Je verschoont regelmatig het bed, maar denk je wel eens aan je kussen wassen? Na verloop van tijd verkleuren kussens en zitten ze vol dode huidcellen en bacteriën. Niet zo fris als je daar iedere avond op ligt.
Inhoudsopgave
- Hoe moet ik mijn kussen wassen?
- Dit moet je weten voor je begint
- Stap 1: Welk soort kussen heb je?
- Stap 2: Overtollig vuil en pluis verwijderen
- Stap 3: Kussen wassen
- Kussens met dons wassen
- Kussens met veren vulling wassen
- Kussens met synthetische vulling wassen
- Kussens met traagschuimvulling wassen
- Latex kussen wassen
- Kussens met wolvulling wassen
- Kussens met katoenvulling wassen
In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten voor dat je kussens wast, hoe je de kussens het beste wast en hoe je ze moet drogen.
Heb je geen droger? Ook aan de waslijn kunnen kussens goed drogen, en zijn ze meestal 's avonds wel weer droog.
Hoe moet ik mijn kussen wassen?
Om je kussen te wassen, controleer eerst het label voor specifieke wasinstructies. Gebruik een mild wasmiddel en was twee kussens tegelijk in een wasmachine om balans te behouden. Laat het kussen vervolgens volledig drogen om schimmelvorming te voorkomen.
Dit moet je weten voor je begint
Kussens hoeven niet iedere week of iedere twee weken gewassen te worden – niet zoals je een kussensloop en dekbedovertrek wast. Toch wordt het aangeraden om minstens twee keer per jaar je kussens te wassen of je nu het beste hoofdkussen of voedingskussen hebt.
De reden dat je kussens moet wassen, is omdat je kussens verkleuren door zweet en ophoping van dode huidcellen. Bacteriën vinden hun ideale broedplek in je kussen, omdat het er meestal warm en vochtig is.
De meeste kussens kunnen in een goede wasmachine. Sommige kussens zijn beter geschikt om met de hand te wassen of zelfs naar de stomerij brengen. Lees eerst het wasetiket voor dat je de kussens wast.
Het hebben van een wasdroger is vooral handig in de winter, wanneer het iets langer duurt voordat de was aan het wasrek droog is. Heb je geen wasdroger? Geen probleem, ook zonder wasdroger kun je kussens wassen en drogen zodat ze weer lekker fris op bed liggen.
Let op: Het wordt afgeraden om je kussen vaak te wassen. Door frequent wassen gaat je kussen namelijk minder lang mee. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden voor de levensduur van je kussen.
Stap 1: Welk soort kussen heb je?
De eerste stap is weten welk soort kussen je hebt, dit is belangrijk voor dat je ze gaat wassen, omdat niet elk soort kussen in de wasmachine kan. Het soort vulling bepaalt hoe ze gewassen worden. Het kussen soort vind je op het wasetiket. De meest voorkomende kussenvullingen zijn:
- Donzen kussens zijn gemaakt van het dons van ganzen of eenden. Duurzaam restmateriaal en biologisch afbreekbaar.
- Veren kussens zijn stevig, maar worden meestal ook met hoeveelheden dons gemaakt voor extra comfort.
- Synthetische kussens zijn gemaakt van polyester. Vaak zacht en licht. Blijven meestal niet goed in vocht.
- Traagschuim kussens zijn gemaakt van visco-elastisch schuim.
- Latex kussens worden op verschillende manieren gemaakt, zoals de vormvaste kussens. Ook heb je kussens gemaakt van latexvlokken of latexsticks. Meestal is het een combinatie van natuurlatex en synthetische latex.
- Wollen kussens worden gemaakt van natuurlijk schapenwol en hebben een goede vochtregulatie en isolatievermogen.
- Katoenen kussens zijn gevuld met alleen katoen of een mix van katoen en polyester. Dit heeft een zeer goed vochtabsorberend en ventilerend vermogen.
In een standaard wasmachine kun je kussens met afmetingen tot 60x60 cm wassen. Zorg dat je twee kussens tegelijkertijd wast om de machine in balans te houden. Voor grotere kussens raad ik aan om een professionele wasserij te bezoeken of een grotere, industriële machine te gebruiken.
Stap 2: Overtollig vuil en pluis verwijderen
Voordat je de kussens wast, moet je eerst het overtollige vuil en pluis verwijderen. Dit doe je door de kussens op te schudden en te stofzuigen. Zitten er pluisjes op die je niet met de stofzuiger wegkrijgt? Gebruik een pluizentondeuse, dit is een soort scheerapparaat voor je kleding en haalt de pluizen met precisie weg door ze weg te snijden.
Stap 3: Kussen wassen
De volgende stap is de kussens wassen. Omdat er zoveel verschillende soorten kussens zijn, leg ik hieronder, per soort kussen, uit hoe je ze het beste kunt wassen.
Kussens met dons wassen
Donzen kussens kunnen in de wasmachine op 60 graden. Kijk wel eerst op het wasetiket, soms staat het anders aangegeven.
Zet de wasmachine op fijne was. Kookwas of gewone wasprogramma's zijn in veel gevallen te agressief voor het delicate dons in de kussens. Gebruik ook geen wasverzachter als je de donskussens wast, dit kan zorgen dat het dons gaat verkleven.
Een mild of speciaal wasmiddel voor wol of dons wordt dan ook aangeraden om te gebruiken. Een te sterk wasmiddel breekt eiwitten af om vlekken te verwijderen, en omdat dons een eiwit soort is kan het beschadigd raken.
Kussens met veren vulling wassen
Veren kussens kunnen niet in de wasmachine. De veren gaan, door het wassen, aan elkaar plakken waardoor de kussens kapot gaan. Veren kussens kunnen het beste naar de stomerij gebracht worden om ze te reinigen.
Kussens met synthetische vulling wassen
Microvezel kussens kun je wassen op 60 tot 90 graden met een normaal wasmiddel. Doordat wasmiddelen tegenwoordig ook vlekken kunnen verwijderen op lage temperaturen is het niet meer nodig om op 90 graden te wassen.
Polyester kussens zijn gevoeliger voor hitte en kunnen beter met de hand en warm water gewassen worden. Kijk altijd op het wasetiket; sommige polyester kussens kunnen wel in de wasmachine op een rustig programma.
Kussens met traagschuimvulling wassen
Kussens met traagschuimvulling kunnen niet in de wasmachine, deze kun je het beste met de hand wassen.
Vul een emmer met warm water en een beetje wasmiddel, dompel vervolgend het kussen onder water. Knijp zachtjes in het kussen om al het vuil eruit te krijgen. Wanneer al het vuil eruit is, spoel je het kussen af onder de kraan. Daarna leg je het op een droge plek om het te drogen.
Zodra al het vocht eruit is, kun je weer op het kussen slapen.
Latex kussen wassen
De kern van een latex kussen mag niet nat worden, als dit nat wordt kan de latex gaan brokkelen en biedt het niet meer de juiste ondersteuning. Als je vlekken wilt verwijderen, gebruik dan een licht vochtige doek.
Kussens met wolvulling wassen
Wol krimpt door temperatuurverschillen en wrijving. Wollen kussens kunnen daarom niet in de wasmachine. Veel wol kussens zijn zelfreinigend, dit komt door wolvet, lanoline, achterblijft in het kussen.
De katoenen tijk om het kussen kun je meestal wel wassen, haal dan wel eerst de vulling er uit. Door je wollen kussen maandelijks buiten te laten luchten ruiken ze lekker schoon en fris.
Kussens met katoenvulling wassen
Kussens met katoen kussens hoeven niet zo veel gewassen te worden, door ze elke dag op te schudden en te laten luchten zijn ze alweer fris. Wil je toch een keer de kussens wassen? Gebruik dan lauw warm water en een emmer en was de kussens met de hand.
Stap 4: Drogen, met of zonder droger
En wat nu? Je hebt je kussen gewassen, maar je wilt zo ook droog hebben om er 's avonds weer op te liggen.
Sommige kussens kunnen in de droger. Door een paar tennisballen in een schone, witte sok te stoppen en in de wasdroger te gooien klop je ook nog de kussens extra op, ook drogen ze sneller. Zet de droger op de laagste stand en laat de kussens rustig drogen.
Heb je geen droger in huis maar wel een droogrek? Dat is geen probleem. Neem voldoende tijd om je kussens te laten drogen, en controleer zo door de dag heen. Doe ze 's ochtends vroeg in de wasmachine en wanneer je ze eruit haalt klop je ze goed op voordat je ze droogt.
Zorg dat je kussens goed droog zijn voordat je ze weer in een kussensloop stopt. Als de vulling nog vochtig is, kan het gaan schimmelen, en dat wil niemand.
Ook hier geldt, controleer het wasetiket voor je ze in de droger gooit. Je kunt dan wel de beste warmtepompdroger hebben, maar als je kussen niet in de droger kan, heb je er weinig aan.
Schuim of latex kussens mogen niet in de droger, omdat het materiaal dan kan gaan smelten. Leg ze na het wassen en uitspoelen op een droogrek, en houdt het goed in de gaten of deze droog is voor je hem weer in de hoes doet.
Om de geur van je kussen na het wassen te verbeteren, kun je een kopje witte azijn aan de was toevoegen. Dit neutraliseert geurtjes en laat je kussen fris ruiken. Laat het kussen daarna goed drogen in de open lucht en vermijd het opstapelen van vochtige kussens, wat nare geuren kan veroorzaken.
Specifieke tips voor het verwijderen van vlekken
Gele vlekken kunnen worden behandeld met een mengsel van wasmiddel, bleekwater en boraxpoeder. Voor vetvlekken, gebruik eenvoudig wat afwasmiddel op de vlek, laat het intrekken en spoel vervolgens uit met warm water.
Voor bloedvlekken gebruik ik koud water en een beetje zeep die al m'n bloedvlekken verwijdert, of voor oudere vlekken, dep met waterstofperoxide verdund met koud water.
Conclusie
Je kussen wassen doe je het beste twee keer per jaar. Let goed op welke vulling je kussen heeft en lees altijd even het wasetiket voordat je het kussen in de wasmachine gooit. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met waarom je je kussen moet wassen en hoe je dat doet.
Hartelijk bedankt voor het lezen, ik hoop dat je er van geleerd hebt en als je nog vragen hebt laat deze dan achter!