Er is niets ontspannender dan een warme douche of een ontspannen bad. Vervolgens stap je uit je bad en droog je je af met een heerlijk zachte handdoek... toch? Misschien voelt die handdoek juist als schuurpapier aan. 😖

Hoe hou je je handdoeken mooi en zacht? Lees hier vijftien tips over hoe je het beste je handdoeken wast.

#1 Kies kwaliteit

Handdoeken van goede kwaliteit zijn dikker en gaan langer mee dan handdoeken van minder goede kwaliteit. Koop daarom alleen de beste handdoeken. Deze bieden meer weerstand tijdens het wassen en slijten minder snel. Hierdoor gaan ze langer mee.

#2 Gebruik geen wasverzachter

Dit klinkt misschien gek, maar gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter brengt een laagje aan om de vezels van de stof, waardoor een handdoek minder absorberend wordt. Een handdoek die niet afdroogt, heb je weinig aan.

#3 Strijk niet

Handdoeken strijken is niet alleen onnodig, maar het beschadigt de vezels! Hierdoor worden je handdoeken niet alleen minder zacht, maar slijten ze ook sneller.

#4 Oprollen, niet opvouwen

Door je handdoeken op te rollen, blijven ze luchtiger en worden ze minder snel hard. Ook ziet het er leuker uit en het neemt minder plaats in beslag!

Drie opgerolde handdoeken en een opgevouwen handdoek, vooraanzicht

#5 In de droger

Hoewel je handdoeken aan de lijn drogen natuurlijk beter is voor het milieu, laat ons Nederlandse weer het niet altijd toe. Daarnaast komen handdoeken er niet altijd even zacht uit als je ze aan de lijn droogt.

Als je je handdoeken in een goede wasdroger droogt, komen ze er weer zacht uit.

#6 Kort wasprogramma

Hoe langer je je handdoeken wast, hoe sneller ze slijten. Een goede wasmachine heeft verschillende programma's om uit te kiezen. Wanneer je handdoeken niet erg vuil zijn, heb je geen lang programma nodig. Kies in dat geval een kort programma.

#7 Was niet te vaak

Handdoeken hoef je niet drie keer per week te wassen. Hier geldt ook: hoe vaker je je handdoeken wast, hoe sneller ze slijten. Afhankelijk van het gebruik, is eens per week vaak voldoende.

#8 Was op lage temperatuur

Wassen op lage temperatuur is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de levensduur van je handdoeken. Door vaak op hoge temperaturen te wassen, slijten de vezels van je handdoeken sneller. Mits je handdoeken erg vuil zijn, is wassen op 30 à 40 °C voldoende.

#9 Was handdoeken apart

Was je handdoeken niet samen met je kleding. Je zwarte spijkerbroek is na het wassen niet zwart meer, maar wit van de pluisjes. Bovendien beschadigen knopen en ritsen de vezels van handdoeken of maken er zelfs gaten in. Was handdoeken daarom altijd apart.

#10 Kleuren scheiden

Dat je witte en zwarte handdoeken niet samen wast ligt misschien voor de hand, maar veel mensen wassen al hun handdoeken samen, ongeacht welke kleur ze zijn.

Doe dit niet! Wit wordt grijs, zwart zit vol met witte pluisjes. Het is daarom ook een goed idee om handdoeken van (ongeveer) dezelfde kleur te kopen.

Groene, volle wasmand. Vooraanzicht.

#11 Gebruik natuurazijn

Woon je in een hardwateromgeving en krijg je je handdoeken echt niet zacht? Gebruik dan een scheutje natuurazijn. Dit werkt hetzelfde als wasverzachter, maar voegt geen extra laag toe aan de vezels van de handdoek. Het is bovendien milieuvriendelijk!

#12 Gebruik niet teveel wasmiddel

Teveel wasmiddel gebruiken is slecht voor je wasmachine: het gaat op je onderdelen zitten en het is lastig schoon te maken. Dat niet alleen: je kan ook resten terugvinden op je handdoeken. Dit is vooral bij poeder het geval. Gebruik daarom de juiste dosering.

#13 Bewaar je handdoeken in de badkamer

De lucht in je badkamer is altijd vochtiger dan op andere plaatsen in je huis. Vocht houdt je handdoeken lekker zacht. Berg je handdoeken daarom op in je badkamer. Het staat nog leuk ook!

#14 Gebruik je handdoeken alleen om te drogen

Iedereen is wel eens schuldig aan het schoonmaken met een handdoek. Even snel de gemorste wijn weghalen, even de tafel schoonmaken of erger nog: even wat chloor hier en vervolgens wrijf je het uit met een handdoek.

Dit is natuurlijk een prima manier om je oude handdoeken te recyclen, maar gebruik hier geen goede handdoeken voor. Handdoeken zijn meestal niet bestand tegen schoonmaakmiddelen en raken hierdoor beschadigd.

#15 Stop je wasmachine niet te vol

Je handdoeken opsparen en ze vervolgens allemaal tegelijk in de wasmachine stoppen mag dan misschien tijdsbesparend zijn, maar je wasmachine te vol stoppen kan voor grote problemen zorgen.

De lagers van je wasmachine slijten sneller, de motor moet harder werken, en ga zo maar door. Hou je daarom altijd aan het maximale vulgewicht.

Wasmachine met handdoeken erin, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk zijn de bovenstaande tips nuttig en gaan je handdoeken nu langer mee! Heb jij nog top tips? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?