Een glas vers sap bij je ontbijt is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond. Het zit boordevol vitaminen en zorgt voor een goed begin (of midden, of eind) van je dag. Hoe maak je zo’n heerlijk glaasje vers sap? Dat lees je uitgebreid in dit artikel. 🍊

Er zijn verschillende manieren waarop je vers sap kunt maken. Je doet dit met een sapcentrifuge, een slowjuicer, of een blender. Lees je vooral even in over de verschillen tussen een blender, sapcentrifuge en een slowjuicer.

Ik ben zelf team blender, omdat ik houd van smoothies met yoghurt en/of fruit. Er zijn veel mogelijkheden en het is ontzettend makkelijk. In het verleden heb ik ook wel eens een slowjuicer en een sapcentrifuge gehad, dus ik weet alle ins- en outs van elk apparaat en waarmee je wel soort sapjes het beste maakt.

Hieronder leg ik je alle voor- en nadelen uit per apparaat en geef ik je ook nog een paar receptjes voor lekkere sapjes die bij het apparaat passen.

Welk apparaat is het beste om zelf sap te maken?  

Het beste apparaat om zelf sap te maken hangt af van je voorkeur: voor heldere sappen kies je een slowjuicer, voor troebele sapjes een sapcentrifuge, voor smoothies een blender, een staafmixer voor zacht fruit of soep en voor citrusdrankjes een citruspers. Elk apparaat heeft zijn unieke voordelen. Overweeg je behoeften en kies het apparaat dat het beste bij je past.

Sap maken met een slowjuicer

Een goede slowjuicer maakt sap van zowel groente als fruit. Je groente en fruit worden langzaam geperst, waardoor er geen wrijvingswarmte vrij komt. Hierdoor blijven voedingsstoffen en vitamines beter behouden. 

Het meeste vruchtvlees blijft achter in het filter waardoor je een helder sap krijgt. Er zijn horizontale en verticale juicers en ze zijn in het algemeen allemaal eenvoudig in gebruik. Je voert je voedingswaren in via de invoerbuis en de machine doet de rest voor je. 

Een slowjuicer is vooral geschikt voor mensen die vaak sapjes drinken, ook sapjes met groente maken en bijvoorbeeld regelmatig een sapjeskuur volgen.

Banaan, aardbeien en blauwe bessen

Om een heerlijke, frisse Berry Boost te maken, volg je het onderstaande stappenplan. 

Dit heb je nodig:

  • Slowjuicer
  • 2 handjes blauwe bessen
  • 2 handjes zwarte bessen
  • 2 handjes frambozen
  • 2 blaadjes verse munt
  • 2 rauwe bietjes

Stap 1: Het fruit invoeren

Stop alle vruchten geleidelijk in de slowjuicer en laat de machine zijn werk doen. Hou het pulpfilter in de gaten: als deze vol is, werkt de machine minder goed. Bij dit recept zul je overigens weinig pulp zien, in tegenstelling tot een sap met bijvoorbeeld veel citrusvruchten.

Stap 2: Inschenken

Afhankelijk van het merk en het model dat je hebt, zet je een glas onder het schenktuitje en laat je het sap in het glas lopen. Als je slowjuicer geen schenktuitje heeft, dan schenk je een glas in via het reservoir.

Stap 3: Genieten

Klaar! Ga even zitten, relax en geniet van je glas boordevol vitaminen en smaak. Je bewaart je creatie tot 24 uur in de koelkast, maar je vriest je sapjes ook net zo makkelijk in. Zo heb je altijd een vitaminebommetje in huis.

Heb je bevroren fruit?

Je bevroren sapjes kun je op een later punt ontdooien en vervolgens weer opdrinken, maar je kunt bevroren sap ook anders inzetten!

Zo kun je je overgebleven sap in een ijsblokjesvorm gieten, zodat je op een later tijdstip je volgende sapjes of smoothies kunt koelen zonder deze te verwateren.

Je kunt er ook fruitijsjes van maken. Giet het sap in een vormpje, steek er een stokje in en voilá, de volgende dag heb je fruitijsjes! Houd je van iets romiger ijs in plaats van sorbetijs, dan kun je er een beetje yoghurt doorheen mengen voordat je het geheel invriest.

Stap 4: Schoonmaken

Erg belangrijk! Maak je slowjuicer goed schoon en wacht hier niet te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het schoonmaken is. Spoel alles af en was vervolgens alle onderdelen af in een sopje.

Sommige onderdelen zijn overigens vaatwasbestendig, maar toch is het beter om alles met de hand af te wassen. Hierdoor blijven je onderdelen langer mooi.

Sap maken met een sapcentrifuge

Een sapcentrifuge raspt met grote kracht je groente en fruit. De beste sapcentrifuges hebben verschillende zeven waardoor je zelf bepaalt hoe troebel jij je sap wilt. Er blijft altijd vruchtvlees achter in je sap waardoor een sapcentrifuge ideaal is voor liefhebbers van troebele sappen.

Écht alles kan in een sapcentrifuge, dus vooral als je wilt experimenteren met sapjes is dit een aanrader.

Om een heerlijke wortel-gember sap te maken, heb je het volgende nodig:

  • 5 wortelen
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 3 cm gember
  • snufje kaneel

Stap 1: De ingrediënten toevoegen

Voeg de ingrediënten één voor één toe aan de sapcentrifuge. Let er op dat je pulpreservoir niet vol raakt en maak deze leeg indien nodig. 

Stap 2: Extra mixen

Als alle groente en fruit zijn omgetoverd in sap, haal je de kan weg en mix je alles. Voeg een snufje kaneel toe. Gebruik een garde of een lepel om alles goed om te roeren.

Stap 3: Genieten

Schenk je sap in een glas en geniet! Je sap is het lekkerste als je deze meteen op drinkt, maar je kunt deze 24 uur in de koelkast bewaren of zelfs invriezen.

Stap 4: schoonmaken

Nu de minst leuke klus: het schoonmaken. Dit kan beste een lastige klus zijn. Spoel eerst alles goed af. Gebruik een oude tandenborstel om de kleinste onderdelen schoon te maken. 

Kunnen de onderdelen in de vaatwasser? Weersta de verleiding en doe dit niet te vaak: vooral hard plastic heeft veel te lijden onder hoge temperaturen, zout en agressieve reinigingsmiddelen. 

Sinaasappels en sap op tafel

Sap maken met een blender

De hoofdfunctie van een blender is het pureren van fruit en groente. Je maakt met een blender vooral smoothies, geen heldere, dunne sappen. Er zijn blenders verkrijgbaar die een verwarmingsfunctie hebben waardoor je er ook soep mee kunt maken.

De blender is vooral geschikt voor mensen die houden van gemak en het liefste smoothies met bijvoorbeeld yoghurt of melk drinken. Daarnaast is het mogelijk om ingrediënten zoals havermout en proteïnepoeder toe te voegen.

De beste blender maakt heerlijke smoothies. Let op: smoothies bevatten veel suikers en zijn daarom niet altijd de beste keuze.1Voedingscentrum (n.d.). 'Zijn smoothies gezond?' Geniet met mate!

 Om een bosvruchten-smoothie te maken heb je het volgende nodig:

  • 250 gram bevroren zomerfruit
  • 3 perssinaasappels
  • 2 bananen
  • 350 ml milde yoghurt

Stap 1: Voorbereidingen

Haal het zomerfruit uit de diepvries en laat het een paar minuten ontdooien. Vervolgens pers je de sinaasappels uit. Heb je geen tijd? Pel ze dan en mix ze tegelijkertijd met de rest van ingrediënten. Snijd ten slotte de bananen in stukjes.

Stap 2: Blenden!

Doe al het fruit in de blender en voeg de yoghurt als laatste toe. Doe deksel op de kan en blend het geheel totdat het een egale, gladde consistentie heeft.

Tip: Voeg ook wat havermout of chiazaden toe, hierdoor vult de smoothie beter en blijf je langer vol.

Stap 3: Inschenken en genieten

Verdeel de smoothie over hoge glazen, steek er (idealiter herbruikbare) rietjes in en geniet direct van je versie smoothie!

Stap 4: Schoonmaken

Zoals bij elke juicer is het schoonmaken van het apparaat niet het leukste gedeelte van het sap maken, maar het hoort er wel bij. Spoel eerste de losse onderdelen af. Vervolgens was je deze af in een sopje of je kiest ervoor om het in de vaatwasser te stoppen, mits de onderdelen vaatwasbestendig zijn.

Zoals al eerder uitgelegd is het geen goed idee om de onderdelen altijd in de vaatwasser te reinigen. Het plastic wordt dof en gaat minder lang mee. Beter was je alles met de hand af en gebruik je de vaatwasser alleen incidenteel.

"An apple a day keeps the doctor away."

Benjamin Franklin
Een berg appels

Andere apparaten voor zelf sap maken: Staafmixer en Citruspers

Naast de drie bekendste apparaten om zelf sap te maken, zijn er ook nog een paar goede alternatieven: de staafmixer en de citruspers.

De staafmixer is perfect voor wie beperkte ruimte heeft in de keuken en vooral zachte ingrediënten gebruikt. De citruspers daarentegen is een must-have voor liefhebbers van versgeperst citrussap. Ik leg ze hieronder kort uit.

De staafmixer

In mijn studententijd had ik weinig ruimte (en geld) voor een grote blender of sapcentrifuge. Toch vond ik smoothies en sapjes wel ontzettend lekker. Daarom gebruikte ik een staafmixer. Met de staafmixer maak je moeiteloos smoothies en sappen.

Dit goedkope en kleine apparaat was ideaal voor mij! Daarnaast is een staafmixer snel en behoudt het alle vezels. Vooral zacht fruit zoals banaan, avocado, aardbei en frambozen transformeer je in een handomdraai tot een smeuïge drank. Bovendien is dit apparaat ideaal voor soepen.

Maar let op: stevig fruit zoals appels en harde groenten zoals wortels zijn niet geschikt voor de staafmixer. Wil je spatten voorkomen? Gebruik dan een hoge mengbeker of maatbeker.

Citruspers

Ben je gek op citrusvruchten? Dan is een citruspers wellicht een betere keuze dan de bovenstaande apparaten.

De traditionele citruspers blijft een favoriet voor velen. Of je nu kiest voor handmatig persen of een elektrische variant, je krijgt altijd een verfrissend sapje. Voor een extra smaakdimensie voeg je wat limoen- of citroensap toe. En een tip: met een grove zeef behoud je waardevolle vezels in je sap.

De citruspers is ideaal voor een puur citrusdrankje, maar minder veelzijdig voor andere sappen. Zo is het apparaat niet geschikt voor de recepten die je bij de andere apparaten vindt, maar wel voor een lekkere jus d'orange.

Conclusie

Hopelijk heb je nu genoeg informatie om de lekkerste sapjes mee te maken. Of je nu besluit een vitaminebommetje te maken met een sapcentrifuge, een blender of een slowjuicer: gezond en lekker zal het zijn.

Voor het maken van helder sap is een slowjuicer ideaal, omdat deze het meeste sap uit groenten en fruit haalt. Als je echter de voorkeur geeft aan smoothies, is een blender je beste keuze. Heb je minder ruimte in de keuken en een kleiner budget? Ga dan voor een staafmixer.

Heb je nog tips of een goed recept? Laat dan hieronder een bericht achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen