Planten voegen sfeer toe aan je huis. Al het groen geeft je huiskamer een warme uitstraling, maar hoe hou je die planten groen in plaats van geel? Hieronder vind je tien tips tegen gele bladeren en andere veelvoorkomende problemen, met foto's van mijn eigen planten.

Wat je precies doet wanneer de bladeren van je planten geel worden of zijn, hangt af van de oorzaak. Niet alle bladeren worden om dezelfde reden geel. Daarom beschrijf ik hieronder de signalen en oorzaken, waardoor je eenvoudig een oplossing vindt.

Gele bladeren bij je plant kunnen wijzen op overbewatering, voedingsstoffentekort, of onvoldoende licht; het is essentieel om de watergift aan te passen, de juiste voeding te geven en te zorgen voor voldoende natuurlijk licht voor een optimale gezondheid van je plant.

#1 Oplossingen voor gele, verschrompelde Bladeren

Oorzaak: Te veel water.

Oplossing: Wanneer het water nergens heen kan, worden de wortels van je plant zacht en verdrinken ze. Zorg er daarom altijd voor dat er een gat onderin de pot zit. Heeft je plant gele, verschrompelde blaadjes, voeg dan nieuwe, droge aarde toe of vervang alle aarde. Voordat je de plant verpot, laat je de wortels drogen door de plant in de zon te leggen.

Het teveel water geven is het meest voorkomende probleem bij zowel kamerplanten, planten in de keuken en luchtzuiverende planten. Ben je net als mij en vergeet je wanneer je je planten de laatste keer water hebt gegeven, zet dan een reminder in je telefoon. Ouderwets in de kalender schrijven werkt ook!

Hoeveel water heeft mijn plant nodig?

Water is levensnoodzakelijk voor je plant, maar de hoeveelheid en frequentie zijn cruciaal. Een eenvoudige vuistregel: voel de bovenste 2 centimeter van de aarde; is deze droog, dan is het tijd om water te geven. Geef liever minder water, maar regelmatiger, dan in één keer te veel. Voor de meeste kamerplanten is dit ongeveer eens per week. Zorg dat overtollig water weg kan lopen om wortelrot te voorkomen, wat vaak gebeurt bij stilstaand water in de pot.

Pant met gele en bruine blaadjes in het midden, vooraanzicht

#2 De bladeren zijn droog en knapperig

Oorzaak: Te weinig water.

Oplossing: Geef de plant elke week een beetje meer water. Doe dit niet in een keer, want dan loop je het risico de wortels te verdrinken.

Ik heb voornamelijk vetplanten en cactussen, ik heb in mijn kalender vaste watergeefdagen. In de zomer is dat elke twee weken, in de winter een maand. Intussen kijk ik wel elke dag naar mijn planten, soms drogen ze eerder uit, dan zie je rimpels in de plant, en geef ik ze weer water. Je hoort over dit soort planten de tip dat je met een plantenspray water moet geven. Dit is niet het beste. Als je eens in de zoveel tijd een goede scheut water geeft, en de aarde laat drogen, dan worden de wortels van de plant ook sterker.

Verder om verdronken vetplanten te voorkomen: mix cactusgrond van het tuincentrum met perlietsteentjes. En boor gaten in de onderkant van de pot zodat overtollig water goed weg kan.

Ananoriel, Redditgebruiker

#3 De randjes van de bladeren worden gelig

Oorzaak: Je plant krijgt niet genoeg kalium. Dit is een belangrijke voedingsstof die je plant gezond houdt.

Oplossing: Begraaf citrusschillen in de potgrond of gebruik compost dat rijk is aan fruit- en groente.

Blaadje van plant met gele randjes, vooraanzicht

#4 De randjes en nerven worden geel

Oorzaak: Tekort aan stikstof.

Oplossing: Voeg koffiegruis, mest of andere organische compost toe aan je plant.

#5 Bladeren vervormen

Oorzaak: Tekort aan calcium.

Oplossing: De potgrond is alkalisch of zuur. Wanneer de grond alkalisch is, voeg je gips toe. Is de grond zuur, dan voeg je kalk toe. Welke van de twee van toepassing is, kun je alleen zeker weten door een pH-meter te kopen.

Geldboom met vervormd blad met gele plekken

#6 Bladeren worden geel en hebben kleine, groene nerven

Oorzaak: Tekort aan ijzer.

