Houd je net als ik van verse sapjes, dan is een slowjuicer bijna onmisbaar in je keuken. In dit artikel ga ik daarom voor je op zoek naar de beste slowjuicer en heb ik bovendien een handige koopgids samengesteld.

De slowjuicer maakt de lekkerste vruchten- en groentesappen voor je. Laat je daarom meeslepen in de wereld van de vitaminebommen! 🍒🥭🍓

De 5 beste slowjuicers in een oogopslag

  1. Angel AG-8500 - Voor iedereen die de hoogste eisen aan kwaliteit stelt.
  2. Philips Avance Masticating Juicer - Met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding staat deze beste slowjuicer niet voor niets op de tweede plaats.
  3. Sage the Nutri Juicer - Ideaal voor dagelijks gebruik.
  4. Princess Juicer Center - Wil je een veelzijdig apparaat? Kies dan voor deze slowjuicer van Princess.
  5. Taylor Swoden Jazz - Zelfs als je een beperkt budget hebt, geniet je van gezonde sappen met deze slowjuicer.

Slowjuicer, sapcentrifuge of een blender?

Zijn bovenstaande apparaten hetzelfde? Maken ze allemaal sap of kunnen ze ook iets anders? Hieronder leg ik de verschillen aan je uit.

Slowjuicer

De slowjuicer maakt de beste heldere sappen. Op lage snelheid (gemiddeld 40 tot 80 toeren per minuut)  kneust deze machine je fruit en groente. Het vruchtvlees blijft achter in de zeef waardoor je een helder sap krijgt. Helder sap maken is een eitje en pulp is dus verleden tijd!

Bovendien beweren de fabrikanten dat dit de gezondste manier is om vers sap te maken omdat er minder zuurstof bij je sap zou komen. Tot nu toe is deze theorie echter niet bewezen, maar er wél is onderzoek naar gedaan. Je leest er in dit onderzoek meer over.

Sapcentrifuge

Een sapcentrifuge werkt met hoge snelheden waarbij hij je groente of fruit in feite raspt. Het sap wat hierbij vrijkomt wordt opgevangen in een kan of ander soortgelijk reservoir. 

Niet al het vruchtvlees blijft achter in de zeef, maar het meeste wel. Het sap uit een sapcentrifuge is dan ook iets troebeler dan het sap van de slowjuicer.

Blender

Een blender is een veelzijdige machine waarmee je smoothies, soepen en milkshakes maakt.

De hoofdfunctie van een blender is pureren waardoor je sap of smoothie dikker is als het sap van de sapcentrifuge en de slowjuicer. Sommige blenders worden geleverd met verschillende accessoires en hebben verschillende functies.

Wil je meer weten over de verschillende manieren om zelf sap te maken? Lees dan hier verder.

Fruitmand met druiven, appels, peren en aardbeien

De beste slowjuicers op een rij

Gebruiksgemak

Voordat ik aan de gang ga met de beste slowjuicer moet ik even bijkomen van het prijskaartje wat ik gezien heb. Voor hetzelfde geld koop je een kleine tweedehands auto. Mijn verwachtingen zijn dan ook erg hoog!

Om te beginnen betreft het een horizontale slowjuicer die je makkelijk in elkaar zet. De onderdelen van deze horizontale slowjuicer zijn gemaakt van een combinatie RVS en nikkel en best het benoemen waard, het is namelijk hetzelfde materiaal als waarmee chirurgische instrumenten worden gemaakt. De Angel AG-8500 scoort zodoende meteen punten op het duurzaamheidscriterium.

Verplaatsen doe je de Angel AG-8500 niet zo snel gezien zijn gewicht van ruim 9 kilogram. Dit is overigens voor mij geen probleem: het is echt een juweeltje om te zien en hij mag wat mij betreft altijd op mijn aanrecht blijven staan!

Dan nu over de werking van de machine: bovenin vind je een ietwat komisch toeter-vormig gat: hier gaat het fruit of de groente in en met de stamper druk je dit naar beneden. Dit vergt verder geen uitleg.

Er worden verder twee kunststof bakken meegeleverd: eentje voor het sap en de andere om pulp mee op te vangen. Voor de prijs van deze slowjuicer had ik geen kunststof bakken verwacht, maar van RVS of glas. Kleine afknapper, maar dat mag de pret niet drukken.

Nu de test! Ik heb gekozen voor wortels. Deze zijn hard, wat de Angel AG-8500 meteen voor een kleine uitdaging zet. Na mijn wortels gewassen te hebben gaan ze via de grote vulopening de slowjuicer in en ja hoor, binnen een paar seconden begint er sap te druppelen. De pulp komt er aan het uiteinde van de slowjuicer uit en is zo goed als droog. 🤯

Je maakt met deze slowjuicer 3 à 4 glazen sap voor het pulpbakje vol zit. Dit is natuurlijk wel deels afhankelijk van wat voor groente en fruit en hoeveel je erin doet, dus zie dit als een algemene richtlijn.

Na gebruik heb ik alles heel met de hand afgewassen. De onderdelen zijn vaatwasbestendig, maar mijn gezonde verstand zegt dat het afwassen met de hand bijdraagt aan de duurzaamheid van het apparaat. Bovendien word er een schraper en een borstel meegeleverd om het afwassen eenvoudiger te maken.

https://youtu.be/DnL9VcXS5M4

Resultaten

De ultieme test is natuurlijk mijn testpanel van drie kinderen! Drie wordt al snel twee als ik vertel dat het wortelsap is, maar tot mijn grote verbazing drinken twee van de drie kinderen het snel op en ze vragen om meer! Ik heb daarom nog een liter gemaakt, ook zodat ik de smaak zelf kan ervaren.

Ik geef meteen toe: het is heerlijk wortelsap zonder de alom bekende “velletjes”. Al het pulp is achtergebleven in het pulpreservoir. Zoals gezegd is deze pulp haast gortdroog.

Het apparaat is naast effectief ook zeer eenvoudig in gebruik en makkelijk schoon te maken. De Angel AG-8500 is tevens erg duurzaam, maar er hangt wel een erg pittig prijskaartje aan.

Als je het budget hebt, raad ik absoluut deze slowjuicer aan: hij scoort zeer hoog op alle belangrijke vlakken en doet dat met stijl. Heb je het budget niet of ben je niet van plan dit apparaat vaak genoeg te gebruiken om de kosten recht te praten? Lees dan vooral door!

Voordelen:

  • Deze slowjuicer is gemaakt van hetzelfde materiaal als chirurgische instrumenten en is daarom erg duurzaam
  • De Angel AG-8500 is eenvoudig in gebruik
  • Maakt heerlijke, heldere sap

Nadelen:

  • Er hangt een erg stevig prijskaartje aan

Gebruiksgemak

De Philips Avance Masticating Juicer 235 is een verticale slowjuicer. Deze slowjuicer is grotendeels gemaakt van kunststof en voelt – desondanks of juist dankzij dit gegeven – robuust aan. Het is daarnaast een compact apparaat en is daarom makkelijk op te bergen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de beste slowjuicer een vast plekje op je aanrecht te geven, want hij mag er best wezen! Als verticale slowjuicer neemt hij niet enorm veel ruimte in beslag.

Vaste plek of niet: ook deze slowjuicer is gemakkelijk in gebruik. Je duwt het fruit in de opening naar beneden met de stamper, waarna het fruit langzaam wordt gekneusd. Sap vervolgens uit het kraantje en valt meteen je glas in. Het pulp wordt opgevangen in het doorzichtige reservoir.

