De douchecabine schoonmaken is niet altijd even leuk, maar is wel een belangrijke taak. Onder de douche maak je jezelf schoon, dus is het ook belangrijk en fris dat de douchecabine schoon is.

Ik had een tijdje een badkamer zonder raam en een ventilator die niet heel goed werkte. De douchecabine schoonmaken was een wekelijkse taak bij ons in huis om schimmel, vuil en kalkaanslag te voorkomen.

Ook als je een badkamer met goede ventilatie hebt, is het belangrijk om af en toe de douchecabine schoon te maken. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je de douchecabine schoonmaakt.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om alle benodigde schoonmaakmiddelen en gereedschappen bij elkaar te verzamelen. Je hebt nodig:

  • Een emmer
  • Warm water
  • Schoonmaakmiddel
  • Een spons of zachte borstel
  • Een microvezeldoek
  • Een trekker
Knalroze plastic handschoenen, licht roze microvezeldoekje, groen sprayflesje, geel sponsjes en een fles.

Stap 1: Maak de cabine nat

De eerste stap is de douchecabine nat maken met warm water, gebruik hiervoor de beste douchekop. Hiermee verwijder je nog losse vuildeeltjes. Dit maakt het schoonmaakproces makkelijker. Spray de hele cabine nat, leg desnoods een paar handdoeken neer zodat niet hele badkamer doorweekt raakt.

Stap 2: Breng schoonmaakmiddel aan

Breng nu het schoonmaakmiddel op de wanden en deur aan. Lees eerst goed het etiket van het schoonmaakmiddel om te bepalen hoeveel je nodig hebt, en hoe je het schoonmaakmiddel moet gebruiken.

Doe de vloer als laatste zodat je niet de hele tijd in het sop staat.

Soms moet je het schoonmaakmiddel een paar minuten laten intrekken voordat je gaat schrobben. Neem hier dan ook rustig de tijd voor.

Stap 3: Schrob de cabine

Gebruik nu de spons of zachte borstel om de cabine te schrobben. Begin boven aan en werk rustig naar beneden toe. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en gaten goed schoonmaakt. Concentreer je vooral goed op de gebieden met vuil en vlekken.

Bij de glazen douchedeur schoonmaken, controleer ook altijd even de scharnieren – helemaal als deze al enkele jaren oud zijn – ze kunnen afbreken en dat wilt niemand.

Stap 4: Spoel de cabine af

Spoel nu de cabine grondig af met warm water. Zo verwijder je al het schoonmaakmiddel. Controleer goed dat er geen schoonmaakmiddel resten achterblijven.

Stap 5: Gebruik de trekker

Gebruik de trekker om het water van de wanden en de deur van de douchecabine te verwijderen. Begin bovenaan en trek de squeegee rustig naar beneden.

Het makkelijkste is om de wanden en deur van de cabine in horizontale helften te verdelen. Maak eerst de bovenste helft droog voordat je de onderste helft droogmaakt.

Stap 6: Droog de cabine af

Pak het microvezeldoekje en verwijder overtollige waterdruppels en vocht, dit helpt bij het voorkomen van vlekken en klakaanslag. Gebruik dit ook om de vloer droog te maken.

Stap 7: Herhaal regelmatig

Herhaal deze stappen regelmatig om de douchecabine schoon te houden. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van hoe vaak de douche gebruikt wordt en hoe snel vuil en kalkaanslag zich ophopen.

Douchegordijn schoonmaken

Hangt er een douchegordijn voor de douchecabine? Controleer eerst waar het douchegordijn van gemaakt is. Is het gemaakt van polyester of viscose, dan kan het in de wasmachine.

Haal het gordijn dan van de haakjes waarmee het voor de cabine hangt en gooi dit in de wasmachine. Is de wasmachine klaar, dan kun je hem direct weer terughangen.

Is het douchegordijn gemaakt van plastic, dan kan het niet in de wasmachine. Haal het douchegordijn van de rail en leg het plat op de badkamervloer. Gebruik schoonmaakmiddel en een microvezeldoek om alle kalk en zeepresten weg te boenen. Daarna kun je het gordijn weer ophangen.

Nette, schone badkamer met douchecabine in de hoek en bad aan de linkerkant

Conclusie

De douchecabine schoonmaken is een belangrijke taak om vuil en kalkaanslag te voorkomen. Door dit regelmatig te doen verleng je de levensduur van de cabine en ziet hij er fris en schoon uit.

Ik hoop dat dit je vraag "hoe een douchecabine schoonmaken?" heeft beantwoord. Heb je nog tips, vragen of opmerkingen? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?