Oplossing: Een goede potgrond bevat voldoende ijzer, maar de plant kan dit niet opnemen wanneer de pH-waarde te hoog is. Zorg er daarom voor dat de pH-waarde van je grond 7 is. Is deze hoger, dan maak je de bodem zuurder. Hierna verminder je het fosforgehalte door de grond te spoelen met pH-gecontroleerd water.

#7 Witte strepen bij de nerven

Oorzaak: Tekort aan magnesium.

Oplossing: Voeg bitterzout of kalk toe aan de grond. Er is ook magnesiumrijke grond verkrijgbaar die dit probleem oplost.

#8 Bladeren vervagen en hangen

Oorzaak: Niet genoeg zonlicht.

Oplossing: Verplaats de plant naar een plaats waar hij meer licht krijgt. Dit probleem zie je vooral bij slaapkamerplanten, omdat het in slaapkamers vaak donkerder is. Vergeet daarom vooral je gordijnen niet open te doen in de ochtend!

#9 Opgepeuzelde bladeren

Oorzaak: Tekort aan calcium.

Oplossing: De potgrond is alkalisch of zuur. Wanneer de grond alkalisch is, voeg je gips toe. Is de grond zuur, dan voeg je kalk toe.

#10 Verkleuring tussen de nerven

Oorzaak: Ongedierte.

Oplossing: Probeer uit te vinden met wat voor ongedierte je te maken hebt. Vervolgens kies je een helende olie of een doelgericht insectendodend product.

Plant bij het raam

Stabiliteit is belangrijk voor planten

Planten zijn net als mensen; ze houden van een stabiele leefomgeving. Schommelingen in temperatuur, licht of tocht kunnen je groene vrienden stress geven, wat zich uit in gele bladeren.

Zorg voor een constante temperatuur tussen 15-25 graden Celsius en vermijd plotselinge veranderingen. Plaats je plant niet direct onder een airco of verwarming en vermijd direct zonlicht achter glas, wat kan leiden tot bladverbranding.

Voedingstekorten bij planten

Elke plant heeft een menu van voedingsstoffen nodig om te floreren. Gele bladeren kunnen wijzen op een tekort. Bij een stikstoftekort, wat resulteert in gele bladeren en een slappe plant, kun je bijvoorbeeld koffiedik toevoegen aan de aarde; dit bevat ongeveer 2% stikstof.

Voor een kaliumtekort, herkenbaar aan gele randen en punten op de bladeren, is bananenschil, rijk aan kalium, een natuurlijke oplossing. Voeg de schil toe aan de grond of maak een bananenschilthee door de schil 48 uur in water te laten trekken en geef dit aan je plant.

Veelgestelde vragen over gele bladeren bij planten

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over gele bladeren bij planten.

Wat voor soort plant heeft typisch last van gele bladeren?

Veel planten kunnen gele bladeren krijgen, maar vooral kamerplanten zoals de Dieffenbachia, Monstera en de Vredeslelie zijn gevoelig voor vergeling bij onjuiste verzorging. Dit wijst vaak op te veel water of een tekort aan voedingsstoffen zoals stikstof of ijzer.

Welke grondsoort is het beste om vergeling van plantenbladeren te voorkomen?

Een goed doorlatende grond met een mix van turf, perliet en organisch materiaal helpt overwatering en dus vergeling te voorkomen. Controleer de pH-waarde; deze moet ideaal tussen 6,0 en 7,0 liggen voor de meeste planten.

Hoe identificeer ik ziekten en plagen die gele bladeren veroorzaken?

Inspecteer je plant regelmatig op ongewone vlekken, kleverige substanties of insecten. Schimmelziekten tonen vaak als zwarte of bruine vlekken, terwijl plagen zoals bladluizen kleverige honingdauw achterlaten die gele bladeren kan veroorzaken.

Wat zegt de kleur van de bladeren over de gezondheid van mijn plant?

Gele bladeren duiden vaak op stress door vocht, licht of voedingsproblemen. Donkergroene bladeren wijzen op een gezonde plant met voldoende chlorofyl, terwijl bleke of gele bladeren een teken zijn dat je plant mogelijk meer zonlicht of voeding nodig heeft.

Close up van een plant

Conclusie

Hopelijk hebben mijn tips je geholpen en heb je binnenkort weer een gezonde plant! Wist je trouwens ook dat er planten tegen muggen zijn? Heb jij nog goede tips, laat dan zeker een reactie achter. Hoe meer tips, hoe beter. Bedankt voor het lezen. 🪴

Was dit artikel behulpzaam?