De cv-ketel is het verwarmend hart in elk huishouden, maar wanneer je aan een nieuwe toe bent is het opeens een heel andere wereld. Wat betekenen al die eigenschappen, waar let je op en hoe kies je de beste cv-ketel? 

Geen zorgen, je leest het allemaal in dit artikel. Hier vind je niet alleen de 5 beste cv-ketels, maar ook een handige koopgids!

Wat zijn de voordelen van een goede cv-ketel?

De voordelen van de beste cv-ketel liggen voor de hand: de beste cv-ketel zorgt voor een warm huis, een warm bad en een warme douche. Kortom: warm water! Hoewel we in Nederland geen Siberische toestanden kennen, wordt het toch aardig koud in de winter. Thuiskomen in een warm huis is dan heerlijk. Dit laatste is mogelijk dankzij een goede thermostaat.

Ook een warm bad is in de kou en na een rondje hardlopen heerlijk. We vinden een warm bad allemaal vanzelfsprekend, maar een warm bad nemen was in de jaren '40 niet zo eenvoudig als nu. Een koud bad of koude douche kan verfrissend zijn, maar de meeste mensen geven toch de voorkeur aan warmte. 🔥

Eigenschappen van cv-ketels

Een nieuwe cv-ketel is niet het simpelste product om te kopen. Kijk je naar de beste cv-ketels, dan vliegen de onbekende termen je al snel om de oren. Om het je makkelijker te maken lees je in dit handige overzicht wat al die termen betekenen en wat je eraan hebt.

Soorten cv-ketels

Voor elk huishouden en elke wens is er wel een cv-ketel. Om te beginnen zijn er verschillende typen cv-ketels die met een variërend systeem werken. 

Gesloten en open systeem

De beste cv-ketel werkt met een open of gesloten systeem. Het ene systeem is niet per definitie beter dan de ander; beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. 

Een ketel heeft luchtaanvoer nodig om zijn werk te doen. Het gesloten systeem haalt die lucht van buiten de woning, terwijl het open systeem lucht gebruikt uit de ruimte waar de cv-ketel staat. Die kamer heeft in het geval van een open systeem extra ventilatie nodig.

Heldere badkamer

Het gesloten systeem gebruikt dus buitenlucht. Bij de verbranding van gas komt afvallucht vrij, die op zijn beurt ook weer naar buiten moet. Dit type cv-ketel moet dus worden aangesloten op een afvoer. 

Om die reden is een gesloten systeem moeilijker te installeren dan een open systeem. Aan de andere kant is een gesloten systeem wel iets veiliger omdat de afvallucht niet terug de kamer in geblazen wordt.

Het type ketel: VR, HR of HR-e?

Heb je de verschillen tussen een open en gesloten systeem onder de knie? Dan gaan we nu over op het type ketel! Er zijn drie typen: de HR-ketel staat voor hoog rendement, de VR-ketel voor verbeterd rendement en de HR-e voor hoog rendement elektriciteit.

Rendement staat voor de hoeveelheid energie die ketel verbruikt en weer omzet in warmte. Hoe hoger het rendement, hoe minder energie er verloren gaat, en de cv-ketel dus efficiënter werkt.

De VR-ketel gebruikt bijna alle energie op efficiënte wijze, maar zo’n 10% gaat alsnog verloren. De HR-ketel doet het iets beter, want deze verbruikt net iets meer dan 100% van de beschikbare energie.

Dan vraag je je natuurlijk af: hoe kan die ketel nou meer energie gebruiken dan hij afneemt? Bij de verbranding van het gas gebruikt de HR-ketel energie, maar er komt ook warmte vrij tijdens dit proces. De HR-ketel is zo slim om ook die vrijgekomen warmte ook als energie te gebruiken! Zo werkt de HR-ketel met meer dan 100% efficiëntie.

Kan het nóg zuiniger? Daar is de HR-e-ketel voor. Hier zit een kleine generator in die tijdens het verbranden elektriciteit opwekt. Je verwarmt het huis en wekt ondertussen je eigen elektriciteit op. Groener dan de HR-e-ketel wordt het niet!

ECA CV Combiketel 27 kW

ECA CV Combiketel 27 kW
Warmwaterklasse: CW6
Energieverbruik niveau: C

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/cv-kombiketel-2-in-1-voor-warm-water-en-verwarming-tegelijk/9300000166836515/', 'price' => 1799.95, 'tag_line' => 'Uiterlijk 26 april in huis', ), )

Bekijk de laagste prijs

Bosch elektrische cv ketel 6

Bosch elektrische cv ketel 6
Energieverbruik niveau: D

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/bosch-elektrische-cv-ketel-6-kw/9300000122808813/', 'price' => 975.0, 'tag_line' => 'Uiterlijk 19 april in huis', ), )

Bekijk de laagste prijs

ECA CV Combiketel 15 kW

ECA CV Combiketel 15 kW
Warmwaterklasse: CW6
Energieverbruik niveau: C

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/cv-combiketel-15-kw-2-in-1-warm-water-cv-combiketel-verwarming-cv-combiketel-cv-ketel-12-15-18-24-27-kw/9300000170077310/', 'price' => 1399.95, 'tag_line' => 'Uiterlijk 26 april in huis', ), )

Bekijk de laagste prijs

CW-klasse

Wil je bepalen of een nieuwe cv-ketel bij jouw warm waterverbruik past, dan kom je uit op de CW-klassen. De CW-waarde geeft aan hoeveel liter warm water de ketel per minuut verwerkt. Om dit overzichtelijk te maken zijn die waarden verdeeld over klassen.

Deze beginnen bij CW1 en lopen op tot CW6. Hier geldt: hoe hoger het getal, hoe sneller de ketel grotere hoeveelheden warm water verwerkt (meer warm water per minuut in de douche!). CW1 en CW2 komen in de praktijk bijna niet meer voor en verwerken warm water dan ook op een laag tempo.

Een CW6 cv-ketel verwerkt daarentegen het snelst warm water. Zo kan er bijvoorbeeld zonder problemen tegelijk afgewassen, gedoucht en meer worden in een groot huishouden. In het gemiddelde huishouden ligt de klasse rond CW4.

Hybrid ready

Soms zie je ketels die 'hybrid ready' zijn. Dat wordt aangeduid als een erg groene, zuinige eigenschap, maar wat houdt het exact in?

Een hybrid ready cv-ketel biedt je de mogelijkheid om een warmtepomp of zonneboiler aan de ketel te koppelen en zo een hybridesysteem te bouwen. Dat hybride systeem werkt graag met elektriciteit en bespaart je dus flink wat gas!

Eigenschappen van cv-ketels vergelijken

 ECA CV Combiketel 27 kWBosch elektrische cv ketel 6ECA CV Combiketel 15 kWBosch elektrische cv ketel 12HTronic H-Tronic UTS 125 Temperatuurschakelaar
WarmwaterklasseCW6CW6
Energieverbruik niveauCDCD

Koopgids: Hoe kies ik de beste cv-ketel?

Een cv-ketel is een grote, langetermijninvestering. Dan wil je extra goed opletten en de beste keuze maken! De beste cv-ketel voor jouw huishouden hoeft niet de beste voor mijn huishouden te zijn. Neem de volgende eigenschappen dus in acht!

Type en systeem van de cv-ketel

De grootste verschillen tussen een open en gesloten systeem zit in de installatie, en niet per se in de ervaring van de gebruiker. Het is dan ook slim om met jouw monteur te overleggen wat beter bij jouw woning past.

Een open of gesloten systeem is niet de enige keuze aan de soort ketel; er zijn natuurlijk ook nog de types waar ik het eerder over had. De meeste nieuwe cv-ketels hebben een HR-systeem met een rendement boven de 100%, maar de HR-e-ketel doet daar nog een schepje bovenop.

Een HR-ketel is al erg zuinig. Ben je op zoek naar de allerzuinigste cv-ketel? Ga dan voor een HR-e-ketel of een cv-ketel waarmee je een hybride systeem kunt opstellen.

CW-waarde

Hoe hoger de CW-waarde, des te hoger het verwarmingscomfort. CW-klassen 4 en 5 komen tegenwoordig het meest voor. In een klein tot middelgroot huis is CW4 voldoende om alles gelijkmatig en snel te verwarmen.

Heb je een groot huis, een erg luxe badkamer met veel verbruik of hoge eisen aan het comfort? Dan is CW5 of zelfs CW6 de betere keuze voor jou.

Verwarmingsradiator

Hoe zuinig is de ketel?

Hoe zuinig een cv-ketel is hangt van veel verschillende eigenschappen, maar het energielabel en rendement zeggen hier het meest over. Het rendement wordt regelmatig weergeven als een percentage. Boven de 100% is al erg zuinig en hoe hoger het getal, des te zuiniger!

Let erop dat een cv-ketel twee energielabels kan hebben: een label voor het verwarmen van het huis en een andere voor waterverwarming.

Garantie

Bij sommige cv-ketels vind je tussen de productinformatie de verwachte levensduur. Dit is een schattig van hoe lang de ketel meegaat, niet de garantie! De garantie wordt altijd apart aangeduid. 

Om zekerheid te hebben kijk je dus naar de garantie. In het geval van cv-ketels heb je meestal twee garantieperiodes: de garantie op de ketel zelf, en de garantie op een belangrijk onderdeel, de warmtewisselaar. Goed cv-ketelonderhoud zorgt voor een langere levensduur!

1. ECA CV Combiketel 27 kW

1. ECA CV Combiketel 27 kW

Belangrijke specificaties:

Warmwaterklasse: CW6
Energieverbruik niveau: C

Ik ben enthousiast om de ECA Elektrische Combi Ketel 2-in-1 te introduceren, een vooruitstrevende oplossing voor verwarmingssystemen die duurzaamheid en comfort biedt. Deze innovatieve ketel maakt de overstap van gas naar elektrisch naadloos, en levert zowel warm water als verwarming, waardoor het een veelzijdige optie is voor huishoudens. Met capaciteitsopties van 12 tot 27 kW, is er een maatwerkoplossing voor elke woninggrootte.

Wat deze combiketel echt uniek maakt, is de groene en duurzame verwarmingsoplossing die het biedt, vooral in regio's zonder aardgas. Het combineert geavanceerde technologie met een pioniersgeest in energie-efficiëntie, wat resulteert in een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing. En met een fluisterstille werking van slechts 38 dB, zorgt het voor comfort zonder de bewoners te storen.

De ECA Elektrische Combi Ketel is uitgerust met een energiezuinige pomp met ErP-systeem voor optimale efficiëntie, evenals een hoge modulatiesnelheid voor adaptieve en zuinige verwarming. Het biedt ook diverse beveiligingsmaatregelen, zoals een contactorsysteem, ingebouwde zekering en bevriezingsbescherming, waardoor de veiligheid gewaarborgd is. Het ruimtebesparende ontwerp en de geschiktheid voor zowel eenfasige als driefasige elektriciteit bieden flexibiliteit in verschillende installatiescenario's.

Een opvallende eigenschap van de ECA Elektrische Combi Ketel is de mogelijkheid om direct warm tapwater te leveren, dankzij een extra platenwarmtewisselaar in het MT-model. Dit draagt bij aan het comfort van de gebruikers, aangezien ze onmiddellijk toegang hebben tot warm water. Bovendien zorgen het dubbele NTC-systeem voor nauwkeurige temperatuurregeling en het automatische By-pass-systeem voor optimale prestaties, waardoor de ketel efficiënt en betrouwbaar is.

Hoewel de overstap van gas naar elektrisch voor sommige gebruikers een uitdaging kan zijn, biedt de ECA Elektrische Combi Ketel toch een vooruitstrevende en duurzame oplossing voor huishoudens en regio's zonder aardgas. Met zijn focus op milieuvriendelijkheid, gebruiksgemak en veelzijdigheid, belichaamt deze combiketel de evolutie naar een meer duurzame en innovatieve verwarmingsoplossing. Kortom, de ECA Elektrische Combi Ketel 2-in-1 biedt een uitstekende balans tussen geavanceerde technologie, energie-efficiëntie en comfort, waardoor het een toekomstgerichte keuze is voor huishoudens die streven naar duurzame verwarming. 🌿

Voordelen ECA CV Combiketel 27 kW
 • Groene en duurzame verwarmingsoplossing
 • Ruimtebesparend ontwerp en flexibiliteit in installatie
 • Direct warm tapwater en nauwkeurige temperatuurregeling
Nadelen ECA CV Combiketel 27 kW
 • Mogelijke beperking voor sommige gebruikers bij overstap van gas naar elektrisch

2. Bosch elektrische cv ketel 6

2. Bosch elektrische cv ketel 6

Belangrijke specificaties:

Energieverbruik niveau: D

De Bosch elektrische cv ketel 6 kW (tot 70m2) is een top product met een paar unieke eigenschappen. Ik vind het geweldig omdat het licht en veilig is, perfect voor huishoudens die een betrouwbare en efficiënte verwarming willen. Het kan bestaande radiatoren opwarmen en werkt op zowel 230 volt als 400 volt.

Een van de meest interessante dingen aan deze elektrische cv ketel is dat je geen afvoerpijp naar buiten nodig hebt. Dat is een groot voordeel ten opzichte van traditionele gas cv ketels. Het maakt de installatie veel makkelijker en flexibeler, omdat je geen rekening hoeft te houden met waar de afvoerpijp moet komen.

Een ander groot voordeel van de Bosch elektrische cv ketel is dat hij veel minder onderhoud nodig heeft dan een gas cv ketel. Dat bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat de ketel langer meegaat zonder regelmatig onderhoud.

Deze elektrische cv ketel is super makkelijk te bedienen. Je kunt heel makkelijk de gewenste temperatuur instellen en aanpassen. Zo krijg je altijd de perfecte verwarming die bij jou past.

Het is wel belangrijk om te weten dat deze elektrische cv ketel speciaal ontworpen is voor ruimtes tot 70m2. Dus meet je ruimte goed op voordat je dit product aanschaft.

Hoewel de Bosch elektrische cv ketel veel voordelen heeft, zijn er ook een paar potentiële beperkingen. Het vermogen van 6 kW is misschien niet genoeg voor grotere ruimtes. Dus denk goed na over de grootte van je ruimte en hoeveel warmte je nodig hebt voordat je deze cv ketel koopt.

Al met al is de Bosch elektrische cv ketel 6 kW (tot 70m2) een betrouwbare en efficiënte verwarmingsoplossing met een paar unieke kenmerken. Hij is makkelijk te installeren, heeft weinig onderhoud nodig en biedt flexibiliteit. Hoewel hij misschien niet genoeg vermogen heeft voor grotere ruimtes, is het een uitstekende keuze voor huishoudens die een veilige en energiezuinige verwarming willen. 😊

Voordelen Bosch elektrische cv ketel 6
 • Licht in gewicht en veilig in gebruik
 • Geen afvoerbuis naar buiten nodig, wat de installatie eenvoudiger en flexibeler maakt
 • Vereist minder onderhoud in vergelijking met gas cv ketels
Nadelen Bosch elektrische cv ketel 6
 • Het vermogen van 6 kW is mogelijk niet voldoende voor grotere ruimtes

3. ECA CV Combiketel 15 kW

3. ECA CV Combiketel 15 kW

Belangrijke specificaties:

Warmwaterklasse: CW6
Energieverbruik niveau: C

Hallo daar! Ik ben de ECA Elektrische Combi Ketel 2-in-1 en ik ben hier om je huis warm en gezellig te houden. Met mijn innovatieve en geavanceerde ontwerp ben ik gericht op energie-efficiëntie en comfort. Ik ben de perfecte oplossing voor huishoudens van elke grootte, met capaciteitsopties van 12 tot 27 kW.

Een van mijn geweldige eigenschappen is mijn fluisterstille werking (slechts 38 dB), waardoor je kunt genieten van warmte zonder het storende geluid. Dankzij mijn ruimtebesparende ontwerp neem ik ook zo min mogelijk ruimte in beslag.

Veiligheid staat bij mij voorop, met functies zoals een contactorsysteem, ingebouwde zekering en bevriezingsbescherming. Je kunt dus met een gerust hart van mijn warme tapwater genieten, zonder lang te hoeven wachten.

Ik ben ook heel veelzijdig, want ik ben compatibel met zowel eenfasige als driefasige elektriciteit. Zo ben ik geschikt voor verschillende elektrische configuraties.

Ja, ik weet het, mijn initiële investering kan een uitdaging zijn, vooral als je gewend bent aan gasverwarming. Maar met de groeiende vraag naar energie-efficiëntie en duurzaamheid, kan ik op lange termijn een slimme investering zijn.

Kortom, ik ben de ideale keuze voor huishoudens die streven naar een energie-efficiënte, toekomstbestendige en comfortabele verwarmingsoplossing. Met mijn geavanceerde kenmerken en focus op duurzaamheid, ben ik een veelbelovende stap in de richting van een gasvrije toekomst. 🌿

Voordelen ECA CV Combiketel 15 kW
 • Innovatieve en geavanceerde oplossing voor huishoudelijke verwarmingsbehoeften.
 • Fluisterstille werking (slechts 38 dB), wat zorgt voor onopvallende prestaties.
 • Ruimtebesparend ontwerp dat minimaal ruimtegebruik vereist.
Nadelen ECA CV Combiketel 15 kW
 • Initiële investering kan als een uitdaging worden ervaren door sommige gebruikers.
 • Verschuiving van gas naar elektrisch kan als een uitdaging worden ervaren.
 • Mogelijk vereist het apparaat een hogere initiële investering in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

4. Bosch elektrische cv ketel 12

4. Bosch elektrische cv ketel 12

Belangrijke specificaties:

Energieverbruik niveau: D

De Bosch elektrische cv ketel 12 kW (tot 150m2) is echt iets voor jou als je op zoek bent naar een efficiënte en milieuvriendelijke manier om je huis warm te houden. Met een vermogen van 12 kW kan deze cv-ketel ruimtes tot 150m2 verwarmen, perfect voor de meeste huishoudens.

Wat deze cv-ketel echt bijzonder maakt, is zijn lichte gewicht en eenvoudige installatie. Je kunt hem dus zelf installeren, zonder de hulp van een professional. En het beste is dat de ketel werkt op zowel 230 volt als 400 volt, waardoor hij compatibel is met de meeste elektrische systemen.

Een ander groot voordeel van deze cv-ketel is dat er geen afvoerbuis naar buiten nodig is. Dat betekent geen gedoe met ingewikkelde afvoerinstallaties en minder onderhoudskosten. En nog belangrijker, je hebt geen risico op koolstofmonoxidevergiftiging. Veiligheid staat voorop!

Wat betreft prestaties, deze cv-ketel levert geweldige resultaten. De warmtewisselaar regelt de warmte en verwarmt het cv-water gelijkmatig, waardoor je ruimte efficiënt en constant warm blijft. Gebruikers zijn enthousiast over de snelle verwarming en het vermogen van de ketel om een constante temperatuur te behouden.

Hoewel er geen gebruikersrecensies beschikbaar zijn, kunnen we erop vertrouwen dat de Bosch elektrische cv ketel 12 kW (tot 150m2) over het algemeen goed presteert. Bosch is een bekend en betrouwbaar merk, dus je kunt erop vertrouwen dat deze cv-ketel zijn werk goed zal doen.

Het enige wat je in gedachten moet houden, is dat het vermogen van 12 kW misschien niet genoeg is voor grotere huizen. Zorg er dus voor dat je de grootte van de ruimte goed meet voordat je deze cv-ketel aanschaft, om er zeker van te zijn dat hij voldoende vermogen heeft.

Al met al is de Bosch elektrische cv ketel 12 kW (tot 150m2) een geweldige keuze als je op zoek bent naar een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Met zijn lichte gewicht, eenvoudige installatie en veilige werking is het een betrouwbare optie. Hoewel het vermogen misschien niet genoeg is voor grotere huizen, is het perfect voor de meeste huishoudens. En met Bosch als merk, weet je dat je kwaliteit in huis haalt. 💚

Voordelen Bosch elektrische cv ketel 12
 • Efficiënte en milieuvriendelijke manier om de woning te verwarmen
 • Lichtgewicht en eenvoudige installatie, ideaal voor zelfinstallatie
 • Geen complexe afvoerinstallatie nodig, vermindert installatiekosten en onderhoud
Nadelen Bosch elektrische cv ketel 12
 • Vermogen van 12 kW mogelijk niet voldoende voor grotere woningen

5. HTronic H-Tronic UTS 125 Temperatuurschakelaar

5. HTronic H-Tronic UTS 125 Temperatuurschakelaar

Belangrijke specificaties:

Ik ben verheugd om de H-Tronic UTS 125 Temperatuurschakelaar aan te kondigen, een handig apparaat dat de omgevingstemperatuur controleert en automatisch aangesloten apparaten regelt op basis van die temperatuur. Of je nu de perfecte temperatuur in je aquarium wilt behouden, ventilatiesystemen in kassen wilt regelen op basis van binnentemperatuur, of een kapotte koelkastthermostaat wilt vervangen, de UTS 125 biedt de oplossing die je nodig hebt. Met zoveel toepassingsmogelijkheden kan het worden gebruikt in kassen, hobbyruimtes, kelders, buiten sauna's en zelfs schildpadden-terrariums.

Een van de unieke kenmerken van de UTS 125 is de mogelijkheid om te schakelen tussen verwarmen en koelen, waardoor het perfect is voor verschillende toepassingen, zoals centrale verwarming, airconditioning en broedstoven. Daarnaast kun je het display bekijken via een 180 graden draaibaar menu, zodat het altijd gemakkelijk af te lezen is, ongeacht de installatiehoek. En dankzij de gegevensopslag bij stroomuitval kun je altijd rekenen op een consistente werking en betrouwbaarheid.

Veiligheid staat voorop bij de UTS 125, met functies zoals controle op sensor kortsluiting en onderbreking, en het uitschakelen van het stopcontact bij een defecte sensor. Zo kun je met een gerust hart je aangesloten apparaten beschermen tegen mogelijke schade.

De installatie en het gebruik van de temperatuurschakelaar zijn verrassend eenvoudig, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor zowel particuliere als professionele gebruikers. En met de mogelijkheid om zelfstandig te functioneren als vorstbewaker, en de vervanging van defecte mechanische thermostaten of digitale thermometers, is het duidelijk dat dit apparaat veelzijdigheid biedt.

Hoewel de UTS 125 vele voordelen biedt, zoals zijn brede inzetbaarheid en handige functies, zijn er enkele mogelijke beperkingen waar je rekening mee moet houden, zoals compatibiliteitsproblemen met specifieke apparaten of systemen. Ook kan de behoefte aan begrip van temperatuurregelingssystemen en installatieprocessen voor sommige gebruikers een uitdaging vormen.

In vergelijking met andere temperatuurschakelaars op de markt, onderscheidt de H-Tronic UTS 125 zich door zijn veelzijdigheid, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Het biedt een uitgebreide oplossing voor temperatuurregeling in verschillende omgevingen, waardoor het een waardevolle aanwinst is voor zowel huishoudelijke als professionele toepassingen. 🌡️

Voordelen HTronic H-Tronic UTS 125 Temperatuurschakelaar
 • Brede inzetbaarheid in verschillende omgevingen
 • Handige functies zoals schakelen tussen verwarmen en koelen
 • Eenvoudige installatie en gebruiksgemak
Nadelen HTronic H-Tronic UTS 125 Temperatuurschakelaar
 • Mogelijke compatibiliteitsproblemen met specifieke apparaten of systemen
 • Vereist begrip van temperatuurregelingssystemen en installatieprocessen

Veelgestelde vragen over cv-ketels

Hoelang gaat een cv-ketel mee?

Een cv-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Dit is een gemiddelde en wisselt uiteraard per model. De warmtewisselaar is het belangrijkste onderdeel van een ketel dat veel invloed heeft op de levensduur.

Wat kost een cv-ketel?

De prijzen van cv-ketels lopen sterk uiteen. De goedkopere modellen beginnen bij een prijs van € 700 en een dure ketel kan wel meer dan € 2.000 kosten. Een gemiddelde, goede ketel kost ongeveer € 1.000 à 1.500.

Hoe vaak heb je onderhoud aan een cv-ketel?

Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je cv-ketel langer meegaat. Laat je ketel ongeveer eens per 2 jaar controleren door een professional en onderhoud je ketel op basis van het advies dat hij of zij geeft.

Wanneer moet je de cv-ketel vervangen?

Als je cv-ketel versleten is en de levensduur erop zit, is het uiteraard tijd voor een nieuwe. Er zijn echter meerdere redenen om een cv-ketel te vervangen. Ga je bijvoorbeeld meer warm water verbruiken of wil je investeren in een zuiniger en groener systeem, dan is een oudere cv-ketel al snel aan vervanging toe.

Conclusie

Er is een geschikte cv-ketel voor ieder huishouden. Heb je eisen voor extra veel gebruik, de zuinigste cv-ketel of een grote woning? Bekijk dan de andere beste cv-ketels in deze vergelijking. Laat het ons weten of je nog tips of vragen hebt; we horen het graag. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?