Stel je dit even voor. Je kijkt om je heen in je keuken na een flink diner en daar staat het: een enorme berg vuile vaat. Terwijl je de mouwen opstroopt om de klus te klaren, vraag je je misschien af "hoeveel kost afwassen nu eigenlijk?".

Daar wil ik je vandaag mee helpen! Deze gids is als een tomtom om je wegwijs te maken in de wereld van afwas, water- en energiekosten en het algehele proces achter dat glimmende bord waar je zojuist je zelfgemaakte lasagne van hebt gegeten.

En weet je wat het leukste is? Er zit een hoop meer achter dan je denkt. 😉 Dus, laten we eens kijken wat afwassen ons kost, zowel in financiële als in milieuterminologie. Spoiler alert: je gaat waarschijnlijk nooit meer hetzelfde naar je keukengootsteen kijken!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Afwassen kost niet alleen water en energie, maar ook tijd en kan leiden tot verborgen kosten zoals slijtage van keukengerei.
  • Handafwas kan goedkoper zijn dan een vaatwasser, maar dit hangt af van persoonlijke prioriteiten, zoals tijd en milieubewustzijn.
  • Er zijn verschillende manieren om de kosten van afwassen te verminderen, zoals het verminderen van water- en energieverbruik, en het maken van slimme investeringen zoals een energiezuinige vaatwasser.

1. De basis van afwassen: water en energie

Wanneer we afwassen, denken we vaak alleen aan het eindresultaat: een schone vaat. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er achter de schermen gebeurt?

Het draait allemaal om water en energie, twee essentiële elementen die een grote impact hebben op zowel je portemonnee als het milieu. Laten we eens dieper ingaan op deze factoren.

water stroomt uit een waterkraan

Hoeveel water verbruiken we eigenlijk bij het afwassen?

Volgens waterbedrijf Vitens verbruiken we gemiddeld 12 liter water per afwasbeurt. Dat lijkt misschien niet veel, maar vergeleken met andere dagelijkse activiteiten, tikt het aardig aan. Even ter illustratie: een toilet doorspoelen kost ongeveer 6 liter water.1Bakker, J., et al. Centraal Bureau voor de Statistiek. (2022) 'Watergebruik Thuis (WGT) 2021' 😲

Het waterverbruik kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals de grootte van je gezin, hoe vaak je afwast en zelfs je afwastechniek. Wil je meer weten over waterverbruik? Bekijk dan onze gids over wat minder water verbruikt: een vaatwasser of handwas.

De energie die nodig is voor een schone vaat

Naast water speelt energie een grote rol bij het afwassen. Het verwarmen van water kost namelijk energie. Veel energie.

De kosten van deze energie kunnen oplopen, afhankelijk van de prijs die je betaalt per kWh. En laten we de milieueffecten van dit energieverbruik niet vergeten. Het opwekken van energie, vooral met niet-hernieuwbare bronnen, draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen. 2Turrentine, J. NRDC (2021). 'Global Warming 101'

2. Financiële implicaties van afwassen

Oké, laten we even rekenen. We weten nu dat een afwasbeurt ongeveer 12 liter water kost. Dus hoe vertaalt dit zich in euro's?

Volgens Vitens kost water € 0,85 per 1000 liter. 3Vitens (n.d.). 'Drinkwatertarieven Vitens voor 2023 hoger door stijgende kosten en duurzame investeringen' Dat betekent dat elke afwasbeurt je ongeveer € 0,0102 kost aan water. Wat energie betreft, betaal je ongeveer € 0,46 per kWh. 4Overstappen.nl (2023). 'Wat doet de stroomprijs in 2023?' Het verwarmen van 12 liter water voor je afwasbeurt kost je zo'n € 0,35.

Maar dat is nog niet alles. Er zijn ook andere kosten om rekening mee te houden, zoals afwasmiddel en slijtage van keukengerei. Wil je weten of je afwasmiddel in je vaatwasser kunt gebruiken? Lees dan onze gids hierover.

Wat kost het om met de hand af te wassen?

Laten we eerlijk zijn, de afwas doen is niet het leukste klusje, maar het moet gebeuren, toch? Maar wat kost het nu om met de hand af te wassen? Wat is beter?

Laten we beginnen met het waterverbruik. Stel je voor, je hebt een flinke afwas na een diner met vrienden. Je hebt ongeveer 12 liter water nodig voor een grondige handafwas, en ik heb eerder al voor je uitgerekend dat het zo'n € 0,35 per afwasbeurt kost.

En hoe zit het met de kosten van een vaatwasser? Daar hebben we een handige gids voor. Check het uit!

De verborgen kosten van afwassen

Maar wacht eens even... er zijn meer kosten verbonden aan afwassen dan alleen water en energie. Heb je ooit nagedacht over de tijd die je besteedt aan de afwas? Tijd is geld, toch? En wat dacht je van de inspanning die het kost om al die borden en pannen te schrobben? Dat is een flinke workout! 💪

En dan zijn er nog de mogelijke gezondheidsproblemen. Langdurig in een ongemakkelijke houding staan, je handen in heet water houden, de chemische schoonmaakmiddelen... Het kan allemaal bijdragen aan gezondheidsproblemen op de lange termijn. En dat kan weer leiden tot medische kosten. Dus misschien is die vaatwasser toch niet zo'n slecht idee...

vrouw wast met de hand af

3. Afwassen versus de vaatwasser: een kostenvergelijking

Laten we nu de kosten van handafwas vergelijken met die van het gebruik van een vaatwasser. We hebben al gezien dat de kosten van water en energie voor handafwas vrij laag zijn. Maar als je de tijd en inspanning meerekent, wordt het plaatje al heel anders.

Is afwassen met de hand goedkoper dan een vaatwasser?

Het is tijd voor de grote onthulling: is handafwas goedkoper dan een vaatwasser?

Laten we eerst naar de directe kosten kijken. Zoals we al hebben gezien, kost handafwas je ongeveer € 0,35 per keer. Een vaatwasser gebruikt meer water en energie, dus de kosten per wasbeurt liggen hoger.

Maar er zijn ook indirecte kosten om rekening mee te houden. Denk aan de tijd die je bespaart door een vaatwasser te gebruiken. En de inspanning die je bespaart. Dus vanuit dit perspectief, kan een vaatwasser een goede investering zijn.

De milieukosten van een vaatwasser versus handafwas

En dan is er nog de milieukwestie. Handafwas verbruikt minder water en energie dan een vaatwasser – mits je tijdens de handafwas de kraan dichtdraait. Dus als je het milieu belangrijk vindt, is de handafwas de winnaar. Vergeet echter niet de chemische schoonmaakmiddelen die je gebruikt bij handafwas. Die zijn niet zo vriendelijk voor het milieu.

Aan de andere kant zijn vaatwassers ontworpen om efficiënt te werken. Ze gebruiken precies de juiste hoeveelheid water en energie om je vaat schoon te krijgen. En je kunt eco-vriendelijke vaatwastabletten gebruiken om de impact op het milieu te verminderen. We hebben een gids over hoe je dat doet.

Dus, wat is het eindoordeel? Dat hangt echt af van je persoonlijke prioriteiten. Als je geld wilt besparen, is handafwas de weg te gaan. Maar als je tijd en inspanning wilt besparen, en je geeft om het milieu, dan is een vaatwasser wellicht de betere keuze. 🤷‍️

4. Tips om de kosten van afwassen te verminderen

Zou het niet geweldig zijn om wat centjes te besparen tijdens het afwassen? Nou, ik heb goed nieuws! Er zijn een paar slimme trucjes die je kunt toepassen om je water- en energieverbruik te verminderen. En ja, dat kan zelfs leiden tot langetermijnbesparingen op je afwaskosten. Kijk ook eens naar onze gids over het bewaren van vaatwastabletten.

Eenvoudige manieren om water en energie te besparen tijdens het afwassen

Allereerst, het is niet nodig om je kraan vol open te zetten. Een klein straaltje is vaak al genoeg. En wist je dat je warm water kunt besparen door de vaat eerst in een bak met warm sop te laten weken? 🛀 Daarnaast kan het uitschakelen van de boiler tussen wasbeurten door ook een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

Slimme investeringen voor een kostenefficiënte afwas

Denk je erover om je keukenapparatuur te vervangen? Overweeg dan een energiezuinige vaatwasser. Ze zijn misschien iets duurder in aanschaf, maar op de lange termijn bespaar je er een hoop mee.

Een andere slimme investering kan een waterbesparende kraan zijn. Deze kranen hebben een ingebouwde volumeregelaar die het waterverbruik vermindert. En als je echt de kroon wilt spannen, kijk dan eens naar onze gids over het gebruik van vaatwastabletten in de wasmachine.

5. Conclusie: hoeveel kost afwassen echt?

Oké, tijd om de eindjes aan elkaar te knopen. Wat kost afwassen nu echt?

vieze afwas in bakken met daarvoor een klok die de tijd aangeeft

De echte kosten van afwassen onthuld

Afwassen kost meer dan alleen wat water en zeep. Het gaat ook om energie, tijd en soms zelfs verborgen kosten zoals de slijtage van je servies. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

Dus de volgende keer dat je de kraan opendraait, denk dan even na over de impact. En vergeet niet een kijkje te nemen in onze gids over het omhulsel van vaatwastabletten.

Conclusie

We hebben zojuist een ontdekkingsreis gemaakt door het koninkrijk van water en energie, de valuta van de afwas. Na het blootleggen van alle verborgen kosten en het wegen van alle milieueffecten, kunnen we met zekerheid zeggen: afwassen is een investering!

Niet alleen van je tijd en moeite, maar ook in water, energie en misschien zelfs je gezondheid. Dus de volgende keer dat je die gootsteen vol met borden ziet, denk er dan even over na.

Misschien is die glanzende vaatwasser die daar in de hoek van je keuken staat niet zo'n slechte keuze... En als je je nog steeds afvraagt "hoeveel kost afwassen nu echt?", dan is het antwoord: genoeg om erover na te denken!

Dus de volgende keer dat je de kraan aanzet, doe het met beleid. De planeet zal je dankbaar zijn. En je portemonnee ook. 😉

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen