Je begint je dag met wakker worden en vaak wordt je humeur bepaalt door de manier waarop je gewekt wordt. Het gezegde “met het verkeerde been je bed uitstappen” berust dan ook op de waarheid voor de meesten onder ons. Het hebben van de beste wekkerradio is dan een bijna must. Gelukkig vind je hieronder een top 5! ⤵️
Inhoudsopgave
- De 5 beste wekkerradio's op een rij
- Terug de tijd in: de geschiedenis van de wekker
- De beste wekkerradio's op een rij
- Hoe maak je de beste koop?
- Hoe wil jij wakker gemaakt worden?
- Hoe wil je dat de tijd wordt weergegeven?
- Welke functies vind je belangrijk?
- Wil je de wekker meenemen?
De 5 beste wekkerradio's op een rij
- Sony XDR-C1DBP - Deze wekkerradio is momenteel de allerbeste op de markt.
- AIC 18 BT - Dit model is ideaal voor als je op zoek bent naar een goede wekkerradio met extra functionaliteit voor een vriendelijke prijs.
- Philips HF3520/01 - Ideaal voor als je wakker wilt worden door nagebootst zonlicht.
- Denver CRP-717 zwart - Deze wekkerradio is handig voor rugslapers: hij projecteert de tijd namelijk!
- Philips AJ3115/12 - Dit model is de beste wekkerradio zonder fratsen.
Terug de tijd in: de geschiedenis van de wekker
Yi Xing was erg getalenteerd. Als wiskundige, ingenieur, boeddhistische monnik en astronoom werd Xing gevraagd om de kalenders in China te verbeteren. Hij ging nog een stap verder en bouwde een astronomische klok.
De klok was iets gecompliceerder dan het gemiddelde uurwerk van vandaag de dag. Hij kon niet alleen de tijd meten, maar ook de afstand van planeten en sterren. Deze ingenieuze versie van de wekker dateert uit het jaar 725, en is daarmee één van ‘s werelds vroegste geregistreerde apparaten die als wekker diende.
Samen met de waterklok die Plato gebruikte om zichzelf wakker te maken voor zijn legendarische ochtendlezingen in de 4e eeuw voor Christus, is dit het bewijs dat de mens al duizenden jaren op zoek is naar manieren om op tijd op te staan.
De eerste bekende mechanische uitvinder van de wekker is Levi Hutchins: een Amerikaan die in 1787 een persoonlijk alarmtoestel uitvond om hem om 4 uur ‘s nachts wakker te maken.
Helaas voor hem was Hutchins meer geïnteresseerd in het opstaan in de ochtend dan in het maken van winst: hij heeft nooit een octrooi voor zijn uitvinding aangevraagd. Een halve eeuw later, in 1847, werd de Fransman Antoine Redier de eerste die een verstelbare wekker patenteerde. De instelbare wekker liet de gebruiker de wektijd instellen.
Redier’s patent werd echter niet een internationaal succes. Daarom kwam de Amerikaan Seth E. Thomas in 1876 in actie en patenteerde zijn eigen versie. Zijn gelijknamige bedrijf werd hiermee een massaproducent van de wekker en daarmee werd de wekker steeds populairder.
Het duurde dus even voordat de wekker zoals we hem nu kennen, op de markt kwam. Inmiddels is de wekker, in welke vorm dan ook, niet meer weg te denken uit ons huis.
De beste wekkerradio's op een rij
Het eerste wat me opvalt bij deze wekkerradio zijn de vele knopjes boven op het apparaat. Het is daarnaast een vrij compacte wekkerradio die me door zijn vorm aan een dobbelsteen doet denken… 🎲
Hij geeft de tijd digitaal weer. Op het display zie je verder de ingestelde wektijd en het bijbehorende weksignaal: de radio en de gekozen zender, of de zoemer.
Je stelt bovendien twee wektijden in: handig is als je een partner hebt. Daarnaast stel je vijf zenders in waardoor je nooit meer hoeft te zoeken naar je favoriete muziek. De geluidskwaliteit is verbazend goed, maar dat is eigenlijk wel te verwachten van Sony.
De achtergrondverlichting stel je ook zelf in waardoor je ‘s nacht niet wakker wordt van het felle licht. Een andere handige bijeenkomst is de USB-aansluiting. Je laadt hiermee je telefoon op, terwijl je slaapt.
Ik vond dit een erg fijne wekkerradio om te gebruiken. Je stelt hem eenvoudig in en hij heeft de optie voor twee wektijden. Bovendien kies je uit DAB- of FM-ontvangst en laad je je telefoon op via de USB-aansluiting.
Deze wekkerradio is wel aan de prijzige kant, maar je krijgt er wel de vertrouwde kwaliteit van Sony voor terug!
Voordelen:
- Je stelt twee wektijden in
- Je kiest uit FM-radio of DAB-radio ontvangst
Nadelen:
- Deze wekkerradio is aan de prijzige kant
Deze wekkerradio ziet er bijzonder uit door zijn ovale vormgeving. Hij heeft bovendien meerdere mogelijkheden om je te wekken: via de zoemer, MP3 of via de radio. Je laadt er bovendien eenvoudig je telefoon mee op: je legt hem bovenop de wekkerradio en je telefoon laadt zichzelf op. Hiervoor moet je telefoon wel beschikken over QI-technologie.
De wekkerradio voelt verder erg robuust aan, zodat je hem niet zo snel omstoot. Bovendien heeft deze wekkerradio twee ingebouwde speakers waardoor de geluidskwaliteit optimaal is.
Ik vond deze wekkerradio erg fijn in gebruik, vooral door de verschillende mogelijkheden die je hebt met dit apparaat. Het was wel even lastig om hem in te stellen, maar de instructies waren duidelijk.
Voordelen:
- Via de Bluetooth-verbinding luister je naar je eigen muziek
- Werkt ook als oplader
- Deze wekkerradio heeft twee usb-poortjes
Nadelen:
- Deze wekkerradio is wat lastig om in te stellen
Je wordt daarnaast wakker gemaakt door de muziek van je favoriete radiozender, of je kiest voor natuurgeluiden. Je kiest uit vogeltjes in het bos, een zentuin of zingende vogels.
Ik kies voor de zingende vogeltjes en stel de wekker in op 7 uur. Om 6.45u beginnen de eerste vogeltjes te fluiten en het wordt tegelijkertijd wat lichter in mijn slaapkamer.
Ik ben echter nog niet klaar om wakker te worden en druk op snooze: zo’n tien minuten later beginnen de vogeltjes weer te fluiten en mijn slaapkamer is nu goed verlicht.
Ik moet bekennen dat deze manier van wakker worden mij goed bevallen is. Het voelde relaxed en ik heb dat keiharde gezoem van mijn eigen wekker dan ook echt niet gemist. Helaas vond ik het wel lastig om de knopjes te vinden in het donker en ik kon ook niet mijn telefoon opladen, want deze wekker heeft geen usb-poortjes.
Ondanks deze kleine minpunten, vond ik deze wekkerradio ideaal om mee wakker te worden. Hij zorgde zeker voor een goed begin van mijn dag.
Check op Bol.com →Voordelen:
- Je kiest zelf hoe je gewekt wordt: met natuurgeluiden of via de radio, met of zonder licht.
- Hij is mooi vormgegeven
Nadelen:
- Deze wekkerradio heeft geen usb-poortjes
Daarnaast kies je zelf op welke manier je gewekt wilt worden: met de zoemer of met muziek van je favoriete radiostation. Het is wel even zoeken naar je radiostation, want hij heeft alleen een FM-tuner en geen DAB.
Als je een batterij plaatst, neemt deze het over als er stroomuitval is en raak je je instellingen niet kwijt.
Ik heb nog nooit een wekkerradio gehad met een projectiemogelijkheid, dus ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar deze wekker. Ik haal hem uit de doos en hij voelt in eerste instantie robuust aan. Ik zet hem op mijn nachtkastje en stel hem in via de knopjes op de bovenkant van het apparaat.
Ik moet hiervoor de handleiding erbij pakken, wat me niet vaak gebeurt. Ik probeer ook meteen de projectie uit, maar helaas, het is nog niet donker genoeg dus ik moet even wachten.
Deze wekker heeft hoe dan ook twee alarmen. Dat is handig voor als je een partner hebt die er ook vroeg uit moet. Hij heeft verder ook de bekende snooze-functie. Tijdens het zoeken van mijn favoriete radiostation merk ik dat de geluidskwaliteit goed is – dat had ik niet verwacht van zo’n compacte wekkerradio! Hij is bovendien erg voordelig, wat ook best benoemd mag worden.
Als het dan eindelijk avond is en tijd om naar bed te gaan, zet ik de projectie aan. Ik kan de tijd goed lezen, maar het valt me tegen dat de projector maar twee standen heeft. Wat me ook opvalt, is hoe fel het display is. Zelfs als deze gedimd is, is deze nog erg fel.
Verder lijkt hij te doen wat hij moet doen: hij maakt me in de ochtend wakker met mijn favoriete muziek en laat me nog een minuut of tien liggen als ik de snooze knop indruk. De projectie is een leuke bijkomstigheid.
Voordelen:
- Dit is een voordelige wekkerradio
- Je kunt twee alarmen instellen
Nadelen:
- Het display is erg fel
Deze wekkerradio doet me denken aan de wekker die ik vroeger thuis had. Ook dat was een simpele wekker die de tijd weergeeft, en je wakker maakt op twee manier: via een zoemer of via je favoriete radiozender. Kortom: simpel, uiterst effectief en bovendien erg voordelig.
Zodra ik deze wekkerradio uit de doos haal voel ik dat hij erg licht is. Ik ben in de ochtend nogal hardhandig met mijn wekkers: vooral als ik op zoek ben naar de snooze knop! Ik hoop dan ook dat deze wekker mijn hardhandigheid overleeft…
Het duurt even voordat ik door heb hoe ik deze wekkerradio instel, maar daarna is het zo gebeurd. Ik stop batterijen in de wekker, zodat ik hem in ieder geval niet opnieuw in moet stellen als de stroom een keer uitvalt.
Ik test ook meteen even de radio uit: de geluidskwaliteit is niet om over naar huis te schrijven. Dit verwacht ik dan ook niet van zo’n goedkope wekkerradio. Als ik naar muziek wil luisteren, doe ik dat bovendien niet in mijn slaapkamer via mijn wekker, maar ga ik naar beneden en zet ik mijn WiFi-speakers aan.
Je stelt met deze wekkerradio twee alarmen in, maar ik heb er maar eentje nodig en kies ervoor om wakker te worden via de zoemer. De volgende ochtend word ik wakker gemaakt met een flashback naar mijn tienertijd: de zoemer is de standaard wekkerzoemer en nog halfslapend verwacht ik dat mijn moeder op de deur komt kloppen.
Dat laatste gebeurt gelukkig niet, maar de wekker valt van mijn nachtkastje af, terwijl ik slapend op zoek ben naar de snooze-knop. Zijn missie is in ieder geval geslaagd: ik ben wakker! 🤦♀️
Voordelen:
- Deze wekkerradio heeft geen toeters en bellen waardoor hij eenvoudig in gebruik is
- Dit is een voordelige wekker
Nadelen:
- Door zijn lage gewicht is deze wekkerradio niet zo robuust en valt hij gemakkelijk van je nachtkastje af
- De geluidskwaliteit van de radio is niet erg goed
Hoe maak je de beste koop?
Niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren als het gaat om de manier waarop we wakker willen worden. De ene persoon houdt van wakker worden met fluitende vogeltjes op de achtergrond, terwijl iemand anders de meest vervelende pieptoon nodig heeft om daadwerkelijk uit bed te kunnen komen.
Hoe wil jij wakker gemaakt worden?
Verwar je wekkerradio niet met een bouwradio. Hoewel sommige wekkerradio's groot genoeg zijn om mee te nemen, zijn ze zeker niet geschikt voor op een werkplaats, en andersom ook niet! Wanneer je de wekkerradio's hebt gevonden, richt je je op de eigenschappen.
Iedereen heeft andere voorkeuren en gelukkig is er voor iedereen wel een geschikte wekkerradio te vinden. Bij de meeste wekkers kies je uit muziek of een zoemer.wa
Met muziek
Wakker worden met je favoriete muziek is erg populair. Of dit nu via een Mp3-speler is of via de radio, een vrolijk muziekje is een goed begin van de dag. Als je FM-ontvangst op je radio hebt, zoek je zelfs de zender op via de tuner en deze stel je vervolgens in. Bij een DAB+-radio is de ontvangst digitaal en vrij van storingen.
Soms kun je ook nog eens je smartphone aansluiten via Bluetooth en muziek luisteren.
Met een zoemer
Niet iedereen wordt wakker van Bob Marley, Metallica of Ed Sheeran. Sommige mensen hebben een zoemer nodig. Een keiharde, vervelende, zeurende zoemer. Hoewel deze zoemers als erg vervelend ervaren kunnen worden, als je niet wakker wordt van een leuk muziekje, dan heb je soms geen andere keuze.
Het wil overigens ook nog wel eens helpen de wekker ver van je bed te zetten waardoor je uit je bed moet om de wekker uit te zetten.
Met licht
Een wekker met licht bereid je als het ware voor om wakker te worden. In de wekker zit een licht die steeds feller wordt. Hij bootst de zonsopgang na. Als het tijd is om wakker te worden, is het licht op zijn felst. Op deze manier ben je niet ineens klaarwakker, maar word je langzaamaan wakker.
Hoe wil je dat de tijd wordt weergegeven?
Hier is wederom persoonlijke voorkeur erg belangrijk. Ik geef de voorkeur aan een digitale weergave van de tijd, maar iemand anders kijkt liever naar een analoge klok.
Analoog
Een analoge klok geeft de tijd aan met wijzers: het is de ouderwetse manier van de tijdsweergave, maar je ziet het nog erg vaak op bijvoorbeeld klokken op het treinstation, keukenklokken en horloges.
Soms werken analoge klokken op batterijen en soms kun je ze opwinden.
Digitaal
Een digitale klok geeft de tijd weer in cijfers. Daarnaast is een digitale klok altijd elektronisch.
Projectie
Een projectieklok projecteert de tijd op de muur, het plafond of waar je maar wilt. In het geval van een wekkerradio projecteert deze vaak op het plafond waardoor je makkelijk de tijd kunt zien. Is het erg licht in je kamer, dan moet je alsnog op het display kijken.
Welke functies vind je belangrijk?
Ik vind het erg belangrijk dat ik nog even verder kan ‘snoozen’. Andere mensen springen bij het eerste wekkergeluid meteen uit bed en gaan aan de slag. Opstaan is iets heel persoonlijks en iedereen doet dit op zijn eigen manier en daarvoor zijn verschillende functies handig…
Snooze-functie
De meeste wekkers hebben een snooze- of sluimerfunctie. Als je de snoozeknop in drukt als je wekker af gaat, wordt het alarm uitgesteld. Meestal is dit negen minuten, maar soms kun je de snoozetijd zelf instellen.
Sleep timer
Als je in slaap wilt vallen met de muziek van de radio aan, is een wekkerradio met een timer erg handig. Je stelt in hoe lang je naar de radio wil luisteren en hij schakelt zichzelf vervolgens zelf uit na de ingestelde tijd.
Verschillende wektijden
Stel, je hebt vroege dienst op maandag en dinsdag en vervolgens nachtdienst op donderdag. Dan wil je niet dat je wekker elke dag om 7 uur ‘s ochtends af gaat. Vooral niet als je net nachtdienst hebt gehad. Een wekker waar je verschillende wektijden in kunt stellen is dan ideaal voor je.
Wil je de wekker meenemen?
Reiswekkers zijn altijd erg populair geweest, al is hun populariteit nu wel aan het dalen door de komst van de smartphones. Een reiswekker die op batterij werkt, is altijd een goede back-up. Als de batterij van je telefoon leeg is en je moet vroeg op staan om bijvoorbeeld naar het ontbijt te gaan, dan is een reiswekker ideaal.
Je kunt overigens je wekkerradio altijd meenemen op vakantie. De meeste wekkerradio’s zijn compact in formaat en stop je zo in je koffer. Vergeet niet een adapter mee te nemen als je deze nodig hebt.
Veelgestelde vragen over wekkerradio's
Het is niet nodig om je wekkerradio aan te sluiten op je smarthome installatie. Je gebruikt in plaats daarvan je smarthome speaker als wekker. Je stelt deze in met je stem en als hij in de ochtend af gaat, zet je het alarm uit met je stem.
Er zijn wekkerradio’s die een DAB-signaal ontvangen of een FM-signaal ontvangen: beide signalen ontvang je gratis via de ether. Daarnaast zijn er ook wekkerradio’s die op licht werken; wekkerradio’s waar je je telefoon op aan kunt sluiten via een usb-verbinding; en wekkerradio’s die de tijd weergegeven via projectie op de muur. Daarnaast zijn er wekkerradio’s die de tijd analoog of digitaal weergeven.
Een wekkerradio wordt in het Engels een “alarm clock” genoemd.
Zowel DAB als FM is een radio-signaal en beide zijn gratis te ontvangen in de ether. Het verschil is dat een DAB-signaal digitaal is en dat daarom de ontvangst altijd vrij van storingen is.
Conclusie
Wakker worden is een belangrijk onderdeel van je dag en is bij veel mensen humeur-bepalend. Daarom is het hebben van een goede wekkerradio erg belangrijk.
Of je nu de voorkeur geeft aan wakker worden met je favoriete radiozender op de Philips AJ3115/12 of liever wakker wordt van het licht om je heen met de Philips HF3520/01,je stapt gegarandeerd met het goede been uit bed!
Mocht je nog tips of suggesties hebben, laat die dan vooral hieronder achter. 👇 Bedankt voor het lezen!