We worden ons steeds bewuster van onze gezondheid en willen een gezondere levensstijl volgen. Producten zoals suiker worden steeds vaker vervangen door gezondere alternatieven. Dit geldt ook voor producten die cafeïne bevatten. Cafeïnevrije koffie wordt daarom steeds populairder. Je leest er in dit artikel meer over.

#1 Hoe wordt mijn koffie cafeïnevrij?

Net als gewone koffie begint cafeïnevrije koffie als groene, ongebrande bonen. De bonen worden verwarmd en geweekt in een vloeistof om de cafeïne op te lossen en te verwijderen.

Dit wordt gedaan op één van de volgende vier manieren: alleen met water, met een mengsel van water en oplosmiddelen (meestal methyleenchloride of ethylacetaat), of met water en kooldioxide.

Alle vier de methoden zijn veilig. Zodra de cafeïne is verwijderd (nou ja, tenminste 97% ervan), worden de bonen gewassen, gestoomd en geroosterd bij temperaturen die alle vloeistoffen die bij het decafeïneren zijn gebruikt, doen verdampen.

#2 Cafeïnevrije koffie is niet cafeïnevrij

Cafeïnevrij maken verwijdert ongeveer 97% of meer van de cafeïne uit koffiebonen. Een typische kop cafeïnevrije koffie bevat ongeveer 2 mg cafeïne, vergeleken met een typische kop gewone koffie, die ongeveer 95 mg cafeïne bevat. Conclusie: cafeïnevrij is inderdaad niet volledig cafeïnevrij!

#3 Cafeïnevrije koffie is niet lekker

Koffie bestaat uit wel meer dan 1000 stoffen. De smaak van koffie is enorm complex en al deze stofjes zorgen voor de welbekende, maar gecompliceerde koffiesmaak. Wanneer je de samenstelling van deze stofjes veranderd, verandert ook de smaak. Het is ook belangrijk om je koffiebonen te bewaren op de juiste manier.

De smaak van cafeïnevrije koffie is ook afhankelijk van de manier waarop de cafeïne is verwijderd. Wordt dit op de chemische manier gedaan, dan wordt de smaak meer beïnvloed dan wanneer de cafeïne wordt verwijderd door de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid water.

Ben je een enthousiaste koffieliefhebber die veel koffie drinkt, dan proef je waarschijnlijk het verschil tussen cafeïnevrije koffie en normale koffie. Veel koffieliefhebbers vinden cafeïnevrije koffie niet lekker, of erger nog: niet te drinken.

Dit geldt niet voor iedereen! Smaken verschillen en dit is ook zo voor cafeïnevrije koffie. Bovendien smaakt niet alle cafeïnevrije koffie hetzelfde. De stelling 'cafeïnevrije koffie is niet lekker' is daarom niet waar. Het smaakt anders en er zijn mensen die zelfs de voorkeur geven aan cafeïnevrije koffie.

De smaak wordt ook beïnvloed door het koffiezetapparaat wat je gebruikt. De meeste mensen geven de voorkeur aan koffie die gezet is door een koffiezetapparaat met bonen. Verse koffie smaakt altijd beter, cafeïnevrij of niet.

kopjes koffie op een tafel

#4 Cafeïnevrije koffie is goed voor je

Net als alle koffiesoorten is cafeïnevrije koffie veilig voor consumptie en kan het deel uitmaken van een gezond dieet.

Als je je afvraagt of het decafeïneproces zelf veilig is, dan is het antwoord ja. Alle vier de methoden zijn veilig, en zodra de cafeïne is verwijderd, worden de bonen gewassen, gestoomd en gebrand op temperaturen die de vloeistoffen die bij het decafeïneren worden gebruikt verdampen.

#5 De geschiedenis van cafeinevrije koffie

Cafeïnevrije koffie was voor het eerst commercieel verkrijgbaar in 1906 in Duitsland. Gemaakt door Ludwig Roselius. Ludwig dacht dat zijn vader stierf aan teveel cafeïne en daarom maakte hij het zijn missie om een melange te maken die alle smaak, zonder de 'gitige cafeïne'.

Het antwoord op zijn problemen vond hij echter bij toeval. Tijdens een van de zendingen koffiebonen werd een doos ondergedompeld in zeewater en bij het brouwen werd ontdekt dat het water het grootste deel van het cafeïnegehalte uit de bonen had verwijderd.

Deze openbaring leidde ertoe dat Roselius een manier patenteerde om koffie te stomen om de cafeïne te verwijderen. Vandaag de dag wordt deze methode nog steeds gebruikt.

#6 Koffie met cafeïne is beter dan cafeïnevrije koffie

Beter is een groot woord. Mijn persoonlijke mening is dat cafeïnevrije koffie niet slechter is of beter is, maar dat koffie met cafeïne meer effect heeft. Sommige van deze effecten zijn goed voor de gezondheid en andere niet.

Koffie is waarschijnlijk het bekendst om zijn stimulerende effecten. Het verhoogt de alertheid en vermindert gevoelens van vermoeidheid. Deze effecten houden rechtstreeks verband met de stimulerende stof cafeïne, die van nature in koffie voorkomt.

Sommige van de gunstige effecten van gewone koffie worden rechtstreeks toegeschreven aan de cafeïne, dus cafeïnevrije koffie heeft deze effecten niet.

Hier zijn enkele voordelen die alleen gelden voor gewone koffie, niet voor decaf:

  • Verbeterde stemming, reactietijd, geheugen en mentale functie (bron).
  • Verhoogde stofwisseling en vetverbranding (bron, bron).
  • Verbeterde atletische prestaties (bron).
  • Verminderd risico op depressie in vrouwen (bron).
  • Lager risico op levercirrose (bron).

Het is echter goed om te vermelden dat het onderzoek naar gewone koffie en koffiebonen veel uitgebreider is dan wat er beschikbaar is voor cafeïnevrije koffie.

#7 Bevat decaf koffie zuren en oliën die gewone koffie ook heeft?

Ja. Cafeïnevrij maken is het proces waarbij cafeïne uit koffiebonen wordt verwijderd, maar de olie en zuren blijven, iets wat merkbaar is tijdens het branden. Als decaf koffie wordt gebrand begint hij te 'ploffen', net als popcorn. Dit komt door de olie in de bonen, waaruit opnieuw blijkt dat er oliën en zuren in decaf koffie zitten.

#8 Wat zijn de bijwerkingen van cafeïnevrije koffie?

De bijwerkingen van cafeïnevrije koffie hangen af van hoeveel je er per dag van consumeert en van je eigen stofwisseling. Als je bijvoorbeeld een trage stofwisseling hebt, zul je meestal meer cafeïne opnemen.

Het grappige van cafeïnevrije koffie is dat veel mensen ten onrechte aannemen dat het geen cafeïne bevat, terwijl het toch een heel klein beetje cafeïne bevat. Houd daar dus rekening mee als je je dagelijkse cafeïne-inname in de gaten houdt.

Witte mok op houten ondergrond, vooraanzicht

Conclusie

Cafeïnevrije koffie is een hoofdbestanddeel voor veel mensen met bepaalde medische aandoeningen, maar het is ook heerlijk en heeft enkele verrassende voordelen.

We hopen dat we je genoeg hebben overtuigd om cafeïnevrije koffie eens te proberen, of je in ieder geval nieuwsgierig genoeg hebben gemaakt om meer te weten te komen over wat het zo'n geweldig drankje maakt. Bedankt voor het lezen!☕

Was dit artikel behulpzaam?