Wanneer je deurbel stuk is, moet deze vervangen worden. Ik werd al weken gek van een bel die het niet deed en besloot een nieuwe te kopen en aan te sluiten. Gelukkig is een deurbel aansluiten niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je dit doet.

Daarom heb ik voor jou een handig stappenplan gemaakt. Je leest het hieronder. Succes!

Hoe sluit je een bedrade deurbel aan?

Monteer eerst de transformator dicht bij een stopcontact. Bevestig daarna de beldrukker op het kozijn en verbind de bel met de transformator via de bijgeleverde draden. Werk het snoer af met kabelclips voor het mooiste resultaat. Met een boormachine en schroevendraaier zorg je voor een correcte installatie volgens de handleiding.

Je kent nu de basisstappen, maar geen zorgen als het nog niet helemaal duidelijk is. Hieronder leg ik de stappen verder in detail uit.

Benodigdheden voor de installatie van je deurbel

Ook heb je schroeven en pluggen nodig, maar deze zitten vaak inbegrepen in de nieuwe deurbelset. Bij het kiezen van een deurbel is het essentieel om te weten dat er diverse soorten beschikbaar zijn.

Of je nu gaat voor een bedrade deurbel, een draadloze variant of zelfs eentje met videofunctionaliteit, zorg ervoor dat het geluid in het hele huis of appartement hoorbaar is. Een goede deurbel maakt het verschil in jouw woonervaring.

Voor integratie met een smart home systeem, kies je een deurbel met Wi-Fi of Bluetooth connectiviteit die compatibel is met jouw systeem. Volg de instructies van de fabrikant om de deurbel aan te sluiten en via een app te koppelen en te bedienen.

Draadloze deurbellen

Geen stopcontact dichtbij? Een draadloze deurbel op batterijen biedt de oplossing. Deze zijn niet alleen handig, maar ook efficiënt en besparen je het gedoe van bedrading. Heb je een goede draadloze deurbel op batterijen? Check regelmatig de batterijen en test het bereik in je huis voor een betrouwbare verbinding, want aan een bel die het niet doet, heb je natuurlijk niets.

Hoewel het installeren van een bedrade deurbel niet moeilijk is, vindt Songer616, Reddit gebruiker, een draadloze deurbel qua installatie een stuk eenvoudiger: "Kies gewoon voor een deurbel op batterijen, de batterij gaat eeuwig mee en het is veel minder werk."

Om een draadloze deurbel aan te sluiten, plaats je de batterijen in de deurbeldrukker en de ontvanger. Vervolgens koppel je de drukker en ontvanger door de koppelknop op de ontvanger in te drukken, waarna je de deurbeldrukker buiten bij de deur bevestigt. Zo simpel is het!

Deurbel aan het kozijn van een voordeur, vooraanzicht

Stappenplan voor het aansluiten van een bedrade deurbel

Zet je schrap voor een eenvoudige installatie: volg dit heldere stappenplan om je nieuwe bedrade deurbel snel en moeiteloos aan te sluiten.

Stap 1: Oude deurbel verwijderen

Met een schroevendraaier draai je de schroefjes van je oude deurbel los en vervolgens verwijder je de oude deurbel.

Stap 2: Gaatjes boren en het snoer trekken

Indien nodig, boor je een gaatje in het kozijn. Gebruik een steenboor van 6 mm voor optimale resultaten. Als er al een gaatje zit, hoef je geen gaatje te boren. Trek het deurbelsnoer door het gaatje heen.

Wanneer je de bestaande gaatjes van de deurbeldrukker niet kunt gebruiken, dan boor je ook hier nieuwe gaatjes. Voor de juiste afstand raadpleeg je de instructies van de nieuwe deurbel.

Gaatje met snoer richting de deurbel, in kozijn. Vooraanzicht

Stap 3: De deurbeldrukker bevestigen

In het belsnoer bevinden zich twee kleinere snoertjes; deze heten aders. Als eerste verwijder je 5 cm van de isolatie (het omhulsel) van het belsnoer. Hiervoor gebruik je de striptang.

Nu zie je beide aders. Strip deze allebei 5 mm blank. Bevestig de aders aan de polen van de beldrukker en bevestig de beldrukker op het kozijn.

Stap 4: De bel met het snoer verbinden

Daarna leid je het snoer naar de bel en knip je het op maat. Verwijder nu nog eens 5 cm isolatie en strip ook beide aders weer 5 mm blank. Nu bevestig je één hiervan aan één van de belpolen.

Meet nu de afstand tussen de transformator en de bel en knip een stuk belsnoer op maat. Verwijder aan beide kanten 5 cm van de isolatie en strip de aders 5 mm blank.

Stap 5: Het snoer aan de transformator schroeven

Bevestig nu het belsnoer aan de zwakstroompolen van de transformator en aan de bel. Voor ieder van deze verbindingen gebruik je één draad.

Draai de blanke aders van het lange en het korte snoer in elkaar en bedek ze met isolatietape. Strip daarna een stuk elektriciteitsdraad aan beide kanten. Ongeveer 5 cm is voldoende.

Sluit nu één kant aan op de 220V-polen van de transformator en bevestig het andere uiteinde aan de stekker.1Salah Eldeen Gasim Mohamed (2014). 'There are two well known indoor distribution voltages, which are 110V, and 220V. What are the advantages of the first system?' Controleer of de bel werkt door de stekker in het stopcontact te steken.

Stap 6: Afwerking van de deurbel installatie

Werk eventuele snoertjes weg of gebruik kabelclips. Het gaatje waar het snoer doorheen loopt, maak je dicht met een beetje acrylaatkit.

Deurbeldraad met kabelclips op houten deurframe, vooraanzicht.

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij deze gids nu een nieuwe, werkende deurbel. Na een succesvolle installatie is het belangrijk om te weten dat een goed geïnstalleerde deurbel jarenlang meegaat.

Zorg ervoor dat je regelmatig de functionaliteit controleert en wees alert op eventuele slijtage. Heb jij nog een goede deurbeltip? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen