Er wordt in Nederland ongeveer 65.000 keer per jaar ingebroken: dat zijn maar liefst 178 inbraken per dag! Iedereen wilt zich veilig voelen in zijn eigen huis. Daarom is het een goed idee om je huis te beveiligen met het beste alarmsysteem.
Inhoudsopgave
- De 5 beste alarmsystemen in een oogopslag
- Cijfers met betrekking tot inbraken
- Inbraakpreventie
- De beste alarmsystemen op een rij
- Alarmsystemen voor in huis: hoe maak je de beste koop?
- Verschillende aansluitingen
- Notificatie-opties
- Extra functies
- Budget
- Uitbreidingsmogelijkheden
Er zijn veel alarmsystemen verkrijgbaar. Om je te helpen met het maken van de beste keuze, heb ik in de onderstaande koopgids een top vijf voor je gemaakt.
De 5 beste alarmsystemen in een oogopslag
- Somfy Protect Home Alarmsysteem - Dit is hét beste alarmsysteem van dit moment.
- Eufy by Anker 5 in 1 Home Alarm Kit - Hiermee krijg je de beste prijs-kwaliteitverhouding.
- Somfy One - Dit is het beste alles-in-1-alarmsysteem.
- Google Nest Protect V2 Batterij - Dit is het beste slimme rookalarm op batterijen.
- eTIGER S6 Smart Home Draadloos Alarmsysteem - Dit alarmsysteem is het beste voor een kleiner budget.
Cijfers met betrekking tot inbraken
Volgens het CBS worden er elk jaar ongeveer 65.000 inbraken gepleegd. Een inbraak betekent niet alleen dat er spullen worden gestolen; het betekent ook trauma. Jouw huis, waar je je zo veilig voelt, voelt niet veilig meer. Je niet meer veilig voelen in je eigen huis is pijnlijk. Vaak volgen hierna periodes van angst (en dikwijls andere psychische problemen).
Naast psychologische gevolgen, kunnen er ook financiële gevolgen zijn. Niet iedereen is goed verzekerd en sommige verzekeringen betalen alleen uit als je de juiste beveiliging in je huis hebt. De kans op inbraak neemt echter tot 95% af als je de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen volgt.
Inbraakpreventie
De kans op inbraak neemt tot 95% af als je je huis goed beveiligt en dit doet volgens de richtlijnen van het politiekeurmerk Veilig Wonen. Naast het volgen van deze richtlijnen is het een goed idee om je bewust te zijn van je eigen veiligheidsgedrag.
- Sluit alle ramen en deuren als je weg gaat. Of je nu voor een snelle boodschap is of voor een dagje uit het huis verlaat: zorg dat alles afgesloten is.
- Zorg ervoor dat je weet waar alle sleutels zijn. Leg geen sleutels op voor de hand liggende plaatsen zoals onder de deurmat of bloempot.
- Als je in de avond of nacht weg gaat, gebruik dan een timer om verschillende lichten op verschillende tijden te laten branden.
- Ruim ladders, trapjes, en andere dingen waarmee geklommen kan worden, altijd op. Deze kunnen gebruikt worden om ergens naar binnen te klimmen.
- Draai het slot altijd op het nachtslot. Zit jouw voordeur dicht, maar niet op slot, dan kan de voordeur eenvoudig worden geopend met een bankpasje.
- Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten! Een raampje is zo ingeslagen en weg zijn je sleutels.
- Wees niet te enthousiast op social media als je op vakantie gaat. Deze informatie nodigt inbrekers uit.
- Als je op vakantie gaat, zorg er dan voor dat het huis ‘bewoond’ lijkt. Dit doe je door een timer te gebruiken om je lichten in te stellen. Het is bovendien een goed idee om iemand in je huis te laten ‘logeren’ als je voor langere tijd weg bent. Deze persoon kan dan meteen je planten water geven!
- Vergeet ook niet om je schuur goed af te sluiten. Hier ligt vaak gereedschap dat erg goed van pas komt voor inbrekers. 🔨
De beste alarmsystemen op een rij
Het eerste wat me opvalt bij dit beste alarmsysteem, is het stevige prijskaartje. Mijn verwachtingen zijn dan ook hoog!
Het alarmsysteem is gelukkig erg veelzijdig. Het werkt via wifi, en als deze om wat voor reden dan ook niet werkt, schakelt hij over naar je mobiele netwerk en krijg je een sms als het alarm af gaat.
Je krijgt magneetcontacten voor op je ramen en deuren, bewegingssensoren en een camera. Er is een bijbehorende app die je installeert op je smartphone. De Somfy Protect app vind je in de Google Play Store en in de App Store.
Bovendien is dit systeem uit te breiden met maar liefst 50 sensoren en een sirene. Via de app maak je vier profielen aan waardoor vier personen het alarmsysteem kunnen bedienen. Bovendien koppel je dit systeem ook aan je smartspeaker.
Gebruiksgemak
De installatie is niet moeilijk; binnen een half uurtje ben je ermee klaar. Alle elementen zijn voorgeprogrammeerd waardoor er vrij weinig met de instellingen gespeeld hoeft te worden.
Er worden twee keyfobs, een bewegingsdetector, een camera en magneetcontacten meegeleverd. Ik besluit de bewegingsdetector in de hal te hangen bij de voordeur. Ik test het alarm dan ook maar meteen uit. Ik trek de deur achter me dicht en schakel het alarm in via de app. Nu het leukste gedeelte: de voordeur open doen en naar binnen sluipen.
Oké, ik hoef natuurlijk helemaal niet te sluipen, want het is mijn eigen huis en het alarm gaat gewoon af, maar het is wel leuk. Het alarm gaat inderdaad af en ik krijg meteen een melding op mijn telefoon. Het geluidssignaal is luid, maar ik had het misschien nét iets luider verwacht.
Uitbreiden met een sirene is dan ook een goed idee. Op verschillende websites wordt er aangegeven dat de sirene mee wordt geleverd, dit is niet het geval. De sirene koop je er los bij.
Een ander voordeel van dit alarmsysteem is dat je drie verschillende zones afzonderlijk van elkaar in kunt stellen. Zo kun je ‘s nachts bijvoorbeeld alleen de benedenverdieping aanzetten, zodat je gewoon je bed uit kunt en naar de badkamer kunt lopen zonder dat het alarm afgaat midden in de nacht.
Gedurende de tijd dat ik het alarmsysteem in mijn bezit heb, zet ik hem vaker aan en elke keer werkt het allemaal naar behoren. Ook de bewegingssensoren bij de achterdeur doen goed hun werk en laten het alarm aanspringen bij de kleinste bewegingen.
Kortom: voor wie een betrouwbaar alarmsysteem zonder compromissen zoekt, is dit systeem ideaal. Het is gemakkelijk te bedienen via de app, maar als je de voorkeur geeft aan bediening via het paneel dan kan dit ook.
Voordelen:
- Het systeem is gebruiksvriendelijk
- Dit alarmsysteem heeft veel uitbreidingsmogelijkheden
Nadelen:
- Er hangt een stevig prijskaartje aan
Dit prijsvriendelijke alarmsysteem van Eufy by Anker is een betaalbaar systeem met veel functies. Zo krijg je er bijvoorbeeld een bewegingssensor en raamsensoren bij. Je hebt de mogelijkheid het systeem uit te breiden met de Eufy doorbell, meerdere camera’s en extra sensoren. Al deze elementen zijn prijsvriendelijk en eenvoudig te installeren.
Je bedient dit alarmsysteem via de bijbehorende app op je smartphone of via de knopjes op het bedieningspaneel. Er zijn bovendien geen maandelijkse bijkomende kosten: het bedieningspaneel slaat gegevens lokaal op. De Eufy Security app is verkrijgbaar in de Google Play Store en de App Store.
Gebruiksgemak
De installatie van dit alarmsysteem is eenvoudig. Je volgt de stappen op de app en het is zo gepiept. Je bedient het systeem via het bedieningspaneel of via de app. Op de app stel je de gevoeligheid van de bewegingssensoren in, de codes en verschillende profielen waardoor iedereen in het huis het alarmsysteem kan bedienen.
