Heb je een gloednieuw gasfornuis gekocht en kun je niet wachten om de ster in de keuken uit te hangen? Dan moet je het gasfornuis eerst aansluiten. Dit is makkelijker dan het lijkt: het is slechts een kwestie van de gasslang aansluiten. In dit artikel lees je in 5 eenvoudige stappen hoe je deze klus klaart.

Een gasfornuis aansluiten is niet moeilijk. Om een gasfornuis aan te sluiten, sluit je eerst de gasslang veilig aan op de gasaansluiting van het fornuis en de gasleiding, waarbij je een passende drukregelaar gebruikt. Controleer vervolgens op gaslekken, zodat je zeker weet dat de aansluiting veilig is.

Raadpleeg bij twijfel altijd een vakman. Een foutje kan grote gevolgen hebben. Ben je zelfverzekerd? Lees dan verder om te ontdekken hoe je stap voor stap je gasfornuis aansluit en wat je ervoor nodig hebt.

Vereiste gasaansluitingstypes voor verschillende gasfornuizen

Je hebt een gasaansluiting nodig die compatibel is met het type gas dat je gebruikt, zoals aardgas of een butaan-/propaangasfles. Voor aardgas is meestal een vaste aansluiting in de keuken aanwezig, terwijl je voor flessengas een regelbare drukregelaar en slangklemmen nodig hebt.

Houd de gebruiksaanwijzing bij de hand

De gebruiksaanwijzing voor het aansluiten van je gasfornuis vind je meestal op de website van de fabrikant, in de verpakking van het fornuis of via de klantenservice van het merk van je fornuis.

Houd naast dit stappenplan ook de gebruiksaanwijzing bij de hand, om struikelblokken te voorkomen!

Benodigdheden voor het aansluiten van een gasfornuis

Voor een veilige aansluiting van je gasfornuis is het cruciaal dat je de juiste materialen gebruikt. Kies altijd voor een roestvrijstalen gasslang; deze is duurzaam en veilig voor alle soorten gasfornuizen. Vermijd rubberen gasslangen, deze zijn alleen geschikt voor vrijstaande kookplaten en niet voor inbouwmodellen.

De lengte van de gasslang moet voldoende zijn om je gasfornuis zonder spanning te verbinden met de gasaansluiting, meestal is dit tussen de 1 en 1,5 meter. Zorg ervoor dat de slang niet strak staat of in een scherpe hoek wordt gebogen.

De diameter van de gasslang moet overeenkomen met de aansluitpunten van zowel het gasfornuis als de gasaansluiting in je keuken. Een standaardmaat in Nederland is vaak 1/2 inch.

Zorg ook dat je een comfooraansluiting, oftewel een tussenstuk, bij de hand hebt die past bij de aansluiting van jouw gasfornuis. Je hebt een koppeling nodig die past bij de maat en draad van je gasfornuis en gasslang. Een veelgebruikte koppeling is de M24 (24 millimeter) voor Europese gasfornuizen. Gebruik altijd een koppeling met een keurmerk voor veiligheid.

Gebruik tenslotte gastape om de schroefdraad van de aansluitingen af te dichten. Dit voorkomt gaslekkage en zorgt voor een veilige verbinding.

Kortom, wil je je gasfornuis zelf aansluiten, zorg er dan voor dat je de volgende dingen in huis hebt:

  • Een nieuwe rvs gasslang;
  • Een tussenstuk die past bij de aansluiting van jouw gasfornuis, ook wel comfooraansluiting genoemd;
  • Een moersleutel of steeksleutel;
  • Gastape.

⚠️ Let op! Belangrijke veiligheidswaarschuwing

Wanneer je niet zeker bent of je zelf je gasfornuis aan kunt sluiten, kun je het beter overlaten aan een vakman. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Neem daarom geen risico. Zoals Redditgebruiker FantasticPenguin terecht aankaart:

Als je geen ervaring met gas hebt, laten doen. Gas is wat anders dan cv of water, vereist ook ander gebruik van materialen.

Stap 1: Veilig de gaskraan dichtdraaien

Je vindt de gaskraan vlak bij de gasaansluiting in je keuken. De kraan ziet eruit als een kleine hendel of draaiknop. Draai de hendel of knop van de gaskraan zodat deze haaks (90 graden) op de gasleiding staat. In deze positie is de gasstroom afgesloten.

Na het draaien van de kraan, controleer je of deze goed gesloten is door te voelen of er geen gas meer stroomt. Er mag geen gasgeur zijn en de hendel moet stevig in de afgesloten positie staan.

Stap 2: Comfooraansluiting correct installeren

De meeste gasslangen passen niet direct op je gasfornuis, waardoor je eerst een comfooraansluiting moet plaatsen. Past je gasslang wel direct op het fornuis, dan sla je deze stap over.

Voordat je begint, breng je tape aan op de schroefdraad van de aansluiting. Let op dat je de tape met de klok mee wikkelt, conform de draairichting van de schroefdraad. Dit zorgt voor een strakke en veilige afdichting. Hiermee voorkom je gaslekken en ben je verzekerd van een veilige installatie.

Wanneer de tape vastzit, zet je de comfooraansluiting erop en draai je deze vast met de steeksleutel. Controleer na het aansluiten altijd of de gasslang vrij ligt en niet geknikt of gebogen is, om de gasstroom niet te belemmeren.

Stap 3: Gasslang veilig aan het fornuis bevestigen

Check of er een rubberen ring in de gasslang zit en draai vervolgens de gasslang op het gasfornuis. Als hij vast zit, zit hij vast. Gebruik niet onnodig veel kracht.

Zit er geen rubberen ringetje in de gasslang, dan breng je eerst tape aan. Doe dit op dezelfde manier als in stap 2.

Stap 4: Gasslang aansluiten op de gaskraan

Nu monteer je de gasslang aan de gastoevoer. Ook hier geldt: als er geen ringetje in de slang zit, breng je eerst een laagje tape aan. Doe dit niet wanneer er wel een rubberen ringetje in de slang zit. Hierna draai je de gasslang vast met de steeksleutel.

Stap 5: Controleren op gaslekken voor veilig gebruik

Het is belangrijk om je gasaansluiting op eventuele lekken te controleren. Dit is niet moeilijk: maak een sopje met afwasmiddel of handzeep en breng het sopje aan op de gehele aansluiting. Draai de gaskraan open en kijk of er ergens belletjes ontstaan.

Wanneer er belletjes ontstaan heb je een lek en herhaal je alle stappen. Zo niet, dan ben je klaar en kun je een lekkere maaltijd gaan bereiden! Vergeet je afzuigkap niet aan te zetten en eet smakelijk alvast. 👩‍🍳

Op gas koken, pannen, zij-aanzicht

Veelgestelde vragen over het aansluiten van een gasfornuis

Heb je nog meer vragen na het lezen van dit artikel? Hopelijk bieden deze vragen en antwoorden de nodige verheldering!

Wat is de vereiste gasdruk voor een veilige aansluiting van een gasfornuis?

De vereiste gasdruk voor een veilige aansluiting van een gasfornuis ligt meestal tussen 25 en 30 millibar voor aardgas. Zorg dat je de specifieke drukvereisten van jouw model controleert, aangezien een incorrecte gasdruk mogelijk leidt tot onveilige situaties of inefficiënte werking.

Is een drukregelaar noodzakelijk voor het aansluiten van mijn gasfornuis?

Ja, bij het gebruik van flessengas is een drukregelaar essentieel om de hoge druk van de gasfles te reduceren naar een bruikbare en veilige werkdruk voor je gasfornuis. Bij aardgas, geleverd via het netwerk, is dit niet nodig, omdat de druk al gereguleerd is.

Wat moet je doen bij een gaslek?

Ontdek je een gaslek tijdens het aansluiten van je gasfornuis? Geen paniek. Draai eerst de gaskraan dicht om de gastoevoer te stoppen. Controleer vervolgens alle aansluitingen.

Gebruik zeepsop om de verbindingen in te smeren; als er belletjes ontstaan, wijst dit op een lek. Draai in dat geval de aansluitingen voorzichtig aan tot de belletjes stoppen. Test opnieuw met zeepsop om zeker te zijn dat het lek verholpen is.

Bij twijfel, schakel altijd een erkende installateur in!

Tip: controleer je garantie 

De garantieperiode van je gasfornuis varieert per merk en model. Meestal is deze periode tussen de 2 en 5 jaar. Deze dekt fabricagefouten en storingen, maar geen schade door onjuist gebruik of zelfaangebrachte wijzigingen.

Ontdek je een fout of storing na het installeren? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de fabrikant.

Conclusie

Hopelijk heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen en is je gasfornuis nu op een veilige manier aangesloten. Hang je ook tegelijkertijd je nieuwe afzuigkap op? Hou dan rekening met de hoogte. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?