Sta je voor het probleem dat je stoomstrijkijzer niet meer stoomt? Dit veelvoorkomende probleem kan verschillende oorzaken hebben, van kalkaanslag tot technische defecten. In dit artikel helpen we je stap voor stap om de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen.

We gaan dieper in op de meest voorkomende oorzaken en bieden praktische oplossingen om je stoomstrijkijzer weer naar behoren te laten functioneren. Volg onze eenvoudige en duidelijke instructies om snel weer kreukvrij en met stoom te kunnen strijken.

Belangrijkste punten samengevat:

 • Kalkaanslag, verstopte stoomgaatjes en defecte onderdelen zijn mogelijke oorzaken van een stoomstrijkijzer dat niet meer stoomt.
 • Ontkalken, reinigen en goed onderhoud zijn essentieel om je stoomstrijkijzer weer aan de praat te krijgen en in goede conditie te houden.
 • Handige hulpmiddelen en accessoires, zoals speciale ontkalkingsproducten en reinigingsaccessoires, kunnen het strijkproces vergemakkelijken.

Wat te doen als een stoomstrijkijzer niet meer stoomt

Als je stoomstrijkijzer niet meer stoomt, begin met het controleren van het waterreservoir; vul het indien nodig bij. Ontkalk vervolgens het strijkijzer, aangezien kalkaanslag een veelvoorkomende oorzaak is. Controleer ook de stoomopeningen op de zoolplaat en reinig deze indien verstopt.

1. Waarom stoomt mijn stoomstrijkijzer niet meer?

Er zijn verschillende redenen waarom je stoomstrijkijzer niet meer stoomt. Kalkaanslag, verstopte stoomgaatjes en defecte onderdelen zijn mogelijke boosdoeners. Laten we eens kijken hoe deze problemen ontstaan en hoe ze je strijkijzer beïnvloeden. Ook is het interessant om te weten of een strijkijzer brand kan veroorzaken en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Kalkaanslag: de grootste boosdoener

Kalkaanslag ontstaat door het gebruik van kraanwater in je strijkijzer. De mineralen in het water kunnen zich ophopen en kalkaanslag vormen.

Dit is een probleem voor stoomstrijkijzers, omdat het de stoomgaatjes kan blokkeren en de werking van het apparaat kan verminderen. Kalkaanslag kan ook leiden tot een lekkend strijkijzer, wat natuurlijk niet de bedoeling is. 😓

Verstopte stoomgaatjes: een veelvoorkomend probleem

Stoomgaatjes kunnen verstopt raken door vuil en kalk. Wanneer dit gebeurt, kan de stoomproductie verminderen of zelfs helemaal stoppen. Verstopte stoomgaatjes kunnen ook de temperatuur van het strijkijzer beïnvloeden, waardoor het strijken minder effectief wordt. Geen ideale situatie dus!

Defecte onderdelen

Soms kunnen onderdelen van je stoomstrijkijzer defect raken, zoals de thermostaat of het verwarmingselement. Wanneer dit gebeurt, kan de stoomproductie afnemen of zelfs helemaal stoppen. Defecte onderdelen kunnen ook zorgen voor bruin water uit het stoomstrijkijzer, wat niet bepaald fris oogt op je schone kleding.

Rood strijkijzer op witte ondergrond

2. Stappenplan voor het herstellen van de stoomfunctie

Geen paniek! Er zijn verschillende manieren om je stoomstrijkijzer weer aan de praat te krijgen. Ik geef je enkele praktische tips en stappen om de meest voorkomende problemen op te lossen.

Ook leg ik uit hoe je je stoomstrijkijzer gebruikt, wat te doen als je het strijkijzer vergeet uit te zetten en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. En mocht je ooit te maken krijgen met brandwonden door het strijkijzer, dan heb ik daar ook tips voor.

Ontkalken: stap-voor-stap-aanpak

Als je stoomstrijkijzer niet meer stoomt, is ontkalken vaak de eerste stap om het probleem op te lossen. In mijn geval was mijn strijkijzer compleet verkalkt, waardoor de stoom geen uitweg meer vond. Even ontkalken, en hij stoomde weer als voorheen! Hier is een eenvoudige methode om je stoomstrijkijzer te ontkalken:

 1. Zet het strijkijzer uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Vul het waterreservoir met een mengsel van gelijke delen water en witte azijn. Je kunt ook speciale ontkalkingsproducten gebruiken die geschikt zijn voor stoomstrijkijzers.
 3. Plaats het strijkijzer op een hittebestendige ondergrond, zoals een oude handdoek of bakpapier.
 4. Zet het strijkijzer op de laagste stoomstand en laat het ongeveer 15 minuten staan.
 5. Zet het strijkijzer aan en stoom de azijnoplossing door de gaatjes van de strijkzool totdat het reservoir leeg is.
 6. Vul het reservoir opnieuw met schoon water en herhaal het proces om eventuele azijnresten te verwijderen.

Let op: het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van je stoomstrijkijzer te raadplegen, omdat sommige fabrikanten het gebruik van azijn afraden. In dat geval zijn er speciale ontkalkingsproducten beschikbaar die je kunt gebruiken.

Reinigingstips voor de strijkzool en stoomgaatjes

Naast ontkalken is het ook belangrijk om de strijkzool en stoomgaatjes regelmatig te reinigen. Hier zijn enkele tips om je strijkijzer in topconditie te houden:

 • Om de strijkzool te reinigen, maak je een pasta van zuiveringszout en water. Breng de pasta aan op de afgekoelde strijkzool met een zachte doek en wrijf zachtjes. Veeg daarna de pasta weg met een vochtige doek en droog de strijkzool.
 • Voor het reinigen van de stoomgaatjes kun je een wattenstaafje of tandenstoker gebruiken om voorzichtig eventuele verstoppingen te verwijderen. Pas op dat je niet te hard duwt, want je wilt de gaatjes niet beschadigen.
 • Er zijn ook speciale reinigingsaccessoires, zoals strijkijzerreinigingssticks of -crèmes, die je kunt gebruiken om de strijkzool schoon te maken. Volg de instructies op de verpakking om te zorgen voor een veilige en effectieve reiniging.

Wanneer het tijd is om een professional in te schakelen

Soms zijn de problemen met je stoomstrijkijzer te ernstig om zelf op te lossen. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met kortsluiting door het strijkijzer of andere elektrische problemen, is het beter om een professional in te schakelen. 💡

Zoek een betrouwbare reparateur bij jou in de buurt en vraag om een offerte. Vergelijk prijzen en lees recensies om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt. Houd er rekening mee dat reparaties soms duur kunnen zijn en het in sommige gevallen voordeliger is om een nieuw stoomstrijkijzer aan te schaffen.️

een stoomstrijkijzer op een tafel met doeken

3. Tips om toekomstige problemen te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Hier zijn enkele tips om je stoomstrijkijzer in goede conditie te houden:

Belang van regelmatig ontkalken en reinigen

Het regelmatig ontkalken en reinigen van je stoomstrijkijzer is essentieel om te zorgen dat het apparaat naar behoren blijft werken. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van hoe hard het water in je omgeving is en hoe vaak je het strijkijzer gebruikt.

Over het algemeen wordt aanbevolen om het strijkijzer om de 2 tot 3 maanden te ontkalken en de strijkzool en stoomgaatjes maandelijks te reinigen.

De capaciteit van het waterreservoir in een stoomstrijkijzer varieert meestal tussen 300 en 400 milliliter. Een groter reservoir zorgt dat je langer kunt strijken zonder bij te vullen, wat handig is voor grotere strijksessies. Echter, een te vol reservoir kan het strijkijzer zwaarder en minder handzaam maken.

Gebruik van gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water is beter voor stoomstrijkijzers, omdat het vrij is van mineralen die kalkaanslag kunnen veroorzaken. 1Northwater (n.d.). 'Wat is gedemineraliseerd water?'

Als je gedemineraliseerd water gebruikt, is de kans op kalkaanslag een stuk kleiner. Je kunt gedemineraliseerd water vinden in de meeste supermarkten of bouwmarkten. Vul je strijkijzer met dit water, en je zult merken dat je veel minder last hebt van verstoppingen en andere stoomproblemen.

Goed onderhoud van je strijkijzer en strijkplank

Een goede verzorging van je strijkijzer en strijkplank is essentieel voor een lange levensduur van je apparatuur.

 • Bewaar je strijkijzer op een veilige en droge plaats wanneer je het niet gebruikt.
 • Maak je strijkijzer regelmatig schoon, vooral de strijkzool en stoomgaatjes.
 • Vervang de hoes van je strijkplank wanneer deze versleten is.
 • Zorg dat de poten van je strijkplank stabiel en stevig zijn.

Door goed voor je strijkijzer en strijkplank te zorgen, zul je merken dat ze langer meegaan en beter presteren.

Overmatig gebruik en temperatuurinstellingen

Als je merkt dat je de stoomfunctie vaak in korte tijd gebruikt, is het tijd om een pauze in te lassen. Ga door met strijken in een horizontale positie en wacht even voordat je de stoomfunctie weer inschakelt.

Dit voorkomt overbelasting van het strijkijzer en zorgt dat het apparaat zijn werk efficiënt kan blijven doen. Door bewust om te gaan met de stoomfunctie, voorkom je problemen en verleng je de levensduur van je strijkijzer.

De juiste temperatuurinstelling is cruciaal voor effectieve stoomproductie. Zorg dat je strijkijzer voldoende opwarmt om water om te zetten in stoom. Dit betekent dat je het strijkijzer enkele minuten moet laten opwarmen voordat je begint met strijken.

Raadpleeg de handleiding van je strijkijzer om te controleren of je het op de juiste temperatuurstand gebruikt voor de stoomfunctie. Een te lage temperatuur zal de stoomproductie belemmeren, terwijl een te hoge temperatuur het strijkgoed kan beschadigen.

4. Handige hulpmiddelen voor een soepel strijkproces

Er zijn enkele handige hulpmiddelen en accessoires die het strijken een stuk eenvoudiger kunnen maken.

Speciale ontkalkingsproducten

Er zijn verschillende ontkalkingsproducten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor stoomstrijkijzers.

Deze producten werken door de kalkaanslag in je strijkijzer op te lossen, waardoor je het gemakkelijk kunt wegspoelen. Ze zijn erg nuttig om je strijkijzer in topconditie te houden en verstoppingen te voorkomen.

Accessoires voor het reinigen van de strijkzool

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar die je kunnen helpen bij het schoonmaken van de strijkzool van je stoomstrijkijzer. Enkele voorbeelden zijn:

 • Strijkijzerreinigers in stickvorm, zoals de Vileda Iron Cleaner
 • Speciale reinigingsdoekjes
 • Staalwol

Kies een accessoire dat geschikt is voor je strijkijzer en volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Een stoomgenerator: het overwegen waard?

Een stoomgenerator is een apparaat dat stoom produceert en deze via een slang naar een strijkijzer leidt. Het verschilt van een stoomstrijkijzer doordat het meer stoom kan genereren en een constante stoomdruk kan leveren.

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het gebruik van een stoomgenerator in plaats van een stoomstrijkijzer:

Voordelen:

 • Hogere stoomdruk voor betere strijkresultaten
 • Groter waterreservoir, waardoor je minder vaak hoeft bij te vullen

Nadelen:

 • Duurder in aanschaf
 • Groter en zwaarder, waardoor het meer ruimte in beslag neemt en minder draagbaar is

Als je veel strijkt en op zoek bent naar betere resultaten, kan een stoomgenerator een goede investering zijn. Echter, als je slechts af en toe strijkt en niet veel ruimte hebt, is een stoomstrijkijzer wellicht een betere keuze.

Stoomgenerator en strijkijzer

Conclusie

Nu je dit artikel hebt gelezen, heb je een schat aan informatie tot je beschikking om je stoomstrijkijzer weer in topconditie te krijgen als het niet meer stoomt.

Onthoud de belangrijke stappen: ontkalken, reinigen en zorgen voor je strijkijzer en strijkplank. En natuurlijk, mocht het allemaal niet meer lukken, dan weet je wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Hopelijk kun je met deze kennis en tips weer zorgeloos strijken en genieten van kreukvrije kleding! ✨ Veel succes en... strijk ze! Oh, en als je nog meer handige tips en tricks zoekt, vergeet dan niet om onze andere artikelen te lezen. De wereld van het huishouden kent geen geheimen meer voor jou!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen