Koffie zetten is niet zo eenvoudig als het klinkt. Er zijn niet voor niets barista's: de lekkerste koffie maken is vorm van kunst. Dit geldt vooral als het om melkspecialiteiten zoals cappuccino gaat. De beste cappuccino maken is niet eenvoudig, maar geen nood! Je leest hieronder precies hoe je dit het beste doet.

Wat is een cappuccino?

Een cappuccino is een koffiedrank op basis van espresso die oorspronkelijk uit Italië komt. Traditioneel wordt deze bereid met gestoomd melkschuim. Variaties op de drank omvatten het gebruik van room in plaats van melk, het gebruik van niet-zuivelmelk, en het op smaak brengen met kaneel- of chocoladepoeder.

man schenkt geschuimde melk in koffie

Dit heb je nodig

De basis van een cappuccino bestaat uit 1/3 deel espresso en 2/3 deel melk. Om één kop cappuccino te maken heb je ongeveer 45 ml espresso nodig. Naast de espresso is natuurlijk de melk erg belangrijk. Volle melk is het beste: hiermee maak je het mooiste schuim. Wil je variëren, probeer dan verschillende soorten melk.

Het volgende heb je nodig om de lekkerste cappuccino te maken:

  • Volle melk
  • Espresso
  • Pannetje
  • Een garde of staafmixer
  • Lepel
  • Kopje
  • Een beetje geduld

Ik ga er in dit artikel vanuit dat je geen volautomatische koffiemachine hebt. Deze hebben vaak een ingebouwde melkopschuimer en een stoompijpje. Dit maakt het hele proces vanzelfsprekend een stuk eenvoudiger, want je zet met één druk op de knop de lekkerste cappuccino.

Niet iedereen heeft het budget voor een volautomatische koffiemachine of een goede espressomachine. Daarom leg ik je hier uit hoe je de lekkerste cappuccino met de hand maakt!

Melk opschuimen

We hebben eerder al een artikel geschreven dat enkel het proces van melk opschuimen bespreekt. Daarin lees je hoe je dit doet met bijvoorbeeld een automatische melkopschuimer, een handheld, of met een handmatige melkopschuimer.

In dit artikel bespreek ik hoe je het met een garde of staafmixer doet.

Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe een cappuccino wordt gemaakt met behulp van een volautomatische, commerciële koffiemachine.

Stap 1: De melk verwarmen

Verwarm ongeveer 100 ml melk in een pannetje. Dit is voldoende voor twee kopjes cappuccino. Probeer de melk te verwarmen tot ongeveer 70 °C: op deze temperatuur begint het begint te stomen. Let op: de melk mag niet koken!

Wees extra voorzichtig als je een goede inductiekookplaat gebruikt: deze werken erg snel, waardoor je melk plotseling te heet kan worden.

Stap 2: De melk opkloppen

Nu is het tijd om de melk op te kloppen. Dit doe je met een garde of een goede staafmixer met een opzetstuk. Nog gemakkelijker is het met een goede melkopschuimer.

Hoe dan ook is het de bedoeling dat je de melk opklopt totdat deze een luchtige, fluffy textuur heeft. Dit hee microschuim, waarbij de melk superkleine luchtbellen bevat. Dit maakt het tot het wolkje dat je in je cappuccino wilt verwerken!

Stap 3: Espresso maken

Zodra de melk goed is opgeschuimd, maak je je espresso. De beste espresso maak je met verse koffiebonen en een goede koffiemachine, zoals bijvoorbeeld een pistonmachine. Heb je deze niet, dan maak je je espresso op de voor jouw normale manier.

Stap 4: Het kopje vullen

Vul je kopje met 1/3 espresso en giet hier 2/3 warme melk overheen. Probeer dit zo te verdelen dat een deel van dit laatste vloeibaardere melk is, en het andere deel schuim is. Schep dit laatste met een lepel uit de pan, bovenop je cappuccino.

Stap 5: Genieten

Als het goed is, bestaat je cappuccino uit één deel espresso, één deel melk en een laag romig schuim. Je cappuccino is nu klaar. Geniet ervan!

cappuccino schuin van boven

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij het bovenstaande stappenplan de beste cappuccino gemaakt! Heb jij nog goede tips? Laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen! ☕

Was dit artikel behulpzaam?