Heb je per ongeluk op een stuk kauwgom gezeten en blijft het plakken aan je favoriete outfit? Geen paniek! Hoe onmogelijk het ook lijkt om kauwgom te verwijderen, je hoeft je kledingstuk niet weg te gooien.

Ik heb een aantal handige tips gevonden waarmee je effectief kauwgom uit je kleding krijgt. Zo herstel je je outfit weer in zijn oude glorie. Ik heb hiermee al vaker mijn favoriete spijkerbroek gered! Welke tips het zijn, lees je hieronder. ⬇️

Handel snel

Net als bij vlekken, is het verstandig om bij kauwgom in je kleding snel te handelen. Zo voorkom je dat het volledig in de stof trekt. Peuter eerst zoveel mogelijk kauwgom zelf eruit. Krijg je niet alles weg? Probeer dan de tips in dit artikel.  

#1 De ijsmethode

Door de kauwgom te bevriezen, wordt het hard en vermindert de plak. Hierdoor kun je het er eenvoudig af plukken. Pak een ijsblokje (of iets anders uit de diepvries) en wrijf ermee over de kauwgom totdat het hard wordt. Dit duurt ongeveer 5-15 minuutjes.

Schraap daarna de kauwgom van het kledingstuk af met een botermesje of creditcard. Pas op dat je niet met het botermesje door de stof heen gaat! Dan heb je een groter probleem dan alleen vastzittende kauwgom. 😅

Je kunt ook het kledingstuk in een zak doen en ongeveer twee uurtjes in de diepvries stoppen. De kauwgom wordt dan nog harder en is nog gemakkelijker te verwijderen. Let wel op: dit is niet bij elk kledingstuk mogelijk.

Pas vooral op bij delicate kledingstukken van zijde, kant, bont of suède. Deze kunnen in de vriezer barsten, afbreken en beschadigd raken. Je kunt bij deze kledingstukken wel de ijsblokjesmethode gebruiken om de kauwgom eruit te krijgen.

#2 Pindakaas

Misschien denk je wel: "Pindakaas... Hoe kan dat helpen?". Maar het helpt echt. De oliën in de pindakaas breken de kauwgom af, waardoor je het makkelijker verwijdert.

Smeer een klodder pindakaas op de kauwgom en masseer het eventjes in met je vinger of een schone doek. Laat de pindakaas 10 minuten intrekken en veeg het daarna af met een papiertje. Als het goed is, veeg je de kauwgom zo mee! Je kunt hier ook een botermesje voor gebruiken.

Pindakaas is dus niet alleen gezond en lekker voor op de boterham, maar ook handig voor kauwgomnoodgevallen! 😋

Let op: stop het kledingstuk vervolgens direct in de wasmachine, zodat er geen pindakaasvlek achterblijft. Blijf je toch met een vlek zitten? Zoals je een chocoladevlek verwijdert, zijn ook pindakaasvlekken geen probleem! Met een beetje afwasmiddel en water is de vlek er zo uit.

#3 Azijn

Azijn verzacht kauwgom, waardoor het ook makkelijker loskomt. Week het kledingstuk met de kauwgom 15 tot 20 minuutjes in witte azijn. Wrijf de kauwgom er vervolgens met tandenborstel of botermesje af.

#4 Haarspray

Een ander handig middeltje is haarspray. De kauwgom wordt hier harder van. Spuit een beetje haarspray op de kauwgom en laat het 5 minuten intrekken. Schraap het daarna weer weg met een botermesje of plastic kaart.

#5 Baking Soda

Baking soda of zuiveringszout maakt kauwgom hard. Meng 2 eetlepels baking soda met 2 eetlepels water en maak hier een pasta van. Breng de pasta aan op de kauwgom en laat het een paar minuten inwerken. Zodra de kauwgom is uitgehard, schraap je deze weg met – je raadt het al – een botermesje of plastic kaart.

Baking soda, vooraanzicht

#6 Wasbenzine

Wasbenzine is een wondermiddeltje voor vlekken en je verwijdert er ook makkelijk kauwgom mee. Maak een keukenpapiertje nat met wasbenzine en wrijf hiermee op de kauwgom. Deze zal hierdoor langzaam loslaten. Schaap net als bij de andere tips de kauwgom weer weg met een botermesje.

Pas wel op met wasbenzine, want het is ontvlambaar! 🧯 Ook is het niet voor elk kledingstuk geschikt. Check vooral bij witte en delicate kledingstukken of de stof tegen wasbenzine kan. Test het eerst op een niet-zichtbaar plekje, zoals in de oksel of langs de naad!

#7 Citroensap

Het zuur van citroensap breekt de kauwgom af. Breng wat citroensap aan op de kauwgomvlek en laat dit 10 tot 15 minuten intrekken. Verwijder het daarna met een tandenborstel of met een zachte doek.

#8 Stickerverwijderaar

Stickerverwijderaar biedt niet alleen die uitkomst voor sticker- en lijmresten, maar ook voor plakkerige kauwgom! Breng de stickerverwijderaar aan op de kauwgom, laat het even intrekken en schaap de kauwgom er daarna af.

#9 Warmte

Naast kou helpt warmte ook om kauwgom te verwijderen. Leg je kleding met de kauwgomkant op een stuk karton. Haal je beste strijkijzer uit de kast en strijk op de plek waar de kauwgom zit. Je strijkt dus niet direct op de kauwgom, maar op de achterkant.

Als het goed is, trekt de kauwgom uit het kledingstuk en blijft het op het karton plakken. Ga door totdat alle kauwgom loskomt.

Je kunt ook de kleding onder heet water spoelen of boven heet water laten stomen, maar met een strijkijzer is het vaak effectiever.

#10 Kauwgomverwijderaar

Er zijn ook kauwgomverwijderaars. Deze schoonmaakmiddeltjes zijn speciaal bedoeld voor kauwgomvlekken. De kauwgomverwijderaar verhardt de kauwgom, zodat je deze makkelijk uit je kleding krijgt! Lees de gebruiksaanwijzing van het product om de kauwgom te verwijderen.

Zit er nog steeds een vlek?

Na sommige van deze methodes blijft er misschien nog een lichte plakkerige vlek achter. Breng daarom een scheutje wasmiddel of afwasmiddel aan op de vlek en wrijf het zachtjes in. Laat het even intrekken en was het daarna zoals gewoonlijk. Voilà! Je kleding is kauwgomvrij en klaar om gedragen te worden.

Kauwgom uit haren verwijderen

Niets is verschrikkelijker dan kauwgom in je haar. Gelukkig kun je hiervoor ook pindakaas gebruiken. Smeer wat pindakaas in je haar en wrijf dit langs de kauwgom. Laat het even intrekken en masseer daarna met de pindakaas de kauwgom eraf. Het is wel zo fris om hierna even je haren te wassen!

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel antwoord geeft op de vraag: "Hoe verwijder je kauwgom van kleding?". Of je nu kiest voor ijsblokjes, azijn, pindakaas of een strijkijzer, er is vast wel een methode die voor jou werkt. Wees geduldig en voorzichtig bij het verwijderen van de kauwgom om beschadigingen van het kledingstuk te voorkomen.

Heb je nog vragen, opmerkingen of tips? Laat ze vooral achter in onderstaand feedbackformulier! Bedankt voor het lezen en nog een fijne dag. 😁

Was dit artikel behulpzaam?