Weersvoorspellingen zorgen ervoor dat we onze dagen beter kunnen plannen. Tegenwoordig koop je zelf een weerstation: deze voorspelt het weer voor je, zonder dat je de website van het KNMI checkt! Lees hier over waar je op let bij de aankoop van het beste weerstation.

De 5 beste weerstations in een oogopslag

 1. Alecto WS-5500 - Het ideale weerstation voor de enthousiaste hobbyist.
 2. Alecto WS-4700 - Een weerstation met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Netatmo Slim Weerstation - Je bent helemaal klaar voor de toekomst met dit weerstation.
 4. TFA Spring - Eenvoud voor in de huiskamer.
 5. TFA Weather Boy - Het ideale weerstation voor een beperkt budget.

Weersvoorspellingen: vroeger en nu

Vroeger, voordat de telegraaf en de telefoon waren uitgevonden, werden plaatselijke voorspellingen gebaseerd op wat men zag. De wetenschap was nog erg beperkt en weersvoorspellingen waren vaak te vergelijken met een willekeurige gok.

Vanaf het einde van de 19e eeuw begonnen weerdiensten weergegevens te verzamelen van weerstations in het hele land. Daardoor konden meteorologen weerkaarten maken en dit verbeterde de nauwkeurigheid van de voorspellingen.

Persoon met paraplu, op straat, achteraanzicht

In de 20e eeuw ontwikkelden meteorologen nog betere instrumenten om het weer te observeren en te voorspellen. Speciale instrumenten meten het weer in de atmosfeer ver boven de grond, en satellieten in een baan om de aarde zenden beelden terug van het weer in grote gebieden.

Inmiddels worden er computermodellen ontwikkeld voor het voorspellen van het weer. In een computermodel worden de belangrijke processen van het weer in het model ingebouwd. Het model gaat uit van het huidige weer en probeert te simuleren hoe het weer zich in de toekomst zal ontwikkelen.

De huidige computermodellen slagen er zeer goed in het weer voor de komende dagen te voorspellen. De meeste weersvoorspellingen van nu zijn dan ook erg nauwkeurig.

De beste weerstations op een rij

Ben je een enthousiaste hobbyist die zichzelf semi-professionele meteoroloog noemt? Dan is de Alecto WS-5500 echt iets voor jou. Je bent waarschijnlijk zelfs al bekend met de Wunderground website. Deze website speelt een grote rol bij dit weerstation.

Wunderground is de website van Weather Underground. Weather Underground heeft een netwerk van ruim 200.000 gebruikers met allemaal hun eigen weerstation. Voeg jouw Alecto WS-5500 toe en je maakt deel van uit van dit netwerk.

Je verbindt je zo met andere gebruikers en je helpt de wetenschap door jouw gegevens te koppelen met Weather Underground. Je krijgt hiermee ook toegang tot de weersgegevens van anderen.

Mogelijkheden

De mogelijkheden van de Alecto WS 5500 zijn enorm uitgebreid. De buitenunit zet je buiten neer en deze meet zo'n beetje alles wat je nodig hebt voor een goede weersvoorspelling. Een zonnecel voorziet de unit bovendien van de benodigde stroom, waardoor je er geen omkijken naar hebt.

De buitenunit heeft sensoren voor uv- en zonnestralen, luchtdruk, luchtvochtigheid, windrichting en windsnelheid, neerslag en binnen- en buitentemperatuur. Het bereik van de buitensensoren is maar liefst 100 meter.

Alle metingen worden draadloos aan de binnenunit doorgegeven. Hier lees je de metingen af op het grote kleurenscherm. Via de bijbehorende app vergelijk je je gegevens met die van anderen.

In de app ontwerp je ook je eigen dashboards. Op die manier is je weerbericht zo persoonlijk mogelijk. De app download je in de Google Play Store of in de App Store.

Alecto display op tafel, vooraanzicht

Gebruiksgemak

Het opzetten van beide stations was zo gepiept, maar hou er rekening mee dat er geen standaard voor het buitenstation wordt meegeleverd. Heb je een schutting, dan past de unit misschien op de palen. Heb je deze niet, koop dan een paal of buis waar je hem op bevestigt.

Voor de juiste afmetingen neem je de instructies door. Behalve de missende bevestigingspaal/buis, vond ik de installatie erg eenvoudig. Je volgt de instructies in de app en je kunt meteen verkennen!

Ben je op zoek naar een professioneel weerstation, dan is dit de juiste optie voor je. Dit weerstation heeft talloze mogelijkheden en is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Daarnaast heb je via de app toegang tot de wereld van Wunderground die de hele beleving extra diepgang geeft.

Voordelen:

 • Dit weerstation heeft alle sensoren die je nodig hebt voor een uitgebreide weersvoorspelling
 • Het station is gebruiksvriendelijk
 • Je hebt toegang tot de Wunderground site via de bijbehorende app

Nadelen:

 • Er wordt geen bevestigingsbuis meegeleverd
 • Niet erg prijsvriendelijk

Mogelijkheden

Dit weerstation meet de hoeveelheid uv- en zonnestralen, luchtdruk, luchtvochtigheid, windrichting en windsnelheid, neerslag en binnen- en buitentemperatuur. Zowel de binnen- als buitenunit werkt op batterijen waardoor beide units volledig draadloos zijn.

Het scherm is duidelijk met grote letters en cijfers. Je ziet op het scherm alle metingen, de weersvoorspelling en je gebruikt de binnenunit ook als alarm. Een handige bijkomstigheid! De buitenunit heeft een bereik van 100 meter. Je hangt de binnenunit op of je zet hem ergens neer.

Display van Alecto WS-4700

Gebruiksgemak

De installatie is eenvoudig en wijst zichzelf uit. De bijgeleverde handleiding is goed te volgen. Hou er echter wel rekening mee dat ook deze buitenunit niet wordt geleverd met een buis waarop je de unit bevestigd.

Deze koop je zelf waardoor er nog extra kosten bij de aanschaf komen. Hou hier rekening mee. Heb je een schutting, dan past de unit meestal op de middelste palen, maar lees de instructies voor de juiste afmetingen die je nodig hebt.

Het scherm is geen kleurendisplay, maar is nog steeds eenvoudig af te lezen. Het instellen van het alarm is gemakkelijk.

Het grootste verschil tussen de WS-5500 en de WS-4700 is het feit dat er geen bijbehorende app is en je daardoor je metingen niet deelt. Als je dit niet erg vind, dan is dit een prima weerstation met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:

 • Dit weerstation heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Eenvoudig te installeren

Nadelen:

 • Er is geen bijbehorende app
 • Er wordt geen bevestigingspaal/buis meegeleverd

Ook meet de binnensensor van dit weerstation de hoeveelheid CO₂. Hierdoor weet je wanneer het tijd is om je huis te luchten. Ook word het geluid gemeten. Allemaal leuke en handige extra functies!

Mogelijkheden

Hierboven lees je al dat de binnensensoren ook de hoeveelheid CO₂ en het geluid meten. Alle metingen vind je terug in de app die je download via de Google Play Store of via de App Store. Er is geen scherm waarop je kijkt, behalve dat van je tablet of smartphone.

Sommige mensen geven hier de voorkeur aan, anderen kijken liever direct op een scherm. De bijbehorende app is echter uitgebreid en geeft je een goed overzicht. De buitensensoren meten de temperatuur, gevoelstemperatuur, luchtkwaliteit, CO₂, luchtvochtigheid en de luchtdruk.

Wil je de windrichting, windsnelheid en hoeveelheid neerslag weten, dan breid je het weerstation zelf uit met extra wind- of regenmeters. Hou er rekening mee dat dit bijkomende kosten zijn.

Gebruiksgemak

Eenvoudiger kan bijna niet! Het zijn twee langwerpige units die weinig plaats in beslag nemen. Eentje zet je buiten, de ander binnen. De resultaten van de metingen lees je af via de bijbehorende app.

In de app heb je niet alleen een goed overzicht van alle metingen, maar je maakt ook deel uit van de Netatmo-gemeenschap. Deze bestaat momenteel uit zo'n 400.000 mensen die allemaal hun metingen delen.

Bij dit weerstation draait het echt om het gebruiksgemak van de app. Wil je liever dat de metingen worden weergegeven op een groot scherm, dan is dit weerstation niet de juiste keuze voor je.

Ben je op zoek naar een technisch hoogstandje wat helemaal klaar is voor de toekomst en wil je het weerstation op een later tijdstip ook nog uitbreiden? Kies dan zeker voor dit weerstation van Netatmo!

Voordelen:

 • De metingen zijn nauwkeurig
 • De bijbehorende app functioneert uitstekend
 • Hij meet ook de hoeveelheid CO₂

Nadelen:

 • Er wordt geen display meegeleverd: je leest de metingen af via de app op je tablet of smartphone
 • Wil je ook metingen voor windsnelheid, windrichting en neerslag, dan koop je deze sensoren los erbij

Het TFA Spring weerstation is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een weerstation wat ideaal is voor binnen.

Mogelijkheden

Dit is een eenvoudig weerstation met een goed leesbaar scherm waarop de metingen worden weergegeven. De buitensensoren meten de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en het dauwpunt.

Je stelt – indien gewenst – ook een alarm in als de temperatuur (te) hoog oploopt of als het te koud is.

Het display is groot en helder en heeft bewegende afbeeldingen. Je bedient het scherm via de knopjes bovenaan het scherm, het alarm stel je in met de knopjes aan de onderkant.

Gebruiksgemak

Dit weerstation is erg eenvoudig in gebruik: geen ingewikkelde instellingen op een lastige app. Alles wat je moet weten, zie je op het scherm. Beide units werken op batterijen, maar de binnenunit sluit je ook aan op netstroom.

Sluit je de binnenunit aan op netstroom, dan verliest het scherm geen helderheid en blijft het fel. Gezien al het bovenstaande, is dit een simpel weerstation wat geschikt is voor mensen die een groot, helder scherm op prijs stellen en geen behoefte hebben aan ingewikkelde metingen.

Voordelen:

 • Het scherm is fel en duidelijk te lezen
 • Dit is een gebruiksvriendelijk weerstation

Nadelen:

 • Meet geen neerslag, windsnelheid en windrichting
 • Hij heeft geen bijbehorende app

Mogelijkheden

Veel mogelijkheden heeft dit weerstation niet. Je ziet op het scherm de binnen- en buitentemperatuur. Ook de luchtvochtigheid wordt weergegeven, maar als je meer gegevens wilt dan moet je toch de weersvoorspelling op tv of online bekijken.

Het mannetje op het scherm is erg praktisch. Vooral voor kinderen is het leuk om te kijken wat voor kleding hij vandaag aan heeft. Wil je juist een uitgebreide weersvoorspelling, dan is dit weerstation niet de beste keuze voor je.

Let op!

Op Coolblue wordt er aangegeven dat dit weerstation ook de luchtkwaliteit meet: dit is niet het geval. 

Gebruiksgemak

Eenvoudiger kan bijna niet! De buitenunit plaats je buiten en vervolgens lees je binnen de metingen af. Er is geen app en er zijn geen mogelijkheden voor andere metingen. Je bedient het display via de knopjes aan de onderkant.

Voor iedereen die op zoek is naar een simpel weerstation wat ook leuk voor kinderen is, eenvoudig te bedienen en bovendien prijsvriendelijk, dan is dit weerstation de ideale keuze.

Voordelen:

 • Dit weerstation is erg eenvoudig
 • Het poppetje heeft verschillende outfits, afhankelijk van het weer
 • Dit weerstation is erg prijsvriendelijk

Nadelen:

 • Dit weerstation heeft weinig mogelijkheden

Waar let je op bij de aankoop van een weerstation?

