Kit is een veelgebruikt materiaal voor het afdichten van kieren en naden. Je gebruikt kit bijvoorbeeld bij het plaatsen van ramen, deuren en sanitair. Maar wat is de precieze droogtijd van kit?

Ik ben zelf nogal ongeduldig. Als je deze onhandige eigenschap met mij deelt, schrikt een lange droogtijd nogal af. Toch is het belangrijk dat je de kit goed laat drogen. Als ervaren klusser heb ik gemerkt waarom dit van belang is, want je kunt er bijvoorbeeld dan pas overheen schilderen. 👩‍🎨

In dit artikel vertel ik je wat droogtijd is, hoe het wordt beïnvloed door verschillende factoren en deel ik een paar tips om kit goed te laten drogen.

De droogtijd van kit

De gemiddelde droogtijd van kit ligt tussen enkele uren en 48 uur. Deze tijd kan variëren op basis van de dikte, het type kit, zoals siliconen of acrylaat, en omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Voor een nauwkeurige inschatting van de droogtijd is het raadzaam de instructies op de verpakking te volgen en rekening te houden met de specifieke omstandigheden van de toepassing. 

Wat houden de droogtijd en uithardingstijd van kit in?

De droogtijd en uithardingstijd van kit zijn verschillend. De droogtijd is wanneer de oppervlakte droog aanvoelt, terwijl de uithardingstijd de tijd is die nodig is voor kit om volledig uit te harden en zijn maximale sterkte te bereiken.

Hoewel de kit op het oppervlak misschien droog lijkt, kan het zo zijn dat de kit nog niet volledig uitgehard is. Bijvoorbeeld, een kit kan binnen enkele uren droog zijn, maar het kan tot 48 uur duren om volledig uit te harden.

Factoren die de droogtijd beïnvloeden

De droogtijd van kit varieert van enkele uren tot enkele dagen, afhankelijk van het type kit en de omgevingsfactoren. Je vindt altijd een indicatie van de droogtijd op de verpakking.

Verschillende factoren hebben invloed op de droogtijd van kit, waaronder:

  • Het type kit. Er zijn verschillende soorten kit beschikbaar, zoals siliconenkit, acrylaatkit en MS polymeerkit. Elk type kit heeft zijn eigen droogtijd, die varieert van enkele uren tot enkele dagen.
  • De temperatuur van de omgeving. Over het algemeen geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de kit droogt. Bij hogere temperaturen kan de kit echter ook sneller uitharden, waardoor er minder tijd is om de kit aan te brengen en te bewerken.
  • De vochtigheidsgraad van de omgeving. Bij hogere luchtvochtigheid kan de kit langer nodig hebben om te drogen en uit te harden.
  • De dikte van de kitlaag. Hoe dikker de aangebrachte kitlaag, hoe langer de droogtijd. Dit komt doordat de buitenste laag van de kit sneller droogt dan de binnenste lagen.

Malcolm Holley, Quora gebruiker, legt verder uit hoe de dikte van kit de droogtijd beïnvloedt:

"Omdat kit van buiten naar binnen uithardt, gebruik je het niet voor dikke lagen. Typisch zal er binnen 5 tot 15 minuten een huidje vormen om de kit en een paar uur later zal dit huidje enkele millimeters dik zijn. (...) Je kunt de dikte voorspellen door middel van een grafiek. In 30 minuten zou 1 mm droog kunnen zijn, maar de volgende mm zou 2 uur duren en de derde zou 4 uur duren, enzovoort. Typisch zou je kunnen verwachten dat een sectie van 10 mm dik binnen 24 uur volledig uithardt. Hoe dikker de sectie, hoe langer het dus zal duren."

Soorten kit

De droogtijd is dus onder andere afhankelijk van het type kit dat je gebruikt. Welk type kit je nodig hebt, is weer afhankelijk van je klusproject. Daarom heb ik voor je op een rijtje gezet welke soorten kit er bestaan, waar je ze voor gebruikt en wat de droogtijd is per type kit.

Siliconenkit

Siliconenkit is de meest gebruikte afdichtingskit en droogt over het algemeen het snelst. Het is waterafstotend, schimmelwerend en blijvend elastisch, wat betekent dat het kan uitzetten en krimpen zonder te breken.

Dit maakt het een geschikte kit voor badkamers en ruimtes met temperatuurschommelingen, maar ook voor bewegingsvoegen! Het enige nadeel is dat deze kit moeilijk overschilderbaar is.1Marketing Bouw, SchildersVak.nl (2022). 'Hoe kun je eenvoudig over siliconenkit schilderen?' 

