Je hebt gekozen voor een leren bank, want leer is veel eenvoudiger schoon te maken dan een bank van stof. Leer heeft daarnaast een luxueuze en stijlvolle uitstraling. Om dit zo te houden is het echter belangrijk je leer goed te onderhouden en dit begint bij het schoonmaken.

Hieronder vind je een handig stappenplan en andere tips.

Dit heb je nodig

De juiste spullen en producten in huis hebben en klaarleggen, maakt het geheel net wat eenvoudiger, sneller en ontspannender. Dit heb je nodig:

 • Een goede stofzuiger met verschillende opzetstukken;
 • Azijn;
 • Warm water;
 • Emmer;
 • Doek om mee schoon te maken;
 • Eventueel een speciaal reinigingsmiddel;
 • Zachte, droge doek.

De eenvoudigste manier om je bank te reinigen is met een speciaal reinigingsmiddel. Helaas zijn deze vaak aan de dure kant en zijn ze in de meeste gevallen ook niet milieuvriendelijk. Daarom kies ik, waar het kan, altijd voor een milieuvriendelijke manier van schoonmaken. In dit geval is dit azijn!

Heb je een goede stoomreiniger in huis? Deze zijn ideaal voor het reinigen van vloeren en stoffen banken, maar zijn niet geschikt voor leer. Het stoom is te heet en leidt tot onherstelbare schade.

Zo blijft leer lang mooi!

De meeste mensen kiezen voor leer, omdat het langer mooi blijft dan veel andere materialen. Hieronder een paar tips over hoe je leer langer mooi houdt.

 • Draag je een donkere spijkerbroek? Ga dan niet direct op het leer zitten, maar leg een handdoek of een dekentje op de bank.
 • Vermijd direct zonlicht.
 • Laat je hond of kat niet op je leren bank slapen of spelen.
 • Vermijd warmtebronnen. Zet je bank bijvoorbeeld niet direct naast de verwarming.
 • Maak je leer zo'n drie keer per jaar goed schoon met een milde reiniger.

#1 Stof en vuil verwijderen

Als eerste verwijder je alle kruimels en ander vuil. Je zult verbaast zijn om te zien hoeveel vuil zich verzamelt tussen de kussens en in de naden van je bank. Gelukkig is dit eenvoudig te verwijderen wanneer je een goede stofzuiger hebt met verschillende opzetstukken.

Een kruimeldief leent zich overigens ook uitstekend voor dit klusje. Heb je geen stofzuiger of kruimeldief, omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent, dan volstaan een handveger en blik ook.

Heb je losse kussens? Verwijder deze dan. Op die manier kom je beter bij hoekjes, spleetjes en andere onbereikbare plaatsen.

Lederen bank bij raam

#2 Hardnekkig vuil en vlekken zoeken

Het is een goed idee om vlekken te zoeken en hardnekkig vuil te verwijderen, voordat je aan het echte werk begint. Deze plaatsen geef je straks extra aandacht.

#3 Leer reinigen

Mix 1 liter azijn met 1 liter warm water. Gebruik geen heet water. Lauwwater is ideaal. Mix het geheel. Azijn is geschikt voor alle soorten leer, dus je hoeft je geen zorgen te maken over of dit schade aan kan richten.

Maak je schoonmaakdoek goed nat met het mengsel en wring het vervolgens goed uit. Je wilt geen drijfnatte doek. Behandel eerst de vlekken door er geen overheen te wrijven. Ga niet schrobben: hierdoor kun je het leer beschadigen.

Maak nu het gehele oppervlak schoon met de natte doek. Zijn de vlekken nog niet weg? Ga er dan nogmaals overheen, maar zet niet teveel kracht.

#4 Nabehandelen

Is je leer schoon? Ga er met een droge, zachte doek overheen en laat het vervolgens goed drogen voordat je er weer op gaat zitten. Afhankelijk van de temperatuur, duurt het een paar uur voordat je leer weer volledig droog is.

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij het bovenstaande stappenplan weer schoon leer! Heb je toch nog vlekken of is het niet zo schoon als je gewild hebt? Overweeg dan een speciaal reinigingsmiddel voor leer. Deze zijn toch vaak net wat krachtiger dan azijn.

Heb je nog een goede tip? Laat dan zeker een berichtje achter! Bedankt voor het lezen 🙃

Was dit artikel behulpzaam?