Met een weerstation hou je zelf een oogje op de temperatuur, luchtvochtigheid en de luchtdruk. Weten wanneer je de tuinsproeier aan moet zetten is ook handig! Met een weerstation krijg je een goed beeld van het klimaat in jouw regio en met sommige weerstations kijk je terug naar verschillende data.

Hierdoor krijgt je een goed overzicht op bijvoorbeeld veranderingen in het klimaat: dit is tegenwoordig een hot topic. Het weer observeren is gratis en als je het juiste weerstation koopt, komen er bovendien geen extra kosten bij.

Zonsopkomst, met gras op de voorgrond

Wat moet een weerstation meten?

Een goed weerstation is geavanceerd. De meeste weerstations meten:

 • Temperatuur
 • Luchtvochtigheid
 • Luchtdruk
 • Windsnelheid
 • Windrichting
 • Neerslag
 • Uv-straling
 • Zonneschijn

Al deze (bovenstaande) gegevens zijn nodig om een nauwkeurige weersvoorspelling te maken. Wil je een weerstation voor alleen binnen, dan meet het weerstation waarschijnlijk alleen de temperatuur en de luchtvochtigheid, maar er zijn ook weerstations voor binnen die ook de luchtdruk en de luchtkwaliteit meten.

De luchtkwaliteit is erg belangrijk als je bijvoorbeeld last hebt van allergieën. Zodra je ziet dat de luchtkwaliteit afneemt, dan doe je hier iets aan door bijvoorbeeld een luchtreiniger te gebruiken.

Draadloos of niet

De meeste weerstations werken op batterijen, een accu of op netstroom. Het installeren van een weerstation vereist best wat tijd, en je wilt het weg werken van een draad dan het liefst vermijden. Kies daarom voor een draadloze buiten-unit.

Gebruiksgemak

Een weerstation moet gemakkelijk te installeren zijn. Bovendien moet de weersverwachting eenvoudig worden weergegeven, het liefst op een groot, duidelijk scherm. Lees daarom altijd de reviews voordat je een aankoop maakt..

Slim weerstation

Een slim weerstation heeft een bijbehorende app. Een slim weerstation koppel je via wifi aan je telefoon en vervolgens heb je toegang tot deze app via je smartphone. Met een slim weerstation heb je een handig overzicht van alle metingen.

Met de meeste apps zie je ook de geschiedenis van de metingen. Hierdoor herken je trends en kleine klimaatveranderingen. Een app is hierdoor vaak de moeite waard en geeft een weerstation net iets meer waarde, vooral voor een enthousiaste hobbyist.

Veelgestelde vragen over weerstations

Wat is een goed weerstation?

Dat is afhankelijk van wat je wilt weten. Er zijn weerstations die erg geavanceerd zijn, maar wil je alleen de temperatuur en de hoeveelheid neerslag terugzien, dan heb je geen geavanceerd weerstation nodig en volstaat een simpel weerstation. Daarnaast is het belangrijk dat het weerstation gebruiksvriendelijk is.

Concreter gezegd meten de beste weerstations de volgende zaken: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, windsnelheid, windrichting, neerslag, uv-straling en zonneschijn

Waar moet ik het weerstation plaatsen? 

De thermometer hang je in de schaduw en minstens 1,25 meter van de grond, weg van bomen en struiken. Het is belangrijk dat je de instructies van jouw weerstation volgt om erachter te komen waar je de rest van je weerstation precies plaatst.

Is een weerstation makkelijk te begrijpen? 

De meeste weerstations hebben een handig en makkelijk te lezen display. Dit display vertelt je precies wat het huidige weer is en wat je kunt verwachten. Het weerstation doet al het ingewikkelde werk voor je  en jij leest simpelweg de resultaten van het scherm af. 

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de weerstations. Of je nu de Alecto WS-5500 kiest of de simpele Weather Boy, je bent altijd op de hoogte van de temperatuur. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?