De oven maak je waarschijnlijk niet elke keer na gebruik schoon. Althans, ik niet. De diepvriespizza's, knoflookstokbroden en afbakcroissants in mijn oven laten helaas veel kaasslierten, kruimels en vetspetters achter. Als ik niet meer door de ovenruit kan kijken om mijn heerlijke gerechtjes te aanschouwen, dan is het hoognodig tijd om de ovenruit schoon te maken.

Dit lijkt makkelijk, maar aangekoekte resten krijg je niet zomaar weg. Hoe moet je een ovenruit goed schoonmaken? Ik heb het voor je uitgezocht en ik neem je hieronder mee in een handig stappenplan, zodat je voortaan weer naar je gerechtjes in de oven kan gluren. ⬇️

Dit heb je nodig

Verzamel de volgende spulletjes voordat je begint. Voordeel: het meeste heb je waarschijnlijk al in huis!

Stap 1: Verwijder losse kruimels

Haal met een borsteltje of een doek alle losse kruimels en etensresten weg. Veel kruimels zitten ook vaak verstopt tussen de rubberen randen langs de deur. Vergeet deze dus niet mee te nemen!

Gebruik de reinigingsfunctie van je oven!

Veel moderne ovens hebben een reinigingsfunctie. Heeft jouw oven zo'n geweldige functie? Gebruik deze dan regelmatig om oude, aangekoekte resten te voorkomen. Dit bespaart je later weer een hoop tijd! Let wel op: de reinigingsfunctie kan niet toveren. Soms moet je toch echt zelf je handjes laten wapperen om de oven weer brandschoon te krijgen.  

Stap 2: Week etensresten los

Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Maak daarna een sopje van zeep en heet water en doe dit in een ovenschaal. Doop een spons in het sopje, wring het uit en ga kort langs de ovenruit. Pas op, deze is heet!

Plaats de schaal in de oven, doe de oven uit en wacht 30 minuten. Door de warmte verdampt het sopje en worden etensresten losgeweekt.

In plaats van een sopje van zeep en water, kun je ook de oven schoonmaken met een vaatwastablet. Met deze lifehack krijg je de oven weer stralend schoon. Het werkt ongeveer hetzelfde: los het vaatwastablet met water op in een ovenschaal, zet dit in een warme oven en wacht 30 minuutjes.

Stap 3: Verwijder etensresten met een keukenpapier

De etensresten zijn nu een stuk gemakkelijker te verwijderen dan eerst. Ga met een keukenpapier of een schone doek langs de ovenruit en veeg zo veel mogelijk weg.

Schoonmaakhandschoen, spons en spuitfles op de grillplaat van een geopende oven.

Stap 4: Haal de ovendeur los

Waarschijnlijk is je ovenruit nog steeds een beetje vettig en zijn nog niet alle aangekoekte resten verdwenen. Bij de beste inbouwoven is het vaak mogelijk om de ovendeur eruit te halen. Hierdoor kun je er makkelijker bij tijdens het poetsen.

De meeste ovens hebben een kliksysteem bij het scharnier. Klik deze naar beneden om de deur los te halen. Er zijn ook ovens met schroeven die je eenvoudig los schroeft.

Weet je niet hoe het moet, lukt het niet of is het bij jouw oven niet mogelijk om de deur eruit te halen? Laat de ovendeur dan zitten. Je kunt gewoon verder gaan met de volgende stappen.

Stap 5: Maak een reinigingsoplossing of gebruik kookplaatreiniger

Meng twee eetlepels baking soda met evenveel warm water en maak hier een pasta van. Breng deze pasta aan op de ovenruit en laat het 20 minuten intrekken.

In plaats van baking soda kun je ook kookplaatreiniger gebruiken. Beide middeltjes hebben een licht schurende werking waardoor aangekoekte resten makkelijk loskomen.

Als je met (chemische) reinigingsmiddelen bezig bent, is het altijd verstandig om handschoenen te dragen. Zo bescherm je je handen tegen agressieve middeltjes.

Stap 6: Schrob de oven schoon

Als de reinigingsoplossing of de kookplaatreiniger helemaal is ingetrokken, gebruik je een spons om de ovenruit schoon te schrobben.

Gebruik eventueel een kookplaatkrabber om hardnekkig vuil los te maken. Doe voorzichtig en zet weinig kracht om krassen op je mooie ovenruit te voorkomen. Spoel de ovenruit hierna af met water.

Hand met spons vast poetst ovenruit.

Stap 7: Ontvet met azijn of citroen

Alleen baking soda of kookplaatreiniger is vaak niet krachtig genoeg om de oven goed te ontvetten. Is de ovenruit nog niet helemaal blinkend? Maak dan een mengsel van azijn of citroen, want deze producten zijn zuur en werken ontvettend.

Meng een scheutje azijn of sap van een halve citroen met evenveel water. Giet het mengsel in een sprayflesje en spuit het op de ovenruit. Laat dit 10 minuten intrekken. Veeg de ovenruit vervolgens schoon met een doek of sponsje.

Stap 8: Maak de oven droog

Maak de oven goed droog en zorg dat er geen resten reinigingsoplossing achterblijven. Gebruik hiervoor een droge microvezeldoek.

Verwijder kookplaatreiniger goed!

Als je kookplaatreiniger niet grondig verwijdert, laat het witte strepen achter. Zorg er dus voor dat je de ovenruit op het einde goed droogmaakt. 

Conclusie

Als het goed is, weet je nu precies hoe je de ovenruit perfect schoonmaakt. Mijn oven is in ieder geval weer brandschoon. Ik kan zelfs weer kijken naar mijn heerlijke ovenschotels! 😁

Dit lijkt misschien een lange klus, maat onthoudt: regelmatig bijhouden scheelt je later veel tijd. Herhaal dit stappenplan maandelijks, zodat je ovenruit glanzend schoon blijft. Is je ovenruit nu schoon, maar is de rest van je oven nog vies of komt er stank vanaf? Geen probleem, er zijn nog meer tips voor het schoonmaken van de oven.

Heb je zelf nog schoonmaaktips? Laat deze dan gerust weten in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?