Stel je voor: je bent druk bezig met het strijken van je favoriete blouse, en plotseling... bam! Kortsluiting door je strijkijzer! 😱 Herkenbaar? Dit is precies wat mij laatst gebeurde.

Kortsluiting door een strijkijzer kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een probleem met de bedrading of een verkeerde temperatuurinstelling. Het is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk!

Gelukkig zijn er manieren om dit probleem te herkennen en op te lossen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van kortsluiting en strijkijzers, zodat jij weer veilig aan de slag kunt!

Als voorproefje, zijn hier alvast de belangrijkste punten samengevat:

 • Kortsluiting door een strijkijzer ontstaat mogelijk door problemen met de bedrading of verkeerde temperatuurinstellingen.
 • Symptomen van kortsluiting zijn: een plotselinge daling van de temperatuur, rook, brandlucht of vonken.
 • Kortsluiting voorkom je door regelmatig schoon te maken, het juiste stopcontact te gebruiken en het netsnoer goed op te bergen.

Wat is kortsluiting en hoe ontstaat het door een strijkijzer?

Kortsluiting is een ongewenste elektrische verbinding tussen twee punten met een verschillend spanningsniveau, waardoor de stroomkring overbelast raakt en er mogelijk schade aan apparatuur of brand ontstaat. 1NEMO Science Museum, 'n.d.' 'Wat is kortsluiting?'

rook uit een stopcontact

Een strijkijzer veroorzaakt mogelijk kortsluiting als er een probleem is met de bedrading, zoals blootgestelde draden die elkaar raken. 2Philips (2019). 'Mijn Philips-strijkijzer of -kledingstomer veroorzaakt een stroomstoring op de netspanning'

Ook kan kortsluiting ontstaan door een verkeerde instelling van de strijkijzertemperatuur.

De rol van het verwarmingselement en elektrische circuits

Het verwarmingselement in een strijkijzer zorgt voor de warmte die nodig is om kleding glad te strijken. In combinatie met de elektrische circuits regelt het de temperatuur en zorgt het voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Als het verwarmingselement of de circuits niet goed functioneren, zoals wanneer een strijkijzer niet meer opwarmt, veroorzaakt dit mogelijk kortsluiting. 😨

Dit zijn de symptomen van kortsluiting door je strijkijzer

De tekenen van een kortsluiting door je strijkijzer variëren. Veelvoorkomende symptomen zijn een plotselinge daling van de temperatuur, rook of een brandlucht, of vonken die uit het apparaat komen. Ook kan een brandwond door het strijkijzer een waarschuwingssignaal zijn. Het is belangrijk om alert te zijn op deze signalen om verdere schade of gevaar te voorkomen.

Stroomstoringen en het uitschakelen van de stroomonderbreker

Stroomstoringen ontstaan door kortsluiting, omdat de grote stroom die door de kortsluiting loopt de zekering of stroomonderbreker uitschakelt. Dit is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat er meer schade ontstaat.

Als je vermoedt dat je strijkijzer kortsluiting veroorzaakt, is het belangrijk om de stroomonderbreker uit te schakelen, voordat je het probleem probeert op te lossen. Veiligheid eerst!

1. Veiligheid eerst: schakel de stroom uit en ontkoppel je strijkijzer

Veiligheid staat voorop als het gaat om elektrische apparaten, bijvoorbeeld om brand door strijkijzer te voorkomen. Voordat je met je strijkijzer aan de slag gaat, is het belangrijk om de stroom uit te schakelen en het apparaat te ontkoppelen. Dit voorkomt niet alleen mogelijke elektrische schokken, maar beschermt je ook tegen onbedoeld inschakelen van het apparaat. ⚡

2. Controleer het netsnoer en de stekker op zichtbare schade

Inspecteer het netsnoer en de stekker van je strijkijzer op eventuele schade.

iemand houdt strijkijzer vast boven een t shirt

Kijk goed of er sprake is van knikken, scheuren of blootliggende draden. Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van kortsluiting. Mocht je problemen tegenkomen, zoals wanneer een strijkijzer lekt, dan is het belangrijk om deze problemen aan te pakken, voordat je verdergaat.

