Cilinderslot vervangen moeilijk? Helemaal niet, zolang je maar goed voorbereid aan de slag gaat. Een cilinderslot is soms na enkele jaren toe aan vervangen. Zo was ik laatst buitengesloten, omdat het cilinderslot in de voordeur was drooggelopen, en ik kreeg de sleutel niet gedraaid in het slot. Balen, want het regende als een malle, en ik had boodschappen bij me!

Het lijkt me dat het beste alarmsysteem in huis je een veilig gevoel geeft. Een goed werkend slot doet dat, naar mijn mening, ook en voor minder geld.

Ik ben uiteindelijk wel binnen gekomen met wat grof geweld, en besloot het slot daarna zelf te vervangen. In dit artikel leg ik je uit hoe je heel gemakkelijk zelf een cilinderslot moet vervangen!

Dit heb je nodig

Voor dat je begint met het vervangen van je cilinderslot heb je drie dingen nodig:

  • Schroevendraaier;
  • nieuw slot en sleutels;
  • nieuw cilinderschroef.

Stap 1: Verwijder de cilinderschroef

De eerste stap is het verwijderen van de cilinderschroef. Deze vind je in de voorplaat van het insteekslot, welke tegen de deur aan zit. De cilinderschroef vind je bijna onderaan in de voorplaat, vlak boven de schroef die het insteekslot vast in je deur zet.

Gebruik de schroevendraaier om de cilinderschroef te verwijderen door de schroevendraaier linksom te draaien. Onthoud: lefty loosy, righty tighty!

Los cilinderslot in hand met sleutel

Stap 2: Sleutel in het slot

Het cilinderslot zit nu los in het insteekslot. Om het cilinderslot uit het insteekslot te verwijderen, steek je de sleutel in het slot. Draai de sleutel nu een klein stukje naar links of rechts, tot je merkt dat hij iets verschuift; druk nu voorzichtig met je vingers aan de andere kant van het slot tot hij verschuift.

Trek het slot naar buiten aan de sleutel. Zorg dat je de sleutel in dezelfde stand houdt tot de hele cilinder buiten de deur is.

Voel je het cilinderslot iets verschuiven, maar blijft hij in het insteekslot vast zitten? Probeer dan met de sleutel vanaf de andere kant het slot uit de deur te halen. Volg dezelfde stappen zoals hierboven beschreven staan om het slot nu de andere kant op te trekken.

Zit hij nog vast? Draai dan de schroeven, die het insteekslot in de deur vast zetten, iets los. Een paar millimeter speling is al genoeg om het slot eruit te duwen. Als dat niet werkt, gebruik dan WD-40 om de cilinder iets te smeren.

Stap 3: Nieuw slot plaatsen

Nu het insteekslot leeg is en kun je het nieuwe cilinderslot plaatsen! ✨ Steek hiervoor de nieuwe sleutel in het nieuwe cilinderslot en draai deze een klein stukje, zodat de meenemer in dezelfde lijn als de cilinder staat. Schuif nu de nieuwe cilinder in het insteekslot.

Wat is de meenemer?

De meenemer in een cilinderslot is te herkennen aan het donkere gedeelte dat meedraait als je aan de sleutel draait.

Stap 4: Cilinderschroef terugplaatsen

De laatste stap is de cilinderschroef terug te plaatsen waar je hem weg hebt gehaald om ervoor te zorgen dat je de cilinder er niet per ongeluk uittrekt. Draai de schroevendraaier rechtsom om de cilinderschroef vast te zetten.

Een cilinderschroef heet schroefdraad en als je het slot vervangt kan het zijn dat de cilinderschroef niet goed aangrijpt. Gebruik daarom altijd een nieuwe cilinderschroef als je het slot vervangt.

Een sleutel in een cilinderslot met een blauwe achtergrond

Cilinderslot verwijderen zonder sleutel

Ben je de sleutel van het cilinderslot kwijt of is die kapot? Dan moet je het cilinderslot openbreken. Zelf heb ik dit nog niet hoeven te proberen, maar een vriend van mij wel. Hij heeft een slotenmaker erbij geroepen en die legde uit hoe je dit zelf doet – en van die kennis maak ik nu graag gebruik om het jou ook uit te leggen.

Je begint eerst met het los draaien van de schroeven en het verwijderen van het veiligheidsbeslag. Het veiligheidsbeslag is de extra bescherming van een slot en bestaat uit een binnen- en buitenschild die op de deur zitten.

Dit veiligheidsbeslag zorgt dat je cilinderslot minder toegankelijk is voor inbrekers – en dus ook voor jou, als je het slot zonder sleutel wilt vervangen. Dat is dan weer een nadeel van deze maatregel!

Met een stevige bahco, een verstelbare steeksleutel, van minimaal 25 centimeter ga je het cilinderslot doormidden breken.

Schuif de bahco over het vlakke deel en beweeg hem heen en weer tot dat de cilinder doormidden is gebroken. Zodra hij doormidden is gebroken, haal je de losse onderdelen zo uit het slot. De meenemer die achterblijft, kun je met een platte schroevendraaier ronddraaien in het slot. 🪛

Om een nieuw cilinderslot te plaatsen moet je eerst de slotkast van het insteekslot in goede stand terug buigen. Je hebt namelijk net je eigen deurslot gekraakt, dus deze kan wat ontzet zijn na de krachten die er op zijn uitgeoefend.

Twijfel je of het insteekslot nog bruikbaar is, overweeg dan om deze te vervangen!

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je vraag "Hoe moet je een cilinderslot vervangen?" beantwoord. Zie hoe gemakkelijk het is – je bent in vier stappen klaar en hebt een geheel nieuw cilinderslot in je deur zitten! Ik was blij verrast dat het een makkelijk en snel proces was en dat ik het zo tussen afspraken door gepiept was.

Bedankt voor het lezen. Heb je nog vragen, tips of opmerkingen? Laat ze dan hieronder achter!

Was dit artikel behulpzaam?