Niets is zo gezellig als een haardvuurtje. Ik hou er wel van – een goed boek, een warm dekentje en een kopje thee erbij, en ik ben verkocht. Maar als de kachelruit vies is, zie je niets meer van het rustgevende vlammenspel. Daarom moet je regelmatig de kachelruit schoonmaken.

Voor alles is wel een speciale reiniger te vinden. Als je de kachelruit wil schoonmaken, kom je al snel bij kachelruitjesreiniger terecht. Maar wat als je dat niet in huis hebt?

Geen paniek! Ook zonder speciale reinigers en doekjes kun je uit de voeten. Alles wat je nodig hebt, is een beetje keukenpapier. Het geheime recept voor kachelruiten schoonmaken vind je hier! 🕵️‍♀️

Dit heb je nodig

Het geheime ingrediënt om je kachelruit schoon te maken, is as! Als je de kachel al een tijdje gebruikt, heeft deze zelf al het schoonmaakmiddel voor je klaarliggen. Eruit scheppen en schoonmaken maar! Dit heb je nodig om te genieten van een schone kachelruit:

  • As uit de houtkachel
  • Krantenpapier of keukenpapier
  • Een schaaltje
  • Water
Houd het schoon!

Je hoeft de kachelruit minder vaak schoon te maken als je dit goed bijhoudt. Neem jezelf daarom voor om na gebruik de ruit af te nemen met vochtig keukenpapiertje. Let wel op dat je het glas eerst laat afkoelen!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je enthousiast begint te poetsen, moet je eerst zorgen dat je handen niet verbranden! Laat daarom de kachel eerst 1 tot 2 dagen afkoelen, voor je begint met schoonmaken.

Kun je de kachelruit verwijderen? Dat maakt alles nóg makkelijker! Koppel eerst de ruit los, voor je begint. Als dit niet kan, is dat geen probleem – het maakt alleen het klusje net wat makkelijker.

Kachel met vies raampje, vooraanzicht

Stap 2: Aspasta maken

Schep een beetje as uit de kachel in een schaaltje. Voeg een beetje water toe en maak een dikke pasta van het mengsel.

Deze aspasta is je schoonmaakmiddel! Dip een krantenpapiertje of een stevig keukenpapier in de pasta.

Stap 3: Schoonmaken

Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! Schrob het glas met het kranten- of keukenpapiertje met de aspasta tot de vlekken verdwijnen. Voor het beste resultaat doe je dit in een ronddraaiende beweging.

Stap 4: Afnemen met een doekje

Is al het roet en vuil van de kachelruit verdwenen? Maak het glas dan nog even droog met een nieuw krantenpapiertje of keukenvel.

Zijn de vlekken toch nog niet helemaal verdwenen? Herhaal dan de schoonmaakstappen tot de kachelruit weer stralend schoon is. Hierna geniet je weer van de rustgevende vlammen!

Andere schoonmaaktips

Pakt het schoonmaken toch niet helemaal uit zoals je voor ogen had? Of probeer je liever iets anders? Deze huismiddeltjes maken je kachelruit ook weer glashelder:

  • Azijn is een universeel wondermiddel. Meng één deel azijn met drie delen water, het liefste in een plantenspuit – wel zo makkelijk! Spuit het mengsel op de kachelruit en poets het glas met een keukenvel of een doekje. Zo makkelijk is het!
  • Thee werkt ook goed tegen roetaanslag. Dep een keukenvel of krantenpapiertje in een schaaltje thee en schrob erop los. Hierna heb je weer een stralende kachelruit! ✨

Voorkomen is beter dan genezen

Het liefst wil je dat de kachelruit zo lang mogelijk schoon blijft. Anders blijf je bezig! De beste manier om roetaanslag te voorkomen, is een AirWash-systeem. De beste pelletkachel houdt immers zichzelf schoon! Zo'n AirWash-systeem voorkomt dat de vlammen in contact komen met de kachelruit, waardoor het glas langer schoon blijft.

Stook ook altijd droog hout. Zo heb je een schonere verbranding met minder roet op de kachelruit.

Een hoge verbrandingstemperatuur zorgt ook voor minder aanslag op de kachelruit. Houd er wel rekening mee dat dit een negatieve invloed heeft op het verbruik van een pelletkachel.

Houtkachel in huiskamer, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe moet ik een kachelruit schoonmaken?". Het beste schoonmaakmiddel maakt de kachel zelf!

Probeer de kachelruit zo goed mogelijk bij te houden. Zo bespaar je jezelf een hoop schrobben, poetsen en boenen!

Heb je zelf nog tips? Vergeet dan vooral niet het ons hieronder te laten weten. Voor nu: dankjewel voor je tijd, en succes met dit klusje!

Was dit artikel behulpzaam?