!

Wil je een berichtje achterlaten, dan kan dat hieronder! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?