Dat eerste slokje koffie in de ochtend – voor velen de start van hun dag, zo ook voor mij. Ga je onderhoud echter uit de weg, dan merk je waarschijnlijk al snel dat je koffie zijn gebruikelijke smaak verliest aan iets ... anders. Is het tijd voor een ontkalkingsbeurt? Heb je al overwogen je koffiezetapparaat te ontkalken met baking soda?!

Kalkaanslag is een boosdoener die je koffiemomenten verpest. Maak je echter geen zorgen, ik heb de oplossing: je koffiezetapparaat ontkalken met baking soda. Je leest het goed. Met een beetje baking soda zet je apparaat weer heerlijke koffie. Het beste van alles? Het is eenvoudig, veilig en kosteneffectief! 😌 Dus, in het kort:

Hoe ontkalk je je koffiezetapparaat met baking soda?

Om je koffiezetapparaat te ontkalken met baking soda, vul je het waterreservoir met een mengsel van water en een paar eetlepels baking soda. Laat het apparaat een brouwcyclus doorlopen, en spoel daarna grondig door het apparaat meerdere keren alleen met schoon water te laten doorlopen. Deze methode verwijdert kalkaanslag en reinigt het apparaat.

Belangrijkste punten:

 • Regelmatig ontkalken van je koffiezetapparaat verlengt de levensduur en verbetert de smaak van je koffie.
 • Kalkaanslag kan leiden tot technische problemen en een verminderde efficiëntie van je koffiezetapparaat.
 • Baking soda is een veilig, milieuvriendelijk en effectief middel om je koffiezetapparaat mee te ontkalken.

De voordelen van baking soda voor het ontkalken

Baking soda, ook wel bekend als zuiveringszout, is een effectief ontkalkingsmiddel. Baking soda is milieuvriendelijk en veilig in gebruik. Bovendien is het een stuk goedkoper dan commerciële ontkalkingsproducten.

Als je houdt van Italiaans koffie zetten met bijvoorbeeld een espressomachine of een volautomatische koffiemachine, dan is het essentieel om – naast de doorlooptijd van espresso te weten – je koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken voor die perfecte espresso!

Nu kun je ook reinigingstabletten voor je koffiemachine kiezen, maar baking soda is even effectief én milieuvriendelijker!

Waarom baking soda een veilig en effectief schoonmaakmiddel is

Baking soda is veilig voor je koffiemachine. Het bevat geen schadelijke chemicaliën en is niet corrosief, dus het beschadigt je koffiemachine niet, en daarom is baking soda een uitstekende keuze voor het schoonmaken van je koffiezetapparaat!

Nespresso vooraanzicht

Je koffiezetapparaat ontkalken met baking soda

Het is tijd om die een grondige schoonmaakbeurt te geven. Het is makkelijker dan je denkt!

De benodigdheden voor het ontkalken van je koffiezetapparaat

Voordat we beginnen, kijken we naar wat je nodig hebt:

 1. Baking soda
 2. Water
 3. Een lege kan
 4. Een schoon, droog doekje

Het water is nodig om de baking soda op te lossen en je machine door te spoelen. De lege kan gebruik je om het water-baking-soda-mengsel in te doen. Het doekje is om je machine na afloop droog te vegen!

De juiste verhouding baking soda en water

De magische verhouding is één deel baking soda op tien delen water. Dit is de perfecte balans die sterk genoeg is om de kalkaanslag aan te pakken, zonder je machine te beschadigen.

Het ontkalkingsproces: hoe gebruik je baking soda?

Dit is waar de echte actie begint! Volg deze stappen:

 1. Vul de kan met de juiste hoeveelheid water en baking soda. (Onthoud: één deel baking soda op tien delen water!)
 2. Giet het mengsel in het waterreservoir van je koffiezetapparaat.
 3. Laat je machine een volledige cyclus draaien – ofwel: laat hem het waterreservoir leegtrekken.
 4. Herhaal dit proces nog een keer.

Het naspoelen: alle baking-soda-resten verwijderen

Na het ontkalken is het essentieel om je machine grondig na te spoelen. Dit zorgt dat er geen baking-soda-resten achterblijven die je eerstvolgende kopje koffie verpesten! Spoel de machine door met minstens twee volle cycli van schoon water.

Koffiemaler met bonen eromheen

Extra tips voor het ontkalken van je koffiezetapparaat

Hier zijn een paar extra tips om je te helpen bij het ontkalken:

 • Laat het water met baking-soda-mengsel niet te lang in je machine zitten. Dit kan de interne onderdelen van je machine uiteindelijk alsnog beschadigen.
 • Als de kalkaanslag echt hardnekkig is, herhaal het proces dan.

Voilà! Nu weet je hoe je je koffiezetapparaat ontkalkt met baking soda.

Wat te doen als je koffiezetapparaat nog steeds niet schoon is

Soms kan het gebeuren dat je koffiezetapparaat, zelfs na het ontkalken met baking soda, nog steeds niet helemaal schoon is. 🤔 In dat geval raad ik je aan om de stappen opnieuw te volgen en te controleren of je het proces correct hebt uitgevoerd. Misschien heb je te weinig baking soda gebruikt, of niet genoeg cycli doorlopen.

Als je na een tweede poging nog steeds geen bevredigend resultaat hebt, is het wellicht tijd om een professional in te schakelen. Het kan zijn dat je apparaat andere problemen heeft die een grondige reiniging of reparatie vereisen.

Wijk in ieder geval niet zomaar uit naar agressievere middelen, vooral als ze niet specifiek voor koffiemachines zijn bedoeld. Daarmee kun je in korte tijd veel schade aanrichten aan de binnenkant van je koffiezetapparaat!

Arabica- versus robusta-bonen – welke zijn het lekkerst?

Hoe vaak moet je je koffiezetapparaat ontkalken met baking soda?

Het antwoord hangt af van een aantal factoren, zoals de hardheid van je water en hoe vaak je het apparaat gebruikt.

Over het algemeen raad ik aan om je koffiezetapparaat minstens één keer per maand te ontkalken. Dat is wat ik zelf doe en mijn koffiezetapparaat gaat al jaren met me mee – en ik heb met redelijk hard water te maken.

Als je in een gebied met zacht water woont of je apparaat niet dagelijks gebruikt, kun je eventueel uitwijken naar eens per twee manden.1Isabelle van der Horst, Lerine (2022). 'Hoe bepaal je de waterhardheid van jouw espressomachine?'

Veelgestelde vragen over het ontkalken

Ik krijg vaak vragen over het ontkalken van koffiezetapparaten met baking soda. Hier zijn de meest gestelde vragen en mijn antwoorden daarop:

Kan ik ook andere huishoudmiddelen gebruiken om mijn koffiezetapparaat te ontkalken?

Ja, er zijn verschillende huishoudmiddelen die je kunt gebruiken om je koffiezetapparaat te ontkalken. Azijn is bijvoorbeeld een populair alternatief. Het is effectief, veilig en kostenefficiënt, net als baking soda. Maar vergeet niet om je apparaat grondig na te spoelen om de smaak van de azijn te verwijderen.

Is baking soda veilig voor alle soorten koffiezetapparaten?

Baking soda is veilig voor de meeste soorten koffiezetapparaten, maar er zijn uitzonderingen. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden voor apparaten met aluminium onderdelen, omdat de baking soda kan reageren met het metaal.

Controleer altijd de handleiding van je apparaat of raadpleeg de fabrikant, voordat je een nieuw reinigingsmiddel gebruikt. 😌

Man kijkt blij naast koffiezetapparaat.

Conclusie

En daar heb je het! Je koffiezetapparaat ontkalken met baking soda is zo simpel als het klinkt. Niet alleen houd je je apparaat in topconditie, maar je helpt ook mee aan het behoud van onze planeet. Bovendien zal de smaak van je koffie verbeteren.

Dus waar wacht je nog op? Geef je koffiezetapparaat de zorg die het nodig heeft en geniet van elk slokje koffie. Vergeet niet dat preventie de beste oplossing is. Regelmatig ontkalken met baking soda kan veel problemen voorkomen.️

Hopelijk ben je nu helemaal op de hoogte om te zorgen dat je apparaat weer in topconditie verkeert. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen