Je komt thuis, en het eerste wat je ruikt, is de luchtverfrisser, gemaaid gras vanuit het raam in de woonkamer, en ... je gootsteen? Daar gaat je motivatie om na een werkdag nog te koken. Ik kan erover meepraten: ik voel me niet bepaald uitgenodigd om in de keuken rond te hangen als mijn gootsteen stinkt. 😖

Dit verandert je keuken van die rustige oase of bruisende sociale ontmoetingsplaats tot een straatput qua geur. Geen nood! Hieronder leg ik je uit hoe je een stinkende gootsteen voorkomt en wat je eraan kunt doen, gebaseerd op oplossingen die voor mij werken. Laten we het antwoord op de hamvraag eerst in het kort bekijken:

Hoe kom je van een stinkende gootsteen af?

Om van een stinkende gootsteen af te komen, reinig je de afvoer regelmatig met een mengsel van baking soda en azijn, gevolgd door heet water. Voorkom ophopingen door geen etensresten en vetten in de gootsteen te gooien. Een goed functionerende sifon of zwanenhals is essentieel om nare geurtjes uit de afvoerleiding tegen te houden.

Leer de oorzaak achter een stinkende gootsteen kennen

Een stinkende afvoer kent meerdere oorzaken. Veelvoorkomende oorzaken zijn problemen met de ventilatie, verstoppingen in de leidingen, ophoping van vuil, en resten van haar, huidvet, zeep en tandpasta.

Als je een onaangename geur opmerkt, is het belangrijk om eerst deze factoren te overwegen. Door de exacte oorzaak te identificeren, kun je gericht actie ondernemen en de stank effectief bestrijden.

Vieze geurtjes bestrijden: 7 huis-, tuin- en keukentips

Als je op zoek bent naar huismiddeltjes om een stinkende gootsteen aan te pakken, zijn er verschillende effectieve oplossingen. Naast de gootsteen simpelweg schoonmaken en schoon houden, het gebruik van baking soda en kokend water, kun je ook een combinatie van soda en azijn proberen. Laten we alle opties eens bekijken!

#1 Grondige reiniging: Eerste stap tegen een stinkende gootsteen

Gebruik een sponsje en wat afwasmiddel. Zet de hele gootsteen in het sop, en schrob hem goed schoon met je spons. Spoel je gootsteen daarna goed schoon met heet water.

Gebruik je liever geen afwasmiddel; kies een milieuvriendelijk en eveneens ontvettend alternatief, zoals een halve citroen. Je kunt hiervoor enkel het sap gebruiken, maar je kunt de citroen (de opengesneden kant) ook meteen als spons gebruik. Je moet bij gebruik hiervan wel iets harder schrobben. 💪

#2 Kokend water: Eenvoudige methode tegen verstoppingen

Als het om een minimale hoeveelheid vastzittende vettigheid gaat, is kokend water het enige wat je nodig hebt. Zet je waterkoker aan met tenminste 1 liter water, maak een kop thee en spoel de rest van het kokende water door je gootsteen heen!

Baking soda in een schaaltje

#3 Baking soda en azijn: Natuurlijke oplossing voor een frisse afvoer

Strooi een kopje baking soda in je afvoer, gevolgd door een kopje azijn. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten inwerken en spoel het daarna door met kokend water. Dit zou al een hele portie van de vastzittende vettigheid en achtergebleven etensresten moeten wegwerken.

#4 Chemische ontstopper: Krachtige aanpak voor hardnekkige blokkades

Chemische ontstopper, zoals deze van HG, krijgt bijna alle viezigheid weg uit je afvoer, maar daar staat wel tegenover dat het noch de goedkoopste, noch de milieuvriendelijkste manier is.

Kies je toch deze manier, wees dan voorzichtig: gebruik voldoende bescherming. Draag handschoenen om je huid te beschermen en zorg dat niets op je kleding terechtkomt.

Volg de instructies op de verpakking en laat het chemische goedje wederom weken. Soms is het een goed idee om het de hele nacht te laten weken, maar dit hangt af van het product wat je gebruikt.

#5 Aandacht voor details: Reinig losse gootsteenonderdelen

Soms kun je het putje los schroeven of eruit klikken. Als dit mogelijk is, maak dan alle losse onderdelen waar je bij kunt goed schoon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude tandenborstel en wat afwasmiddel.

#6 Diepe reiniging: Gebruik een rager voor verborgen vuil

Er zijn speciale borstels te koop, ook wel ragers genoemd, die ideaal zijn om je putje mee schoon te maken. Hoe langer de rager is, hoe beter. Een sterke maag heb je ook nodig, want dit kan best een vies klusje zijn!

Je gaat met de rager het putje in, en trekt er zo allerlei viezigheid uit. Als je vaak je emmer met dweilwater wegspoelt, kan het zijn dat je er zo hele dotten haar met andere viezigheid uit trekt. Nog een goede reden om dweilwater door de wc te spoelen!

#7 Professionele hulp inschakelen: Wanneer een loodgieter bellen?

De loodgieter bellen omdat je gootsteen stinkt? Ja hoor, dit gebeurt wel vaker. Als je alle bovenstaande manieren hebt geprobeerd en het stinkt nog steeds, kan het zijn dat het probleem ergens anders vandaan komt.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de stankafsluiter of ontluchter in de pijp niet goed meer werkt. Om dit te repareren, heb je een vakman nodig.

#8 Preventie: Maandelijkse routine voor een blijvend frisse gootsteen

Om een frisse en geurvrije gootsteen te behouden, is maandelijks onderhoud essentieel!

  • Begin met het regelmatig doorspoelen van de afvoer met kokend water om vuil en resten te verwijderen.
  • Gebruik elke maand een mengsel van baking soda en azijn om eventuele opbouw in de leidingen tegen te gaan.
  • Vergeet niet om voedselresten en vetten te voorkomen door ze niet in de gootsteen te gooien. Door deze eenvoudige stappen maandelijks te volgen, zorg je voor een schone en geurvrije gootsteen.
Zwanenhals in keukenkastje, vooraanzicht

FAQ: Veelgestelde vragen over stinkende gootstenen

Laten we nog de puntjes op de 'i' zetten, voor we de boel afronden!

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een stinkende gootsteen?

De meest voorkomende oorzaken van een stinkende gootsteen zijn ophopingen van vuil (etensresten en vet), resten van haar en zeep, problemen met de ventilatie en verstoppingen in de leidingen.

Wat is het belang van een sifon of zwanenhals in een gootsteen?

Een sifon of zwanenhals in je gootsteen voorkomt dat nare geurtjes uit de afvoerleiding terug de keuken in komen. Het houdt een waterbarrière vast die rioolgassen tegenhoudt, waardoor je keuken fris blijft ruiken – tenzij in de gootsteen zelf vuil zich heeft opgehoopt!

Welk type afvoerstop is het beste voor een gootsteen?

Voor een gootsteen is een pop-up-afvoerstop ideaal. Deze is eenvoudig te bedienen met een drukknopmechanisme en zorgt voor een waterdichte afsluiting, waarmee je lekkages, en overstromingen en stank worden voorkomt.

Conclusie

Hopelijk heb je iets aan mijn tips gehad en ruikt je keuken nu weer heerlijk fris! Houd hoe dna ook altijd de baking soda, de azijn en het hete water bij de hand om na je poetsbeurt de terugkeer van stank te voorkomen.

Heb je zelf nog een goede suggestie? Vertel het ons vooral in het formulier hieronder! 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?