Net een gloednieuwe qled-tv of oled-tv gekocht, en valt hij toch wat groter uit dan gedacht? Geen nood! Wanneer je ervoor kiest om je tv op te hangen aan de muur, bespaar je niet alleen tijd, maar ziet geheel ook nog eens strakker uit. Hieronder lees je precies hoe je het beste je tv ophangt.

Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je je tv ophangt. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Waar hou je rekening mee wanneer je je tv ophangt?

Elke goede tv heeft de mogelijkheid om opgehangen te worden, mits je de juiste spullen in huis hebt en de tv compatibel is met de bekende beugels. Daarover lees je straks meer. Voordat je aan de slag gaat hou je rekening met de eerstvolgende zaken.

Aansluitingen

Aansluitingen zoals HDMI-poortjes, usb-aansluitingen of ethernet-ingangen zitten niet altijd op dezelfde plaats bij een tv. Kijk goed naar de plaats en kies dan pas een beugel. Sommige beugels blokkeren namelijk de aansluitingen, waardoor je geen toegang meer hebt tot bepaalde aansluitingen! ⛔️

De kijkhoogte

Het is een goed idee om alvast de ideale kijkhoogte te bepalen. Meestal word geadviseerd om de ondergrens van de bovenste 1/3 van de tv op ooghoogte te hangen. Dit is echter een richtlijn; wil je hem lager of hoger hangen, dan is dat aan jou!

Tv aan de muur in de huiskamer, lichtbruine lederen bank met cremekleurige tegels en twee tafels

Aan de hand van de kijkhoogte koop je een passende beugel. Hieronder lees je meer over de beschikbare beugels.

Wat voor beugel wil je?

Het assortiment aan beugels is groot. Welke beugel het beste is voor jouw tv, hangt met name af van persoonlijke voorkeur en hoe hoog je de tv wilt hangen. Zo zijn er vaste beugels. Heb je een vaste beugel, dan hangt je tv op een vaste plaats en kun je deze niet verplaatsen. Deze vaste beugels zorgen ervoor dat je je tv strak tegen de muur kunt hangen.

Kantelbare en draaibare muurbeugels zijn te in verschillende richtingen te verstellen, waardoor iedereen in de kamer altijd het scherm goed kan zien. Een interactieve beugel beweegt in elke gewenste richting, waardoor hetzelfde effect bereikt wordt.

Er zijn zelfs speciale beugels voor aan het plafond verkrijgbaar. Deze zijn vaak ideaal voor wanneer je weinig plaats aan de muur hebt, maar toch je tv op wilt hangen.

De VESA-beugel

Deze staat ook bekend als de VESA mount. Dit is de meest voorkomende beugel om tv's en pc-monitors op te hangen. Heeft je tv geen VESA-beugel, dan is het verstandig een adapterset te kopen zodat je alsnog een VESA-beugel kunt gebruiken.

De VESA-maat controleren

De VESA-maat van je tv is erg belangrijk. Je vindt deze informatie vaak op de verpakking van de tv, in de gebruiksaanwijzing of op een sticker ergens op de tv. Kun je de maat niet vinden, dan meet je het zelf op: het is de afstand tussen de schroefgaten achterop je tv.

Het is vanzelfsprekend dat de VESA-maat van je tv overeen moet komen met de VESA-maat van de beugel.

Dit heb je nodig

Wanneer je de beugel in huis hebt gehaald, is het tijd om alles wat je nodig hebt klaar te leggen.

  • Hamer
  • Schroevendraaier
  • Boormachine
  • Ringsteeksleutel
  • Stofzuiger
  • Waterpas
  • Potlood
  • Hout- of steenboor
  • Leidingzoeker
  • Rolmaat

Stap 1: Aftekenen

Teken af waar je de tv op wilt hangen: teken met een potlood de schroefgaten op de muur. Het makkelijkste is om samen met iemand de beugel op de plek vast te houden, en je potlood door de schroefgaten van de beugel tegen de muur aan te zetten en de muur aan te stippen.

Let wel op dat hij waterpas komt te hangen!

Stap 2: De muurbeugel aan de tv bevestigen

Leg nu je tv met de beeldzijde neer op een zachte ondergrond, zoals een deken op de bank of je bed. Dit voorkomt beschadigingen aan je tv. Bevestig nu het deel van de beugel dat aan je tv vast moet komen te zitten, aan de tv. De beugel mag na de montage niet uitsteken.

Stap 3: De muurbeugel aan de muur bevestigen

Met behulp van de boormachine, hamer en waterpas bevestig je de muurbeugel aan de muur. Hoe je dit precies doet, hangt af van de muurbeugel die je hebt. Kijk daarom goed naar de instructies. Gebruik de waterpas om nog één keer te controleren of de tv recht hangt.

Er kan best wat stof vrijkomen na het boren, dus gebruik een goede stofzuiger om dit naderhand te verwijderen.

Stap 4: De tv aan de muur hangen

Bevestig nu de tv aan de muurbeugel. Hoe je deze precies monteert hangt wederom van het model af. Lees daarom nauwkeurig je instructies.

Soms hoor je een klik, soms gebruik je schroeven en een schroevendraaier. Ga hoe dan ook altijd voorzichtig te werk. Bij voorkeur heb je hulp bij het ophangen van je tv, vooral als het een groot model is.

Achterkant van een tv

Conclusie

Of je nu een Qled of Oled tv hebt, het ophangen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je het doet. Ik hoop dat dit stappenplan je heeft geholpen en dat je tv nu op de ideale plaats hangt! Heb je nog tips of vragen? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen! 📺

Was dit artikel behulpzaam?