“Is dat een abstract kunstwerk op je aanrecht?” “Nee, daar zet ik de koffie mee!” Het Dolce Gusto-apparaat staan bekend om de unieke designs waarin deze geleverd wordt – en grote variatie aan koffiedranken die hij kan maken.

Daar komen tegenwoordig zelfs koude dranken, thee en chocolademelk bij om de hoek kijken!

Het blijft natuurlijk kern van de zaak dat je koffiezetapparaat ook makkelijk werkt en lekkere koffie zet. Welk Dolce Gusto-apparaat is nou de beste? Kan deze de beste koffiemachine ook verslaan? Je leest het in deze top 5!

De 5 beste Dolce Gusto-apparaten in een oogopslag

 1. Krups Dolce Gusto Genio S Touch KP440E - De meest luxe keuze: met touchscreen en instelbare waterhoeveelheid.
 2. Krups Dolce Gusto Piccolo XS KP1A05 Rood - Het meest compacte Dolce Gusto-apparaat met de meeste keuzes.
 3. Krups Dolce Gusto Mini Me KP1208 - Ideaal voor in de kleinere keuken.
 4. Dolce Gusto Lumio KP130x - Voor een zuinig kopje koffie.
 5. Krups Dolce Gusto Infinissima KP173B - Voor iedereen die haast heeft: deze koffiemachine maakt binnen 40 seconden een verse kop koffie.

Wat is een Dolce Gusto-apparaat?

Een Dolce Gusto-apparaat is een koffiezetapparaat die niet met een filter of handmatig werkt; het is ook geen koffiezetapparaat met bonen. Hij werkt daarentegen uitsluitend met Dolce Gusto-cups

We noemen het dan wel een koffiezetapparaat, maar Dolce Gusto-machines hebben meer dan alleen koffie in petto: je kan er ook chocolademelk en thee mee zetten. Sommige Dolce Gusto-apparaat bieden zelfs de mogelijkheid om koude dranken te zetten! In de zomer pak je er dus makkelijk een ijskoffie of ijsthee bij.

Kijk je ogen maar uit in deze top 5, want deze apparaten hebben stuk voor stuk een erg uniek design en staan daar zelfs bekend om.

De beste Dolce Gusto-apparaten op een rij

Het chique ontwerp verdient ook een compliment, hoewel hij wel ietwat aan de grote kant is. Hem zomaar in een hoekje persen gaat dus wat moeilijker.

Desalniettemin tilt hij het gebruiksgemak naar een hoger niveau met een touchscreen-bedieningspaneel! Hiermee bepaal je de hoeveelheid koffie en laat je het apparaat verder zijn werk doen. 

Wederom heb je de keuze uit alle verschillende Dolce Gusto-dranken, warm of koud, en 5 verschillende formaten. Dankzij de voorgeprogrammeerde kopgroottes stopt de machine op tijd met zetten. 

Dankzij de XL-functie zet je ook een extra grote kop koffie van 300 milliliter. Hierna schakelt de Dolce Gusto Genio zichzelf ook weer net zo makkelijk uit. Daar hoef je dus allemaal niet meer zelf aan te denken.

Voordelen:

 • Touchscreen display werkt fijn dankzij simpele bediening
 • Hoeveelheid water is instelbaar

Nadelen:

 • Vrij groot apparaat dat misschien niet in een krap hoekje gezet kan worden
 • Kleiner waterreservoir moet wat vaker worden bijgevuld

Het rode, opvallende snoer krijg je er helemaal gratis bij. Deze kleur zal echter niet de eerste keuze van iedereen zijn. Gelukkig is de Piccolo ook in het zwart verkrijgbaar. Het snoer is bij het zwarte model echter ook rood, dus hou dat in gedachten.

De Dolce Gusto-cups zijn verkrijgbaar in allerlei koffie-, thee- en chocolademelksmaken, maar dit specifieke Dolce Gusto-model zet die ook nog eens in 7 verschillende kopgroottes. Melkspecialiteiten zet je met de daarvoor bestemde melkpoeder-cups. 

Met de switch knop wissel je tussen een koude of warme drank. Een ijskoffie of ijsthee is met de Dolce Gusto Genio 2KP 1608 dus ook makkelijk gezet! Bijzonder wat je allemaal met dezelfde koffiemachine kan bereiden!

De bediening is ook nog eens lekker simpel gehouden: je hoeft alleen maar op de aan- en uit knop de drukken en de kopgrootte te kiezen. Het apparaat is in een mum van tijd klaar met jouw drank! Al met al heb je met dit Dolce Gusto-apparaat makkelijk en snel een heerlijke drank klaar staan. Daar valt verder niet over te klagen!

Voordelen:

 • Grootste variatie aan dranken
 • Koffiesterkte instelbaar
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Opvallend rood snoer is niet makkelijk te negeren

 IJskoffie, ijsthee, warme chocolademelk en allerlei koffiespecialiteiten behoren allemaal tot de Dolce Gusto-smaken.

Ook dit Dolce Gusto-apparaat bedien je eenvoudig met een paar knoppen om de kopgrootte te selecteren en het apparaat aan te zetten. Geen tierelantijntjes, maar makkelijk een heerlijke drank.

Voordelen:

 • Compact formaat kan erg prettig zijn in kleinere keukens
 • Veel keuze uit dranken en koffiesterktes

Nadelen:

 • Kleiner waterreservoir moet vaker worden bijgevuld dan veel anderen

Hij is daarnaast uiteraard uitgerust met de Dolce Gusto-standaard: alle smaken cups passen erin en het drankje maak je af met de extra opties, zoals het zetten van melkspecialiteiten en het selecteren van verschillende kopgroottes.

Het is een compacte koffiemachine die een lager elektriciteitsverbruik heeft dan de andere modellen in onze top 5.

De slimme eco modus zal de groen bewuste consument als muziek in de oren klinken: met deze automatische stand schakelt het apparaat zichzelf in 1 minuut weer uit en verbruikt het geen stroom wanneer dat niet nodig is.

Het Lumio model is ook nog eens compact, waardoor dit Dolce Gusto-apparaat op het gebied van ruimte ook nog eens zuinig is. Je levert echter niet in op de inhoud, want in het waterreservoir past maar liefst 1 liter. Dat maakt de Lumio tot een veelzijdige, bewuste optie!

Voordelen:

 • Eco modus zet het apparaat extra snel uit
 • Een ecologisch bewuste keuze door zijn formaat en zuinigheid

Nadelen:

 • Je moet de cuphouder handmatig openen en sluiten

Melkspecialiteiten kun je er ook mee zetten, maar de optie om koude dranken te maken ontbreekt bij de Dolce Gusto Infinissima.

Zorg er overigens voor dat de kop die je op de houder plaatst groot genoeg is voor de drank die je zet, want dit apparaat herkent niet automatisch wanneer die vol zit en zal dus door blijven lopen.

Voor een lagere prijs heb je dus een grotere inhoud en snelle koffie. Erg efficiënt, maar als je extra luxe wilt zal de nummer één uit deze vergelijking beter bij je passen.

Voordelen:

 • Grootste waterreservoir inhoud in onze top 5
 • In 40 seconden gebruiksklaar

Nadelen:

 • Kopgroottes niet voorgeprogammeerd
 • Geen koude dranken beschikbaar

Hoe kies je de beste Dolce Gusto?

Net als bij espressomachines kan het moeilijk zijn om uit alle mogelijke Dolce Gusto-apparaten de beste te kiezen. Daarom maak ik het je wat makkelijker met deze top 5.

De keuze is echter nog sneller gemaakt als je de overeenkomsten en verschillen tussen de modellen duidelijk voor je hebt liggen. 

Bediening

De meeste Dolce Gusto-apparaten zijn uitgerust met 2 belangrijke knoppen: de aan- en uit knop en de knop waarmee je de kopgrootte afstelt. Machines die zowel koude als warme dranken zetten hebben een derde knop: de switch om tussen deze 2 temperatuur standen te wisselen.

Wat alle Dolce Gusto-apparaten kunnen

Elke Dolce Gusto is uitgerust met een waterreservoir van minimaal 0,8 liter. Ook passen alle Dolce Gusto-cups in elk apparaat Je kunt dus met elk model koffie, thee, chocolademelk en melkspecialiteiten zetten.

Kopgrootte

Hoewel je bij elk Dolce Gusto-apparaat verschillende kopgroottes in kan stellen, verschilt het per apparaat hoeveel keuze je daarin hebt. De Dolce Gusto Genio heeft met 7 verschillende kopgroottes de meeste opties.

Inhoud

Het zijn geen enorme verschillen, maar de inhoud van het waterreservoir verschilt per Dolce Gusto-model. De kleinste waterreservoirs hebben een inhoud van 0,8 liter en de grootste hebben ruimte voor 1,2 liter.

De Krups Dolce Gusto Mini Me bijvoorbeeld, is een compacte koffiecupmachine, maar heeft nog steeds een inhoud van 0,8 liter wat genoeg is voor ongeveer zes kopjes koffie. Het aantal kopjes koffie hangt af van de inhoud van de koffiecupmachine.

Laat je niet beduvelen door het uiterlijk van de Dolce Gusto: het formaat zegt niet per definitie iets over de inhoud. De Dolce Gusto Piccolo XS is bijvoorbeeld een extra compacte koffiecupmachine, maar heeft nog steeds een inhoud van 0,8 liter.

Warme én koude dranken

Elke Dolce Gusto-koffiecupmachine kan natuurlijk warme dranken zetten, maar het bereiden van koude dranken kan niet elk model. 

Doordat de meeste apparaten deze optie wél hebben zou je er misschien vanuit gaan dat elke Dolce Gusto wel een koude drank kan zetten, maar niets is minder waar. Als je graag de koude drankjes uit wilt proberen, let dan op deze eigenschap.

Het assortiment van verschillende smaken

Het assortiment van originele cups voor je Dolce Gusto-machine is enorm. Zo kies je niet alleen uit individuele verpakkingen, maar ook uit voordeelverpakkingen. Deze zijn ideaal wanneer je je favoriete smaak hebt gevonden en hiervan het meeste drinkt.

Hoewel het natuurlijk begon met koffie, zijn er nu veel meer dranken verkrijgbaar. Denk aan de overheerlijke Chocochino, maar ook thee en ijskoffie's behoren nu tot de mogelijkheden.

Ook zijn de meest populaire smaken van Starbucks verkrijgbaar. Denk aan de Starbucks cappuccino of de caramel macchiato.

Het recycle-initiatief van Nescafe

Ook Nescafé wilt haar steentje bijdragen aan een beter milieu. Daarom zijn ze begonnen met een recycle-initiatief. Via de welbekende websites bestel je een gratis recyclezak. Vervolgens stop je al je gebruikte cups in deze zak en verstuur je deze gratis naar Nestlé.

Zorg ervoor dat de cups zoveel mogelijk uitgelekt zijn: op die manier is het verwerken van de cups gemakkelijker. De koffieresten worden gebruikt om samen met ander organisch afval biogas van te produceren.

Er is natuurlijk ook een grote hoeveelheid plastic. Hiermee wilt Nestlé speeltoestellen voor kinderen maken. Op die manier kunnen kinderen ook genieten van een kopje koffie! Kortom: een uitstekend initiatief.

nescafe dolce gusto cup naast een mok

Ontkalken?

Ben je tot nu toe weinig tegen gekomen over het ontkalken van een Dolce Gusto-apparaat? Dat kan goed kloppen, want deze machines hebben geen automatisch reinigingsprogramma. 

De indicatie waarmee de Dolce Gusto-machine aangeeft wanneer er gereinigd moet worden verschilt per model. Dat geldt ook voor de schoonmaakmethode. 

De kosten per cup

Dat de kosten per kopje koffie bij een Dolce Gusto hoger liggen dan bij een filterkoffieapparaat, is misschien geen verrassing. De cups van een koffiecupmachine zoals Dolce Gusto kosten ongeveer € 0,27.

Er zijn tegenwoordig ook hervulbare cups te koop. Hierbij gaan de kosten van een kopje koffie omlaag naar € 0,05 per kopje koffie. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar je helpt ook bij het verminderen van plastic.

Hou er wel rekening mee dat Dolce Gusto alleen koffiecups van het eigen merk aanraadt. Sommige niet-originele cups geven problemen met je machine en de smaak is niet hetzelfde.

Het aantal kopjes per Euro neemt misschien toe wanneer je niet originele cups gebruikt, maar dit mag natuurlijk niet ten kosten van je machine gaan. Lees daarom eerst de reviews, voordat je tot een koop overgaat.

Conclusie

We hebben een winnaar: de Krups Dolce Gusto Genio S Touch KP440E! Aan dit apparaat zal je niets ontbreken – tenzij je eigenlijk een koffiezetapparaat met bonen zoekt. 😜 Er komt heerlijke koffie uit, je hebt ruime keuze uit het hele Dolce Gusto-assortiment en maakt gebruik van het luxe touchscreen!

Ga je liever voor een doeltreffend apparaat met zo veel mogelijk opties? De Krups Dolce Gusto Piccolo XS  behaalt een welverdiende tweede plaats.

Overweeg je om een Dolce Gusto-apparaat aan te schaffen? Welk model lijkt jou dan het fijnst? Of neig je tóch nog meer naar een volautomatische koffiemachine? Deel het met ons in de reacties!

Was dit artikel behulpzaam?