Je haar drogen met een föhn, vanzelfsprekend toch? Maar wat als je föhn stuk is en je hebt een nieuwe nodig? Weet jij wat de beste föhn is en waar je op let bij de aankoop van een föhn? Nee? Geen nood! Ik leg het je hieronder allemaal uit.

Error: Product group not found.

Waarom heb ik een föhn nodig?

Soms hebben we het druk en geen tijd om te wachten tot ons haar droog is. Daarom is een föhn erg handig om te hebben: binnen no-time is je haar droog en met een beetje ervaring creëer je met behulp van een föhn een mooie haarstijl. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Hoe gebruik je een föhn?

Föhn je haar als het nog vochtig is en zorg ervoor dat je de met de groeirichting mee föhnt. Gebruik het mondstuk/bevestiging dat op het uiteinde van je haardroger past. Dit helpt om de warme lucht in de juiste richting te sturen.

Gebruik altijd een goede conditioner om je haar mee te beschermen. Net zoals bij een föhnborstel en een goede stijltang, gebruikt een föhn veel hitte. Dat droogt je haar uit, dus je moet je haar hier goed tegen beschermen.

Voor krullend haar houd je de haardroger verder van je hoofd om pluizig haar te voorkomen. Een krulföhn of een goede krultang werkt ook goed bij krullend haar. Denk eraan om je föhn regelmatig te bewegen: hiermee voorkom je verbrandde haren en een geïrriteerde hoofdhuid. Een gelijkmatige verdeling van lucht en warmte geeft altijd de beste resultaten.

Haaraccessoires, föhn, borstel en kam op wit kleed. Bovenaanzicht

Error: Product group not found.

Hoe koop ik de beste föhn?

De beste haardrogers zijn licht, eenvoudig in gebruik en drogen je haar snel en stil. Maar als je het verkeerde model kiest, loop je het risico op een miskoop - de slechtste zijn onhandig in gebruik, maken veel lawaai en kunnen je haar vol statische elektriciteit achterlaten.

Simpele föhns

Als je niet kieskeurig bent wat styling betreft, en je je haardroger meestal gewoon gebruikt om even snel je haar te drogen, dan is een goedkope, basic haardroger perfect voor jouw behoeften.

Zelfs de meest eenvoudige haardrogers hebben nog steeds een keuze aan warmte- en snelheidsinstellingen, evenals een paar opzetstukken – meestal een mondstuk en een diffuser.

Voordelen: Goedkoop, eenvoudig in gebruik
Nadelen: Minder mogelijkheden voor het creëren van complexe haarstijlen

Professionele föhns

Als je investeert in een professionele haardroger, mag je meer opzetstukken en functies verwachten. Hiermee creëer je gemakkelijk verschillende stijlen. Naast de basisaccessoires, zoals een mondstuk en een diffuser, moet een haardroger met professionele stijl verschillende warmtestanden en snelheden bieden.

Een cool shot die de temperatuur snel verlaagt is hier eentje van: het helpt om het haar in een bepaalde stijl te krijgen. Een professionele haardroger heeft naast de basisfuncties vaak ook ionische of keramische technologie, touch control en een hoger wattage.

Voordelen: Meer functies en opzetstukken voor het creëren van verschillende stijlen, meer vermogen
Nadelen: Duurder

Hoe krachtig moet een föhn zijn?

Hoe hoger het wattage, hoe meer warmte de haardroger kan produceren en hoe sneller je je haar droog krijgt. Voor de meeste mensen zal een wattage tussen 1.500 W en 1.800 W prima zijn.

Professionele föhns hebben soms een vermogen van 3000 W of meer. Er zijn ook modellen met een lager vermogen verkrijgbaar, meestal gericht op de reis- en campermarkt.

Bij de kapper, vrouw met donker haar, föhn. Achterzijde.

Specificaties van föhns vergelijken

Error: Product group not found.

Het gewicht van de föhn

Als je lang haar hebt of een haarstijl wilt die wat langer in beslag neemt, moet je je föhn een tijdje langer vasthouden. Zorg ervoor dat je een föhn kiest waarbij je arm niet na een paar minuten verkrampt.

Lichtgewicht modellen wegen rond de 500 gram. Sommige haardrogers kunnen bijna twee keer zo zwaar zijn. Als de haardroger niet goed in balans is, voelt hij zwaarder aan en ligt hij niet fijn in de hand. In zo'n geval kunnen zelfs pijnklachten ontstaan.

Heb ik ionentechnologie nodig?

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer: haardrogers die gebruikmaken van ionische technologie. Dit betekent dat het haar wordt geconditioneerd met negatief geladen ionen, die worden gecreëerd doordat de lucht over een elektrische stroom gaat. Een ionische functie kan permanent aanwezig zijn in een haardroger of aan- en uitgezet worden met een knop.

Fabrikanten beweren dat een ionische functie het haar beschermt, het pluizen vermindert, de glans verbetert en statische elektriciteit elimineert. Er is een studie gedaan die vaststelt dat bij het gebruik van een ionische föhn het haar minder beschadigt dan een niet-ionische föhn.

Heb je van nature erg droog haar, dan is een ionische haardroger zeker aan te raden. Wanneer je over het algemeen je haar op een laag vermogen en lage snelheid droogt, hoef je je geen zorgen te maken: de schade is dan minimaal.

Persoon met haar in de wind van een fohn, vooraanzicht

De 5 beste föhns op een rij

Error: Product group not found.

Veelgestelde vragen over föhns

Is föhnen slecht voor je haar?

Hitte is niet goed voor je haar en daarmee is föhnen ook niet goed voor je haar. Het droogt het haar uit, waardoor het eerder breekt. Probeer daarom je haar zo min mogelijk te föhnen, en wanneer je föhnt, doe dit dan op de laagste hittestand.

Hoe gebruik je een föhn diffuser?

Voordat je een diffuser gebruikt, zorg je ervoor dat je haar ontklit is. Was je haar en gebruik een goede conditioner. Vervolgens kneed je een mousse in je haar. Blaas je haar nu droog op de laagste stand en wanneer je haar bijna droog is klik je de diffuser op de kop van de föhn.

Gebruik de laagste stand en zet de diffuser op je hoofdhuid en maak ronddraaiende bewegingen. Hierdoor creëer je meer volume.

Hoe föhn je volume in je haar?

Bij föhnen is het belangrijk niet je hele haar in een keer te willen drogen. Verdeel je handdoekdroge haar in delen, en droog het haar per pluk. Gebruik een product voor extra volume en met een ronde borstel droog je pluk voor pluk je haar. Dit vergt wat oefening, maar wordt steeds eenvoudiger.

Conclusie

Welkom in de wereld van de föhns! Het is niet een typisch product waar je uren onderzoek naar doet voordat je tot een aankoop overgaat. Toch zijn er verschillen te vinden en hopelijk ben je nu een beter wijzer op het gebied van föhns. Bedankt voor het lezen! 👩‍🦱

Was dit artikel behulpzaam?