Wat is interactieve tv? Stel je voor: je zit thuis op de bank met de tv aan. Je kijkt een spannende film en je moet nodig naar het toilet. Kan gebeuren, maar de reclame is net voorbij en de volgende is pas over 20 minuten. Kon je nu zelf de film maar pauzeren... ⏸️

Dit scenario herinner je je vast nog wel van vroeger. Even snel naar de wc, een bakje chips pakken, en dan snel terug naar de bank rennen. Dat is met interactieve tv niet meer nodig.

Wat betekent interactieve tv?​

Interactieve tv betekent dat je zelf bepaalt wanneer je welke uitzending kijkt, je televisie start of stopzet.

Je kunt programma's terug kijken via 'programma gemist'. Live programma's kun je pauzeren. Via de functie 'begin gemist' start je een programma vanaf het begin. Met video on demand creëer je de beste filmavonden door een film uit de beschikbare titels te kiezen.

Nu zie ik je denken: "Leuk en aardig dat ik een programma kan terug kijken of vanaf het begin kan starten, maar kan ik de reclames doorspoelen?" Dit verschilt per zender. Bij de commerciële zenders zijn de reclames niet door te spoelen. Dit heeft te maken met zenderrechten. Heb je een programma opgenomen, dan is het wel mogelijk om de reclame door te spoelen.

Wat is het verschil tussen interactieve tv en digitale tv?

Digitale tv is een overkoepelende naam; interactieve tv valt hier onder. Dit maakt interactieve tv digitaal, maar digitale tv niet per definitie interactief.

Tegenwoordig kijkt bijna iedereen digitale televisie. Heb je een kastje onder de tv of een kaart met een CI+-module in de televisie, dan heb je digitale tv.

Is kabel-tv geschikt voor interactieve televisie?

Wanneer je kabel-tv hebt, kijk je tv zonder digitale ontvanger. Voor interactieve televisie heb je zo'n digitale ontvanger nodig.

Kijk je nog steeds televisie zonder digitale ontvanger en wil je graag interactieve televisie hebben, dan moet je overstappen op een digitale ontvanger. Deze kan je aanvragen via je televisieprovider.

Wat zijn de voordelen van interactieve tv?

Het gaat tegenwoordig allemaal om gemak, en interactieve televisie helpt hier ook aan mee. Je hoeft je dag niet meer om een programma te plannen. Met 'programma gemist', 'begin gemist' of 'opnemen' kun je nu een programma terug kijken wanneer je wilt.

Met interactieve televisie is het daarnaast mogelijk om niet alleen op je 43 inch tv of 55 inch tv te kijken, maar ook op bijvoorbeeld je tablet, smartphone en pc. Geen geruzie meer om die afstandsbediening!

Interactieve televisie is ook buitenshuis beschikbaar op je tablet of telefoon als je een stabiele internet verbinding hebt.

Zijn er ook nadelen aan interactieve tv?

Technologie heeft niet alleen voordelen, zoals je je misschien al kunt voorstellen.

 “Technology is a useful servant, but a dangerous master.”

Christian Lous Lange, Historian

Interactieve televisie heeft een internetverbinding nodig. Het is dus niet mogelijk om alleen televisie of alleen internet ergens af te sluiten als je ook interactieve tv wilt.

Daarnaast moet de meegeleverde digitale ontvanger altijd in verbinding staan met de modem. Staat deze een eind van de televisie, dan heb je een lange internetkabel nodig.

Maak je gebruik van een CI+-module in je televisie, maar wil je graag overstappen op interactieve tv, dan moet je een digitale ontvanger aanvragen. Het is (nog) niet mogelijk om via de CI+-module interactieve tv te kijken, want je kan de CI+-module niet aansluiten op je modem.

Wil je graag meer informatie over de CI+-module, lees er alles over bij de consumentenbond.

Bakje chips met twee flesjes bier en hand met afstandbediening voor tv

Is elke televisie geschikt voor interactieve t?

Het mooie aan interactieve televisie is dat elke tv geschikt is – of dit nou de beste qled-tv of een goede oled-tv is. Het hoeft niet eens de beste tv in het algemeen te zijn; beeldbuis, qled, of oled, interactieve televisie kan op alle schermen met een HDMI-aansluiting worden aangesloten.

Kan ik meerdere televisies aansluiten op interactieve tv?

Heb je twee of meer televisies in huis en wil je op alle tv's interactieve tv ontvangen, dan moet je dat per toestel instellen en inschakelen. Dat betekent dat elke tv een eigen kastje met smartcard nodig heeft, waar je ook voor moet betalen.

Hoe kom je aan interactieve tv?

Interactieve tv kun je via je huidige internet- en televisieprovider afsluiten. Bijna alle aanbieders van internet en televisie bieden interactieve televisie aan.

Kijk op de website van je aanbieder of ze ook interactieve televisie hebben als je aan het overwegen bent om over te stappen!

Conclusie

Ik hoop dat ik hier mee je vraag 'wat is interactieve tv?' heb beantwoord! Ik hoor het graag via het formulier hieronder.

Ben je niet zeker of je al interactieve televisie thuis hebt? Ga dan op de juiste kijkafstand voor de tv zitten, zet hem aan en kijk een programma. Druk na een paar minuten op de pauze knop en observeer: pauzeert het programma, dan heb je al interactieve tv. Pauzeert het niet, dan is het tijd om naar een goede deal voor interactieve tv op zoek te gaan, als je dit wilt!

Was dit artikel behulpzaam?