Een frituurpan mag dan gebruiksgemak bieden en een lekkere frikandel of portie frietjes maken, maar zo'n groot ding neemt veel ruimte in beslag. Dat is verre van ideaal als je een kleine keuken hebt. Wist je dat je ook prima frituurt zonder frituurpan? Lees hier hoe je frituurt in een normale pan!

Mijn frituurpan was een tijdje geleden stuk gegaan, maar mijn kinderen wilden alsnog genieten van lekkere frietjes. Daarom probeerde ik frituren in een pan uit. Het was makkelijk en ik proefde geen verschil!

Wat je nodig hebt

Welke pan is geschikt voor frituren?

De pan moet voldoen aan een aantal eisen om veilig te kunnen frituren. Het is belangrijk dat je een zware pan gebruikt. Een gietijzeren pan leent zich uitstekend om mee te frituren en houdt de warmte goed vast. Een lichtere pan met een anti-aanbaklaag is vaak niet stabiel, waardoor de temperatuur te veel schommelt.

Bovendien moet de pan hoog zijn, zodat er genoeg olie inpast en deze niet uit de pan spettert. Zo zijn sommige hoge hapjespannen ook geschikt. Daarnaast moet de pan bestand zijn tegen hoge temperaturen. 

Het is belangrijk dat je pan stevig staat. Je wilt ongelukken met heet vet voorkomen. Is je fornuis onstabiel, begin er dan niet aan en gebruik bijvoorbeeld een goede airfryer. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en gebruiken minder vet, waardoor je bovendien op een gezondere manier frituurt.

Er zijn overigens ook speciale pannen verkrijgbaar om mee te frituren. Deze zijn vaak van staal of gietijzer en je krijgt er een mandje bij. Sommige van deze pannen zijn zelfs geschikt voor gebruik op een inductieplaat.

Loempia in frituurpan

Stap 1: De pan vullen

Vul de pan met olie. Kies voor olie met een hoog rookpunt. Dit betekent dat de olie stabiel blijft bij de hoge temperaturen die nodig zijn voor frituren zonder af te breken of te verbranden.

Doe je dat niet dan verbrandt de olie tijdens het frituren, wat je proeft. Daarnaast is verbrande olie ongezond, omdat het gehalte aan acrylamide, een giftig verbrandingsproduct van koolhydraten, steeds hoger wordt.1Gezondheid.be (2021). 'Tips om acrylamide te verminderen bij het bakken en frituren van voeding'

Plantaardige oliën zijn over het algemeen de beste keuze om mee te frituren. Onder de plantaardige oliën is kokosolie de meest gezonde keuze. Kokosolie kent bovendien allerlei gezondheidsvoordelen!2Jo Williams, BBC Goodfood (2023). 'Top 5 health benefits of coconut oil' Arachideolie, zonnebloemolie, druivenpitolie of speciale frituurolie zijn ook goede keuzes.

Hoeveel olie je gebruikt, hangt van de inhoud van de pan af. Zorg er altijd voor dat er genoeg olie in je pan zit en dat je frietjes en/of je snacks volledig bedekt zijn. Als dit niet het geval is, worden ze niet egaal bruin.

Hoeveel olie je gebruikt is ook afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid van het gerecht. Bij kleine etenswaren zoals chips of uienringen is een laagje van vijf centimeter meestal genoeg. Frietjes hebben daarentegen een grotere hoeveelheid nodig.

Zorg ervoor dat de pan nooit meer dan tweederde vol is met olie om overlopen en spetteren te voorkomen.

Stap 2: De temperatuur controleren

Nadat je de pan op de warmtebron hebt gezet, controleer je na een minuut of tien de temperatuur. Idealiter ligt de temperatuur van de olie rond de 185 °C. De temperatuur is bij een friteuse eenvoudig af te lezen. Bij frituren zonder frituurpan is dat iets lastiger te bepalen.

Je controleert de temperatuur door een goede frituurthermometer te gebruiken, of door simpelweg er een stukje brood in te frituren. Is je stukje brood na 60 seconden bruin, dan heeft de olie de juiste temperatuur bereikt.

"Een gewone soeppan is prima geschikt voor frituren. Onthoud dat er een verhouding is tussen het voedsel en de olie; kleine porties zijn de beste aanpak. Vergeet ook niet om de temperatuur van je olie te laten herstellen voordat je de volgende portie frituurt. Een vleesthermometer is ideaal om de temperaturen nauwkeurig te regelen."

totaltools007, Reddit gebruiker

Stap 3: Frietjes frituren

Nu kun je gaan frituren. Laat voorzichtig wat frietjes zakken in je pan. Dit doe je door je schuimspaan of mandje te gebruiken. Frituur er niet te veel tegelijkertijd. Hierdoor riskeer je dat je frietjes niet gaar worden en dat je olie overstroomt.

Stap 4: Wachten...

Laat je frietjes een minuut of vier in het vet en kijk halverwege even of ze niet aan elkaar vast geplakt zitten. Heb je een mandje, schud je frietjes dan voorzichtig.

Heb je geen mandje, gebruik dan je schuimspaan om je frietjes als het ware even goed door te roeren. Hierdoor weet je zeker dat ze allemaal egaal gaar worden.

Versgesneden frietjes bakken?

Geef je de voorkeur aan vers gesneden frietjes? Bak deze dan eerst een minuut of vier op ongeveer 140 °C. Ze moeten gaar zijn, maar nog niet goudbruin.

Laat ze hierna afkoelen tot kamertemperatuur en bak ze opnieuw, deze keer op ongeveer 185 °C. Bak ze maximaal twee minuten. Vervolgens laat je ze even uitlekken en klaar is Kees!

Stap 5: Klaar!

Haal je frietjes uit het vet en laat ze een paar seconden uitlekken. Leg wat keukenpapier in een schaal om de laatste restjes vet op te vangen. Nu is het een kwestie van serveren en genieten. Eet smakelijk!

Frituurpan, schuimspaan en gefrituurde banaantjes

Veelgestelde vragen

Is er iets nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder.

Is frituren in een pan veilig?

Bij juist gebruik is frituren in een pan even veilig als in een frituurpan. Zorg voor een stabiele pan op het fornuis, vermijd overvulling met olie, voorkom oververhitting van de olie en houd een deksel bij de hand voor vlammen. Gebruik een schuimspaan om veilig voedsel in en uit de hete olie te halen.

Welke soort pan is het beste voor frituren?

Voor frituren is een diepe, gietijzeren pan ideaal. Deze pannen behouden de hitte en zorgen voor een gelijkmatige verdeling, wat essentieel is voor het bereiken van een krokant en gelijkmatig gefrituurd resultaat.

Hoe controleer ik de temperatuur tijdens het frituren in een pan?

Gebruik een keukenthermometer om de olie op de gewenste temperatuur te brengen, meestal tussen de 170-180 graden Celsius. Als je geen thermometer hebt, kun je een klein stukje brood in de olie gooien; als het binnen een minuut bruin wordt, is de olie op de juiste temperatuur.

Hoe reinig en onderhoud ik een pan na het frituren?

Laat de olie eerst afkoelen. Gooi het daarna niet door de gootsteen, maar giet het voorzichtig in een container. Verwijder overtollige olie en voedselresten met keukenrol. Was de pan met warm water en mild afwasmiddel, spoel grondig af en droog deze volledig voordat je hem opbergt om roestvorming te voorkomen.

Conclusie

Hopelijk maak je nu de lekkerste frietjes zonder een goede frituurpan. Heb je zelf nog goede tips voor de lekkerste frietjes? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen! 🍟

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen