Wat is de ideale kijkafstand voor je tv?

De ideale kijkafstand tussen je tv en de plek waar je zit is gebaseerd op een verhouding tussen het formaat van je tv en de afstand. Je houdt hierbij ook rekening met de resolutie van je scherm.

Idealiter zet je de tv tussen de minimale en maximale kijkafstand in. Voor de minimale kijkafstand vermenigvuldig je het schermdiagonaal in centimeters met 1,5; voor de maximale kijkafstand vermenigvuldig je het schermdiagonaal met 2,5. 

Ben je net verhuisd of ben je juist van plan om de beste tv aan te schaffen? Dan wil je deze wel op de perfecte kijkafstand hebben. 

Geen pixelachtig beeld doordat je te dicht op je oled of Qled tv zit, en geen knijpende oogjes omdat het te ver weg is. Met de perfecte kijkafstand voorkom je dit. Het vinden hiervan vergt slechts een kleine berekening, waar we je hier bij helpen!

Schermdiagonaal en resolutie

Om de ideale kijkafstand voor je tv te bepalen, voer je een simpele berekening uit. Hiervoor heb je echter een paar gegevens nodig.

Je rekent ten eerste met het schermdiagonaal in centimeters. Op de doos staat het getal in inches; reken dit eerst om naar centimeters. Op het internet vind je daar handige omrekentools en calculators voor.

De resolutie van je tv gebruik je niet voor de rekensom, maar speelt wel een rol in de ideale kijkafstand. Je berekent namelijk een minimale en maximale kijkafstand. Daartussen zit de ideale kijkafstand. 

Is je resolutie laag? Houdt dan liever de maximale kijkstand aan zodat je geen pixels ziet. Andersom werkt het hetzelfde: een scherm met een hoge resolutie kun je van dichterbij bekijken.

Woonkamer met plantenbehang

De berekening

Tijd om het rekensommetje te maken! Geen zorgen, het is een heel eenvoudige som die je tweemaal uitvoert. Reminder: je rekent met het schermdiagonaal in centimeters!📏

In de productspecificaties staat het schermdiagonaal nog in inches. Reken dat dus eerst om naar centimeters. 1 inch is 2,54 centimeter, dus vermenigvuldig het schermdiagonaal op de doos met 2,54 – of gebruik de bovengenoemde omrekentool.

Goed, de kijkafstand! Je hebt nu het schermdiagonaal in centimeters. Vermenigvuldig dit eerst met 1,5 en daarna met 2,5.

Dat ziet er als volgt uit:

  • 1,5 × [schermdiagonaal in centimeters] = minimale kijkafstand in centimeters
  • 2,5 × [schermdiagonaal in centimeters] = maximale kijkafstand in centimeters

Je zet de tv idealiter ergens tussen deze twee afstanden in. "Waar precies?" is de hamvraag.

Playstation controllers voor tv

De kijkafstand verder afstemmen

Waar precies tussen de minimale en maximale kijkafstand plaats je de tv? Zoals eerder genoemd is dat deels afhankelijk van de schermresolutie, maar er spelen ook meerdere factoren mee.

De afmetingen en verhoudingen van je huis zijn bijvoorbeeld niet zomaar te veranderen. De exacte plaatsing is dan ook afhankelijk van praktische zaken. 

Misschien staat je bankstel al op een afstand van de muur die in de juiste kijkafstand zone zit. Dan is het wel zo makkelijk om het toestel tegen die muur neer te zetten!

Ten slotte kun je ook andersom denken. Als je eigenlijk niks aan de kijkafstand wil veranderen, koop je een tv met een schermdiagonaal en resolutie die bij die afstand past! Dat scheelt ook weer schuiven met meubels.

Interactieve tv

Tegenwoordig zijn bijna alle nieuwe tv's interactief. Dit betekent dat je tv met het internet verbonden is en je hierdoor toegang hebt tot allerlei handige apps. Interactieve tv is wat mij betreft zeker de moeite waard!

Conclusie

Met deze informatie zet je de televisie precies op het perfecte plekje neer! Is het jou gelukt om de kijkafstand van de tv te berekenen, of heb je de televisie op de gok neergezet? Ik ben benieuwd. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?