De oven schoonmaken is een van die klusjes die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt, toch? Ik nam een kijkje in mijn oven en dat zag er niet best uit: mijn oven was zwart en aangebrand. Gelukkig is hij nu weer helemaal schoon. Hoe? Met een vaatwastablet! Lees hier hoe je je oven schoonmaakt met een vaatwastablet en andere manieren om je oven weer fris en fruitig te krijgen.  

Kun je je oven schoonmaken met een vaatwasblokje? 

Ja, je kunt je oven schoonmaken met een vaatwasblokje door deze in een ovenvast schaaltje met water te plaatsen en de oven voor te verwarmen op 200 graden; na tien minuten kun je het losgeweekte vuil eenvoudig afvegen. Zorg dat je oven compatibel is met deze methode om schade te voorkomen.

Benodigdheden voor het schoonmaken van je oven met een vaatwastablet

Prehistorische etensresten zijn hardnekkig en met een schuursponsje aan de slag is tijdrovend. Bovendien krijg je er pijn in je handen van. Niet wanneer je een vaatwastablet gebruikt! Dit heb je nodig:

Grote kans dat je de glasschraper niet nodig hebt: een schuursponsje is vaak voldoende. Schoonmaakhandschoenen beschermen je handen tegen de agressieve reinigingsmiddelen in het vaatwastablet.

Gebruik je geen handschoenen, dan heb je kans op droge, ruwe handen. Hoewel een goede handcrème je hierbij helpt, voorkom je dit door handschoenen te dragen.

pasta met kaas en broccoli in de oven

Stap 1: Sopje maken

Los een vaatwastablet op in warm water. Let wel: niet elke vaatwastablet is hetzelfde. Wilt de tablet niet oplossen, dan gebruik je het vaatwastablet direct op je ovenschalen en je rooster.

Stap 2: Laten weken

Zet je ovenschalen en roosters in het sopje en laat dit een half uurtje weken. Zijn de etensresten erg hardnekkig, dan laat je het gedurende de nacht weken.

Gebruik je de vaatwastablet zelf, dan wrijf je deze in over de wanden van je oven, over de ovenschalen en over het rooster.

Stap 3: Schoonmaken

Gebruik een schuursponsje om het vuil los te krijgen. Bij glas en ander gevoeliger materiaal, gebruik je de zachte kans van de spons. Het vuil komt zo makkelijk los. Als het toch wat lastiger is, gebruik dan een goede glasschraper.

Het schoonmaken van de ovenroosters is wat lastiger. Om het vuil van je ovenrooster te verwijderen, gebruik je schuursponsjes of staalborstels.

Vergeet als laatste niet de ovenruit schoon te maken!

Stap 4: Afspoelen

Spoel alles wat in aanraking is geweest met het vaatwastablet en/of het sopje goed af. De wanden van je oven neem je af met een vochtige doek.

Stap 5: Klaar!

Hou er rekening mee dat je oven minder prettig ruikt wanneer je deze voor de eerste keer weer gebruikt. Dit zijn de resten van het vaatwastablet die je ruikt. Hou je oven schoon door deze elke keer na gebruik even uit te vegen en af te nemen.

Alternatieve methoden voor het schoonmaken van je oven

Als je merkt dat een vaatwastablet niet voldoende is, zijn er nog andere manieren om je oven schoon te maken. Citroen, baking soda en azijn zijn alledrie krachtige ingrediënten voor het schoonmaken van je oven.

  • Citroen is een natuurlijk zuur dat vet en vuil afbreekt. Snijd een citroen doormidden en wrijf de gesneden kant over de vette plekken in je oven. Laat het sap enkele minuten intrekken voordat je het met een vochtige doek of spons wegveegt.
  • Baking soda, ook bekend als zuiveringszout, is een ander krachtig schoonmaakmiddel dat effectief is bij het verwijderen van aangekoekte resten. Maak een pasta van water en baking soda en breng deze aan op de vuile delen van de oven. Laat het mengsel een paar uur zitten, bij voorkeur een nacht, voordat je het met een vochtige doek verwijdert. De schurende werking van baking soda helpt bij het losmaken van vastzittend vuil.
  • Azijn is een veelzijdig huishoudelijk product dat ook wordt gebruikt om je oven schoon te maken. Meng gelijke delen water en azijn in een spuitfles en besproei de vuile plekken in je oven. Laat het mengsel enige tijd intrekken voordat je het met een vochtige doek afneemt. De zure eigenschappen van azijn helpen bij het oplossen van vet en vuil.

Ook een mix van deze schoonmaakmiddelen helpt goed. Zo meldt Dry_Manufacturer4705 op Reddit:

Ik heb geen gasfornuis meer maar mijn bakplaten en rooster van de oven laat ik altijd weken in een mix van halve vaatwastablet, azijn, baking soda en kokend water. Uurtje of 2 laten liggen en dan schrobben en afspoelen. Komen ze blinkend uit.

Gebruik van zelfreinigende functies in ovens

Wist je dat er ovens bestaan met een reinigingsfunctie die het meeste werk voor je doen? Ovens met de Aqua Clean-functie of de pyrolyse-functie maken zichzelf schoon.

Zelfreinigende ovens met pyrolyse-functie verhitten het aangekoekte vuil tot een zeer hoge temperatuur. Hierdoor wordt het vuil verbrand tot as, die je eenvoudig wegveegt. Dit innovatieve proces bespaart niet alleen tijd en moeite, maar je tackelt ook de noodzaak van agressieve reinigingsmiddelen.

Andere ovens hebben een Aqua Clean-functie, waarbij stoom vuil en vet losweekt. Vul een bakje met water, activeer de Aqua Clean-modus en de oven genereert stoom die het vuil zacht maakt. Na afloop hoef je alleen nog maar met een doekje de oppervlakken af te nemen. ✨

Wat maak ik nog meer schoon met een vaatwastablet?

Een vaatwastablet heeft nog meer mogelijkheden dan alleen de vaat reinigen in de beste (inbouw)vaatwasser of je oven schoonmaken. Lees er hieronder meer over!

1. De (combi)magnetron

Zet een bakje water met een vaatwastablet in je magnetron. Zet je magnetron aan voor tien minuten, op vol vermogen. Na afloop neem je alle wanden eenvoudig af met een vochtige doek. Dit hele proces is hetzelfde voor een goede combimagnetron.

Witte magnetron, vooraanzicht

2. Aangekoekte pannen

Zijn je aardappeltjes aangebrand? Daarna je vlees? Geen probleem. Zet een laagje water in de pan, voeg een vaatwastablet toe en lat het een paar minuten koken. Vervolgens gebruik je een sponsje en je pan is zo weer stralend schoon.

3. De vuilnisbak

Vaak een vergeten onderdeel van de keuken: de vuilnisbak. Een broeikas van bacteriën en hij stinkt. Daarom laten we het deksel zoveel mogelijk dicht en kijken we er niet naar om. Je lost dit probleem eenvoudig en snel op door je vuilnisbak met warm water te vullen en een vaatwastablet toe te voegen.

Je laat het geheel een uurtje weken en spoelt het water weg. Maak hem droog en klaar is Kees: je vuilnisbak is als nieuw!

4. Zweetvlekken op kleding

Zweetvlekken kunnen je favoriete T-shirt behoorlijk verpesten. Ook hier helpt een vaatwastablet je uit de brand. Gebruik hiervoor bij voorkeur een vloeibare vaatwastablet. Prik er gaatjes in en wrijf de vloeistof in op de vlekken. Was je kledingstuk vervolgens op de normale manier.

Je kledingstuk zou zonder vlekken uit de wasmachine moeten komen. Nog steeds een vlek? Herhaal het hele proces nog een keertje.

5. De frituurpan

Met een goede frituurpan maak je zelf je frietjes en frikandel speciaal. Het nadeel is wel dat je het apparaat zelf schoon moet maken, maar ook dat is zo gepiept met een vaatwastablet.

Maak de frituurpan leeg en vul deze met een laagje heet (kokend) water, of laat de frituurpan opwarmen tot 90 °C. Voeg vervolgens een vaatwastablet toe en laat het geheel een uurtje weken. Daarna maak je pan leeg en maak je hem goed droog. Je frituurpan is nu schoon en klaar voor de volgende ronde frietjes en snacks!

Veelgestelde vragen over je oven schoonmaken met een vaatwastablet

Een schone oven ligt binnen handbereik - lees hier de meest gestelde vragen voordat je aan de slag gaat.

Hoe vaak maak je een oven schoon met een vaatwastablet zonder schade aan te richten?

Je kunt je oven maandelijks schoonmaken met een vaatwastablet zonder dat dit schade aanricht. Zorg ervoor dat je de oven niet te vaak reinigt met agressieve middelen om de coating niet te beschadigen.

Is er een specifiek type vaatwastablet dat het meest effectief is voor het schoonmaken van ovens?

Multifunctionele vaatwastabletten met ontvetters zijn het meest effectief voor het schoonmaken van ovens. Ze lossen vet en aangekoekt voedsel op bij een temperatuur van 60°C, zonder de oven te beschadigen.

Zorg ervoor dat je geen vaatwastabletten gebruikt met schurende stoffen die je oven kunnen beschadigen.

Hoe krijg je ingebrand vet uit de oven?

Ingebrand vet verwijder je door een vaatwastablet in een bakje water te leggen en dit in de voorverwarmde oven op 200 graden voor tien minuten te plaatsen. Na deze behandeling veeg je het vet eenvoudig weg met een vochtige doek.

Welke soorten ovens maak je schoon met een vaatwastablet?

Vaatwastabletten gebruik je voor het schoonmaken van de meeste elektrische ovens en heteluchtovens. Vermijd het gebruik bij ovens met een zelfreinigende coating of bij gasovens, waarbij chemicaliën de oppervlakken beschadigen.

Conclusie

Ooit gedacht dat je een vaatwastablet zou gebruiken om je oven mee schoon te maken? Of je vuilnisbak? Hopelijk was dit artikel handig voor je. Als jij nog goede schoonmaaktips hebt, laat het me dan zeker weten! Bedankt voor het lezen.🧴

Was dit artikel behulpzaam?