Ik vond de installatie erg simpel en besloot de bewegingssensor in de keuken te hangen en de raammagneetjes op de ramen in de huiskamer. Ik stelde het alarm in en ging de deur uit. Ik kwam langs de voordeur weer binnen. Er begon meteen een sirene te loeien: missie geslaagd.
Na het alarm opnieuw te hebben ingesteld, testte ik de achterdeur: en ja hoor, binnen een paar seconden klonk hetzelfde alarm weer. In beide gevallen kreeg ik bovendien ook een melding op mijn telefoon.
Wel vond ik het geluidssignaal niet erg luid; ik weet niet of ik er wakker van zou worden als hij in 's nachts af zou gaan. De instructies laten weten dat het geluidsniveau 83 dB is, wat betekent dat ik deze alleen in de slaapkamer kan gebruiken. Als je een groter huis hebt met meerdere bewoners zoals kinderen, moet je het systeem uitbreiden.
Al met al vond ik dit alarmsysteem van Anker by Eufy toch een fijn systeem. Het is een voordelige koop en eenvoudig om te installeren. Heb je een kleiner huis of een appartement, en je bent op zoek naar een alles-in-één-systeem, dan is dit een uitstekende keuze voor jou.
Voordelen:
- Dit alarmsysteem heeft een vriendelijk prijskaartje
- Dit systeem is ook te bedienen via een app op je telefoon
Nadelen:
Het geluidssignaal is niet luid genoeg om door het hele huis te horen. Hierdoor is het systeem minder geschikt voor een groot huis
Je breidt het systeem eenvoudig uit met meerdere bewegingssensoren en camera’s waardoor je je hele huis beveiligt.
Je bedient de Somfy One met je smartphone via de app. Je kijkt zo bijvoorbeeld live mee, maar je praat ook rechtstreeks door de speaker van de Somfy. Dit is handig als je zelf niet thuis bent, maar toch even contact wilt maken met het thuisfront.
Gebruiksgemak
Het installatieproces van de Somfy One kan niet eenvoudiger. Je downloadt de app en volgt de instructies op het scherm. Je sluit het alarmsysteem aan op je wifi en het systeem gaat aan het werk. De Somfy Protect app vind je in de Google Play Store en in de App Store.
Ik besluit de Somfy One in de keuken te zetten, want daar is mijn achterdeur. Ook de terugspreekfunctie houd ik in gedachten: als ik tegen de kat wil praten als ik weg ben (don’t ask), is de locatie van belang, want mijn kat ligt altijd op een van de stoelen in de keuken. De bewegingssensor stel ik ook meteen minder gevoelig in.
Ik kan niet wachten om het alarmsysteem uit te testen. Ik stel het in via de app en ga via de voordeur naar buiten om vervolgens als inbreker langs de achterdeur weer binnen te komen. Ik doe de deur open en het alarm gaat meteen af – ik schrik me rot! Het alarm is net een sirene en erg luidruchtig.
Ik weet dat de Somfy One uit te breiden is met een sirene, maar deze is wat mij betreft niet nodig. Je breidt het systeem eenvoudig uit met meerdere camera’s en sensoren waardoor je je hele huis beveiligt.
Ik lees online dat alle losse elementen erg eenvoudig zijn om te installeren. Het nadeel hiervan is dat de kosten voor een uitgebreid systeem hoog op kunnen lopen.
Als je een kamer in je huis wilt beveiligen en later wilt uitbreiden, dan is dit alarmsysteem een uitstekende keuze voor je.
Voordelen:
- Dit alarmsysteem is erg eenvoudig om te installeren
- Dit alarmsysteem heeft een terugspreekfunctie
Nadelen:
- De kosten van het uitbreiden kunnen hoog oplopen
Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een rookalarm. Een rookmelder is tegenwoordig onmisbaar in huis. De meeste slachtoffers bij brand worden veroorzaakt door het inademen van rook.
Als je slaapt, werkt je neus niet goed. Daarom is een rookmelder erg belangrijk: het alarm wekt je gegarandeerd. Hoe sneller je een brand ontdekt, hoe meer kans op overleving. Dit apparaat detecteert bovendien niet alleen rook, maar ook koolmonoxide.
Deze rookmelder van Google Nest is slim: je sluit hem aan op je slimme lampen en op een smartspeaker zoals Amazon Alexa of Google Assistent. Als hij rook of koolmonoxide detecteert, klinkt er niet alleen een geluidsignaal, maar wordt ook de vluchtroute verlicht, waardoor het vinden van de beste uitgang eenvoudiger wordt.
Bovendien bedien je het hele systeem via de bijbehorende app op je smartphone. vind je in de Google Play Store en in de App Store.
Gebruiksgemak
Zoals bijna iedereen heb ik rookmelders aan het plafond hangen, maar deze zijn niet slim. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe effectief het systeem is. Het instellen is niet moeilijk. Ik volg de instructies in de app en alles zou moeten werken.
Gelukkig hoef ik geen brandje te stichten om het systeem uit te testen. Met één druk op de knop test ik het systeem uit. Er klinkt een behoorlijk luid geluidsignaal, mijn telefoon gaat af en mijn lampen springen aan.
Ik vind het geluidssignaal van 85 dB echter niet erg luid en ben dan ook blij dat ik mijn telefoon in mijn hand heb. We hebben diepe slapers in huis en ik vraag me af of 85 dB luid genoeg is.
Het is daarnaast een goed idee om lampen op te hangen die ook echt helpen bij het vinden van de deur. Al mijn lampen sprongen aan: niet erg, maar rook stijgt, waardoor wat lampen op de grond effectiever zijn.
Ondanks dat mijn lampen allemaal vrij hoog hangen en dat het geluidsignaal misschien niet erg luid is, denk ik dat dit slimme systeem meer veiligheid biedt dan een standaard systeem waarbij je alleen een geluidssignaal hoort.
Ben je op zoek naar een slim rookalarm wat ook koolmonoxide detecteer? Dan is dit het ideale systeem voor jou.
Voordelen:
- Deze rookmelder is slim waardoor je je lampen aansluit en hierdoor een vluchtroute kan maken.
- Het systeem detecteert ook koolmonoxide
Nadelen:
- Het geluidsniveau van het alarm is aan de lage kant met en daarom vooral geschikt voor in slaapkamer
Het eerste wat me opvalt bij dit systeem is de vriendelijke prijs. Voor de fractie van de prijs van de Somfy Protexiom Advanced, heb je een vergelijkbaar systeem.
Dit alarmsysteem werkt via je wifi verbinding en een optionele simkaart. Wanneer je wifi zijn signaal verliest, schakelt het apparaat automatisch over naar de simkaart, waardoor je gewaarschuwd word per sms.
In de doos vind je twee raam- en deursensoren, een bewegingsmelder, twee afstandsbedieningen, een bedieningspaneel, twee NFC-tags en montagemateriaal. Dit alarmsysteem is uit te breiden met een camera, meerdere bewegingssensors en alle andere accessoires die je nodig hebt bij een goede beveiliging van je huis.
Gebruiksgemak
Dit alarmsysteem werkt via het internet of wifi. Je hebt daarom de bijbehorende app nodig waarmee je het systeem instelt. Je download de app via de Google Play Store of via de App Store. De app is eenvoudig en er zijn geen lastige instellingen.
Ik installeer alle accessoires op de juiste plaatsen en test het systeem. De sirene klinkt loeihard door het hele huis. Genoeg lawaai dus!
Ik wil het systeem natuurlijk ook zelf uittesten. Ik heb de bewegingsmelder in de keuken gehangen, de raamsensoren zitten op de ramen in de huiskamer. Ik besluit binnen te ‘sluipen’ via de achterdeur. Ik doe de achterdeur open en even denk ik dat hij niet werkt, maar na een seconde of vijf gaat het alarm af.
Ik ben erg onder de indruk van dit alarmsysteem. De app is eenvoudig je gebruiken en het systeem is gemakkelijk en snel te installeren. Wil je uitbreiden, dan is ook dit geen probleem.
Voordelen:
- Dit alarmsysteem is erg eenvoudig
- Met een geluidsniveau van 95 dB is dit een luidruchtig alarm
Nadelen:
- Er wordt geen camera meegeleverd
Alarmsystemen voor in huis: hoe maak je de beste koop?
Bijna alle alarmsystemen van tegenwoordig zijn draadloos en daarom richt ik me in deze koopgids alleen op draadloze alarmsystemen. Deze systemen hebben veel meer voordelen dan het alternatieve bedrade systeem.
Er zitten onderling wel verschillen in de draadloze systemen. Welk systeem het beste is voor jou, hangt af van jouw behoeften en persoonlijke voorkeuren. Sommige systemen bedien je via een app op je telefoon, terwijl andere systemen te bedienen zijn zonder een app.
Verschillende aansluitingen
Een alarmsysteem kan op verschillende manieren worden aangesloten. Tegenwoordig zijn ze bijna allemaal draadloos. Daarom heb ik alleen draadloze alarmsystemen besproken. Er zijn wel verschillende manieren van draadloos aansluiten. Over de verschillende methodes lees je hieronder meer.
Via het internet
Is je alarmsysteem aangesloten op het internet, dan heb je vaak veel mogelijkheden. Je bedient je alarmsysteem met je smartphone via een app. Hierdoor wordt het systeem meteen smart en voeg je ook eenvoudig een IP-camera toe.
Via de app stel je je alarmsysteem in, kijk je live mee met de camera’s en je krijgt een melding als het alarm afgaat. Soms koppel je je slimme alarmsysteem aan een smartspeaker met compatibele virtuele assistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistent.
Het enige wat je nodig hebt, is een stabiele internetverbinding. Het nadeel van een draadloos alarmsysteem is dat de ontvanger, camera’s en andere toebehoren meestal op batterijen werken en dat deze op den duur vervangen moeten worden.
Een onstabiel netwerk heeft een nadelig effect op de werking van je draadloze deurbel. Dit los je makkelijk op met een goede wifi-versterker!
Via een mobiel netwerk
Deze alarmsystemen hebben een simkaart en sturen je een sms als het alarm af gaat. Je bedient deze systemen niet via een app, maar via het paneel. Zorg ervoor dat er altijd beltegoed op de simkaart staart, anders ontvang je geen meldingen.
Via de vaste telefoonlijn
Is jouw alarmsysteem aangesloten via een vaste telefoonlijn, dan stel je een aantal telefoonnummers in. Deze nummer worden direct gebeld als jouw alarm afgaat. Dit systeem maakt ook geen gebruik van een app: je bedient het alarmsysteem via het meegeleverde paneel.
Notificatie-opties
Smartphone app
Als je een slim alarmsysteem hebt, bedien je niet alleen je systeem via de app, maar krijg je ook meldingen binnen via dezelfde app. Deze stel je allemaal individueel in. Vaak kies je uit verschillende geluiden en stel je ook zelf het volume in. Je stelt vaak ook verschillende profielen in waardoor jij niet de enige bent die een melding krijgt.
Het is ook mogelijk om er voor te kiezen om alleen een e-mail te ontvangen. Op deze manier word je niet meteen gestoord, maar word je wel op de hoogte gebracht. Je stelt zelf in wanneer je een e-mail wilt ontvangen.
Zo kun je ervoor kiezen om een email te ontvangen wanneer het alarm af gaat, maar je kunt er ook voor kiezen om een email te ontvangen als het alarm wordt in- of uitgeschakeld. Bovendien stel je meerdere e-mailadressen in mocht je dit willen. Hierdoor ben jij niet de enige die de e-mail ontvangt. Iemand anders leest de e-mail misschien iets sneller.
Geluidsalarm
Alle alarmsystemen hebben een geluidsalarm. Door het harde geluid schrik je de inbreker af waardoor hij er vandoor gaat. Je stelt zelf het volume in en je kunt er zelfs voor kiezen het geluidsalarm volledig uit te schakelen en bijvoorbeeld alleen voor een lichtalarm kiezen.
Sms
Een alarmsysteem wat aangesloten is op het mobiele netwerk stuurt je een sms op het moment dat je alarm afgaat. Je stelt verschillende telefoonnummers in waardoor er meerdere mensen worden ingelicht.
Telefonische oproep
Niet alleen alarmsystemen die aangesloten zijn op het telefoonnetwerk lichten je in via een oproep. Er zijn ook alarmsystemen die via het internet werken en een internetsignaal gebruiken om je via de telefoon in te lichten. Je stelt bij dit systeem meerdere telefoonnummers in, waardoor meerdere mensen ingelicht worden wanneer het alarm afgaat.
Lichtalarm
Een lichtalarm bestaat uit een grote lamp aan de gevel met stroboscoopflitsen. Hierdoor ziet de inbreker een stuk minder en het licht trekt de aandacht van de omwonenden. Een lichtalarm wordt vaak gebruikt samen met een geluidsalarm.
Extra functies
De meeste extra functies zijn te vinden in een app van een slim alarmsysteem. Via de meeste apps kijk je live mee met de videobeelden van je alarmsysteem, maar dit is niet altijd mogelijk. Soms sluit je extra camera’s aan waardoor je bijvoorbeeld je kat tijdens de vakantie in de gaten kunt houden.
Sommige slimme alarmsystemen zijn te bedienen via een smartspeaker zoals Amazon Alexa of Google Assistent. Hierdoor heb je je smartphone niet nodig en geef je opdrachten via je stem. Je schakelt bijvoorbeeld je alarmsysteem in door tegen je speaker te praten.
Niet iedereen heeft echter een smartphone; soms volstaat een simpel geluidsalarm zonder de toeters en bellen van een smart alarmsysteem dan ook.
Budget
Er zijn alarmsystemen verkrijgbaar in alle prijsklassen. Hierdoor vind je altijd wel iets wat bij je budget past. Het is natuurlijk wel zo dat je voor de beste alarmsystemen met meerdere functies vaak meer betaalt dan een basisalarmsysteem.
Daarnaast lijken sommige alarmsystemen goedkoop, maar soms worden er geen camera’s of bewegingssensoren meegeleverd. Deze moet je er los bij kopen waardoor de kosten van het systeem behoorlijk op kunnen lopen.
Uitbreidingsmogelijkheden
De meeste alarmsystemen zijn vrij eenvoudig uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van extra camera’s, bewegingssensoren. Soms sluit je ook makkelijk een rookmelder of draadloze deurbel aansluit op je bestaande alarmsysteem.
Andere alarmsystemen zijn helemaal niet uit te breiden, let hier dus goed op bij de aankoop. Uitbreidingsmogelijkheden zijn vooral handig als je het systeem op een later tijdstip bijvoorbeeld wilt uitbreiden naar de tuin of naar een ander gedeelte van het huis.
Veelgestelde vragen over alarmsystemen
Het installeren van een alarmsysteem is tegenwoordig erg eenvoudig. Het is vaak een kwestie van alles op zijn plaats klikken en de instructies (in je app of op het scherm) volgen. Een uitgebreid stappenplan valt niet te geven, want elk alarmsysteem is immers anders. Raadpleeg dus de handleiding.
Een alarmsysteem werkt met bewegingssensoren. Als er een beweging wordt gedetecteerd, gaat het alarm aan en wordt er een melding gemaakt. Dit kan door een geluidsignaal, een sms, een melding op je telefoon of via lichtflitsen op de gevel van je huis. Het kan ook een combinatie van al het bovengenoemde zijn.
Als je alarm blijft piepen, kan het zijn dat de gevoeligheid van je sensoren te hoog is, waardoor er continue beweging wordt gedetecteerd. Het is ook mogelijk dat de batterijen vervangen moeten worden, maar dit is bij elk alarmsysteem anders.
Conclusie
Ik hoop dat dat keuze inmiddels een stuk makkelijker is! Of je nu voor de Somfy Protexiom Advanced of de Somfy One hebt gekozen, je voelt je geheid veiliger met de kennis dat de inbraakkans drastisch afneemt.
Heb je nog handige tips? Laat dan hieronder een bericht achter. 🔽 Bedankt voor het lezen!