Vieze sokken, huisdieren, en de riolering... Ik loop nog net niet met een wasknijper in mijn neus door het huis heen! Nu ga ik niet mijn hond de deur uit doen, en ik wil ook niet overal een geurkaars neerzetten. Die nare geuren in huis – die wil ik neutraliseren, en niet alleen maskeren!

Een huis vol zwevende vieze luchtjes is niet wenselijk, maar overkomt je al snel. De modder onder je schoenen in de gang, de kooklucht van gisteravond, of de net pas ontdekte bedorven krop sla achterin de koelkast zijn de boosdoeners. Helaas kennen we die geurtjes maar al te goed.

Wist je dat er allemaal trucjes bestaan, om de vieze luchtjes te bestrijden? De lijst hieronder bevat tips voor het neutraliseren van geuren in huis. Daarvoor heb je helemaal niet veel nodig, en het meeste heb je waarschijnlijk al in huis. 😉

#1 Citrusvruchten voor de keuken

Je hebt citrusvruchten vaak al in huis: citroen of sinaasappel. Vul een pan met water en doe daar de schillen van de citrusvrucht in. Daarna kook je het water, waarvan de keuken heerlijk gaat ruiken!

Komen de nare geurtjes uit de koelkast? Hiervoor leg je de citroenschil met een beetje zout in de koelkast, die je na een paar dagen weer vervangt. Een andere optie is een bakje met baking soda. Zet deze in je koelkast en haal deze na een maand weer weg.

De schillen van citrusvruchten halen ook vieze geuren uit je vaatwasser. Je giet een scheutje schoonmaakazijn over de bodem van de vaatwasser en legt citroenschillen in de bestekbak. Vervolgens draai je de machine op het heetste programma.

Citroenen

#2 Azijn als wondermiddel

Azijn is een ware superheld in het neutraliseren van nare geuren in huis. In de ruimte waar de geur het aanwezigst is, zet je een kom met azijn neer. Dit neemt de vieze lucht op en binnen 24 uur zijn die nare geurtjes verdwenen. 🕚

Als de vieze lucht uit de goot komt, ontstop je de afvoer. Je giet een kopje baking soda in de gootsteen tot die vol zit, en je giet er een kopje azijn achteraan. Deze combinatie maakt vuil los! Een paar minuten later giet je kokend water door het putje om hem schoon te spoelen.

Stinkt de bank? Maak deze als allereerst stof- en kruimelvrij. Daarna vul je een plantenspuit voor de helft met water en voor de helft met (schoonmaak)azijn. Hiermee spuit je de bank in, die je vervolgens goed laat luchten en drogen.

Voor een vies tapijt meng je in een kommetje 90% warm water en 10% witte azijn. Vervolgens dep je het mengsel met een spons of doek in het tapijt. Let er op dat je niet gaat schrobben; dit beschadigt het kleed. Achteraf spoel je het tapijt uit met water en laat je het goed drogen.

Om je goede wasmachine ook geurvrij te houden, is het belangrijk om naast het filter ook het zeepbakje schoon te houden. Je doet (schoonmaak)azijn in het wasverzachterbakje en baking soda in het wasmiddelbakje. Vervolgens draai je hem op trommelreinigingsprogramma.

#3 Baking soda voor de kattenbak

Heb je katten? Dan heb je vast een kattenbak die af en toe een nare geur verspreidt. De kattenbakvulling absorbeert zowel vocht als geur, maar niet elk merk is hier even goed in. Een laagje baking soda onder het kattengrind helpt hierbij.

Kattengrind om zweetgeur te neutraliseren

Heb je last van zweetvoeten? Vul een sok of pantykous met kattengrind en laat deze een nachtje in de schoen zitten. Kattengrind absorbeert vocht en geuren. Die zweetgeur is meteen verdwenen!

#4 Droogtrommeldoekjes

Droogtrommeldoekjes zijn niet alleen handig voor de wasdroger. Verspreid ze door het huis voor een frisse geur: onder de bank, in de gang, of hang er eentje voor het filter van de airco. Je kunt er ook eentje in je stofzuiger doen om zijn vieze geurtjes tegen te gaan.

#5 De geur van koffiebonen

Geurkaarsen mogen geuren dan wel maskeren, maar koffiebonen neutraliseren ze ook echt. Vul een schaaltje met koffiebonen en zet er een kaars of waxinelichtje in.

Het aroma van de koffiebonen komt vrij door de warmte, en neutraliseert vervolgens de lucht. Bovendien werkt de geur van koffie stimulerend. Zo staan meteen je zintuigen op scherp!

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel de vraag 'hoe neutraliseer je geuren in huis?' beantwoordt, en dat je die wasknijper van je neus kan afhalen. Ik wil je bedanken voor je tijd en je uitnodigen om hieronder een opmerking achter te laten. Mocht je toch nog steeds een vieze geur in huis hebben, gebruik dan goede geurstokjes. Tot de volgende keer! 😁

Was dit artikel behulpzaam?