Je kunt tevens een kleine kan onder het kraantje zetten voor het geval je grotere hoeveelheden wilt bereiden. Of als je – net als ik – vaker graag meer in één keer klaar maakt, kun je de slowjuicer op een verhoging zetten alvorens een kan of karaf onder het kraantje te zetten.

Opnieuw koos ik voor wortels en met een klein beetje kracht toverde hij deze om in een sapje. Je maakt met deze slowjuicer 4 kleine glazen sap wat voor mij precies genoeg was.

De beste eigenschap van deze slowjuicer vond ik het gebruiksgemak. Het duurde me letterlijk nog geen twee minuten om na gebruik alle onderdelen te verwijderen en af te wassen. Alle losse onderdelen zijn vaatwasbestendig, maar je doet het net zo snel even zelf. Zo blijft het apparaat langer mooi!

Slowjuicer in gebruik, bovenaanzicht

Resultaten

Zonder moeite gingen mijn worteltjes de slowjuicer in en bijna ongemerkt werd er een sapje van gemaakt: het apparaat is ontzettend stil.

De invoer is aan de kleine kant, maar wortels passen er makkelijk in. Ik kan me wel voorstellen dat je grotere stukken fruit echter eerst moet voorsnijden. Ik moet best wel wat kracht uitoefenen voordat de wortel goed “gepakt” wordt. De machine voelt sterk genoeg, maar ik vraag me af of dat op de lange termijn zo blijft.

De meeste onderdelen van de machine zijn van kunststof gemaakt. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee en de slowjuicer voelt robuust aan, maar ik had liever een ander materiaal gezien. Juist omdat je bij harde groenten en fruit best wat kracht moet zetten, had glas of RVS misschien een beter gestaan.

Dan uiteindelijk de ultieme test: het wortelsap. Deze was helder en fris en er was geen enkel stukje vruchtvlees te bekennen. We vonden de sap allemaal heerlijk!

Kortom: een zeer prettige slowjuicer met een veel vriendelijker prijskaartje dan de eerder besproken Angel. Als je geen plaats hebt om hem op je aanrecht te laten staan, dan is dit ook geen ramp: hij past namelijk ook met gemak in een klein keukenkastje.

Voordelen:

  • Deze slowjuicer is eenvoudig in gebruik
  • Neemt niet teveel ruimte in beslag op je aanrecht

Nadelen:

  • De invoer is vrij klein, dus grotere stukken fruit moeten worden voorgesneden

Gebruiksgemak

De Sage Nutri Juicer Plus voelt aangenaam en robuust zonder te zwaar te zijn. De sapkan heeft zelfs maataanduidingen op de zijkant zodat je direct ziet hoeveel sap er is gemaakt.

De Nutri Juicer Plus is slechts 19 cm breed en 27 cm diep (zonder de kan), wat hem vrij compact maakt voor o’n krachtige sapcentrifuge. Je kunt hem daardoor overal kwijt.

Het bedieningspaneel van de Nutri Juicer Plus is verder voorzien van een aan en uit-schakelaar, een duidelijke LCD-snelheidsindicator en een draaiknop voor de snelheidsregeling.

De machine is hierdoor eenvoudig te bedienen: je kiest ten eerste uit vijf snelheden. De snelheid hangt af van het fruit of de groente die je gebruikt. Hoe harder het fruit of groente, hoe hoger de snelheid moet zijn om er een helder sap van te maken.

Voor de veiligheid houdt een metalen vergrendelbare arm het deksel op zijn plaats. Als de machine in de “ontgrendelde” stand staat, knippert er een “L” op het scherm en werkt de aan- of uitknop niet. Dat is een zeer fijne functie als je nieuwsgierige kinderhandjes in huis hebt! ✋

De Sage Nutri Juicer Plus wordt geleverd met twee schijven: de Nutri-schijf en de Froojie-schijf. De Nutri-schijf is voor dat heldere sap wat de meeste slowjuicers produceren, en de Froojieschijf is speciaal ontwikkeld voor het "sap van het niet-persbare fruit", zoals bananen en passievruchten. Deze schijf werkt als een blender en verplettert het fruit tot een puree zonder dat er restpulp ontstaat.

Resultaten

Het eerste wat ik maakte was een tropische smoothie met mango’s, ananas en kiwi’s. Ik besloot de geschilde en ontpitte mango’s met de Froojieschijf te pureren. Vervolgens heb ik de Nutrischijf gebruikt om van de ananas en kiwi sap te maken.

Het verwerken van de ananas op stand “5” was vrij luidruchtig – maar het was in ieder geval snel gedaan en zonder veel gedoe.

Een klein nadeel: toen ik snelheid 5 gebruikte was dit overduidelijk te krachtig en kwam er sap via het deksel de machine uit. Dit is op zich geen ramp, maar wel iets om rekening mee te houden tijdens toekomstig gebruik. Een lage snelheid heeft toch ook zijn voordelen.

Omdat de mango’s die ik gebruikte niet helemaal rijp waren, bleven er tevens wat stukjes in het sap achter. De resulterende puree was glad, maar aan de dikke kant, waardoor de smoothie moeilijk door een rietje te slurpen was. Ik wist meteen al dat deze mix niet goedgekeurd zou worden door mijn testpanel van drie kinderen.

Ik heb de smoothie overigens wél gewoon opgeslurpt – zonder rietje, dat dan weer wel. Hij smaakte namelijk heerlijk en door de consistentie was ik meteen van mijn trek in iets lekkers af.
Wil je een gladdere smoothie, dan kun je eventueel een goede hakmolen gebruiken om het fruit kleiner te maken.

Omdat ik toch iets wilde maken voor de kinderen besloot ik ook wederom wortelsap te maken. Hiervoor gebruikte ik de Nutri disc en dit ging prima. Een mooi, glad en helder sapje was het resultaat. Deze werd dan ook zonder enig tegenstribbelen opgedronken.

Al met al ben ik erg tevreden met deze slowjuicer. Je maakt heerlijke heldere sappen, maar ook de wat dikkere smoothies. De Sage the Nutrijuicer Plus biedt tevens een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dat maakt het totaalplaatje helemaal af in mijn ogen.

Voordelen:

  • Je kunt bijna alle fruitsoorten gebruiken door de meegeleverde Froojie disc te gebruiken
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

  • Er kan wat sap langs het deksel lekken als je de hoogste snelheid gebruikt

Gebruiksgemak

Deze slowjuicer maakt niet alleen gezonde vruchtensappen uit de slowjuicer, maar ook lekkere versgeperste sappen van citrusvruchten. Daarnaast gebruik je natuurlijk ook andere soorten groente en fruit.

In mijn huis is sinaasappelsap dan ook een favoriet. Er is natuurlijk niets lekkerders en gezonder dan vers geperste sinaasappelsap. Ik kan dan ook niet wachten om deze functie uit te proberen!

De slowjuicer ziet er mooi uit en misstaat niet in je keuken. De behuizing is gemaakt van RVS en de reservoirs zijn gemaakt van kunststof.

De invoer is wat aan de kleine kant: voorsnijden van groente en fruit is soms nodig. Dat is niet het enige wat er klein is: het sapreservoir is amper een halve liter en net genoeg voor één glas. Ook dit is op zich geen probleem als je een klein huishouden hebt, maar misschien minder praktisch voor grotere gezinnen.

De slowjuicer werkt verder horizontaal en ik moet toegeven dat er best wat speling op zit terwijl ik mijn wortels erin duw. Hij voelt verder wel robuust, maar ik vraag me af voor hoe lang.

Het proces is simpel: je kiest uit twee snelheden via de knopjes onderaan het apparaat. Bij de hardere ingrediënten kies je de snellere van de twee. 

Na gebruik is het schoonmaken zo gebeurd. Alle losse onderdelen zijn vaatwasbestendig, maar je doet het net zo snel even zelf. Afspoelen is zo gebeurd en is beter voor het materiaal.

Slowjuicer demonstratie

Resultaten

Ik heb opnieuw gekozen om wortelsap te maken, aangezien dit de motor een beetje uitdaagt en bijna iedereen dit lust. Zoals hierboven al beschreven moest ik best wat kracht zetten tijden het invoeren van de wortels. De slowjuicer had hier geen problemen mee, maar ik vraag me wel af hoe het zit met de duurzaamheid van dit apparaat.

Het wortelsap was helder, fris en werd snel opgedronken. Goedgekeurd dus! De volgende stap was het maken van een glas verse sinaasappelsap. Er worden twee perskegels meegeleverd: een grote en een kleine. Ik gebruikte de grote en dit ging prima. Binnen een minuut had ik mijn sinasappel-vitaminebom! Ik heb genoten.

Kortom: de vruchtensappen waren heerlijk. De machine is gemakkelijk in gebruik en de losse onderdelen kunnen zo de vaatwasser in.

Helaas was het kleine sapreservoir niet praktisch voor mij: ik moest de slowjuicer drie keer gebruiken om drie glazen wortelsap te maken. Geen ramp, maar voor een groter huishouden is dit gewoonweg niet praktisch.

Als je alleen bent of met zijn tweetjes, is dit apparaat juist ideaal. Er hangt bovendien een uiterst vriendelijk prijskaartje aan, wat ook best gezegd mag worden. 🤑

Voordelen:

  • Je perst met deze machine ook eenvoudig citrusvruchten
  • Het is een mooi vormgegeven apparaat

Nadelen:

  • Deze slowjuicer is niet geschikt voor grotere huishoudens

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt is de rode kleur van het apparaat. Hij spring meteen in het oog! Daarnaast is het een vrij compact apparaat waar je zo’n drie tot vier glazen sap mee klaarmaakt.

Ik ga direct aan de slag. Ik moet echter meteen bekennen dat de onderdelen best kwetsbaar aanvoelen. Ze zijn allemaal vaatwasserbestendig, maar ik denk dat het met de hand afwassen het leven van deze slowjuicer zal verlengen.

Het in elkaar zetten van de machine is even wennen, maar dit zal vast sneller gaan naarmate je de slowjuicer vaker gebruikt. De invoer is vrij smal: groente en fruit moet voorgesneden worden. Geen probleem, maar dit kost wel extra tijd.

Deze slowjuicer maakt ondanks mijn scepsis probleemloos een helder sap van mijn worteltjes.

Taylor Swoden Jazz Kersttafel

Na gebruik kom ik er echter snel achter dat alle onderdelen hele kleine hoekjes en moeilijk te bereiken plaatsen hebben. Ik gebruik het meegeleverde borsteltje, maar zelfs daarmee krijg ik het filter bijna niet schoon. Uiteindelijk geef ik op en doe alles de vaatwasser in. Achteraf gezien was dit nutteloos natuurlijk, want de vaatwasser krijgt die hoekjes ook niet schoon.

Uiteindelijk krijg ik alles met een hoop gepriegel schoon, maar makkelijk was het niet! Het in elkaar zetten was ook even puzzelen, maar opnieuw ga ik ervan uit dat dit eenvoudiger wordt naarmate je dit apparaat meer gebruikt.

Resultaten

Het wortelsap wat deze slowjuicer maakte, was heerlijk. De kinderen vonden het ook lekker en iedereen was blij, maar – deze voelde je vast aankomen – het gebruiksgemak van dit apparaat voldeed niet aan mijn verwachtingen.

Misschien lag het aan mij, misschien niet, maar ik vond deze slowjuicer niet gemakkelijk om schoon te maken en ook het opnieuw in elkaar zetten was een frustrerend proces.

Deze slowjuicer heeft kortom een zeer vriendelijk prijskaartje en maakt lekker sap, maar haalt voor gebruiksgemak voor mij dus geen voldoende. Als je een slowjuicer zoekt voor incidenteel gebruik die vriendelijk geprijsd is, dan is de Taylor Swoden Jazz wellicht wél de beste slowjuicer voor je.

Voordelen:

  • Je maakt 3 à 4 glazen sap met deze slowjuicer
  • Heeft een vriendelijk prijskaartje

Nadelen:

  • Lastig schoon te krijgen
  • Moeilijk in elkaar te zetten

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Wat voor mij de beste slowjuicer is, hoeft voor jou niet de beste keuze te zijn. Wat voor jou het beste is hangt natuurlijk af van jouw omstandigheden. Als jij een groter huishouden hebt, is een slowjuicer met een kleine inhoud niet praktisch.

Gebruik je de slowjuicer elke dag, dan stel je er waarschijnlijk hogere eisen aan, terwijl een slowjuicer voor incidenteel gebruik aan minder hoge eisen hoeft te voldoen.

Inhoud

Dit spreekt voor zich. Een slowjuicer die maar 2 glazen kan vullen is niet praktisch voor een groot huishouden. Daarentegen is een slowjuicer die een inhoud heeft van 3 liter niet nodig voor een alleenstaand persoon.

Functies

Wat vind je belangrijk? Sommige slowjuicers hebben meerdere handige functies. Denk aan:

  • Het persen van citrusvruchten
  • Vermalen van koffiebonen
  • Pureren
  • Vermalen van noten
  • Maken van fruitsorbets
  • Kloppen van melk
  • Het maken van smoothies

Hoe handig dit is, is afhankelijk van je behoeften. Over het algemeen betaal je pas voor extra functies als je de slowjuicer met enige regelmaat gebruikt.

Budget

Niet geheel onbelangrijk: je budget. Er zijn slowjuicers die een klein vermogen kosten waardoor deze uiteraard niet voor iedereen geschikt zijn. Je vindt immers ook voor een kleiner budget een goede slowjuicer vinden!

Gebruiksgemak

We hebben het allemaal druk. Zo heb ik geen tijd om na elk gebruik 20 minuten te besteden om het apparaat uit elkaar te halen om hem vervolgens dan ook nog eens op de hand af te moeten wassen. Dit is voor mij genoeg reden om een slowjuicer in de kast te laten staan.

Echter is dit natuurlijk voor iedereen weer anders. Als jij je slowjuicer niet regelmatig gebruikt dan is het afwassen hiervan misschien niet zo’n probleem. Ga je een slowjuicer kopen, lees dan vooral ook de reviews. Deze geven je een beter beeld over het gebruiksgemak dan de fabrikant zelf.

Veelgestelde vragen over slowjuicers

Wat is een slowjuicer? 

Een slowjuicer kneust je groente en fruit langzaam. Hierdoor blijft het vruchtvlees achter in het filter en krijg je een helder, glad sapje.

Hoe werkt een slowjuicer? 

Een slowjuicer heeft vaak twee kegels waar het fruit door wordt gekneusd. Het sap stroomt door dit proces naar de uitgang van het apparaat terwijl de pulp wordt gescheiden via een filter en in het pulpreservoir terecht komt.

Wat kan er niet in een slowjuicer? 

Het is geen goed idee om noten in een slowjuicer te gebruiken: deze zijn te hard en vermaal je het beste met een blender.

Smoothie in schaaltje met frambozen en bloemen

Conclusie

Hopelijk bent je nu wat wijzer in de wereld van de slowjuicers. Of je nu kiest voor Angel AG-8500 of of je van plan bent om de Princess Juice Center aan te schaffen: jij gaat gegarandeerd genieten van een smakelijk, vers sapje.

Heb je nog tips of lekkere recepten voor ons om uit te proberen, laat dan hieronder een berichtje achter.👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?