Gembershots zijn al een tijd een ware hype: ze zouden allerlei voordelen bieden en worden – soms voor de hoofdprijs – veel verkocht. Nu hoor ik je al denken: "Dan kan ik ze vast ook zelf maken", en daar heb je gelijk in! Een gembershot maken is nog simpel ook.

Gember wordt al eeuwenlang aanbeden om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Traditioneel Chinese heelkunde gebruikt het voor verschillende doeleinden: het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van misselijkheid (ook bij zwangerschap of na chemo), als remedie tegen verkoudheid of griep, als ontstekingsremmer en zelfs als pijnstilling.

Ook de westerse wetenschappelijke wereld is het er mee eens: gember werkt volgens onderzoek inderdaad ontstekingsremmend, pijnstillend – zelfs tegen menstruatiepijn! – en tegen misselijkheid. 💊 Gember is zelfs een huidig topic of interest als kankerremmer en als ondersteuning bij gewichtsverlies.

Naast de mogelijke gezondheidsvoordelen van gembershots, is het ook een goede manier om 's ochtends wakker te worden. De shotjes zijn scherp en verfrissend en daarom een goede kickstarter in de ochtend!

Het voordeel van zelf gembershots maken is dat ze – in hun simpelste vorm – maar twee ingrediënten nodig hebben. Daarnaast zijn ze makkelijk te variëren voor verschillende seizoenen, of wanneer je toe bent aan verandering.

Feit of fabel?

Klinkt goed, niet? Maar werkt het ook echt? Zoals ik hiervoor al kort noemde, is er best wat onderzoek gedaan naar de effecten van gember. Het is belangrijk te onthouden dat deze onderzoeken uitgevoerd zijn met gember in hoge doseringen. Onderzoek betreffende gembershots is schaars en het is dus nog onduidelijk of de effecten vergelijkbaar zijn.

De onderzoeken toonden in ieder geval geen negatieve effecten aan. Het kan het dus zeker geen kwaad om je ochtenden te starten met een heerlijk fris gembershotje dat mogelijk ook nog een boost voor je gezondheid is! Lees hieronder hoe je deze supersimpele shotjes maakt.

Benodigdheden

 • de beste blender die je kunt veroorloven;
 • zeef met een lepel, of een dunne theedoek;
 • een fles of iets anders om het sap in te bewaren.

Of, als je deze hebt:

 • een slowjuicer of sapcentrifuge.

Als je zo min mogelijk tijd en moeite kwijt wil zijn aan het proces, kan ik je aanraden een goede sapcentrifuge of de beste slowjuicer te gebruiken. Deze zou je ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken natuurlijk, zoals het maken van druivensap met een sapcentrifuge.

Basisrecept

Tijd om de mouwen op te stropen! 💪

Ingrediënten voor 4 shotjes

 • 150 g gember;
 • 2 citroenen;

Instructies

 1. Snijd de gember in stukken en pers de citroenen. Doe de gember en het sap in de blender en zet deze aan tot alle hele stukken gember weg zijn.
 2. Je gaat nu over tot het zeven van de gember-citroenmix. Doe dit door het door een zeef te duwen met een lepel, en daarna in een fles – of iets anders waar je het in wil bewaren – te gieten.

Heb je geen zeef? Volg dan deze stappen.

 1. We zeven nu alles met een dunne theedoek. Gebruik in dat geval bij voorkeur een glas of iets dergelijks met een wijde opening.
 2. Leg de theedoek over het glas en duw deze wat in de opening, zodat er een kuil ontstaat. Giet zo veel van het mengsel in de 'kuil' als past, en verzamel de delen van de theedoek die langs het glas hangen.
 3. Twist de theedoek alsof je water uit een nat kledingstuk probeert te wringen. Er ontstaat nu een kleine bol onderaan waarin het mengsel zich bevindt. Ga door tot je op deze manier al het vocht er uit geduwd hebt.
 4. Herhaal dit indien nodig (als je niet alles in één keer in de theedoek hebt gedaan).

Heb je een slowjuicer of sapcentrifuge? Doe dan de gember in stukken, of zelfs in zijn geheel, samen met de (geschilde) citroenen in het apparaat. Het gebruik van een zeef is dan niet meer nodig. Lees je wel eerst in over het verschil tussen een blender en een slowjuicer.

Zo simpel is het. Je merkt waarschijnlijk dat de smaak aardig sterk is. Deze verzacht je iets door honing toe te voegen in de blender. 🍯 Een grote eetlepel is voldoende, maar voel je vrij om te variëren met de hoeveelheid naar smaak.

Variaties

Naast honing, kun je ook andere ingrediënten toevoegen. Hieronder vind je mijn favoriete variaties!

Spicy shot: kurkuma en cayennepeper

Naast gember en citroen hoef je voor deze variatie slechts een theelepel gemalen kurkuma en eventueel een snufje cayennepeper toe te voegen. Voeg de extra ingrediënten toe alvorens de blender aan te zetten.

Chai shot: kaneel en thee

Voor deze variatie heb je Chai Tea (theezakjes) nodig. Zet een (zeer) geconcentreerd (half) kopje thee en voeg dit samen met een snufje kaneel toe aan je citroen en gember. Zet daarna je blender aan!

Conclusie

Start je dag fit en gezond met een gembershot. Het is simpel: gember, citroen, eventueel nog wat smaakmakers toevoegen en de blender aanzetten! Bedankt voor het lezen en laat ons hier onder weten wat je van je gembershots vindt, en of je nog lekkere variaties hebt ontdekt!

Was dit artikel behulpzaam?