Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het – en wat maakt het zo speciaal? Wat Dolby Atmos precies is en hoe je het gebruikt lees je hier.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een technologie voor geluidsapparatuur. Zie Dolby Atmos als de grote broer van Dolby Surround: Atmos is de verbeterde versie van Surround.

Bij Dolby Surround komt het geluid al uit meerdere hoeken voor een optimale geluidservaring. Net als in de bioscoop komt het geluid van achter, de zijkanten en de voorkant. Aan Dolby Atmos is nóg een geluidsrichting toegevoegd: het plafond. Geluid komt daardoor van alle kanten, inclusief van boven!

Dat zorgt voor een nóg realistischere geluidservaring. Kijk je een film en vliegt er in de scène een vliegtuig langs, dan wordt dat geluid via het plafond weerkaatst en hoor je echt vliegtuiggeluiden boven je.

Hoe werkt Dolby Atmos?

Dolby Atmos maakt gebruik van een flink aantal speakers om een volledige geluidservaring te creëren. In de bioscoop zijn dat er soms wel 64! De speakers zijn over de hele zaal verdeeld; rondom de zaal, op de vloer en aan het plafond.

Thuis is het wel een heel ambitieus plan om 64 speakers op te hangen. Gelukkig heb je er niet zoveel nodig. Een Dolby Atmos speakeropstelling bestaat uit minimaal 5-7 speakers en een subwoofer. Dit noem je ook wel een 5.1- of 7.1-opstelling. Werk je met twee subwoofers, dan hebben we het bijvoorbeeld over een 5.2- of 7.2-opstelling.

Er is nog een manier waarop Dolby Atmos werkt, zonder een grote lading speakers: virtuele Dolby Atmos. De virtuele versie van Dolby Atmos vind je veel in soundbars en werkt door middel van een chip. De chip in de soundbar verdeelt het geluid over de breedte van de speaker zodat je een vollere geluidservaring krijgt.

speaker op tafel

Wat zijn de voordelen van Dolby Atmos?

Het grootste voordeel van Dolby Atmos is dat geluid waarheidsgetrouwer dan ooit klinkt. Het is net alsof je midden in de film zit! Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal en gaat volledig op in de film. Als je thuis een bioscoop ervaring wilt creëren, is Dolby Atmos een geweldige toevoeging!

Welke apparaten ondersteunen Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een audiotechnologie die niet in alle apparaten zit: de beste tv garandeert niet direct dat je Dolby Atmos kunt gebruiken. Let daarom op de eigenschap 'Dolby Atmos-ondersteuning' wanneer je apparatuur voor je opstelling kiest.

Elk apparaat uit de opstelling moet Dolby Atmos ondersteunen om het geheel aan de praat te krijgen. De speakers moeten Dolby Atmos ondersteunen, maar dat geldt ook voor je tv, de dvd- of Bluray-speler én de film of serie die je kijkt. 📀

Hoe gebruik je thuis Dolby Atmos?

Als je met Dolby Atmos een bioscoopervaring in huis wil halen, kies je eerst tussen een geschikte speakeropstelling en virtuele Dolby Atmos.

Voor beide varianten is het een vereiste dat alle apparaten die betrokken zijn Dolby Atmos ondersteunen. Als je de virtuele versie kiest, moeten je soundbar, smart tv, oled-tv, qled-tv, dvd-speler, Bluray-speler en elk ander betrokken apparaat allemaal geschikt zijn voor Dolby Atmos.

Voor Dolby Atmos in een speakeropstelling geldt hetzelfde. Je plaatst een 5.1 of 7.1 speakeropstelling, waarvan elke speaker moet Dolby Atmos ondersteunen. Als je geen speakers aan het plafond wil hangen, kun je de speaker ook schuin naar boven plaatsen zodat het geluid via het plafond weerkaatst.

Let erop dat de film, serie of ander geluid dat je afspeelt ook in Dolby Atmos beschikbaar moet zijn. Als je bijvoorbeeld een oude dvd kijkt zonder Dolby Atmos, is het niet mogelijk om het geluid volgens deze technologie af te spelen.

Conclusie

Hopelijk heb je nu helder wat Dolby Atmos precies is en weet je hoe je er zelf van geniet. Bedankt voor het lezen! Laat je me hieronder weten of je vragen zo zijn beantwoord? 👇

Was dit artikel behulpzaam?