Je hebt een mooie, glanzende keramische kookplaat of inductiekookplaat aangesloten in je keuken. Ondanks dat de inductie plaat heel gemakkelijk schoon te maken is, zie je werkelijk alles wat erop zit. Het bijhouden en het meteen schoonmaken van je inductiekookplaat na gebruik is dan ook erg belangrijk.

Soms heb je haast of je vergeet de plaat na gebruik schoon te maken. Dit is voor mij een herkenbaar probleem, wat nog wel eens resulteert in vlekken. Help, wat nu?! 😱 Geen paniek! Leun achterover, lees dit artikel - en ga daarna aan de slag! Het is makkelijker dan je denkt, je moet alleen de juiste schoonmaakmiddelen gebruiken.

Inductiekookplaat schoonmaken, stap voor stap

Wacht tot de kookplaat is afgekoeld, maak een sopje en gebruik een microvezeldoek of zachte spons om etensresten te verwijderen en de kookplaat schoon te maken. Doe dit na elk gebruik. Voor hardnekkige vlekken kun je een glasreiniger of een speciaal reinigingsmiddel voor inductiekookplaten gebruiken. Ook een stoomreiniger of speciale schraper zijn geschikt voor het schoonmaken van de inductiekookplaat. 

Benodigdheden voor het schoonmaken van je inductiekookplaat

Ook de duurste, beste inductiekookplaten zijn kwetsbaar voor vlekken – en aangekoekte etensresten heb je in no-time als je niet oplet. Gelukkig heb je slechts een zachte doek, wat allesreiniger of afwasmiddel met warm water nodig. Je kunt ook producten gebruiken die speciaal voor het schoonmaken van glas gemaakt zijn.

Twee pannen staan op een inductiekookplaat.

Heb je dit niet in huis? Geen probleem, schoonmaakazijn werkt ook.1Schoonmaakgoeroe (n.d.). 'SCHOONMAAKAZIJN WORDT GEZIEN ALS EEN 'WONDERMIDDEL' Het ruikt alleen niet zo lekker (vind ik!). Hierbij een beknopte lijst:

  • Warm water
  • Afwasmiddel of allesreiniger
  • Zachte doek
  • Zacht sponsje
  • Motivatie

Of:

Let op!

Gebruik je inductiekookplaat niet als er etensresten op de kookzones zitten. Deze zijn dan nog moeilijker schoon te krijgen. Maak deze eerst schoon voor deze weer te gebruiken.

Stap 1: Laat de kookplaat afkoelen

Laat de kookplaat eerst afkoelen. Dit is essentieel voor veiligheid en om schade te voorkomen. Plotselinge temperatuurveranderingen kunnen thermische schokken veroorzaken, wat kan leiden tot barsten. Bovendien zorgt een afgekoelde kookplaat voor een effectievere reiniging.

Stap 2: Maak een sopje

Maak een sopje met warm water en wat afwasmiddel of allesreiniger.

Stap 3: Gebruik een zacht sponsje

Maak je inductiekookplaat schoon met een zacht sponsje of een vochtige doek. Gebruik geen schuursponsje, hiermee maak je ontzettend veel krassen!

Stap 4: Gebruik een droge doek

Neem de kookplaat af met een zachte, droge microvezeldoek. Deze doeken zijn ontworpen om vuil effectief op te nemen zonder krassen te veroorzaken.

Vijf gekleurde microvezeldoekjes in verschillende kleuren.

Alternatief: Glasreinigerspray

Heb je een glasreinigerspray zonder citroen in huis? Spray wat op de plaat en neem de plaat vervolgens af met een zachte, droge doek. Klaar! Als dat niet makkelijk was, weet ik het ook niet meer.

Hardnekkige vlekken

Bij hardnekkige vlekken ligt het iets anders. Probeer in dat geval een speciale reiniger voor het reinigen van glazen kookplaten.

Normaal gesproken geef ik niet graag geld uit aan speciale schoonmaakmiddelen, maar soms is een speciaal product geen overbodige luxe bij een investering zoals een inductiekookplaat.

Als je écht hardnekkig, aangekoekt materiaal op je kookplaat hebt, is een schraper overigens ook niet misplaatst. Deze doet wat de naam suggereert: hij schraapt met een scherpe rand het materiaal zo van de kookplaat af.

Let er wel op dat je deze in een hoek van minder dan 45° gebruikt, anders loop je het risico op diepe krassen.

Pratik Kuntal, Quora-gebruiker, maakt hardnekkige vlekken op de inductiekookplaat op deze manier schoon:

"Gebruik wat witte azijn om vlekken van de kookplaat te verwijderen. Voor gebieden met aangekoekte resten/verhard residu, gebruik een speciale kookplaatreiniger en maak het schoon met een reinigingspad voor kookplaten. Gebruik een schraper voor de kookplaat om eventueel residu te verwijderen, maar vermijd overmatige druk om krassen te voorkomen. Zodra het residu is verwijderd, schraap het van het oppervlak af. Het is het beste om een droge doek te gebruiken om overtollige reiniger van het oppervlak te verwijderen."

Doffe vlekken en strepen

Doffe vlekken en strepen op je inductiekookplaat kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn ze het resultaat van schoonmaakmiddelen die niet volledig zijn verwijderd.

Ook kunnen pannen met een aluminium bodem na verloop van tijd een laagje aluminium op het glas achterlaten. En als een pan met voedsel overkookt, kunnen er ook doffe vlekken ontstaan. Wees je bewust van deze oorzaken en neem maatregelen om ze te voorkomen

Stoomreiniger in huis?

Als je een stoomreiniger in huis hebt en deze toevallig ook een geïntegreerde handstoomreiniger heeft, sla dan al deze stappen over en gebruik je stoom reiniger!

Gebruik deze om hardnekkig vuil los te weken van het glazen oppervlak. Binnen tien minuten is je inductiekookplaat weer als nieuw.

Vooral de randjes van de inductiekookplaat verzamelen vuil en etensresten. Zie hieronder de foto genomen vóór het stoomreinigen:

Foto bevlekte kookplaat

Je ziet duidelijk de viezigheid en het was dan ook hoogste tijd om deze randjes schoon te maken. Zie hieronder het resultaat na het gebruik van een stoomreiniger.

Schone kookplaat

Voorkom krassen op je inductiekookplaat

Je inductiekookplaat is een prachtig stuk technologie, maar het is ook gevoelig. Krassen en strepen verschijnen gemakkelijk als je niet voorzichtig bent. Deze zijn helaas niet te verwijderen, dus voorkom dat je krassen krijgt.

Gebruik daarom altijd zachte materialen bij het schoonmaken. Gebruik geen schuursponzen, sleep je pannen niet over het paneel heen en kijk vooral uit als je gerechten met suiker maakt. Suiker kan je inductiekookplaat lelijk beschadigen, want dit brandt in het emaille van de kookplaat.

Soda mag dan een wondermiddel zijn voor andere schoonmaaktaken, maar het is een no-go voor je inductiekookplaat. Hetzelfde geldt voor citroen wat een witte waas kan achterlaten. Kortom, behandel je kookplaat met zorg en vermijd producten die schade kunnen veroorzaken.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een inductie kookplaat

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Hoe vaak moet je de inductiekookplaat onderhouden?

Het is het beste om je inductiekookplaat na elk gebruik schoon te maken. Dit voorkomt de opbouw van vlekken en houdt het oppervlak glanzend en vrij van krassen.

Welke reinigingsmiddelen zijn geschikt of ongeschikt voor de inductiekookplaat?

Voor je inductiekookplaat zijn lauw water en een beetje afwasmiddel of allesreiniger ideaal. Vermijd schurende middelen, soda en citroen, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen of een waas kunnen achterlaten.

Wat zijn de risico's bij het onjuist schoonmaken van de inductiekookplaat?

Bij onjuist schoonmaken, zoals het gebruik van schurende middelen of het laten zitten van gemorste vloeistoffen, kan je inductiekookplaat krassen oplopen, verkleuren of zelfs permanent beschadigd raken. Zorg altijd voor een zorgvuldige en regelmatige reiniging.

Conclusie

Hopelijk krijg je met bovenstaande tips je inductiekookplaat weer als nieuw. Het is geen moeilijke klus, maar je moet wel even weten wat de beste manier is.

Of je nu je inductiekookplaat schoonmaakt met een sopje, of met je (hand)stoomreiniger – glanzen doet hij zeker nadat je klaar bent.

Bedankt voor het lezen! Heb je zelf nog tips, laat ze dan hieronder achter. 👇 

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen