Een strijkijzer is onmisbaar in ieder huishouden. Toch zijn apparaten die zo warm worden niet geheel zonder risico's. Mijn oma is bang voor brand. Op een dag stelde ze mij de vraag: "Kan een strijkijzer brand veroorzaken?" Ik stelde haar gerust en zei dat die kans klein is, maar eigenlijk wist ik het antwoord niet zeker.

Daarom dook ik in de wereld van de strijkijzers om eens goed te onderzoeken wat voor mogelijke risico's ze met zich meebrengen.

Ik bespreek ik dit artikel hoe ontwerp- en productiefouten, beschadigde strijkijzers en verkeerd gebruik kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Maar wees gerust, ik geef ook tips om brand door strijkijzers te voorkomen, zodat jij straks weer vol vertrouwen kreukels te lijf kunt gaan!‍️ 💪

De belangrijkste punten samengevat:

  • De kans op een brand door een strijkijzer is relatief klein, maar wel aanwezig.
  • Strijkijzers kunnen brand veroorzaken door oververhitting, onbeheerd achtergelaten of beschadigde apparaten.
  • Voorkom brand door een betrouwbaar merk te kiezen, de juiste temperatuurinstellingen te gebruiken en het strijkijzer uit te schakelen na gebruik.
  • Wees voorbereid op het geval van brand: schakel het strijkijzer uit, gebruik een blusdeken of brandblusser en bel de brandweer indien nodig.

De gevaren van een strijkijzer: wat kan er misgaan?

Een strijkijzer is een veilig apparaat, maar er kunnen - net als bij een oven - wel ongelukken gebeuren waardoor er brand ontstaat. Strijkijzers veroorzaakten gemiddeld 312 huisbranden per jaar tussen 2007 en 2011.1Janeway, K., Consumer Reports (2015). 'Spend $5 More to Get an Iron That's Safe'

Er zijn verschillende manieren waarop een strijkijzer brand kan veroorzaken. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Oververhitting van het strijkijzer

Meestal ontstaat brand door oververhitting of kortsluiting. Er zijn verschillende redenen waarom een strijkijzer oververhit raakt.

Veelvoorkomende redenen zijn: wanneer het strijkijzer te lang aan staat op een te hoge strijkijzer temperatuur, door een probleem in verschillende onderdelen of wanneer de temperatuurregeling van het strijkijzer defect is.

Onbeheerd achtergelaten strijkijzer

Als je het strijkijzer per ongeluk aan laat staan en het onbeheerd achterlaat, kan het ook oververhit raken en brand veroorzaken. Daarnaast kan het warme strijkijzer omvallen op een brandbaar oppervlak, zoals je vloerkleed, of te lang op je kledingstuk staan en het kledingstuk verbranden.

Strijken op een ongeschikte ondergrond

Het strijken op een ongeschikte ondergrond veroorzaakt mogelijk brand. Als je strijkt op een oppervlak dat niet hittebestendig is, zoals hout, plastic of stof, laat de hitte van het strijkijzer het materiaal branden. 🔥

Beschadigde strijkijzers

Beschadigde strijkijzers vormen een groter risico op brand, want als het strijkijzer beschadigde bedrading heeft of een defecte stekker, kan er vonken kortsluiting door strijkijzer ontstaan.

Een strijkijzer raakt bijvoorbeeld beschadigd als je hem laat vallen of als de stroom uitvalt, terwijl je aan het strijken bent. Een plotselinge stroomuitval kan de elektrische componenten van het strijkijzer beschadigen, zoals de thermostaat of het verwarmingselement.

Als gevolg hiervan kan het strijkijzer oververhit raken wanneer de stroom weer wordt ingeschakeld.

Het is belangrijk om te weten hoe je een beschadigd strijkijzer kunt herkennen en wat je ermee moet doen, zoals strijkijzer repareren of vervangen.

Handige tip:

Let op als je strijkijzer niet meer opwarmt of als je stoomstrijkijzer niet meer stoomt, omdat dit een teken kan zijn van een defect dat brand kan veroorzaken.

Ontwerp- en productiefouten in strijkijzers

Een strijkijzer raakt niet zomaar beschadigd. Heb je het strijkijzer nog niet zo lang in huis en ontstaat er toch brand? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een productie- of ontwerpfout.2Talve, M., Expert Institute (2022). 'Design Defect Causes Clothing Iron to Burst Into Flames' Denk bijvoorbeeld aan een defecte thermostaat, waardoor het strijkijzer te heet wordt en uiteindelijk vlam vat. Vaak valt dit binnen de garantie!

Strijkijzer boven een schoon T-shirt.

Wat moet je doen als er brand ontstaat door een strijkijzer?

Mocht er toch brand ontstaan door een strijkijzer, blijf dan kalm en volg deze stappen om de situatie onder controle te houden:

1. Schakel het strijkijzer uit en haal het uit het stopcontact.
2. Gebruik een blusdeken of zand om kleine brandjes te doven.
3. Als de brand groter is, gebruik dan een brandblusser met ABC- of BC-classificatie (poederblusser of CO2-blusser). Deze blussers zijn effectief tegen elektrische branden.
4. Bel bij een nog grotere brand de brandweer. Sluit deuren achter je om de verspreiding van de brand te vertragen en verlaat het gebouw via de dichtstbijzijnde uitgang.

Gebruik geen water om de brand te blussen!

Gebruik nooit water om een brand te blussen die door een elektrisch apparaat, zoals een strijkijzer, is veroorzaakt. Dit kan leiden tot elektrocutie of kortsluiting.

Hoe kun je brand door een strijkijzer te voorkomen?

Om brand door een strijkijzer te voorkomen, zijn er een paar belangrijke tips die je kunt volgen. Wees in ieder geval altijd alert tijdens het strijken!

#1 Kies het juiste strijkijzer voor jouw behoeften

Er zijn verschillende soorten strijkijzers, zoals stoomstrijkijzers, droogstrijkijzers en reisstrijkijzers. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. 🤔 Om productie en ontwerpfouten te voorkomen, is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar merk, zoals het beste strijkijzer op de markt.

Daarnaast zijn er zijn een paar factoren om op te letten voor de veiligheid, bijvoorbeeld de automatische uitschakeling. Hierbij schakelt het strijkijzer automatisch uit na bijvoorbeeld 30 minuten. Zo verminder je het risico op brand als je het apparaat een keertje bent vergeten uit te zetten.

Kijk ook naar de warmte-instellingen. Elk kledingstuk heeft een eigen geschikte temperatuur. Het is daarom een stuk brandveiliger als je zelf de temperatuur kunt instellen. Gebruik altijd de juiste temperatuurinstelling voor de stof die je strijkt om oververhitting te voorkomen.

#2 Gebruik een veilige en stabiele strijkplank

Een goede strijkplank is cruciaal voor een veilige strijkbeurt. Een stabiele en stevige strijkplank voorkomt dat het strijkijzer omvalt en brand veroorzaakt. Kies een strijkplank met antislipvoetjes en een hittebestendige hoes om de kans op brand te minimaliseren.

#3 Schakel het strijkijzer uit na gebruik

Het is essentieel om het strijkijzer uit te schakelen na gebruik en de stekker uit het stopcontact te halen. Om te voorkomen dat je vergeet het strijkijzer uit te schakelen, kun je een timer instellen of een briefje op de deur plakken als herinnering. Maak je strijkijzer ook regelmatig schoon en vergeet je strijkijzer niet te ontkalken.

Stapeltje opgevouwen kleding en een strijkijzer liggen op een tafel met een geel kleed.

Conclusie

Dus, kan een strijkijzer brand veroorzaken? Het antwoord is ja, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen is het risico minimaal.

Nu je weet wat de gevaren zijn en hoe je ze kunt voorkomen, ben je klaar om veilig en verantwoord te strijken! Vergeet niet om alert te blijven en zorg altijd voor een veilige strijkplek.

Je kunt gewoon verder gaan met strijken zonder je zorgen te maken! Oh, en als je het strijken even zat bent, neem dan vooral een kijkje bij onze andere artikelen voor meer handige tips en tricks! Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen