Schoenen dragen is dagelijkse kost, maar schoenen wassen? Dat is soms een uitdaging. Zeker als je erover denkt om je schoenen in de wasmachine te doen. De gemakkelijke oplossing is om ze zo in de wasmachine te gooien, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Verkeerd wassen kan je favoriete paar schoenen beschadigen. Dit wil je niet, vooral niet als het gaat om dure wandelschoenen. In deze gids neem ik je mee door het proces van het wassen van schoenen in de wasmachine, geef ik je praktische tips en leg ik je uit welke veelgemaakte fouten je moet vermijden. Laten we beginnen! 😉

Belangrijkste punten samengevat:
 • Niet alle schoenen kunnen in de wasmachine. Materialen zoals leer en suède zijn ongeschikt, terwijl katoen en synthetische stoffen meestal wel kunnen.
 • Goede voorbereiding en het juiste wasprogramma zijn essentieel voor het veilig wassen van schoenen in de wasmachine. Verwijder veters en inlegzolen en kies een programma met lage temperatuur en korte wascyclus.
 • Je moet de schoenen correct drogen na het wassen om schade te voorkomen. Droog ze nooit in direct zonlicht of in de buurt van een hittebron.

Welke schoenen zijn geschikt voor de wasmachine?

Schoenen, we dragen ze elke dag. Maar hoe houden we ze schoon? Niet alle schoenen zijn geschikt voor in de wasmachine.

Materialen zoals leer en suède kunnen bijvoorbeeld beschadigen. Andere materialen zoals katoen en synthetische stoffen zijn doorgaans wel geschikt. Hoe weet je dit zeker? Check altijd het label van je schoen voor de wasinstructies. Daar staat precies wat je wel en niet kunt doen.

De do's en don'ts van schoenen wassen

Het wassen van schoenen in de wasmachine is niet zonder risico's. Daarom hebben we een handige lijst met do's en don'ts voor je samengesteld. Een belangrijke tip: gebruik een waszak om je schoenen te beschermen en lawaai te verminderen.

En een grappige anekdote? Een vriend van me deed ooit zijn leren laarzen in de wasmachine. Je kunt je voorstellen hoe dat afliep 😅

Wel doen

 • Veters uit de schoenen halen
 • Inlegzooltjes uit de schoenen halen
 • Op lage temperatuur wassen
 • Uit de zon laten drogen
 • Handdoeken gebruiken om de trommel te vullen

Niet doen

 • Lederen schoenen wassen
 • Op hoge temperaturen wassen
 • Je schoenen in de droger drogen
Twee vieze lage schoenen.

Je schoenen voorbereiden op de wasmachine

Een goede voorbereiding is essentieel. Begin met het verwijderen van veters en inlegzolen. Dit voorkomt beschadigingen en zorgt voor een grondigere reiniging. Slechte voorbereiding leidt tot scheuren, vervormingen en zelfs kapotte schoenen. En dat willen we niet!

De juiste voorbereiding is het halve werk

Goed voorbereiden bespaart je veel tijd en moeite. Gebruik bijvoorbeeld een oude tandenborstel om grof vuil te verwijderen voordat je de schoenen in de machine doet.

Kies het juiste wasprogramma

Het kiezen van het juiste wasprogramma is net zo belangrijk als de voorbereiding. Kies voor een programma met lage temperatuur en korte wascyclus. Te warm water kan je schoenen vervormen en een lange cyclus kan ze beschadigen.

Handige tips om je schoenen veilig te wassen

Er zijn een paar trucjes die handig zijn om te weten. Om te beginnen, gebruik een waszak. Dit beschermt zowel je schoenen als je wasmachine. Gebruik nooit een normale wascyclus voor je schoenen. Kies altijd voor een zachte of delicate cyclus om schade te voorkomen.

Nu vraag je je misschien af welke waszak het beste is. Kies voor een stevige waszak die je schoenen goed beschermt. Zorg dat de zak groot genoeg is voor je schoenen, maar niet te groot, anders zullen je schoenen te veel bewegen tijdens het wassen.

Als je niet zeker weet welke wasmachine het beste is, check dan deze lijst van de beste wasmachines. En kende je de truc om wat aluminiumfolie in de wasmachine te doen?

De juiste droogtechnieken

Je schoenen zijn nu schoon, maar ze zijn nog doorweekt. Hoe droog je ze op de juiste manier? Eenvoudig, volg deze stappen:

1. Verwijder je schoenen uit de wasmachine.
2. Plaats ze op een droge handdoek.
3. Vul ze met krantenpapier om het vocht te absorberen en de vorm te behouden.

Let op: droog je schoenen nooit in direct zonlicht of in de buurt van een hittebron. Dit kan je schoenen beschadigen en vervormen.

Laat je schoenen op de juiste manier drogen

Laat je schoenen volledig drogen voordat je ze weer draagt. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van het materiaal van je schoenen. Draag je schoenen niet voordat ze volledig droog zijn, dit kan leiden tot voetproblemen zoals voetschimmel.

Veelgemaakte fouten bij schoenen wassen

Ook al klinkt het wassen van schoenen in de wasmachine eenvoudig, er zijn een paar fouten die vaak gemaakt worden. Hier volgen een paar fouten om te vermijden:

 • Je schoenen wassen op een hoge temperatuur.
 • Je schoenen drogen in direct zonlicht of in de buurt van een hittebron.
 • Je schoenen dragen voordat ze volledig droog zijn.

Elk van deze fouten kan je schoenen beschadigen en hun levensduur verkorten.

Voorkom deze fouten voor een perfect resultaat

Door deze fouten te vermijden, zorg je dat je schoenen langer meegaan en er op hun best uitzien. Ik herinner me dat ik ooit een paar van mijn favoriete hardloopschoenen ruïneerde door ze te drogen in de droger. Ze vervormden en waren niet meer comfortabel om te dragen. Sindsdien zorg ik dat ik mijn schoenen altijd op de juiste manier droog.

Droge schoenen in het zonlicht.

Wat te doen als je schoenen niet in de wasmachine mogen?

Soms is de wasmachine geen optie. Geen zorgen. Er zijn nog andere effectieve manieren om je schoenen schoon te maken. De truc is om te weten welke methode voor welke schoen werkt. 👍

Alternatieve schoonmaakmethoden voor het schoonmaken van schoenen

Schoonmaakdoekjes zijn een veilige optie. Ze zijn mild en verwijderen vuil zonder de kleur of het materiaal van de schoen te beschadigen. Handzeep en een zachte borstel doen ook wonderen. Breng de zeep aan, schrob zachtjes, spoel af en voilà! Je schoenen zien er weer als nieuw uit. Onthoud: droog ze niet in de zon. Dat kan de kleur vervagen.

De invloed van het wassen van schoenen op de levensduur

Het correct wassen van schoenen kan hun levensduur verlengen. Maar een verkeerde wasbeurt kan ze ook beschadigen. Denk aan vervormingen, kleurvervaging of losse zolen. Daarom is het zo belangrijk om de juiste wasmethode te kiezen.

Gooi je schoenen dan ook nooit in de droger! Ook al zoek je, of ben je in het bezit van een goede warmtepompdroger.

Hoe zorg je dat je schoenen langer meegaan?

Goed onderhoud is de sleutel. Was je schoenen wanneer nodig, maar niet te vaak. Gebruik de juiste reinigingsmethoden en droog ze op de juiste manier. Voor kleding dat wél in de droger mag: check ook je wasdroger op huisstofmijt, als je dan al niet twijfelt tussen een warmtepompdroger of condensdroger.

En weet je wat? Je schoenen zullen je dankbaar zijn. Ze zullen niet alleen beter uitzien, maar ook langer meegaan.😊

Veelgestelde vragen over schoenen in de wasmachine

Er zijn veel vragen over het wassen van schoenen in de wasmachine. Laten we de meest voorkomende bekijken.

Kunnen alle schoenen in de wasmachine?

Nee, niet alle schoenen kunnen in de wasmachine. Controleer altijd het label of de website van de fabrikant.

Op welke temperatuur moet ik mijn schoenen wassen?

Over het algemeen is 30 graden perfect. Hogere temperaturen kunnen schadelijk zijn. 1Omoda (2023). 'Schoenen in de wasmachine: de do’s en don’ts'

Hoe droog ik mijn schoenen na het wassen?

Laat ze drogen, uit de zon en weg van warmtebronnen.

Kan ik mijn schoenen in de droger stoppen?

Nee, dat is geen goed idee. De hitte kan de vorm en het materiaal van de schoenen beschadigen.

Een wasmachine staat in een huis.

Conclusie

Zoals je ziet, is het wassen van schoenen in de wasmachine geen hogere wiskunde, maar vereist het wel enige voorbereiding en zorg. Door het volgen van deze richtlijnen, kun je er zeker van zijn dat je schoenen de juiste behandeling krijgen en langer meegaan. Vergeet niet dat elke schoen anders is.

Check altijd het label of de website van de fabrikant voordat je begint met wassen. Twijfel je nog steeds? Er zijn altijd alternatieven. Schoonmaakdoekjes, handzeep en een zachte borstel kunnen net zo effectief zijn.

Tot slot, vergeet niet dat goed onderhoud je schoenen helpt langer mee te gaan. Veel succes met het wassen van je schoenen in de wasmachine! En onthoud, zorgvuldigheid loont!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen