Je Dulce Gusto ontkalken: het ontglipt mijn aandacht wel eens als koffieliefhebber. Toch moet dat om de zoveel tijd gebeuren. Daarom dat ik een kort stappenplan heb opgesteld waarmee je zonder gedoe je Dolce Gusto ontkalkt!

Om je Dolce Gusto te ontkalken, vul je het waterreservoir met het aanbevolen ontkalkingsmiddel en water. Start het ontkalkingsprogramma en laat de vloeistof volledig doorlopen. Spoel daarna het apparaat grondig door met schoon water om eventuele resten te verwijderen.

Dit heb je nodig om je Dulce Gusto te ontkalken

Het proces is vrij simpel, maar we snappen dat je je tijd liever anders besteedt! Daarom gaan we je het zo makkelijk mogelijk maken, zodat je snel weer kopjes koffie zet en je tijd kunt besteden aan andere zaken.

Dit heb je in ieder geval nodig:

 • Een Dulce Gusto die aan ontkalken toe is
 • Koffiemachineontkalker van Dulce Gusto
 • Een maatbeker of opvangbak van 1 liter
 • Goed humeur ☀️

Het is zaak dat je niet te lang wacht met ontkalken. Kalkvorming zorgt voor een aantal vervelende problemen zoals lauwe koffie, halve kopjes koffie en een machine die veel water lekt.

De reden dat kalkvorming ontstaat, is de grote hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Kalkvorming ontstaat als deze langere tijd samen in aanraking komen met warm water. Het citroenzuur aanwezig in het ontkalkingsmiddel bestrijdt achtergebleven restjes kalk.

De effecten van hard water

De hardheid van je water heeft directe invloed op hoe vaak je jouw Dolce Gusto moet ontkalken. Hard water bevat meer kalk, wat sneller kan leiden tot kalkaanslag in je machine. Woon je in een gebied met hard water (> 12,5 dH)?

Dan is het raadzaam je Dolce Gusto elke drie maanden te ontkalken. Bij zacht water (< 12,5 dH) kun je dit uitstellen tot elke vier maanden. Regelmatig ontkalken zorgt voor een optimale smaak van je koffie en verlengt de levensduur van je apparaat.

Dulce Gusto met ontkalkmiddel eraast

Het belang van de juiste koffiemachine-ontkalker 

Het kiezen van de juiste ontkalker voor je Dolce Gusto is essentieel voor een effectieve ontkalking en om schade aan je machine te voorkomen. Gebruik altijd een ontkalker van Dolce Gusto zelf of van het specifieke merk van jouw koffieapparaat.

Andere soorten ontkalkers of schoonmaakazijn kunnen te agressief zijn en je Dolce Gusto beschadigen (ik spreek uit ervaring!). Door de aanbevolen ontkalker te gebruiken, zorg je voor een veilige en grondige reiniging van je machine.

Stap 1: De voorbereiding

 1. Giet de inhoud van één flesje koffiemachine-ontkalker (125 ml) in het waterreservoir.
 2. Vul de rest van het waterreservoir aan tot het streepje.
 3. Plaats het waterreservoir op de koffiemachine.
 4. Plaats een lege maatbeker op het lekbakje; deze vangt het water uit het reservoir op
 5. Druk de aan-uitknop 5 seconden in totdat hij groen knippert.

Stap 2: Het ontkalken van je apparaat

 1. Scroll naar de hoogste waterstandpositie.
 2. Druk op de warmwaterknop.
 3. Het kalken begint automatisch en duurt ongeveer 2 minuten.
 4. De aan-uitknop blijft twee minuten groen knipperen nadat hij klaar is met ontkalken.
 5. De machine is helemaal klaar als de aan-uitknop constant groen verlicht is.

Stap 3: Reiniging en naspoeling

 1. Leeg de maatbeker en spoel het lege waterreservoir schoon met warm water.
 2. Vul het waterreservoir opnieuw met schoon kraanwater tot het streepje.
 3. Plaats het waterreservoir op de koffiemachine.
 4. Plaats de lege maatbeker op het lekbakje.
 5. Scroll naar de hoogste waterstandpositie. Druk vervolgens de warmwaterknop in en wacht twee minuten tot de maatbeker zich vult.
 6. Scroll weer naar de hoogste waterstandpositie. Druk nu op de koudwaterknop en wacht weer twee minuten tot de maatbeker zich zult.
 7. Als deze cyclus klaar is en de maatbeker gevuld is dan schakel je de machine uit. Klaar is Kees!

Stap 4: Geniet van je koffie!

Wanneer je alle stappen hebt afgerond, ben je klaar om een lekkere kop koffie voor jezelf te zetten. Bewaar je cups in de beste Dolce Gusto-cuphouder en kies je favoriete smaak. Al is het maar om jezelf te belonen voor de moeite die je zojuist hebt gedaan voor de ontkalking. 😊

Als de problemen niet zijn opgelost, ben je wellicht toe aan een nieuw Dulce Gusto-apparaat!

Vrouw kijkt tevreden met kop koffie in hand

Veelgestelde vragen over het ontkalken van je Dolce Gusto

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen over het ontkalken.

Hoe vaak moet ik mijn Dolce Gusto ontkalken?

Je moet je Dolce Gusto ongeveer elke drie tot vier maanden ontkalken, afhankelijk van de waterhardheid en frequentie van gebruik. Bij hard water (> 12,5 dH) is het raadzaam om vaker te ontkalken om kalkaanslag te voorkomen en de machine optimaal te laten functioneren."

Hoe lang duurt het ontkalkingsproces van de Dolce Gusto?

Het ontkalkingsproces van de Dolce Gusto duurt gemiddeld 4 minuten. Na het toevoegen van het ontkalkingsmiddel en het starten van het proces, zal de machine ongeveer 2 minuten actief ontkalken, gevolgd door nog eens 2 minuten om na te spoelen.

Hoe beïnvloedt het ontkalken de smaak van de koffie uit de Dolce Gusto?

Ontkalken zorgt voor een zuivere en optimale smaak van je koffie. Kalkaanslag kan de smaak negatief beïnvloeden, waardoor de koffie een bittere of vlakke smaak krijgt. Regelmatig ontkalken garandeert dat je altijd van een perfect kopje koffie kunt genieten.

Conclusie

Het is geen leuk proces, maar gelukkig is het wel vrij makkelijk. Ontkalk je je Dolce Gusto voor het eerst? Dan hoor ik graag van je of deze gids je heeft geholpen. Laat het hieronder in een reactie weten! 👇

Was dit artikel behulpzaam?