3. Inspecteer het verwarmingselement en de bedrading in het strijkijzer

Om het verwarmingselement en de bedrading in je strijkijzer te controleren, moet je het apparaat openmaken.

strijkijzer op een shirt

Raadpleeg de handleiding van je strijkijzer voor instructies over het openen van het apparaat. Controleer het verwarmingselement en de bedrading op tekenen van schade, zoals verbrande of gesmolten onderdelen.

Mocht je problemen tegenkomen, zoals wanneer er bruin water uit het stoomstrijkijzer komt, dan is het belangrijk om deze problemen op te lossen. Zie hiervoor punt 5.

4. Test de continuïteit van het strijkijzer met een multimeter

Een multimeter helpt je om de continuïteit van je strijkijzer te testen. Hiermee kun je controleren of er een gesloten stroompad is tussen de stekker en het verwarmingselement.

Zet de multimeter op de laagste weerstandstand (meestal aangeduid met een Ω-symbool) en plaats de sondes op de uiteinden van het netsnoer en het verwarmingselement.

Als de multimeter een lage weerstand aangeeft, is er continuïteit. Hoge weerstand of geen meting duidt op een probleem met de bedrading of het verwarmingselement. 🚩

5. Vervang het beschadigde onderdeel of schakel de hulp van een professional in

Als je tijdens je inspectie een beschadigd onderdeel hebt gevonden, zoals het netsnoer of het verwarmingselement, kun je overwegen om het zelf te vervangen. Raadpleeg de handleiding van je strijkijzer voor instructies over het vervangen van onderdelen en het repareren van een strijkijzer.

Als je niet zeker bent van je vaardigheden of het probleem niet kunt oplossen, is het raadzaam om de hulp van een professional in te schakelen.️

Voorkom kortsluiting: tips om je strijkijzer veilig te gebruiken

Een kortsluiting door je strijkijzer wil je natuurlijk liever voorkomen. Gelukkig zijn er praktische tips om dat te doen! Volg deze adviezen op, en je strijkijzer blijft je beste vriend.

Regelmatig onderhoud en reiniging van je strijkijzer

Het is belangrijk om je strijkijzer regelmatig te onderhouden en te reinigen. Zo voorkom je ophoping van kalk en vuil, wat kan leiden tot kortsluiting.

 • Maak de zoolplaat van je strijkijzer schoon met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.
 • Gebruik ontkalkingsmiddelen om kalkaanslag te verwijderen. Volg hierbij de instructies van de fabrikant op.
 • Reinig de stoomgaatjes met een wattenstaafje of een zachte borstel.

Gebruik het juiste stopcontact en vermijd overbelasting

Om kortsluiting te voorkomen, is het belangrijk om je strijkijzer op het juiste stopcontact aan te sluiten. Kies voor een geaard stopcontact en vermijd het gebruik van verlengsnoeren of stekkerdozen met meerdere apparaten erop aangesloten.

 • Controleer of het stopcontact geschikt is voor de stroomsterkte van je strijkijzer.
 • Sluit je strijkijzer niet aan op een verlengsnoer of stekkerdoos met meerdere apparaten. Dit kan leiden tot overbelasting en kortsluiting.
 • Controleer de bedrading en het stopcontact op tekenen van schade of slijtage. Vervang indien nodig.

Zorg voor een goede opslag en bescherming van het netsnoer

Het opbergen en beschermen van het netsnoer is belangrijk om kortsluiting te voorkomen. Een beschadigd snoer leidt in veel gevallen tot gevaarlijke situaties.

 • Wikkel het netsnoer niet te strak om het strijkijzer. Dit kan leiden tot kabelbreuk en kortsluiting.
 • Berg je strijkijzer op een veilige, droge plek op, bij voorkeur in een beschermhoes of beschermdoos.
 • Controleer het netsnoer regelmatig op tekenen van slijtage of schade. Vervang het snoer indien nodig.

Conclusie

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om kortsluiting door een strijkijzer gaat. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij het herkennen en oplossen van mogelijke problemen, zodat je weer veilig kunt strijken.

Onthoud: regelmatig onderhoud, het gebruik van een geschikt stopcontact en het beschermen van het netsnoer zijn belangrijk voor de veiligheid en levensduur van je strijkijzer.

Zorg goed voor je apparaat, en je zult merken dat het strijken een stuk soepeler verloopt. Veel succes en vooral... strijk ze!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen