Bulletproof koffie is een unieke energieboost voor je dag. Deze speciale koffie combineert koffie met boter en MCT-olie, wat zorgt voor een krachtige mix. In dit artikel leiden we je stap voor stap door het proces van het maken van deze bijzondere drank.

We beginnen met het kiezen van de juiste ingrediënten en verhoudingen. Vervolgens laten we je zien hoe je deze ingrediënten samenvoegt tot een heerlijk romige en voedzame koffie. Volg onze eenvoudige stappen en ontdek hoe je zelf bulletproof koffie kunt maken.

Wat is bulletproof koffie?

Bulletproof koffie is zwarte koffie waarin boter en olie is verwerkt. Deze combinatie van koffie en vetten zou moeten zorgen dat je minder trek zou krijgen en dat je concentratievermogen voor een aantal uren beter is. 

Door de onderdrukking van hongergevoelens zou het tevens een prima product zijn als je wilt afvallen. Wetenschappelijk is de werking echter niet bewezen.

Werking en voordelen van bulletproof koffie

Bulletproof koffie is met name bedoeld om te nuttigen voor ontbijt. Door de vetten is het aantal calorieën namelijk ongeveer gelijk (250 – 400) aan dat van een ontbijt. Daardoor krijg je hetzelfde voldane gevoel als tijdens een ontbijt. De cafeïne in de koffie zorgt daarnaast voor de broodnodige energieboost.

Door gebruik te maken van grasboter en MCT-olie of kokosolie bij het maken, krijg je bovendien een grote portie gezonde vetzuren binnen. Grasboter is over het algemeen gezonder dan normale boter en bevat meer gezonde vetten, vitamines A, E, D en K en antioxidanten.

Normaal gesproken wordt bulletproof koffie gemaakt met MCT-olie (MCT staat voor medium-chain triglyceriden). Volgens onderzoek zet je lichaam deze olie razendsnel om in energie, waardoor de bulletproof koffie je een snelle energieboost zou moeten geven en uiteindelijk zou kunnen leiden naar gewichtsverlies.

Bovendien zijn deze vetzuren essentieel voor je hersenfunctie. Je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en hebben deze goede vetten nodig om optimaal te functioneren. Dus, met elke slok bulletproof koffie, voed je niet alleen je lichaam, maar ook je brein!

Laten we eerlijk zijn: bulletproof koffie bevat calorieën, maar het is belangrijk om dit in perspectief te zien. Een typische bulletproof koffie bevat ongeveer 163 calorieën, met 18 gram vetten.

Ter vergelijking: een standaard cappuccino kan al snel 100 calorieën bevatten, zonder dezelfde energieboost of verzadiging te bieden. Bulletproof koffie vervangt een volledige maaltijd en geeft je urenlang een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar snacks grijpt.

Koffie uit volautomaat

Stap voor stap: bulletproof koffie maken

Ben je nieuwsgierig geworden naar bulletproof koffie en wil je dit ook eens proberen? Hieronder leg ik je uit hoe jij ook een goede bulletproof koffie maakt. Je hebt nodig:

  • Goede koffie
  • Ongezouten grasboter (1 à 2 eetlepels)
  • MCT-olie (1 à 2 eetlepels)

Bovenstaande ingrediënten zijn op basis van 1 kop koffie, dus geen hele kan. Houd daar rekening mee. Bulletproof koffie met kokosolie maken kan ook als vervanger van MCT-olie.

Alternatieve ingrediënten

Voor de koffie worden allerlei varianten aangeboden, maar in de praktijk is je eigen favoriete koffie goed genoeg. Zorg dat je wel ongezouten grasboter gebruikt en geen gewone boter. De MCT-olie kun je eventueel vervangen door kokosolie.

Stap 1: Zet de koffie

Zet je eigen, favoriete koffiesoort op de manier zoals je altijd doet. Zorg wel dat de koffie goed heet is bij de vervolgstappen.

Stap 2: Voeg de olie en boter toe

Giet je koffie in een blender en voeg daar 1 à 2 eetlepels boter en de 2 eetlepels MCT-olie aan toe. De boter moet helemaal opgelost zijn in de koffie, die hierdoor een kleine schuimkraag krijgt.

MCT-olie in bulletproof koffie is vervangbaar. Kokosolie is een goed alternatief, rijk aan middellange-keten vetzuren, hoewel het minder geconcentreerd is dan MCT-olie. Met ongeveer 121 calorieën per eetlepel, biedt kokosolie vergelijkbare voordelen zoals verbeterde energie en vetverbranding.

Bulletproof koffie maken zonder blender is natuurlijk ook mogelijk. Voeg de boter en olie toe aan een kop koffie en roer deze goed door. Zorg er dan wel voor dat de boter volledig gesmolten is voor je de koffie opdrinkt.

Als je lactose-intolerant bent als ik, kun je de boter vervangen in bulletproof koffie. Gebruik bijvoorbeeld ghee voor een lactosevrije optie, die dezelfde romige textuur en rijke smaak biedt. Ghee bevat ongeveer 112 calorieën per eetlepel.

Man aan bureau met koffie en laptop

Stap 3: Geniet en/of pas je bulletproof koffie aan

Je bulletproof koffie is nu klaar om genuttigd te worden. Merk je weinig van het hongeronderdrukkende effect? Probeer dan eens een klein beetje meer olie en/of boter toe te voegen. Tevens kan je een paar variaties uitproberen met specerijen, bijvoorbeeld cacaopoeder, kaneel of kurkuma.

Wil je jouw versie van deze koffie verfijnen? Kijk dan hoe de “ontdekker” van bulletproof koffie, Dave Asprey, zijn bulletproof koffie maakt.

Conclusie

Bulletproof koffie is niet heel bekend en wetenschappelijk gezien is de werking nog niet bewezen. Velen zijn overtuigd van zijn meerwaarde, terwijl anderen het slechts zien als de zoveelste nieuwe afslankhype.

BICA op Quora vat het treffend samen: "Of het écht werkt, dat is enigszins subjectief. Sommige mensen zweren erbij en zagen geweldige resultaten, terwijl anderen misschien niet veel verschil merken. Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te zorgen dat eventuele veranderingen in je dieet of routine veilig en duurzaam zijn voor jou."

Werkt bulletproof koffie ook voor jou of zet jij vraagtekens bij de werking? Laat je reactie hieronder achter! 

Was dit artikel behulpzaam?