Wat een gedoe, dat schoonmaken van je glazen douchedeur. Ten eerste is hij na elke douchebeurt weer beslagen, en ten tweede zag ik laatst witte aanslag op mijn douchewand en in de douchecabine.

Nu kan een beslagen douchedeur geen kwaad. Je haalt hier makkelijk een trekker over na het douchen, waarna je de andere kant van de badkamer weer kan zien. Die witte aanslag, kalkaanslag, is daarentegen hardnekkiger.

Hoe ontstaat kalkaanslag in de douche?

In water zit kalk. Wanneer ergens een laagje water blijft liggen, kan kalkaanslag ontstaan. Dit gebeurt pas als calcium een reactie aangaat met carbonaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je water verwarmt – en dat doe je vaak genoeg in de douche!

Over het algemeen kan kalkaanslag in de douche geen kwaad. Het ziet er alleen niet zo fris uit. 😅 Nu is het plan om ervanaf te komen! Heb je geen idee waar je begint? Dat had ik ook niet. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. In dit artikel vind je precies terug hoe je je glazen douchedeur schoonmaakt.

Dit heb je nodig

Wat je nodig hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis:

  • Warm water
  • Een doek
  • Een sprayflacon
  • Schoonmaakazijn
  • Zout
  • Citroensap
  • Baking soda
  • Een spons
  • Een trekker

Stap 1: Ventilatie ter voorbereiding

Allereerst zet je een raampje open of zet je de ventilatie aan. Je gaat werken met een schoonmaakmiddel. Dan wil je dat de badkamer door blijft luchten! Daarna spoel je de douchecabine af met warm water en neem je de buitenkant af met een vochtige doek.

Stap 2: Maak een sopje

Vul een sprayflacon voor de helft met warm water en voor de andere helft schoonmaakazijn. Doe er een snufje zout en een paar druppels citroensap bij. Dit is je wondermiddel tegen kalkaanslag en zeepresten!

Stap 3: Spray de douchecabine in

Nu gaan we de douchecabine schoonmaken. Spray zowel de binnen- als buitenkant van de douche in met het zelfgemaakte schoonmaakmiddel en laat dit een halfuurtje intrekken.

Zelfs op de beste douchekop ontstaat kalkaanslag. Spray de douchekop daarom ook in met het schoonmaakmiddel, dat je weer een half uur laat intrekken.

Daarnaast kruipt er soms kalkaanslag in het doucheputje. Wanneer je doucheput verstopt zit, giet je er baking soda in en spoel je dat weg met kokend water. Zo kun je makkelijk het doucheputje ontstoppen.

Stap 4: Maak schoon met een spons

Maak de spons vochtig en maak hiermee de binnen- en buitenkant van de douchecabine schoon. Doe dit met een zacht sponsje, want een schuurspons veroorzaakt krassen op het glas! Werk altijd van boven naar beneden en spoel de spons uit wanneer deze te nat wordt.

een trekker op glas met gele schoonmaak handschoenen

Stap 5: Droog de douche met een trekker

Als laatste spoel je de douchecabine af met warm water en maak je alles droog met de trekker. Vergeet niet om de trekker ook over de buitenkant van de cabine te halen. Zo is het glas droog en streeploos!

Conclusie

Nu heb je hopelijk duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe moet je een glazen douchedeur schoonmaken?". Zo is de badkamer weer de plek waar we ons allemaal het schoonst voelen.

Laat hieronder vooral wat van je horen, als je een vraag, tip of opmerking hebt!

Was dit artikel behulpzaam?