De meeste siliconenkit droogt binnen 30 minuten tot een uur. Dit betekent niet dat de siliconenkit na een uur uitgehard is – dit gaat alleen om het drogen van de buitenste laag. Het duurt gemiddeld 24 uur, voordat de kit volledig is uitgehard.

Acrylaatkit

Acrylaatkit gebruik je alleen binnenshuis, omdat het minder bestand is tegen water dan siliconenkit. Het is makkelijk aan om te brengen, overschilderbaar en biedt een gladde afwerking.

De gemiddelde droogtijd van acrylaatkit is tussen de 6 en 12 uur. Dit is alleen de buitenste laag. Er bestaan ook sneldrogende acrylaatkitten – daarvan is de buitenlaag binnen 10 minuten opgedroogd.

Acrylaatkit is gemiddeld uitgehard na 24 uur. Op dat moment is de kit ook overschilderbaar. Ook deze tijd verschilt per acrylaatkit, dus controleer de exacte uithardtijd altijd op de verpakking.

MS polymeerkit

MS polymeerkit is een sterke kit, een echte alleskunner dus. Van binnenshuis tot buitenshuis, je past het overal moeiteloos toe. Deze kit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het afdichten van bestratingen of tegelvloeren. Nog een voordeel: de kit is overschilderbaar!

Dit type kit hardt uit op basis van vocht. Hoe meer vocht er in de lucht zit, hoe sneller de MS polymeerkit droogt en uiteindelijk uithardt.

De luchtvochtigheid hangt samen met de temperatuur. Als de temperatuur te laag is, houdt de lucht te weinig vocht vast en duurt het eeuwen voor de MS polymeer kit uithardt.

Omdat de droogtijd afhankelijk is van omstandigheden, verschilt deze enorm. Raadpleeg de verpakking voor een indicatie van de juiste droogtijd.

Neopreen rubberkit

Ook neopreen rubberkit, beter bekend als montagekit, is breed inzetbaar. Je monteert zonder problemen materialen tegen je plafond, muren en vloer. Ook deze kit is overschilderbaar.

Montagekit voor binnen en buiten

Wil je montagekit buiten gebruiken? Let dan goed op of je een speciale montagekit voor buiten hebt gekocht. De gebruikelijke montagekit is niet geschikt voor buitenshuis. 

Neopreen rubberkit droogt veel sneller dan overige kitten. Dit gaat weer over het drogen van de buitenste laag. Het duurt 48 uur voordat neopreen rubberkit volledig is uitgehard.

Hoe zorg ik dat kit goed droogt?

Je wil dat kit goed droogt en volledig uithardt. Hier volgen een paar tips, om het droogproces een handje te helpen:

  • Volg de instructies op de verpakking. Voor een optimale afwerking is het cruciaal om de kit correct aan te brengen. Daarnaast heeft elke kit heeft zijn eigen droogtijd en aanbevolen droogomstandigheden. Neem daarom voor gebruik de instructies goed door.
  • Zorg voor voldoende ventilatie. Hierdoor droogt de kit sneller en hardt de kit ook sneller uit.
  • Laat de kit ongestoord drogen en uitharden. Het is verleidelijk om even te voelen of de kit droog is, maar raak deze pas aan na de droogtijd op de verpakking! Zo voorkom je dat de kit beschadigt en droogt de kit egaal op.
  • Breng een dunne laag kit aan. Door overtollig kit weg te vegen, hardt de kit sneller uit. Bovendien geeft het een strakke uitstraling.

Kun je het droogproces versnellen?

Mijn ongeduld neemt regelmatig de overhand. Daarom ben ik toch op zoek gegaan naar trucjes om het droogproces te versnellen. Toen bleek de föhn een effectief en eenvoudig hulpmiddel om kit te drogen!

Door de haardroger op de kitlaag te houden, voer je de temperatuur op en droogt de kit sneller. Houd de föhn op ongeveer 30 cm afstand voor het beste resultaat.

De ideale temperatuur voor het uitharden van kit is tussen de 23 en 25 graden Celsius. Houd er daarom rekening mee dat je de föhn niet te warm instelt!

Borstel naast fohn, bovenaanzicht

Conclusie

De droogtijd van kit is een belangrijk aspect om in gedachten te houden. Voor het mooiste, strakste resultaat houd je de juiste droogtijd aan!

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en rekening te houden met de omgevingsfactoren die de droogtijd beïnvloeden, zoals temperatuur en vochtigheid. Door de kit goed te laten drogen en uitharden, bereikt deze zijn maximale sterkte bereikt en een effectieve afdichting.

Heb je nog tips of opmerkingen over de droogtijd van kit? Of wil je iets anders kwijt over dit artikel? Voel je vrij om daarvoor het feedbackformulier hieronder te gebruiken. ⬇️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen