Wil je een airco aanschaffen om de hete zomermaanden door te komen? Dan is het wel belangrijk om na te denken over de plaatsing. De juiste plaatsing zorgt immers voor de beste prestaties. Kan een airco overal geplaatst worden? 🤔 Dat is de vraag die ik vandaag voor je ga beantwoorden.

Veel mensen denken dat een airco eenvoudig overal geplaatst kan worden, maar dit is niet altijd het geval. In dit artikel ga ik dieper in op de regels, voorschriften en de optimale plaatsing van een airco. Klaar om de hitte te verslaan? Lees dan snel verder.

Belangrijkste punten samengevat:
  • De plaatsing van een airco is cruciaal voor comfort en efficiëntie in huis.
  • Een airco kan niet overal geplaatst worden. Er zijn bepaalde regels en richtlijnen om te volgen.
  • Regelmatig onderhoud voorkomt veelvoorkomende aircoproblemen en verlengt de levensduur van het apparaat.

De basis van airco plaatsing

Airco's zijn er in alle soorten en maten, en elk type heeft zijn eigen plaatsingsvereisten. Van splitunitairco's tot draagbare modellen; het is belangrijk om te weten waar en hoe je deze apparaten moet plaatsen. Een correct geplaatste airco zorgt voor maximale efficiëntie en comfort in je huis.

Houd vooral rekening met de grootte van de ruimte, de hoeveelheid zonlicht die de ruimte ontvangt en de algemene luchtstroom. Voor meer details over de installatiehoogte, bekijk je onze gids over hoe hoog je een airco moet ophangen.

Waarom een goed geplaatste airco het verschil maakt

De plaatsing van een airco is van cruciaal belang. Een slecht geplaatste airco kan problemen veroorzaken zoals onvoldoende koeling, hoge energiekosten en zelfs schade aan de airco.

Een airco die bijvoorbeeld direct in de zon staat, moet harder werken om het huis koel te houden en kan daardoor sneller slijten. Ook kan een airco die te dicht bij een muur of ander obstakel is geplaatst, zijn warmte niet goed kwijt en daardoor minder efficiënt werken of zelfs oververhit raken.

Een goed geplaatste airco daarentegen zorgt voor een comfortabel en koel huis, lagere energiekosten en een langere levensduur van de airco. Kortom, de plaatsing van je airco maakt echt het verschil! 🎯

Waar kun je een airco niet plaatsen?

Hoewel veel mensen denken dat een airco overal geplaatst kan worden, is dit niet altijd het geval.

Over het algemeen kan een airco vrijwel overal geplaatst worden, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geschikte locatie. Dit heeft te maken met zowel de veiligheid als de efficiëntie. Ik loop ze hieronder voor je langs.

Afgesloten ruimte met beperkte ventilatie

Een airconditioner heeft een voortdurende aanvoer van verse lucht nodig en moet warme lucht naar buiten kunnen afvoeren. Als de ruimte onvoldoende ventilatie heeft, leidt dit tot inefficiënte werking en raakt het systeem mogelijk oververhit. Plaats de airco dus niet in een afgesloten ruimte zonder ventilatie

Zorg er daarnaast voor dat er geen meubels, gordijnen, planten of andere obstakels te dicht op de airco staan, want dit kan de luchtstroom blokkeren.

In de buurt van warmtebronnen

Plaats de airconditioner niet in de buurt van warmtebronnen zoals direct zonlicht, ovens, lampen of elektronische apparaten.

Warmtebronnen beïnvloeden de thermostaat van de airco, waardoor het systeem langer moet draaien om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit leidt tot hoger energieverbruik en een verminderde levensduur van het apparaat.

Een overmatig vochtige omgeving

Hoewel moderne airconditioners ontworpen zijn om vocht te reguleren, hebben ze in extreem vochtige omgevingen meer moeite om effectief te koelen. De vochtige lucht kan condenseren op de condensor en andere onderdelen, wat mogelijk leidt tot roestvorming en de prestaties van het systeem negatief kan beïnvloeden.

Een beperkte of geblokkeerde buitenruimte (voor splitairco's)

Een splitairco bestaat uit twee delen – een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit wordt meestal aan een buitenmuur of op het dak geplaatst. Het is belangrijk om te zorgen dat deze voldoende ruimte heeft om lucht aan te zuigen en af te voeren.

Als je een beperkte buitenruimte hebt, is het soms moeilijk om de buitenunit op een geschikte locatie te plaatsen. Plaats de unit niet op een plek waar obstakels, zoals hekken, planten, muren of andere objecten, de luchtcirculatie belemmeren. Het systeem heeft een goede luchtstroom nodig om efficiënt te werken.

Wil je meer weten over splitairco's? Lees dan dit artikel over de werking van splitairco's of dit artikel over waar je een aircobuitenunit mag plaatsen.

Airco aan de muur in een woonkamer.

Andere factoren om op te letten

Er zijn nog een paar factoren waar je op moet letten voor een optimale prestatie van je airco.

Professionele hulp

Een mobiele airco kun je nog wel zelf installeren, maar schakel bij splitairco's en centrale aircosystemen een professional in. Hoewel het verleidelijk is om kosten te besparen, is het niet verstandig om een airco te installeren zonder professionele hulp. Een verkeerde installatie kan namelijk tot ernstige problemen leiden.

Zoek je toch een flexibeler en makkelijker alternatief voor een airco? Bekijk dan onze gids over de beste aircooler. Je hebt geen professional nodig om dit apparaat in te stellen en je kunt hem overal in je huis neerzetten.

Installatiegemak

Airconditioners moeten op een stevige, vlakke ondergrond worden geplaatst om trillingen en lawaai te verminderen. Het installeren van een airco aan de muur of op een hoogte is ook handig, om ruimte te besparen.

Waterafvoer

Houd rekening met de waterafvoer. Sommige airco's produceren condensatie wanneer ze koude lucht genereren. Het is essentieel om te zorgen dat er een geschikte waterafvoer in de buurt is om het gecondenseerde water af te voeren.

Dit kan meestal worden opgevangen in een speciale bak of via een afvoerslang naar buiten worden geleid. Als het water niet goed wordt afgevoerd, leidt dit mogelijk tot vochtproblemen in de ruimte en schade aan de airconditioner zelf.

Geluidsniveau

Afhankelijk van het type airco varieert het geluidsniveau. Als je de airconditioner in een slaapkamer of een rustige ruimte wilt plaatsen, zorg er dan voor dat het geluidsniveau acceptabel is.

Regelgeving en vergunningen

Controleer de lokale regels en voorschriften voordat je een airconditioner installeert. Sommige plaatsen hebben specifieke regels voor de plaatsing van buitenunits, vooral als ze zichtbaar zijn vanaf de straat of andere eigendommen.1Overheid.nl (n.d.). 'Beleidsregel bouwvergunningvrije airco-units'.

Soms zijn er ook vergunningen of goedkeuringen nodig als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont. Check dit dus van tevoren.

diverse airco's in een winkelschap

De optimale plekken voor airco plaatsing in huis

Een airco installeren is geen kinderspel. Het gaat niet alleen om het plaatsen van een apparaat, maar om het creëren van een comfortabele leefomgeving. De optimale plekken voor aircoplaatsing variëren per huis, maar enkele algemene richtlijnen zijn nuttig.

De slaapkamer is een voor de hand liggende keuze. Een airco bevordert een goede nachtrust, want volgens slaapexpert Winni Hofman zorgt een koude slaapkamer ervoor dat je sneller in slaap valt.2Franca van Dalen, Gezondheidsnet (2022). 'Is slapen met de airco of ventilator aan ongezond?'

Niet te vergeten, een airco kan ook helpen bij het verminderen van allergenen, wat een pluspunt is voor mensen met allergieën tijdens het slapen. Wel maakt een airco geluid, wat wellicht minder prettig is als je wilt slapen.

De woonkamer is een andere populaire keuze. Het is het hart van het huis, waar we de meeste tijd doorbrengen. Een goed gekoelde woonkamer zorgt voor een comfortabele ruimte voor ontspanning en entertainment.

Een studeerkamer of kantoor aan huis heeft ook baat bij een airco. Het apparaat helpt bij het verbeteren van de concentratie en productiviteit. Niemand wil immers zweten tijdens een belangrijke videocall, toch?

Wist je dat...

Een splitunitairco ook als verwarming kan dienen in de koude maanden? Lees er hier meer over. 👌

Het belang van regelmatig onderhoud

Waar je de airco ook gaat plaatsen, onderhoud is belangrijk. Niet alleen voor het goed functioneren van de airco en de levensduur van het apparaat, maar ook voor de luchtkwaliteit. Vooral als je de airco in je slaapkamer of woonkamer plaatst, wil je een droge lucht van slechte kwaliteit voorkomen.

Maak het filter in de airco daarom regelmatig schoon en vervang deze indien nodig. Hiermee voorkom je problemen en zorg je voor een betere luchtkwaliteit in huis. 😷 Wil je meer weten over de gezondheidsaspecten van airco's? Lees er hier meer over.

Conclusie: kan een airco echt overal geplaatst worden?

Na het lezen van dit artikel, kun je concluderen dat je een airco op veel plekken kunt plaatsen, maar niet overal. De plaatsing is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ventilatie, aanwezigheid van warmtebronnen, de vochtigheid en de buitenruimte.

Denk dus goed na over de plaatsing van je airco voor optimale prestaties en een efficiënte werking. Raadpleeg hiervoor een professional, zodat je zeker weet dat je airco juist geplaatst wordt. Vergeet niet om de airco goed te onderhouden voor een langere levensduur.

Met deze kennis kun je de hete zomermaanden aan. Voor meer tips en advies over het kiezen van de juiste airco, bekijk onze gids over de beste mobiele airco. Wil je meer weten over airco's en hun werking? Check dan onze andere artikelen voor meer informatie.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen