Water koken doe je al lang niet meer in een pannetje op het fornuis – in ieder geval niet als je thee of koffie maakt. Als je waterkoker er de brui aan geeft, moet deze dan ook zo snel mogelijk worden vervangen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste waterkoker en heb ik er 5 op een rij gezet! ☕

Wist je dat ...

Er meer dan 1000 verschillende waterkokers verkrijgbaar zijn? Van waterkokers met een kleine inhoud, tot waterkokers met een ruime inhoud; en van waterkokers van glas tot waterkokers van roestvrij staal. Wil je een waterkoker met led-verlichting? Zelfs dat is mogelijk.

De 5 beste waterkokers in een oogopslag

  1. KitchenAid Artisan Waterkoker Appelrood - Dit is niet voor niets de beste waterkoker uit de test: het water is snel gekookt en je hebt keuze uit wel 6 temperatuurstanden!
  2. Siemens TW86103P Sensor for Senses - Deze waterkoker van Siemens heeft de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Om water te koken kies je uit 4 temperatuurstanden.
  3. De’Longhi Icona Vintage Groen - Is retro stijl helemaal jouw ding? Deze vintage waterkoker van De'Longhi is kwalitatief én stijlvol.
  4. Russell Hobbs 24361-70 Inspire - De snelste waterkoker uit deze top 5 kookt het water binnen een minuut!
  5. Philips Daily Collection HD9350/90 - Deze waterkoker is vriendelijk voor de portemonnee én erg gebruiksvriendelijk.

De geschiedenis van de waterkoker

Al meer dan 5000 jaar geleden kookten onze voorouders water boven een vuurtje. Niet bepaald om een kop koffie of thee mee te zetten – dat volgde later – maar om het water te zuiveren. Daarna begon men er smaak aan te geven: Chinezen gebruikte theebladeren, Arabieren gemalen koffiebonen en Europeanen gebruikte granen.

De eerste ketels stammen uit ergens tussen 3500 en 2000 v.Chr, waren van brons en hadden toen al hun klassieke vorm en tuit. De vorm bleef in de daaropvolgende millennia eigenlijk hetzelfde.

In 1891 werd de eerste elektrische waterkoker geïntroduceerd, maar omdat water koken ruim 10 minuten duurde, werd dit geen succes. Kort na de Eerste Wereldoorlog kwam de fluitketel op de markt. Wie kent deze niet?! Deze ketel zet je op het fornuis en begint te fluiten zodra het water kookt.

In de jaren 20 werd de elektrische waterkokerverbeterddoor een Brits bedrijf genaamd Swan Company: zij plaatsten er een metalen cilinder in waardoor het water rechtstreeks werd verhit. Hierdoor werd de kooktijd drastisch ingekort en daarmee nam de populariteit steeds meer toe.

De fluitketel is daarentegen nooit verdwenen. Hij bestaat nog steeds, maar een elektrische waterkoker is hoe dan ook sneller en praktischer. Bewaar je warme drank vervolgens in een thermoskan en je geniet overal van je (nog steeds) warme brouwsel!

oude fluitketel

De beste waterkokers op een rij

Eigenschappen

Het eerste wat me bij de beste waterkoker opvalt, is het design. Hij ziet er stoer en retro uit, maar dan in een modern jasje. Hij voelt robuust aan en is bovendien in verschillende kleuren verkrijgbaar.

De kitchenAid Artisan Waterkoker met een inhoud van 1,5 liter is gemaakt van metaal wat ervoor zorgt dat hij lang meegaat. Bovendien blijft hierdoor het water langer warm en is er geen warmhoudfunctie nodig.

Deze waterkoker heeft een inhoud van 1,5 liter en is gemaakt van RVS. Een leuke bijkomstigheid is dat je de temperatuur in kunt stellen waardoor je specialiteiten-thee nog lekkerder wordt.

Ik drink graag een kruidenthee en de ideale watertemperatuur daarvoor is 95 – 100 °C. Met deze KitchenAid waterkoker zou ik dus de perfecte thee moeten maken. Ik ben benieuwd!

Gebruiksgemak

Deze beste waterkoker heeft een schuifknop onderaan waarmee je de temperatuur mee instelt. Momenteel drink ik veel Yogi thee, een biologische kruidenthee. Ik heb nog een paar zakjes “Women’s Energy” liggen en deze hang ik vast in mijn glas.

Ik vul de waterkoker en lees de inhoud vooraan in het handvat. Dit is wat mij betreft ietwat onhandig omdat je je hand echt van het handvat moet halen. Ik stel daarna de temperatuur in op 95 °C, druk op de knop en wacht geduldig af.

Het water vullen is niet moeilijk maar vergt wat voorzichtigheid: Het deksel is niet te verwijderen en opent tot een hoek van maar 45°. Ik kan me voorstellen dat je zult morsen als je haast hebt.

Het duurt ruim anderhalve minuut voordat het water is gekookt. Je ziet via de temperatuur aanduiding hoe warm het water wordt en hiermee zie ik dan ook dat de waterkoker afslaat op precies 95 °C. Een ander voordeel is dat je zodoende ook ziet hoe warm het water nog is wanneer je een tweede kop thee wilt inschenken.

Het apparaat is dubbelwandig wat betekent dat het water lang warm zal blijven. Sommige waterkokers hebben een warmhoudfunctie, maar dat heeft deze eigenlijk niet nodig omdat hij dubbelwandig is.

Bij het inschenken lekt het tuitje niet wat toch weer scheelt in het schoonmaken. Watervlekken zijn nou eenmaal niet aantrekkelijk op je aanrecht. Zodra mijn kopje kruidenthee klaar is, ga ik (eindelijk) zitten en geniet van een momentje rust. Mijn thee smaakt heerlijk en heeft de perfecte temperatuur. Ik kan meteen (voorzichtig) drinken. Missie geslaagd!

Voordelen:

  • Je kunt zien welke temperatuur je water heeft
  • Deze waterkoker is dubbelwandig waardoor het water langer warm blijft

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze waterkoker

Eigenschappen

Deze waterkoker van Siemens is verkrijgbaar in zwart of rood en ziet er robuust uit. Zowel de zijkant als de  binnenkant zijn gemaakt van BPA-vrij kunststof en bevatten details van roestvrijstaal.

Wat me wel opvalt bij deze waterkoker is dat hij aan de grote kant is met zijn 23,5 x 15,5 x 25 cm (BxDxH). Dit is natuurlijk niet erg, maar wel goed om te weten voordat je besluit deze te kopen. Deze waterkoker met een inhoud van 1,5 liter is genoeg is voor zes kopjes thee of koffie.

Je kiest uit vier verschillende temperatuurstanden om zo je perfecte kopje thee mee te maken en schakelt de warmhoudfunctie in als je het water warm wilt houden. Dit doe je voor maximaal 30 minuten.

Gebruiksgemak

Je vult deze waterkoker gemakkelijk via de grote opening onder de kraan. Je bedient deze via het paneel boven op het apparaat. Wat me opvalt is dat de buitenkant van de waterkoker niet warm wordt, wat hem dus een stuk veiliger te hanteren maakt. Dit komt doordat hij dubbelwandig is.

Zoals elke waterkoker moet ook deze waterkoker regelmatig ontkalkt worden. Bij deze waterkoker is dit extra gemakkelijk gemaakt: hij heeft een uitneembaar RVS kalkfilter bij het tuitje en een roestvrijstalen bodem die je eenvoudig schoonmaakt.

De inhoud is wat moeilijk af te lezen door de minder handige plaats van het venster, namelijk wederom bij het handvat. Ik vind het erg apart dat deze plaats zo populair is bij de fabrikanten; het is namelijk niet de meest praktische plek!

Wat dan wél weer praktisch is, is de warmhoudfunctie. Bovenop de dubbelwandige constructie kun je het water dus ook nog elektronisch warm houden.

Deze keer ga ik geen thee maken, maar kant-en-klare noedels voor de kinderen – voor deze éne keer. Ik stel de temperatuur in op 70 °C en hoop zo het “mamaaa, is het al afgekoeld?” in het kwadraat te voorkomen. De waterkoker pruttelt zachtjes weg en het duurt iets minder dan twee minuten voordat hij afslaat.

Ik giet het water over de noedels zonder te knoeien vanwege de fijne tuit en ondertussen komt kind #1 al vragen of het al afgekoeld is. Ik moet zeggen – na het zelf geproefd te hebben – dat het qua hitte meevalt. 

Dit is goed nieuws, want het water van mijn eigen waterkoker is echt te heet waardoor ze minimaal vijf minuten moeten wachten. Geduld en kinderen gaan vaak niet goed samen. ⏳

Voordelen:

  • Deze waterkoker heeft ook een warmhoudfunctie
  • Hij is vriendelijk geprijsd

Nadelen:

  • Het is een vrij grote waterkoker

Als je van deze vintage stijl houdt, dan is deze waterkoker zeker een aanrader. Hij is gemaakt van metaal en hij is verkrijgbaar in groen, blauw, wit en zwart. Deze retro waterkoker maakt gebruik van een kalkfilter die eenvoudig schoon te maken is. Het duurt ruim 2 minuten voordat je water de kooktemperatuur bereikt.

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt als ik deze retro waterkoker wil bijvullen, is dat het deksel heel erg stroef is en daardoor moeilijk te verwijderen. Hopelijk wordt dit wat soepeler naarmate je de waterkoker meer gebruikt.

Er is geen mogelijkheid om de temperatuur in te stellen. Dat is een nadeel als je meerdere temperatuurkeuzes wilt. Wat wél een voordeel is, is dat de inhoud af te lezen is op de waterkoker zelf, achter het handvat.

Met één druk op de knop zet ik het apparaat aan en dat is dat. Tijdens het wachten op kokend water haal ik mijn kruidenthee tevoorschijn en twee mokken: een lekker kopje thee voor mijn vriendin en mij.

Deze waterkoker is niet dubbelwandig, wat niet alleen betekent dat de buitenkant erg heet wordt, maar ook dat deze vrij luidruchtig is tijdens het opwarmen van het water. Het geluid is voor mij niet zo’n probleem, maar ik vind het wel jammer dat de buitenkant warm wordt. De De’Longhi Icona Vintage mist zodoende dus een extra puntje van veiligheid.

Zodra het water kookt, laat ik het een paar minuten afkoelen om zo toch de juiste temperatuur te bereiken voor mijn kruidenthee. Dat werkt overigens prima. De thee smaakt heerlijk.

Voordelen:

  • Deze waterkoker is ideaal voor een groter gezin
  • Inhoud af te lezen op de pot zelf
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

  • Het deksel is stroef
  • Is helaas niet dubbelwandig

Verder lees je af hoeveel koppen thee (of koffie) je kunt maken wanneer je de waterkoker met water vult. De belangrijkste eigenschap is echter de snelheid: in 55 seconden maak jij een kopje thee voor jezelf!

Gebruiksgemak

Het vullen gaat eenvoudig en het deksel verwijder je zonder moeite. In de schenktuit vind je een uitneembaar kalkfilter welke je makkelijk verwijdert en schoonmaakt.

Deze waterkoker heeft geen aparte temperatuurinstellingen en heeft ook geen warmhoudfunctie. De behuizing is van kunststof wat minder duurzaam dan bijvoorbeeld metaal, maar het doet zeker niet af aan het ontwerp: deze waterkoker ziet er niet goedkoop uit.

Hij geeft de inhoud aan door middel van kopjes in plaats van (milli)liter. Pas helemaal bovenaan zie je een liter-aanduiding. Dit kan onhandig zijn als je een bepaalde hoeveelheid water nodig hebt voor bijvoorbeeld een gerecht wat je kookt.

Water koken gaat met deze waterkoker snel en het is bovendien een mooi apparaat om te zien!

Als je dit design mooi vindt, dan breid je je Inspire collectie uit met een broodrooster en koffiezetapparaat.

Voordelen:

  • Deze waterkoker is snel in het koken van een kleine hoeveelheid water
  • Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

  • Geeft de hoeveelheid water in de kan alleen aan met kopjes
  • Het is een groot apparaat

Met zijn inhoud van 1,7 liter is dit geen kleine waterkoker: hij is groot genoeg voor een heel gezin. Deze waterkoker werkt niet op verschillende temperaturen en hij heeft geen warmhoudstand, maar dat is dan ook niet iets wat ik verwacht van een waterkoker in deze prijsklasse.

Gebruiksgemak

Met één druk op de knop gaat het deksel open. Het vullen met water is best lastig, want het deksel valt elke keer dicht. Beetje vervelend, maar gelukkig hoef ik de koker niet vaak bij te vullen, want de inhoud van 1,7 liter is voldoende voor mij.

Als de kan vol zit, zet ik tijdens het koken de waterkoker aan en wacht geduldig af tot er kokend water is. Na ruim twee minuten is mijn water gekookt. Hij schenkt fijn in, zonder te morsen.

Ik merk meteen dat deze waterkoker enkelwandig is, want de buitenkant is heet. Dat is zeker iets om rekening mee te houden, vooral als je kleine kinderen in huis hebt. Doordat hij enkelwandig is maakt hij ook best wat lawaai met zijn geluidsniveau van 84 dB.

Door zijn uitneembare kalkfilter maak je deze waterkoker na gebruik wél gemakkelijk schoon. Doordat de kan van RVS is gemaakt zie je overigens wél snel watervlekken

Geen probleem, maar de behuizing verliest zijn matte glans als je deze niet vaak schoonmaakt. Een doekje met azijn en de waterkoker is weer schoon. Dit is overigens bij alle waterkokers van RVS, niet alleen deze.

Kopje soep

Deze keer heb ik voor een kant-en-klaar soepje gekozen. Ik giet mijn water in de mok en roer het goedje door elkaar. Het water is nog te heet (wat een goed teken is!) dus ik laat mijn tussendoortje nog even afkoelen.

Ik ben erg tevreden met deze waterkoker, vooral gezien het gunstige prijspunt. Het is misschien niet de beste waterkoker, maar een goede waterkoker zonder toeters en bellen: hij kookt water en dat doet hij goed

Voordelen:

  • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
  • Deze waterkoker is gebruiksvriendelijk: geen toeters en bellen

Nadelen:

  • Het deksel valt dicht bij het bijvullen

Je waterkoker ontkalken

Waar water is, ontstaat kalk. Als je in een hardwateromgeving woont, ontstaat er sneller kalk. Kalk hoopt zich voornamelijk op aan het warmte-element, met als gevolg dat de waterkoker harder moet werken om het water te laten koken.

Hierdoor verbruik je niet alleen meer energie, maar verkort je het leven van je waterkoker. Ontkalken is zodoende erg belangrijk omdat het de levensduur van je waterkoker verlengt.

Zodra je sporen van kalk ziet, is het tijd om te ontkalken. Dit doe je met azijn, of je gebruikt een speciaal product – beide zijn effectief, maar azijn is de milieuvriendelijke optie.

Glazen waterkokers

Glazen waterkokers zien er misschien mooi uit, maar zijn niet enorm praktisch als het op onderhoud aankomt. Waar water is, is kalkaanslag. Normaal gesproken ontkalk je je waterkoker regelmatig om schade te voorkomen.

Heb je een glazen waterkoker, dan zie je, afhankelijk van je waterhardheid, al heel snel kalkaanslag verschijnen. Wil je je glazen waterkoker netjes houden, dan zal je wekelijks moeten ontkalken. Meer werk dus.

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Een waterkoker is net als een goede eierkoker een simpel maar tegenwoordig bijna onmisbaar apparaat in je keuken. Als deze stuk gaat wil je hem dan waarschijnlijk ook zo snel mogelijk vervangen. Er zitten beste wat verschillen tussen de verkrijgbare waterkokers. Denk hierbij aan inhoud, design, maar ook de prijs.

De beste waterkoker voor mij is niet meteen de beste waterkoker voor jou. Woon je in je eentje, dan is een waterkoker met een inhoud van 2 liter misschien wat overbodig, terwijl hij voor een huishouden met 6 mensen wél praktisch is.

Hieronder vind je een daarom onze koopgids. Hierin bespreek ik een aantal laatste elementen waar je wellicht aan wilt denken bij je aankoop. 🤔

Inhoud

Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap waar je op moet letten. Een waterkoker met een kleine inhoud is niet handig voor een huishouden waar 5 mensen thee drinken. 

Aan de andere kant: als er twee personen in de ochtend thee drinken, eentje in de middag en de andere twee in de avond; dan maakt de inhoud nietveel uit.

Dit punt hangt echt van jouw omstandigheden en behoeften af. Als je niet goed weet welke inhoud het beste voor jou werkt, kies dan de meest gangbare inhoud van 1.5 liter.

waterkoker bovenkant

Materiaal

Het oog wilt ook wat! Sommige mensen vinden een waterkoker van RVS mooier dan een glazen waterkoker, en weer andere mensen geven de voorkeur aan een retro uitziende waterkoker.

Denk hierbij ook aan duurzaamheid: een goede waterkoker van kunststof zal minder lang mooi blijven dan een waterkoker van roestvrijstaal.

Als je net als ik, in een omgeving woont met hard water, dan wil ik je als tip meegeven dat een waterkoker van glas misschien niet het beste idee is. Om het glas netjes te houden ontkalk ik mijn waterkoker bijna elke twee weken. 

Hier dacht ik dus niet aan bij de aankoop. Bij een waterkoker van RVS of kunststof zie je de kalkaanslag niet; bij glas wel.

Bijzondere functies

Sommige waterkokers hebben functies waarvan ik niet eens wist dat deze bestonden. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur instellen bij een Siemens TW86103P. “Waarom dan?” vraag je je misschien af.

Nou, neem groene thee bijvoorbeeld. Deze komt het beste tot zijn recht in water van 70 – 80 °C. Rooibos thee gedijt beter in 95 – 100 °C en witte thee smaakt het best als je water tussen de 80 – 90 °C is. De temperatuur van het water is daarom best belangrijk.

Dit is dus een bijzonder handige functie als je veel verschillende soorten thee drinkt. Dat niet alleen: heb je kinderen, dan zet je thee voor ze met minder heet water. Handig!

De warmhoudfunctie is een andere eigenschap die onder andere de bovengenoemde Siemens Sensor for Senses heeft. Wederom bij het zetten van individuele kopjes thee is het makkelijk dat het water op de juiste temperatuur blijft en je niet telkens opnieuw water hoeft te koken.

Snelheid

Als je snel kokend water nodig hebt voor je koffie of thee, en je moet vervolgens bijna twee minuten wacht kan dit een bron van irritatie zijn.

Er zijn waterkokers die na 55 seconden al koken, maar ook waterkokers die er twee minuten of langer over doen. Vind je dit belangrijk, let hier dan goed op voordat je de aankoop doet.

mokken

Snoerlengte

Dit spreekt voor zichzelf, maar is wel iets dat vaak over het hoofd wordt gezien. Woon je in een huis met weinig stopcontacten, dan zul je een goede waterkoker willen met een langer snoer, zoals Siemens TW86103P. 

Heb je genoeg stopcontacten in je keuken? Dan is het 0,75 meter lange snoer van de Philips Daily Collection genoeg.

Budget

Niet geheel onbelangrijk: je budget. Het heeft geen zin om naar waterkokers in de hoogste prijsklasse te kijken als je een minimaal budget hebt. Gelukkig zijn er waterkokers in elke prijsklasse verkrijgbaar. 💸

Over het algemeen geldt – pun unintended – dat hoe meer functies de waterkoker heeft, hoe duurder deze is. Het materiaal speelt hier uiteraard ook een rol in.

Veelgestelde vragen over waterkokers

Hoe ontkalk ik een waterkoker?

Een waterkoker kun je op een paar manieren ontkalken. Als je een speciaal product hiervoor koopt, volg je de instructies op de verpakking.

Je kunt er ook voor kiezen om de waterkoker met azijn te ontkalken: giet een bodem azijn in de waterkoker. Hierna voeg je wat water toe en zet je de waterkoker aan. Vervolgens kun je de waterkoker eenvoudig schoonmaken met de afwasborstel zonder hard te hoeven schrobben.

Wat is een waterkoker in het Engels?

In het Engels wordt een waterkoker “kettle” genoemd.

Waar gooi ik mijn kapotte waterkoker weg?

Deze neem je mee als je een nieuwe waterkoker gaat kopen en lever je in bij de winkel. Je kunt hem ook kwijt bij het milieupark.

Waarom maakt een waterkoker geluid?

Zodra het water kookt, begint het te bubbelen. De bubbels die kapotslaan tegen de wand van de waterkoker is de bron van het geluid en is niet te voorkomen.

Hoe snel kookt het water in een waterkoker?

Hoe snel het water kookt verschilt per waterkoker: sommige waterkokers doen er ruim twee minuten over, terwijl andere waterkokers er een minuut over doen.

Wat is beter: een fluitketel of een waterkoker?

Wat beter is, is een persoonlijke keuze. Een waterkoker is over het algemeen duurzamer dan een fluitketel. Op het fornuis gaat namelijk veel warmte verloren. Een waterkoker richt daarentegen alle energie op het koken van het water waardoor deze duurzamer is.

kopje thee

Conclusie

Hopelijk heb je wat aan dit artikel gehad en heb ik je een beetje geholpen bij het kiezen van een nieuwe waterkoker. Of je nu voor ons topmodel van KitchenAid gaat, of toch liever een goedkoper model kiest: je kopje thee zal smaken! Heb je vragen, of misschien tips voor de lekkerste thee, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?