Als expert in het verwijderen van vlekken heb ik talloze chocoladevlekken zien komen en gaan. Van koppige vlekken op kinderkleding tot onverwachte ongelukjes op witte banken: chocolade laat altijd een herinnering achter. Maar geen zorgen, met de juiste technieken en een beetje geduld zijn deze zoete ongelukjes niet langer een nachtmerrie.

In dit artikel deel ik mijn beproefde methoden om chocoladevlekken effectief aan te pakken. Of het nu gaat om verse smeltvlekken of oude, ingetrokken plekken, ik laat je zien hoe je je stoffen weer vlekkeloos krijgt. Laten we samen die chocoladevlekken te lijf gaan!

Om chocoladevlekken te verwijderen, begin je met het voorzichtig verwijderen van overtollige chocolade. Behandel de vlek daarna met koud water en een mengsel van vloeibaar wasmiddel, laat dit 5-10 minuten inwerken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine op de aanbevolen temperatuur. Voor hardnekkige vlekken kun je ook speciale vlekverwijderaars of een mengsel van witte azijn en water gebruiken.

Benodigdheden voor het effectief verwijderen van chocoladevlekken

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om je vlek mee te verwijderen. Ik zet ze hieronder voor je op een rij.

 • Doek of keukenrol
 • Afwasmiddel
 • Wasmiddel
 • Witte azijn
 • Ossengalzeep
 • Wasbenzine
 • Baking soda of zuiveringszout
 • (Koffie)melk
 • Bleekmiddel
 • Vlekkenverwijderaar

Je hebt als het goed is niet al deze producten nodig. Gebruik eerst wat je al in huis hebt. Als dat niet werkt, probeer dan de andere producten uit. Een goed humeur is in ieder geval gewenst. Laat je dag hier niet door verpesten, die vlek komt er wel uit!

Pas op met delicate kledingstukken

Niet elk kledingstuk reageert even goed op bepaalde reinigingsmiddeltjes. Pas vooral bij delicate kledingstukken op, omdat deze sneller beschadigen. Test het middel eerst op een klein stukje stof dat niet direct zichtbaar is. Bijvoorbeeld ergens aan de onderkant van een lange blouse of van een broek. Blijft er geen gekke vlek achter, dan is het product veilig voor gebruik op dit kledingstuk.

Wat moet je eerst doen? - Algemene tips

Handel snel. Hoe sneller je de vlek behandelt, hoe groter de kans dat je de vlek eruit krijgt. Als je lang wacht, trekt de chocola dieper en dieper in de stof, waardoor het moeilijker te verwijderen is.

Schraap eerst zo veel mogelijk chocolade weg. Gebruik hiervoor een lepel of een mesje. Doe dit voorzichtig, want het zou zonde zijn als je met een mesje door de stof heen snijdt.

Spoel de vlek daarna van achteren af met koud water. Gebruik bij chocoladevlekken geen warm water, omdat warm water de vlek juist laat fixeren.

Doe wat vloeibaar wasmiddel op de plek en laat dit tien minuutjes intrekken. Dep vervolgens met een keukenpapier op de vlek om de chocolade te verwijderen. Wrijf nooit hard over vieze vlekken, want hierdoor worden ze nog hardnekkiger. Probeer voorzichtig te deppen.

Spoel het daarna nog een keer uit en als de vlek grotendeels weg is, kun je het kledingstuk zoals gewoonlijk wassen in de beste wasmachine.

Een goede wasdroger is bij vlekken niet handig, omdat de warmte vlekken laat intrekken. Als de vlek na deze stappen dus nog niet weg is, laat het kledingstuk dan in ieder geval aan de lucht drogen. Probeer de volgende oplossingen om de vlek er helemaal uit te krijgen.

Witte was hangt met knijpers aan een waslijn

Afwasmiddel en witte azijn

 1. Maak een sopje van afwasmiddel en water.
 2. Laat het kledingstuk ongeveer 20 minuutjes in het sopje weken.
 3. Haal daarna het kledingstuk uit het sopje en dep met een schone doek op de vieze plek. Het kan helpen om de doek af en toe in het sopje te deppen.

Is het een wit kledingstuk? Voeg dan aan het sopje een scheutje witte azijn toe. Dit werkt niet alleen voor chocoladevlekken, maar het helpt ook zweetvlekken verwijderen uit witte kleding.

Ossengalzeep

Ossengalzeep klinkt wellicht een beetje vies en is misschien niet iets wat iedereen in huis heeft, maar het is een lifesaver bij allerlei soorten vlekken, zo ook bij olijfolievlek in kleding.

 1. Spoel het kledingstuk eerst uit met koud water en behandel de vlek vervolgens met de ossengalzeep.
 2. Breng dit middel aan op de vlekken en laat even intrekken.
 3. Spoel het kledingstuk hierna nog een keer uit onder de kraan.

(Koffie)melk

Het klinkt misschien gek, maar met volle melk kun je chocoladevlekken verwijderen. De vlek weekt namelijk los door het vet in de melk.

 1. Doe wat volle melk of koffiemelk in een kommetje en leg hier het vieze deel van het kledingstuk in.
 2. Laat dit een half uur intrekken.
 3. Spoel het uit met koud water en dep op de vlek.
 4. Was hierna het kledingstuk in de wasmachine, zoals gewoonlijk.

Zo simpel kan het zijn!

Ik heb gisteren gewoon op een stuk chocolade op onze witte bank gezeten haha, nogal een schokkende ervaring. Ik heb wat afwasmiddel op de vlekken gedaan, het laten weken en lichtjes geschrobd met een zachte borstel, tegen het einde was het zo goed als weg. Als je de hoezen in de wasmachine kunt doen, normaal programma, 800 toeren, 30° met wat Vanish, dan zijn ze weer zo goed als nieuw, net als die van ons 🙂

JoshuaHoletz, Redditgebruiker

Baking soda

Voor hardnekkige vlekken is baking soda een goede tip.

 1. Maak een pasta van zuiveringszout (baking soda) en water.
 2. Breng de pasta aan op de vlek en laat het een paar minuten intrekken.
 3. Was het hierna zoals gewoonlijk.

Wasbenzine

Wasbenzine is een ontvetter en daarom ideaal voor vette chocoladevlekken.

 1. Breng een klein scheutje wasbenzine aan op een schoon keukenpapiertje en dep dit op de chocoladevlek.
 2. Laat het even inwerken. Als het goed is, zie je na enkele minuten al resultaat!
 3. Spoel het kledingstuk daarna goed uit en was deze zoals gewoonlijk.

Wasbenzine is een goedkoop, maar sterk middel. Pas op met delicate kleding, zoals satijn. Berg wasbenzine ook goed op, want het is een zeer brandbaar spul.

Bleekmiddel

Voor witte kledingstukken kan bleekmiddel goed helpen.

 1. Meng een scheutje bleekmiddel met water en breng dit aan op de vlek, dit zal de vlek lichter en minder zichtbaar maken.
 2. Laat het 10 minuutjes intrekken en spoel het daarna uit.
 3. Was zoals gewoonlijk.

Werk nauwkeurig met bleekmiddel, want dit kan bleekvlekken veroorzaken als je morst op niet-witte kledingstukken. En deze vlekken zijn moeilijk te verwijderen.

Speciale vlekverwijderaars

Voor het verwijderen van chocoladevlekken zijn er specifieke producten die je kunt gebruiken. Dr. Beckmann Vlekkenduivel Spijsvet en Sauzen is een goede keuze voor een breed scala aan vlekken, waaronder chocolade. HG vlekweg nr. 1 is ook effectief, vooral voor hardnekkige vlekken.

Voor een grondige reiniging van kleding, overweeg Biotex inweek- en handwas. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om chocoladevlekken efficiënt te behandelen, waarbij ze de stof beschermen en de vlek grondig verwijderen.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van chocolade vlekken

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over het verwijderen van chocolade vlekken.

Hoe kan ik een chocoladevlek uit een katoenen shirt verwijderen?

Om een chocoladevlek uit een katoenen shirt te verwijderen, begin je met het voorzichtig afschrapen van overtollige chocolade. Spoel daarna de vlek uit met koud water. Behandel de vlek vervolgens met een mengsel van vloeibaar wasmiddel en water, laat dit 5-10 minuten inwerken, en was het shirt daarna in de wasmachine op de aanbevolen temperatuur voor katoen. Vermijd het gebruik van warm water, omdat dit de vlek kan fixeren.

Wat is de beste aanpak voor het verwijderen van een chocoladevlek op een gekleurde stof?

Bij een chocoladevlek op gekleurde stof, controleer eerst op kleurechtheid op een onopvallende plek. Gebruik koud water om de vlek te spoelen en breng daarna een mengsel van vloeibaar wasmiddel en water aan. Laat het 10-15 minuten inwerken. Spoel het uit en was het kledingstuk volgens het waslabel. Vermijd bleekmiddelen of te heet water om verkleuring te voorkomen.

Hoe lang moet ik een chocoladevlek laten inweken voordat ik deze probeer te verwijderen?

Laat een chocoladevlek 15-30 minuten inweken in een oplossing van koud water en een mild wasmiddel. Voor oudere of hardnekkige vlekken kan je de inweektijd verlengen tot een uur. Spoel daarna grondig uit en was het kledingstuk volgens de wasvoorschriften. Langere inweektijden kunnen nodig zijn, maar controleer regelmatig om schade aan de stof te voorkomen.

Kan azijn helpen bij het verwijderen van chocoladevlekken?

Ja, witte azijn kan effectief zijn bij het verwijderen van chocoladevlekken. Meng één deel witte azijn met twee delen koud water en breng dit aan op de vlek. Laat het 5-10 minuten inwerken en spoel het daarna uit met koud water. Was het kledingstuk vervolgens zoals gebruikelijk. Azijn is vooral effectief op verse vlekken en kan helpen bij het oplossen van vet in de chocolade.

Conclusie

Vlekken kunnen frustrerend en hardnekkig zijn, maar hopelijk weet je nu hoe je chocoladevlekken verwijdert. Onthoud: handel snel en doe het kledingstuk niet met de vlek erin in de droger. Met een beetje geduld en deze tips, kun je de meeste chocoladevlekken makkelijk verwijderen.

Heb je zelf nog tips? Vergeet dan vooral niet het ons hieronder te laten weten. Voor nu: dankjewel voor je tijd, en veel succes!

Was dit artikel behulpzaam?