Wie houdt er niet van de geur van versgebakken frietjes? Of het nu gaat om een avondje uit eten, wat halen bij de snackbar of een snelle hap onderweg, gefrituurd voedsel blijft een favoriet. Toch vind ik zelf friet en snacks bakken in een frituurpan het lekkerste. Maar wat is het beste om je snacks in te frituren: frituurvet of olie?

Frituurvet en olie worden beide gebruikt bij het frituren van voedsel, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee. Ik leg je in dit artikel de verschillen uit en bespreek de voor- en nadelen van beiden. Zo maak je een weloverwogen keuze bij het bereiden van je favoriete gefrituurde gerechten. 🍟

Wat is het verschil tussen frituurvet en olie?

De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn de samenstelling en de consistentie. Frituurvet is samengesteld uit geharde plantaardige oliën en/of dierlijke vetten. Oliën zijn vooral gewonnen uit noten, zaden, granen en groenten.

Daarnaast heeft vet bij kamertemperatuur een stevige consistentie. Dit komt door het hogere gehalte aan verzadigde vetten in frituurvetten, die een hoger smeltpunt hebben dan de onverzadigde vetten in oliën. Oliën zijn in tegenstelling tot vetten altijd vloeibaar.

Hieronder heb ik kort de voor- en nadelen van frituurvet en olie voor je op een rijtje gezet. Hier ga ik later nog dieper op in.

Frietjes in mandje

Frituurvet

Voordelen:

  • Frituurvet heeft een vollere smaak
  • Frituurvet gaat langer mee dan

Nadelen:

  • Frituurvet is over het algemeen minder geschikt voor hogere temperaturen 
  • Frituurvet is ongezonder doordat het meer onverzadigde vetten bevat

Olie

Voordelen:

  • Olie is gezonder dan vet
  • Olie is over het algemeen beter bestand tegen hoge temperaturen 

Nadelen:

  • Olie is minder lang houdbaar 
  • Olie heeft een neutralere smaak 

Smaak

Zowel frituurvet als olie zorgt voor een lekkere, krokante smaak aan je gerechten. Toch zit er een verschil in de smaak.

Winnaar: frituurvet 

Over het algemeen vinden de meeste mensen vet het lekkerst, omdat vet zorgt voor een vollere smaak. Smaak is echter zeer persoonlijk. Olie heeft juist een neutrale smaak, wat betekent dat het de smaak van het voedsel niet beïnvloedt. Sommige mensen houden hier meer van dan een vette, volle smaak. 

Gezondheid

Als je een beetje op je gezondheid wilt letten, kies dan vooral voor onverzadigde vetten.1Voedingscentrum (n.d). 'Vetten' Deze zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook antioxidanten, vitamines en mineralen, die je lichaam nodig heeft.

Verzadigde vetten en transvetten daarentegen verhogen het LDL-cholesterol van het bloed, wat juist weer niet goed is voor je bloedvaten.

Ondanks dat we gezonde vetten nodig hebben, is een frituur niet de gezondste optie om deze binnen te krijgen. Wil je genieten van gezondere snacks met minder calorieën? Dan is een airfryer natuurlijk de beste keuze. Hiervoor heb je helemaal geen vet of olie nodig.

Winnaar: olie 

Frituurolie bevat grotendeels onverzadigd vet, wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Olie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet en transvetten bevat. 

Rookpunt

Het rookpunt is de temperatuur waarbij de olie of het vet begint te roken en te ontleden, waardoor het uiteindelijk kan verbranden. Dit kan leiden tot de vorming van schadelijke stoffen en een verandering in de smaak en voedingswaarde.

Zowel vet als olie - bedoeld voor de frituur - zijn bestand tegen hoge temperaturen. Toch hebben sommige soorten een hoger rookpunt dan andere.

Winnaar: olie

Olie heeft over het algemeen een hoger rookpunt dan frituurvet, waardoor het beter geschikt is voor hogere temperaturen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet elke olie een hoog rookpunt heeft! Oliën, zoals zonnebloemolie en avocado-olie hebben een hoog rookpunt, maar olijfolie heeft daarentegen een laag rookpunt en is dus minder geschikt voor de frituurpan. 

Houdbaarheid

Frituurvet en olie zijn na ongeveer 6 tot 10 keer gebruik toe aan vervanging, afhankelijk van het voedsel dat erin gebakken wordt en het type vet of olie.

Doe je dit niet? Dan kan er oxidatie ontstaan. Oxidatie van olie of frituurvet vindt plaats wanneer deze wordt blootgesteld aan zuurstof uit de lucht en hoge temperaturen. Dit proces kan leiden tot afbraak van de olie of het vet en kan zorgen voor de vorming van schadelijke stoffen.2Vieira, S.A., Zhang, G. & Decker, E.A (2017). 'Biological Implications of Lipid Oxidation Products'

Tekenen van oxidatie zijn: verkleuring van het vet of de olie, een onaangename smaak en een sterke, vieze geur.

Het vervangen van frituurvet of olie is een klusje dat de meeste mensen – inclusief mijzelf – vaak uitstellen. 😅 Het is daarom prettig om de optie te kiezen die het langst meegaat.

Winnaar: frituurvet 

Frituurvet heeft een hoger gehalte aan verzadigde vetten. Hierdoor is het stabieler, oxideert het minder snel en gaat het langer mee dan olie. 

Prijs

Let niet alleen op de prijs, maar ook op hoeveelheid die je krijgt. Meestal is de prijs per liter lager bij grotere hoeveelheden.  

Winnaar: gelijkspel

De prijs van frituurvet en olie ligt dicht op elkaar. Over het algemeen is olie iets vaker de goedkopere optie, maar dit is niet altijd het geval. Ik houd het daarom op een gelijkspel. 

Conclusie

Hopelijk ben je nu een stuk wijzer en maak je een weloverwogen keuze. Uiteindelijk is het je persoonlijke voorkeur of je kiest voor frituurvet of olie. Ga je een volle smaak? Dan is frituurvet de betere optie. Houd je liever wat meer rekening met je gezondheid? Kies dan voor olie.

Ik ga voor olie, wat kies jij? Laat het weten in het feedbackformulier. Wil je meer weten over frituren? Lees dan hier hoe je frituurt zonder frituurpan. Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen