Heb je wel eens zin in een heerlijk kopje koffie, maar wil je eigenlijk niet te veel cafeïne binnenkrijgen, omdat je anders 's avonds niet meer kunt slapen? Decaf is de oplossing, maar je vraagt je misschien af: "Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?".

We houden allemaal van koffie, maar soms is decaf beter voor ons lichaam. Ik aarzelde als trouwe koffiedrinker ook eerst: is cafeïnevrije koffie écht beter en smaakt het wel even goed?

Geen zorgen! Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen hoe cafeïnevrije koffie wordt gemaakt, waarom het zo geweldig is en wat het verschil is tussen de gewone variant. Pak een lekker kopje (decaf) koffie erbij en lees verder!️ ☕

Belangrijkste punten samengevat:
  • Cafeïnevrije koffie biedt voordelen zoals lagere bloeddruk en verminderde angstgevoelens.
  • Decaf koffie behoudt antioxidanten die ook in gewone koffie zitten en draagt bij aan een betere spijsvertering en hydratatie.
  • Er zijn vier populaire methoden om cafeïnevrije koffie te maken, elk met voor- en nadelen.

Waarom kiezen mensen voor cafeïnevrije koffie?

Er zijn verschillende voordelen van cafeïnevrije koffie. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  1. Minder risico op verslaving. Cafeïne is verslavende stof. Door decaf koffie te drinken, vermijd je het risico op afhankelijkheid van cafeïne. Natuurlijk is niet iedereen even verslavingsgevoelig, maar overstappen naar decaf, is verstandig voor mensen die hier problemen mee ervaren.
  2. Vermindering van angst en stress. Cafeïne kan bij sommige mensen leiden tot angstgevoelens en stress. Door decaf koffie te drinken, kunnen deze klachten afnemen.1Distelberg, B.J., Staack, A., Elsen, K.D., Sabaté, J (2017). 'The Effect of Coffee and Caffeine on Mood, Sleep, and Health-Related Quality of Life'
  3. Betere slaap. Als je 's avonds laat nog koffie wilt drinken, is decaf koffie een goede optie, omdat cafeïne de slaap kan verstoren.
  4. Lage calorie-inname. Decaf koffie bevat over het algemeen minder calorieën dan gewone koffie, vooral als er geen melk, suiker of andere toevoegingen aan worden toegevoegd.
  5. Positieve gezondheidseffecten. Gewone en decaf koffie bevatten beide antioxidanten, zoals chlorogeenzuur die goed zijn voor je gezondheid.2Colombo, R., Papetti, A (2020). 'Decaffeinated coffee and its benefits on health: focus on systemic disorders' Deze antioxidanten verlagen het risico op bepaalden ziekten, zoals diabetes type 2 en Parkinson. Decaf koffie kan bijdragen aan een betere spijsvertering en hydratatie.
Stomende kop koffie op rustieke houten tafel.

De basis: wat zijn koffiebonen en hoe bevat het cafeïne?

Koffiebonen zijn de zaden van de koffieplant die worden gebruikt om koffie te maken. Cafeïne is van nature aanwezig in de koffieplant. Dit stofje dient als een natuurlijke insecticide. Cafeïne beschermt de plant dus tegen insecten en andere roofdieren. Wanneer de koffiebonen worden geoogst en verwerkt, blijft de cafeïne in de bonen aanwezig.

Het gehalte aan cafeïne in koffiebonen varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soort koffieboon, de groeiomstandigheden, de oogsttijd en de manier waarop de koffie wordt verwerkt.

Gewone koffie vs. cafeïnevrije koffie

  • Smaak: Sterke, karakteristieke smaak en aroma afkomstig van de cafeïne en andere stofjes uit de koffiebonen. Veel mensen houden van deze sterke smaak.
  • Effect op het lichaam: een stimulerend effect op het zenuwstelsel, wat kan leiden tot een verhoogde alertheid, concentratie en energie.
  • Gezondheidsvoordelen: verbetering van de cognitieve functies, vermindering van het risico op ziekten door antioxidanten, verbetering van de fysieke prestaties.
  • Beschikbaarheid: Over het algemeen gemakkelijker verkrijgbaar dan decaf koffie.
  • Kosten: Iets goedkoper dan decaf.
  • Smaak: Lijkt op de smaak van gewone koffie, maar heeft over het algemeen een iets mildere smaak, omdat de cafeïne is verwijderd. De smaak kan even wennen zijn. Sommige mensen ervaren een zachtere koffiesmaak als minder lekker, maar smaak is natuurlijk persoonlijk.
  • Effect op het lichaam: Minder stimulerend effect, wel beter voor het slapen.
  • Gezondheidsvoordelen: Vermindering van angst en stress, vermindering van het risico op ziekten door antioxidanten, vermindering van het risico op maagklachten.
  • Beschikbaarheid: Aanbod is soms wat beperkter dan dat van gewone koffie.
  • Kosten: Duurder dan gewone koffie, omdat het meer processtappen vereist om cafeïne te verwijderen.
Koffiemachine met een kop koffie, koffiebonen op tafel, sfeervolle kaarslichtjes op de achtergrond.

De drie populaire methoden om cafeïnevrije koffie te maken

Om cafeïne uit de koffiebonen te verwijderen, worden de bonen behandeld met chemicaliën, water of koolstofdioxide. Deze methoden kunnen echter de smaak van de koffie beïnvloeden en daarom wordt decaf koffie vaak als minder smaakvol beschouwd dan gewone koffie.

Er zijn echter ook methoden om cafeïne uit koffiebonen te verwijderen zonder gebruik te maken van chemicaliën, zoals de Zwitserse watermethode, die als een meer natuurlijke manier van decaf koffie maken wordt beschouwd.

#1 Oplosmiddel

Dit is een van de meest gebruikte methoden voor het decafeïneren van koffie. Het oplosmiddel methyleenchloride of ethylacetaat wordt toegepast op de koffiebonen om de cafeïne op te lossen. Dit moet meerdere keren gedaan worden totdat de cafeïne is opgelost.

Hierna worden de koffiebonen voor een lange periode gestoomd om er voor te zorgen dat alle oplosmiddelen verdwijnen. Als laatste stap worden de bonen gedroogd met warme lucht en gekoeld met koude lucht. 

Voordelen:

  • Effectiefste methode
  • Meest gebruikte methode

Nadelen:

  • Kan de smaak van de koffie aantasten 
  • Er kunnen sporen van het oplosmiddel achterblijven

#2 Koolstofdioxiden

Bij deze methode wordt het kooldioxide onder hoge druk gebracht om een ​​vloeistof te creëren die de cafeïne uit de bonen oplost. Deze vloeistof wordt vervolgens toegepast op de koffiebonen om de cafeïne te verwijderen. Tijdens het drogen van de koffiebonen verdampt de vloeistof weer.

Voordelen:

  • Milieuvriendelijke methode
  • Smaak van koffie blijft grotendeels onaangetast

Nadelen:

  • Kan duurder zijn dan andere methodes

#3 Zwitserse watermethode

Bij de Zwitserse watermethode worden de koffiebonen geweekt in heet water, waardoor ze opzwellen. Cafeïne en andere stoffen komen hierdoor uit de bonen.

Vervolgens wordt het water door een koolstoffilter geleid om alle stoffen te verwijderen, behalve de smaakstoffen. De koffiebonen worden dan nog een keer geweekt in dit gefilterde water. Hierna worden ze gedroogd en zit er nauwelijks meer cafeïne in de bonen.

Voordelen:

  • Volledig natuurlijke methode
  • Milieuvriendelijke methode
  • Laat de smaak van koffie onaangetast

Nadelen:

  • Kan duurder zijn dan andere methodes

Cafeïnevrije koffie zetten: het perfecte kopje

Wil je een perfect kopje decaf koffie zetten? Zorg dan dat je in ieder geval een goede koffiemachine en de beste koffiebonen gebruikt.

In principe kunnen alle soorten koffiebonen worden gebruikt om decaf koffie te maken. Echter, Arabica-koffiebonen zijn over het algemeen beter geschikt voor decaf koffie dan Robusta-koffiebonen. Dit komt doordat Arabica-bonen van nature minder cafeïne bevatten dan Robusta-bonen.

Koffiebonen in bonenreservoir close-up.

Veelgestelde vragen over cafeïnevrije koffie

Is cafeïnevrije koffie helemaal vrij van cafeïne?

Nee, het is niet volledig vrij van cafeïne. Meestal bevat een kop cafeïnevrije koffie ongeveer 2 mg cafeïne, vergeleken met een kop gewone koffie, die ongeveer 95 mg cafeïne bevat.

Smaakt cafeïnevrije koffie hetzelfde als gewone koffie?

Dat hangt af van de kwaliteit en het decafeïneringsproces. Over het algemeen heeft decaf koffie een zachtere smaak, omdat de cafeïne grotendeels is verwijderd.  

Is cafeïnevrije koffie even lang houdbaar als gewone koffie? 

Ja, het is net zo lang houdbaar als gewone koffie, mits goed bewaard.

Conclusie

Het is geweldig om te zien hoe de wereld van cafeïnevrije koffie zo uitgebreid is! Nu weet je hoe cafeïnevrije koffie gemaakt wordt en waarom het zo'n goed alternatief is voor gewone koffie. Ik stap in ieder geval vaker over naar decaf koffie. 

Twijfel je nog? Probeer het gewoon een keertje uit. Er zijn verschillende cafeïnevrije koffiesoorten dus er zit er vast wel eentje bij die je lekker vindt. Bedankt voor het lezen en hopelijk geniet je straks van heerlijke, cafeïnevrije koffie! 

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen